Smazal jsem diskuzi za rámcem tohoto vlákna. Chcete-li v ní pokračovat, použijte SZ. Nebo sekundanty
Dotazy na levné dalekohledy
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 801153/0#0][splithere][/link][splithere_end]¨
Smazal jsem diskuzi za rámcem tohoto vlákna. Chcete-li v ní pokračovat, použijte SZ. Nebo sekundanty
Zdravím
Od uživatele Mirda jsem dostal dalekohled typu newton Sturman 1000/114 za což mu velice děkuji.
bohužel k dalekohledu nejsou okuláry.Průměr na výtahu je 24mm což neodpovídá žádným používaným okulárům.Mužete mi poradit kde takovéto okuláry sehnat nebo jestli vyměnit celý okulárový výtah za standartní. Ještě jedna věc k dalekohledu nemám montáž jakou by jste mi k tomuto typu doporučily.
Díky
Od uživatele Mirda jsem dostal dalekohled typu newton Sturman 1000/114 za což mu velice děkuji.
bohužel k dalekohledu nejsou okuláry.Průměr na výtahu je 24mm což neodpovídá žádným používaným okulárům.Mužete mi poradit kde takovéto okuláry sehnat nebo jestli vyměnit celý okulárový výtah za standartní. Ještě jedna věc k dalekohledu nemám montáž jakou by jste mi k tomuto typu doporučily.
Díky
- Stanislavxyz
tox232: Čau, myslím že se to tu už řešilo: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1396987584
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
tox232
obávám se že to je dar danajský když si spočítáš - montáž, okulárý, redukce na okuláry, tak ti vyjde dost vysoká částka. zkus bazar. porř. bazar-koupím.
obávám se že to je dar danajský když si spočítáš - montáž, okulárý, redukce na okuláry, tak ti vyjde dost vysoká částka. zkus bazar. porř. bazar-koupím.
Průměr na výtahu je 24mm což neodpovídá žádným používaným okulárům
Je to 0.96" - tyhle okuláry se dříve používaly, ale dnes jsou už jenom u těch nejlevnějších dalekohledů a pravděpodobně hodně nevalné kvality. Mimo bazar raději nekupovat.
Je to 0.96" - tyhle okuláry se dříve používaly, ale dnes jsou už jenom u těch nejlevnějších dalekohledů a pravděpodobně hodně nevalné kvality. Mimo bazar raději nekupovat.
M:736 750 113
Dobrý večer. Před pár dny jsem dostal tento teleskop: http://protelescope.com/astroquest-90mm ... escription
Co se týče astronomie jsem absolutní amatér a už několik dnů s ním zkouším pozorovat. Základy jsem se učil z videí v angličtině. Mám, ale problém s tím, že nevím jaké má tento teleskop možnosti. Když jsem dnes zkoušel nastavení podle souřadnic tak jsem měl odchylku 30 minut v hodinové ose a 10° v deklinaci. Souřadnice jsem bral ze Stellaria. Zaměřil jsem Polárku nastavil její souřadnice a pak jsem zkoušel nastavit souřadnice hvězdy Altair. Nevím jestli je to chyba nepřesného zaměření polárky nebo něčím jiným. Další problém jsem měl když jsem s ním byl delší dobu venku tak i když jsem měl hvězdu zaměřenou přímo ve středu kříže vyhledávacího dalekohledu tak v okuláru jsem tu hvězdu prostě neviděl i když jsem jemně vše upravoval. Nevím jestli to může být orosením nebo čím, ale když jsem to takhle zaměřil ve chvíli kdy jsem ho vytáhnul ven tak jsem Polárku krásně viděl hned na první pokus a po asi hodině jako by pro ten dalekohled přestala existovat... Pokud jde o stáří tak tento teleskop má za sebou už 8 let.
Předem moc děkuji za odpovědi a omlouvám se za případnou chybu v umístění támata atd...
Co se týče astronomie jsem absolutní amatér a už několik dnů s ním zkouším pozorovat. Základy jsem se učil z videí v angličtině. Mám, ale problém s tím, že nevím jaké má tento teleskop možnosti. Když jsem dnes zkoušel nastavení podle souřadnic tak jsem měl odchylku 30 minut v hodinové ose a 10° v deklinaci. Souřadnice jsem bral ze Stellaria. Zaměřil jsem Polárku nastavil její souřadnice a pak jsem zkoušel nastavit souřadnice hvězdy Altair. Nevím jestli je to chyba nepřesného zaměření polárky nebo něčím jiným. Další problém jsem měl když jsem s ním byl delší dobu venku tak i když jsem měl hvězdu zaměřenou přímo ve středu kříže vyhledávacího dalekohledu tak v okuláru jsem tu hvězdu prostě neviděl i když jsem jemně vše upravoval. Nevím jestli to může být orosením nebo čím, ale když jsem to takhle zaměřil ve chvíli kdy jsem ho vytáhnul ven tak jsem Polárku krásně viděl hned na první pokus a po asi hodině jako by pro ten dalekohled přestala existovat... Pokud jde o stáří tak tento teleskop má za sebou už 8 let.
Předem moc děkuji za odpovědi a omlouvám se za případnou chybu v umístění támata atd...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak zrovna Polárku použít jako referenční hvězdu je nesmysl. Cyba v RA bude pak veliká, DE ti asi seděla. Navíc ty dělené kruhy na těchhle montážích nejnižší třídy nejsou moc použitelné. Nicméně s přesností řekněme jeden stupeň to jít musí. Jen musíš jako referenční hvězdu použít nějakou hvězdu dále od pólu.
To zmizení po delší době může být zarosením, ale určitě i při něm je alespoň něco mlhavého vidět.
Každopádně takhle pozorovat nejde. Musíš si vytisknout mapku oblohy, kde chceš na něco koukat, a naučit se orientovat na obloze, znát jasnější hvězdy v souhvězdích, ty zaměřit pomocí hledáčku nebo rovnou dalekohledem a od nich pak k objektu doskákat po slabších hvězdách podle detailnější mapky oblasti.
To zmizení po delší době může být zarosením, ale určitě i při něm je alespoň něco mlhavého vidět.
Každopádně takhle pozorovat nejde. Musíš si vytisknout mapku oblohy, kde chceš na něco koukat, a naučit se orientovat na obloze, znát jasnější hvězdy v souhvězdích, ty zaměřit pomocí hledáčku nebo rovnou dalekohledem a od nich pak k objektu doskákat po slabších hvězdách podle detailnější mapky oblasti.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hvězda ti mohla zmizet, že jsi nechtěně posunul hledáček. Stačí si najít tu polárku v dalekohledu a pak seřídit zase hledáček.
MMys Díky za radu, pokud bude dneska jasno zkusím to Ten Altair jsem si vyhlídl, protože jsem si ho už předtím našel a doufal jsem, že se souřadnice trefí. Něco mlhavého no zdálo se mi při tom různém zaměřování, že tam v tom okuláru něco velmi neznatelně svítilo a při pohybu dalekohledu se to hýbalo, ale myslel jsem že už mám mžitky. Taky na tom může mít velký podíl to, že je ten dalekohled trochu znečištěný. Už jsem si i našel optiku kde bych ho nechal vyčistit a seřídit (pokud to půjde). Proti tomu orosení asi nic dělat nemůžu že?
Kennym právě s tou polárkou jsem měl problém Jak jsem ho vytáhl ven tak mi v okuláru svítila jasně do oka a v hledáčku byla tam kde měla být. Po hodině prostě přestala pro dalekohled existovat.
Kennym právě s tou polárkou jsem měl problém Jak jsem ho vytáhl ven tak mi v okuláru svítila jasně do oka a v hledáčku byla tam kde měla být. Po hodině prostě přestala pro dalekohled existovat.
- Stanislavxyz
Smisek112: Jak "znečištěný"? Nepůjde to očistit doma? Já bych dalekohled do optiky v životě nedal, pokud to není speciálka na servis teleskopů. Seřizovat asi nebude co, resp. bych se do toho nepouštěl, aby pak nebylo nutné hledat tu speciálku opravnu. Proti orosení se toho dá dělat hodně, je to soubor opatření, jen namátkou- pořádná rosnice, případně vyhřívání, vhodná volba pozorovacího místa, nenechávat odkrytý objektiv zbytečně "koukat" do oblohy (když se zrovna nedívám), zahřívat okuláry v kapse, nedívat se na objektiv jestli není orosený :)(hrozí že na něj dýchneš), atp.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Je to servis na optické přístroje. Doma to očistit nejde. Teda ne všechno. Když jsem se koukal do objektiv tak tam je před čočkou nějaké sklo(filtr, nebo nějaká ochranná krytka), kterou nejsem schopný nijak vytáhnout. Mezi tím je nějaký bordel. Nechci do toho moc šahat abych s tím něco neudělal. Na zenitovém hranolu jsou taky nějaké nečistoty ke kterým se nedostanu. Co se toho seřízení týče tak to je pouze pokud by to bylo nutné a navíc ani nevím jestli u tohoto dalekohledu lze seřídit objektiv. Co se pozorovacího místa týče to moc na výběr nemám. Montáž s dalekohledem je celkem těžká na přenášení. Autem by to šlo, ale auto mi naši nepůjčí, abych po nocích jezdil po úzkých cestách na kopci. 
- michal.danco
Zdravim, chcem sa opytat, idem si kupit Dobson 8 http://www.dalekohlady-puskohlady.sk/te ... n-8-detail, potrebujem k nemu aj kolimátor, či si ako začiatočník nevšimnem že ďalekohľad je trošku rozkolimovaný?
Pro začátek si můžeš udělat nějaký jednoduchý přípravek - třeba z průsvitné krabičky od kinofilmu ap.
Něco podobného jako tohle: http://www.aquarius.estranky.cz/clanky/ ... i-sam.html
Něco podobného jako tohle: http://www.aquarius.estranky.cz/clanky/ ... i-sam.html
M:736 750 113
Zdravím nedávno jsem si koupil dalekohled Bushnell 78-9512 přes bazos.cz, jsem naprostej amatér takže nevím ani základní věci. Dalekohled přišel bez návodu, tak jsem to sestavil a tedka jde o to že přesto nic moc nevidim vyzkoušel jsem různý kombinace optik a nástavců a pořád vidim rozmazaně nebo skoro nic. Problém je podle mě v tom že ta část kam se kouká tak vidim jenom na krátkou vzdálenost a když zkouším přiblížení tak to ani nejde. Podle mě když si to přibližuji tak ta jakoby trubka se vysouvá a uvnitř je spousty zářezů ale žádný sklíčko nic tak jestli je to normální nebo mi to poslali bez sklíček. Děkuji za jakoukoliv odpověd
dods: Vítej na AF. Do okulárového výtahu se ještě dává okulár. Máš ho tam?
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/