Jupiter 2012/2013
Jupiter 2012/2013
Ja som včera 21.12 pozoroval a kreslil vďaka excelentnému seeingu 2 krát. Raz okolo 18:00 a druhý krát okolo 23:00.
Kresby dodám až ked mi pôjde pc.
Toľko detailov na Jupiteri som ešte asi nikdy nevidel...hlavne rovníkový pás, a neb ...proste paráda
Kresby dodám až ked mi pôjde pc.
Toľko detailov na Jupiteri som ešte asi nikdy nevidel...hlavne rovníkový pás, a neb ...proste paráda

Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Jupiter 2012/2013
Ahoj všichni,
v Pondělí dostanu k Vánocům dalekohled Newton 200/1000 se základními okuláry SPlössl 10mm a 20mm. Naskytla se mi příležitost do zítra koupit okulár Baader Hyperion 5mm za 1000 kč, nepoškozený, téměř nový. Chci se proto zeptat, jestli půjde dobře využít na pozorování Jupitera. Četl jsem tu na fóru, že není příliš na koukání se na planety vhodný, ale ta cena mi přijde dobrá. Nebo bude lepší koupit jiný? (do 2000 kč)
Moc díky
Ještě by bylo dobré zavolat někomu, kdo vymýšlí počasí, protože takhle toho moc přes svátky neuvidíme.
v Pondělí dostanu k Vánocům dalekohled Newton 200/1000 se základními okuláry SPlössl 10mm a 20mm. Naskytla se mi příležitost do zítra koupit okulár Baader Hyperion 5mm za 1000 kč, nepoškozený, téměř nový. Chci se proto zeptat, jestli půjde dobře využít na pozorování Jupitera. Četl jsem tu na fóru, že není příliš na koukání se na planety vhodný, ale ta cena mi přijde dobrá. Nebo bude lepší koupit jiný? (do 2000 kč)
Moc díky
Ještě by bylo dobré zavolat někomu, kdo vymýšlí počasí, protože takhle toho moc přes svátky neuvidíme.
Jupiter 2012/2013
Giga: To záleží, jak hodně se chceš planetám věnovat. Je pravda že to není zrovna planetární okulár, ale použít půjde. V případě častého a detailního pozorování, bych něco lepšího koupil. Další věc je, že zvětšení 240x je vzhledem na seeing už celkem hodně a tohle zvětšení moc často používat nebudeš.
Víc bude využito na Saturn a Mars. Na Jupiter budeš potřebovat kvalitnější okulár 6 nebo 7mm.
Víc bude využito na Saturn a Mars. Na Jupiter budeš potřebovat kvalitnější okulár 6 nebo 7mm.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- SIRIUS_758
Jupiter 2012/2013
Ahoj,
pokud jsi začátečník, tak bys mezi Hyperionem a planetárním speciálem moc velký rozdíl neviděl..Je-li tvůj nový dalekohled Dobsonovy konstrukce, oceníš u Hyperionu široké pole, výhodné u velkého zvětšení, při kterém objekt rychle ubíhá z pole. A bude se ti hodit i na pozorování DSO.
Dodané okuláry mají malé pole, ale planety ti ukáží velice pěkně, levné planetární okuláry typu SW Planetary, TS HR Planetary budou na ose vesměs stejně kvalitní, ale lépe se bude do nich koukat a mají trochu větší pole.
Malinko lepší jsou okuláry Omegon LE :
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4191.html
pokud jsi začátečník, tak bys mezi Hyperionem a planetárním speciálem moc velký rozdíl neviděl..Je-li tvůj nový dalekohled Dobsonovy konstrukce, oceníš u Hyperionu široké pole, výhodné u velkého zvětšení, při kterém objekt rychle ubíhá z pole. A bude se ti hodit i na pozorování DSO.
Dodané okuláry mají malé pole, ale planety ti ukáží velice pěkně, levné planetární okuláry typu SW Planetary, TS HR Planetary budou na ose vesměs stejně kvalitní, ale lépe se bude do nich koukat a mají trochu větší pole.
Malinko lepší jsou okuláry Omegon LE :
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -4191.html
Jupiter 2012/2013
Malinko lepší jsou okuláry Omegon LE
Za tuhle cenu bude mit dva SkyWatcher SWA-58 Plossl
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/
Ja s nema cucim na planety, a vlastne na vse ostatni! Ze setaku obcas 10mm.
Nevim o kolik je Omegon lepsi (jine nez ty zminene jsem nemel), ale podle si bohate vystaci s tema SWA-58.
Ja mam 4mm a 7mm a je fakt, ze ta 4mm je kvuli seeingu uz v 99% nepouzitelna. Byt jim, tak koupim 6mm a 9mm. Tech 58° je na planety z Dobsona fakt nutnost. Nikoho nebavi furt sibovat s Dobem.
Ale jak to cele souvisi s Jupiterem? Proc je to v tomhle vlaknu????
PS. Zdravim Artabana !!!! Díky za rady v začátcích! Jeste s Lesákem fakt supr borci a narozdil od (zvlaste) nekterych moderatoru nejste arogantni na bazanty 8-)
http://www.binox.cz/okulary-sky-watcher-swa-plossl/
Ja s nema cucim na planety, a vlastne na vse ostatni! Ze setaku obcas 10mm.
Nevim o kolik je Omegon lepsi (jine nez ty zminene jsem nemel), ale podle si bohate vystaci s tema SWA-58.
Ja mam 4mm a 7mm a je fakt, ze ta 4mm je kvuli seeingu uz v 99% nepouzitelna. Byt jim, tak koupim 6mm a 9mm. Tech 58° je na planety z Dobsona fakt nutnost. Nikoho nebavi furt sibovat s Dobem.
Ale jak to cele souvisi s Jupiterem? Proc je to v tomhle vlaknu????
PS. Zdravim Artabana !!!! Díky za rady v začátcích! Jeste s Lesákem fakt supr borci a narozdil od (zvlaste) nekterych moderatoru nejste arogantni na bazanty 8-)
AVX 11" SCT Celestron
Jupiter 2012/2013
Necítíš ve své radě začátečníkům trochu té nelogičnostti ? Jiné okuláry jsi ještě neměl, ale radíš tyhle a víš, že se s nimi bohatě vystačí.
Pokud sis ještě nevšiml, na okuláry tu je největší a skutečný expert s největšími zkušenostmi Sirius. Pokud radí, nebylo by i pro tebe vhodnější se nad tím radši zamyslet než bez zkušenosti někomu radit ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jupiter 2012/2013
Pisu, ze mne bohate staci a jsou za polovicni cenu a jsem s nimi na planety stoprocentne spokojen. Nevidim na mem prispevku nic spatne.
Nikomu neoponuji ani nehadam se, jen jsem poznamenal, ze je za dvounasobnou cenu proti SWA. jestli jsem se nekoho dotkl, tak se omlouvam. Ty si moderator, tak dle uvazeni smaz, co chces. Je mi to jedno.
Nikomu neoponuji ani nehadam se, jen jsem poznamenal, ze je za dvounasobnou cenu proti SWA. jestli jsem se nekoho dotkl, tak se omlouvam. Ty si moderator, tak dle uvazeni smaz, co chces. Je mi to jedno.
AVX 11" SCT Celestron
- SIRIUS_758
Jupiter 2012/2013
Ahoj "smoulo", to chce klid.. 
Podívej, když si koupíš své první auto, třeba Fabii, se kterou se časem pěkně sžiješ a budeš spokojen..ale pak se svezeš Superbem, zjistíš, že tvá Fabie je prostě horší..Je pak na tobě, zda to lepší svezení stojí za dejme tomu trojnásobek ceny..pokud na to tedy máš..
Ale ty jsi dražšími okuláry nepozoroval, nesrovnával jsi je s těmi levnými..nevíš jaké jsou, zda ta 2x větší cena nabízí něco víc..Nemůžeš tedy někomu vnucovat tvůj názor, že tobě ty levné stačí..a ani neznáš preference tazatele. Toto měl "MilAN" na mysli..
Pro doplnění k těmto okulárům :
OMEGONy LE jsou lépe mechanicky provedené okuláry, než TS SWA-58 Plossl ( SW Planetary ). Mají lepší AR vrstvy. Obě skutečnosti vedou k tomu, že méně trpí odlesky a rozptylem světla a mají vyšší kontrast. Ostrost na ose je jen nepatrně lepší.

Podívej, když si koupíš své první auto, třeba Fabii, se kterou se časem pěkně sžiješ a budeš spokojen..ale pak se svezeš Superbem, zjistíš, že tvá Fabie je prostě horší..Je pak na tobě, zda to lepší svezení stojí za dejme tomu trojnásobek ceny..pokud na to tedy máš..
Ale ty jsi dražšími okuláry nepozoroval, nesrovnával jsi je s těmi levnými..nevíš jaké jsou, zda ta 2x větší cena nabízí něco víc..Nemůžeš tedy někomu vnucovat tvůj názor, že tobě ty levné stačí..a ani neznáš preference tazatele. Toto měl "MilAN" na mysli..
Pro doplnění k těmto okulárům :
OMEGONy LE jsou lépe mechanicky provedené okuláry, než TS SWA-58 Plossl ( SW Planetary ). Mají lepší AR vrstvy. Obě skutečnosti vedou k tomu, že méně trpí odlesky a rozptylem světla a mají vyšší kontrast. Ostrost na ose je jen nepatrně lepší.
Jupiter 2012/2013
Ahoj Sirie,
je pravda, ze neznam preference tazatele. Jen jsem pripsal jako skoro-zacatecnik zacatecnikovi svou zkusenost, ze ja jsem spokojen uz i s temi SW Planetary (ktere mu sam doporucujes) a byl i to proti setakum skok kupredu, takze by nebyl zklamany. Ale mozna chce od zacatku sednout do toho Superbu. to ja nevim ;) Je fakt, ze kdo levne koupi, dvakrat koupi.
Samosebou, diky, za podrobne info a srovnani toho Omegonu a SWAcek.Jsem rad, ze se podelis o zkusenosti. Treba to bude casem pro me nasledujici UPGRADE. Ba ne, prvni bude kamera DMK21 na planety
Tak toto byla moje posledni vicemene offtopic, nasledovat bude dalsi foto Jupika ;D
je pravda, ze neznam preference tazatele. Jen jsem pripsal jako skoro-zacatecnik zacatecnikovi svou zkusenost, ze ja jsem spokojen uz i s temi SW Planetary (ktere mu sam doporucujes) a byl i to proti setakum skok kupredu, takze by nebyl zklamany. Ale mozna chce od zacatku sednout do toho Superbu. to ja nevim ;) Je fakt, ze kdo levne koupi, dvakrat koupi.
Samosebou, diky, za podrobne info a srovnani toho Omegonu a SWAcek.Jsem rad, ze se podelis o zkusenosti. Treba to bude casem pro me nasledujici UPGRADE. Ba ne, prvni bude kamera DMK21 na planety

Tak toto byla moje posledni vicemene offtopic, nasledovat bude dalsi foto Jupika ;D
AVX 11" SCT Celestron
Jupiter 2012/2013
Díky za vaše rady. Uhádal jsem si cenu na 800 kč a právě jsem si ho přinesl domů. Je mi jasné, že zvětšení přes 200x využiji párkrát ročně, ale oproti ceně úplně nového (tj. 2500 kč) je to myslím výhodná koupě. Mimo to jsem zjistil, že když se odšroubuje poslední člen (redukce z 2'' na 1,25''), tak dostanu ohnisko nějakých 25 mm - to bude dobré na vyhledávání objektů. Časem určitě koupím nějaké další okuláry, ale to až tak v létě. Jinak zase takový začátečník nejsem - dokážu třeba už najít na obloze Měsíc a Slunce .
Máte moc pěkné kresby a fotky. Třeba se k vám za pár let také přidám.
Gratuluji k přežití konce světa a přeji Veselé Vánoce a Šťastný Nový rok.
Máte moc pěkné kresby a fotky. Třeba se k vám za pár let také přidám.
Gratuluji k přežití konce světa a přeji Veselé Vánoce a Šťastný Nový rok.
Jupiter 2012/2013
Uhádal jsem si cenu na 800 kč a právě jsem si ho přinesl domů. Je mi jasné, že zvětšení přes 200x využiji párkrát ročněTak špatné by to ani být nemuselo, u Jupiteru nejčastěji používám zvětšení 160x, 200x je hned v závěsu.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jupiter 2012/2013
Pridávam kresby z 21.12.
Detaily celkom pasujú na smoulovu fotku.
Detaily celkom pasujú na smoulovu fotku.
Jupiter 2012/2013
freex: Hodně detailů a závidím podmínky. Tady to je hrůza :'(
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Jupiter 2012/2013
Ďakujem U mňa je to hrúza už 3 mesiace, ale nejako sa konečne vyčasilo a aj seeing sa konečne umúdryl