CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Honza Ebr (honza42)

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Můžete už toho nechat s těma milimetrama průměru planet v dalekohledu? To FAKT nedává žádnej smysl a nemá to žádnou informační hodnotu. Obzvlášť velkž neštěstí je, když to někdo používá v odpovědi na dotaz. Nemáte-li žádné znalosti o diskutovaném předmětu, neodpovídejte na dotazy!

Nummi: Měsíc je 5-6x větší než pouhym okem a přitom se nevejde do okuláru? Hmm.... to znamená, že ten okulár má zorné pole 2 stupně - to by bylo asi jako dívat se brčkem. Necháváš se jenom zmást optickými jevy. Ve skutečnosti je ten měsíc asi 50x větší při 25mm okuláru a 120x větší při 10mm okuláru. Jen to prostě tak na první pohled nevyhodnotíš.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Adamusator

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Adamusator »

Chci se zeptat jak mam na obloze najit M 31 když nejde vidět pouhym okem ? Jasně, dám si nějaké orientační body (přes stellárium) ale i tak jezdit s dalekohledem po obloze 15 minut a nic nenajit je na ...
Adamusator

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Adamusator »

posunuti teleskopu)

Zkus radši stellarium mnohem lepší

http://www.slunecnice.cz/sw/stellarium/
MartinZ

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od MartinZ »

když už dáváš odkaz na Stellarium, co takhle zadat přímo zdrojové stránky na aktuální verzi: http://www.stellarium.org/
A hledat M31: když už máš to Stellarium, tak si najdi souhvězdí Andromeda, v něm hvězdičku Mirach a když se podíváš, kde od ní leží M31, tak přibližně na polovině cesty je další jasnější hvězda z Andromedy. Takže když si na obloze protáhneš jejich vzdálenost směrem od Mirach přes onu hvězdičku, tak by jsi měl M31 najít.
godzilka

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od godzilka »

Vyhledat M31 na obleze není až tak těžké. Stačí si najít souhvězdí andromedy a poté podle jasných hvězd, buď podle mapky, nebo již zmíněného Stellaria dojít k M31. Zrovna ale tahle galaxie je opravdu vidět jako mlhavý obláček pouhým okem, jen je potřeba vědět se kam se člověk má koukat. Jen pro info, toto je zobrazení Andromedy 1.6. asi ve 2 hodiny v noci.

Dobson 300/1750 - Drbohlav
Sw ED80 + CG-5 Adv. + Sw 70/500 + Autoguider by Mmys
Achromat 150/1200
hurá hvězda

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od hurá hvězda »

Nummi: Píšu z vlastní zkušenosti, jaký byly moje letošní začátky s dobsnem .Taky se mi nedařilo ze začátku nic zaostřit. Venku snad mínus deset a já natěšenej ,co v dobsonu všechno uvidím.Ten první pokus nedopadl dobře,protože jsem tam cpal Barlow nástavec a proto nic neviděl.Věděl jsem,že něco dělám blbě ,ale až na foru jsem se dověděl co.Další pokusy už byly zdařilejší.S tím 25mm okulár jsem viděl hezky M42 .Planety(Saturn a Mars) byly pořád menší kuličky.V té 10mm jsem nezaostřil nic.Nevím čím to mohlo bejt,možná málo vymrzlej dalekohled(já byl vymrzlej teda dost nebo špatnej seening,snad.
Proto jsem se rozhodl pořidit si nějakej novej okulár.Koupil 13 a 8mm Hyperion a když jsem zamířil na Saturn,tak jsem málem vzbudil celej barák moc pěkně šel vidět i s prstencem.Mars už byl taky daleko větší,i když detaily tam ještě vidět nebyly.Sem to asi stejně nikdo nedočetl,ale měl jsem nějakou potřebu napsat ,že se to nesmí vzdávat a určitě se Ti to povede,howgh:)
SW 254/1200 ,malokuk 80/400 na AZ3, triedr 15x70 , kukátko 15x30 , hypíci 13mm a 8mm,  setové
okuláry,Radian 6mm.
Lesák
Věk: 37

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lesák »

Chci se zeptat jak mam na obloze najit M 31 když nejde vidět pouhym okem ? Jasně, dám si nějaké orientační body (přes stellárium) ale i tak jezdit s dalekohledem po obloze 15 minut a nic nenajit je na ...
Ona je opravdu vidět okem, ale v tuto dobu je období nejhorší pozorovatelnosti. Je to objekt podzimní oblohy, sice je cirkumpolární, ale taktak... V tyto noci se šourá nízko okolo severního obzoru. Na M 31 to chce pár měsíců počkat, až vyleze výš...
Třeba taková M 51 má teď ideální podmínky a moc dalších pěkných galaxií taky, třeba NGC 4565, která je krásná "jehla" i v menším dalekohledu.
Andrej
Věk: 39
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Andrej »

Pozeram sa na Saturn (bolo mi tu poedane, ze urcite uvidim aj jeho prstence cez Dob "8). Popravde, vidim ho rovnaky, mozno o 1 mm vacsi ako volnym okom. Hviezdy vsade nevidim a to som si ja debil myslel, ze uvidim aspon galaxiu Andromedu.
Si snáď robíš srandu, nie? Prstence Saturnu vidím už pri 50x zväčšní, možno aj menšom. Ak použiješ 10mm okulár, tak máš zväčšnie 120x, nie? To tam musíš vidieť pekne prstence i medzeru medzi prstencom a planétou. Mars je už na tom trocha horšie pretože je menší, tam som ja vykukal albedové útvary až pri okolo 150x. Planéty sú jedna vec, DSO druhá. Tak ako tu už písali, skús nejaké otvorené hviezdokopy alebo ešte lepšie guľové hviezdokopy, napríklad M3, M53 a ešte lepšie M13 a M92 v Herkulesovi. To už zaručene odlíšiš od samotných hviezd.

Ja mám skoro o polovicu menší ďalekohľad (4,5") a mal som cez neho možnosť vidieť už viac ako 150 objektov ďalekého vesmíru a to pozorujem väčšinou z balkónu na okraji mesta -> nie úplne ideálna obloha. A to je ešte veľa ďalších objektov, ktoré je mojím ďalekohľadom možné vidieť, ktoré snáď v najbližších mesiacoch odsledujem.

PS: Určite to nevzdávaj. Čaká ťa obrovské množstvo ohromujúcich pohľadov cez okulár. To mi ver.
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Andrej
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Andrej »

K tej M31. Ja ju mám tiež cirkumpolárnu, teraz som to zistil, podľa Stellaria v najnižšom bode je cca 1° nad severným obzorom. Ale keďže bývam v hornatom kraji, tak ju veru nevidím celý čas Pardon za OT ale ma to normálne ohromilo, že som sa s tým musel podeliť.

A aby ste ma nezmazali kvôli OT tak k veci M31 je teraz už zlý objekt na pozorovanie. "Vyčkaj času ako hus klasu". Myslím, že to hovorí za všetko. Tak dobrú noc všetkým.
Lunt LS50THa/B600 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | Celestron AstroMaster 114/1000 | ZWO Seestar S50
Artaban
Věk: 58

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Artaban »

Si snáď robíš srandu, nie?

Pánové brzděte s takovou odpovědí pro naprostého začítečníka prosím. Jistě, než se koupí dalekohled, tak je dobrý si o tom něco přečíst. Holt se nečetlo.
Je snadné říct co a jak bude vidět za určitého zvětšení, ale taky je třeba říct, za jakých podmínek to vidět bude, nebo nebude.
Nummi pravděpodobně rozbalil novej dalekohled a šup hned pozorovat. Je třeba hlavně upozornit, že dalekohled asi nebyl vůbec vytemperovaný, možná byla v háji kolimace, mohl být hodně špatný seeing a Saturn se pozoroval, když byl ještě hodně nízko. Za takové situace to snad ani jinak dopadnou nemohlo.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Nummi

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Nummi »

Stiahol som si software "Stellarium". Spustil som ho a daju sa v nom nastavit parametre teleskopov (moj 203/1200) a okularov. V tom programe pri okulare 10mm 52° aFOV vidim Mesiac presne tak, ako v skutocnosti. To iste plati aj pre vsetky planety (cize stale vyzeraju ako body. Napr. Saturn dostal prstence az pri 4mm aFOV 58° /6mm som neskusal/).

Ked som sa cez 10mm okular pozrel napr. na Andromedu M31 alebo na hmlovinu M42 v Orione, tak boli naozaj velke (cez cely jeho priemer). A ta otazka znie: Je to asi hlupost, ze?

Pytam sa to preto, lebo v stredu neboli vidiet skoro ziadne hviezdy. Orion nesvietil vobec a M31 takisto a dnes je uplne zamracene.
Nummi

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Nummi »

Ludia, ved ja s tym nekoncim :):):) Vcera som bol dost ovplyvneny emociami :)

Nummi pravděpodobně rozbalil novej dalekohled a šup hned pozorovat. Je třeba hlavně upozornit, že dalekohled asi nebyl vůbec vytemperovaný, možná byla v háji kolimace, mohl být hodně špatný seeing a Saturn se pozoroval, když byl ještě hodně nízko. Za takové situace to snad ani jinak dopadnou nemohlo.Bol som vonku asi 3hod, seeing bol velmi zly a Saturn bol este nizko aj ked Mars nie. Ale, ked tvrdite, ze s horsim dalekohladom sa da vidiet lepsie, tak zarucene robim chybu, ktoru odstranim.
Lesák

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lesák »

Tady na to pozor... Tato funkce ve stellariu ukazuje pouze velikost výsledného zorného pole dalekohledu při použití takového a makového okuláru, ale zvětšení to nesimuluje. Můžeš mít širokoúhlý okulár, do kterého dostaneš celý disk Měsíce a přitom bude zvětšení třeba i přes 100x...
A je nesmysl říct, že planeta byla o 1 mm větší... to je jakoby si řekl, že postavením dálnice se jízdní doba zkrátila o 10 kg ;)
Andrej
Kontaktovat uživatele:

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Andrej »

Stellarium je len program. Realita je iná. Realita pri planétach je lepšia, otvorených a guľových hviezdokopách asi rovnaká, pri hmlovinách a galaxiach horšia ako v Stellariu :). Ten Saturn ti ukáže prstence určite pri oveľa menšom zväčšení ako tých 300x (samozrejme za predpokladu, že máš vhodné podmienky). V Stellariu sa musíš dosť priblížiť aby sa ti odstránil ten jasný bod a ukázala sa planéta. Ale v skutočnosti to tak nie je. Ak máš dobre zaostrené, tak aj pri malých zväčšeniach vidieť, že Saturn nie je len maličká gulička ale, že má na bokoch akési výčnelky.
Lesák

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek od Lesák »

Prstenec Saturnu je krásně vidět i s malým zvětšením a nedovedu si představit seeing, který by znemožnil zvětšení 30x. Samozřejmě záleží na sklonu Saturnu, ale jelikož jeho "rovnodennost" je cca jednou za 15 let a nedávno byla tak se podmínky viditelnosti prstenců zlepšují.
Ked som sa cez 10mm okular pozrel napr. na Andromedu M31 alebo na hmlovinu M42 v Orione, tak boli naozaj velke (cez cely jeho priemer). A ta otazka znie: Je to asi hlupost, ze?
Každý objekt je nějak úhlově velký a to, jakou část zorného pole zabere, nebo či tam vůbec vejde, záleží na zvětšení a zdánlivém zorném poli okuláru. Třeba M 31 je tak velká, že dostat ji tam celou je u větších dalekohledů nemožné, jelikož má 3°.

ohnisko dalekohledu/ohnisko okuláru = zvětšení
zdánlivé zorné pole okuláru/zvětšení = zorné pole

A jestli je výsledné zorné pole dalekohledu menší, než je rozměr objektu, tak se tam ten objekt celý nevejde...
Odpovědět