Jupiter 2012/2013
Jupiter 2012/2013
Tak, ako už všetci isto viete, Jupiter sa začína objavovať ráno na oblohe. Dnes ráno som si znovu privstal a pozrel sa naň. Pomaly, ale isto je čoraz vyššie a detailov je čoraz viac.
Prikladám jednu kresbu :
Prekvapilo ma to, že pre seeingu 4/5 som videl GRS a menšie škvrny v SEB (síce len ako malé fliačky ale aj tak).
Je to narýchlo nakreslené a ešte aj krivo.
Pozoroval som s Newt. 8" + 10mm okulár.
Prikladám jednu kresbu :
Prekvapilo ma to, že pre seeingu 4/5 som videl GRS a menšie škvrny v SEB (síce len ako malé fliačky ale aj tak).
Je to narýchlo nakreslené a ešte aj krivo.
Pozoroval som s Newt. 8" + 10mm okulár.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Jupiter 2012/2013
Dnes ráno som si privstal, aby som popozeral DSO. Najprv som myslel že sa rýchlo zamračí, ale počasie vydržalo, tak som sa pustil do Jupitera. Najprv sa všetko strašne vlnilo ale keď už bol vysoko nad obzorom, cca. 30st. tak sa seeing ukludnil a začal som začal kresliť. Bol som veľmi prekvapený, aké detaily z toho môjho ďalekohľadu lezú. Ani som si neuvedomil, ako vlastne 200vka pekne kreslí.
V NEB som si všimol nejakú malú čiarku alebo guličku.
V SEB bolo oveľa viac detailov. Na západnej strane bolo vidieť Zvlnenie kt. sa tiahne za GRS. Zaujímavé však bolo, že nad tým zvlnením sa nachádzali akési tmavé fľaky. Neviem si vôbec vysvetliť čo to tam je, ale určite to tam bolo, lebo som to tam videl celý čas pri zv. 120x a 200x. Na spodnej časti NEB ešte bolo vidieť tenký tmavý pruh, kt. sa tiahol za zvlnením po búrke.
PS : To zvlnenie za GRS nieje moc na kresbe vidieť, ale je tam. Niektorý si to asi ani nevšimnú, je to len taký fľak.
PS 2 : Konečné som mal po necelom mesiaci seeing lepší ako IV /V :D
V NEB som si všimol nejakú malú čiarku alebo guličku.
V SEB bolo oveľa viac detailov. Na západnej strane bolo vidieť Zvlnenie kt. sa tiahne za GRS. Zaujímavé však bolo, že nad tým zvlnením sa nachádzali akési tmavé fľaky. Neviem si vôbec vysvetliť čo to tam je, ale určite to tam bolo, lebo som to tam videl celý čas pri zv. 120x a 200x. Na spodnej časti NEB ešte bolo vidieť tenký tmavý pruh, kt. sa tiahol za zvlnením po búrke.
PS : To zvlnenie za GRS nieje moc na kresbe vidieť, ale je tam. Niektorý si to asi ani nevšimnú, je to len taký fľak.
PS 2 : Konečné som mal po necelom mesiaci seeing lepší ako IV /V :D
Jupiter 2012/2013
Hlásím první slušnější pozorování Jupitera.Dnes ve cca 3:30 selč.se již nechaly slušně vidět oba pásy,vycházející GRS a "ztratil"se Io.
To bylo poprvé co jsem na tento úkaz trefil zcela náhodou a tudíž se na něj nesoustředil.Najednou zmizel ve stínu planety. ::)
SEB měl ve svém středu,podélně tmavý pás,končící až u GRS.Nějak podobně byl pozorovatelný i při minulé opozici.V jižní polární oblasti pak byl zřetelný tmavý pásek přes cca 1/3 kotoučku.
NEB je velice široký,až 2x víc,než SEB.Připomínal mi koleje,protože jej lemují tmavší pásky a střed je spíše světlejší.Takže spíš tenký NEB a NTB a mezi nimi světlejší prostor.
GRS je stále stejně bledá.Seeing tady není nad ránem příznivý,ale zv.145x byl rozumný strop.
To bylo poprvé co jsem na tento úkaz trefil zcela náhodou a tudíž se na něj nesoustředil.Najednou zmizel ve stínu planety. ::)
SEB měl ve svém středu,podélně tmavý pás,končící až u GRS.Nějak podobně byl pozorovatelný i při minulé opozici.V jižní polární oblasti pak byl zřetelný tmavý pásek přes cca 1/3 kotoučku.
NEB je velice široký,až 2x víc,než SEB.Připomínal mi koleje,protože jej lemují tmavší pásky a střed je spíše světlejší.Takže spíš tenký NEB a NTB a mezi nimi světlejší prostor.
GRS je stále stejně bledá.Seeing tady není nad ránem příznivý,ale zv.145x byl rozumný strop.
Jupiter 2012/2013
Semínko.
Ja som dnes ráno tiež pozoroval ale seeing 4/5. Čas : 4:20 SELČ.
Neskôr sa mi náhodov na pár minút umúdril seeing a trochu bol kotúčik ostrejší.
NEB - videl som iba jednú škvrnu nad GRS.
SEB - GRS slabo viditeľná. Pri 200x bolo jasne vidieť, že SEB je naozaj širší. Pri 120x to nebolo až tak jasne viditeľné.
Já zv. 150x nemám, ale mál by som si ho už kúpiť, lebo pri 200x je to moc a pri 120x zasa málo :-/
EDIT : Semínko, dúfam že bude v najbližšiom čase aj nejaká kresba
Ja som dnes ráno tiež pozoroval ale seeing 4/5. Čas : 4:20 SELČ.
Neskôr sa mi náhodov na pár minút umúdril seeing a trochu bol kotúčik ostrejší.
NEB - videl som iba jednú škvrnu nad GRS.
SEB - GRS slabo viditeľná. Pri 200x bolo jasne vidieť, že SEB je naozaj širší. Pri 120x to nebolo až tak jasne viditeľné.
Já zv. 150x nemám, ale mál by som si ho už kúpiť, lebo pri 200x je to moc a pri 120x zasa málo :-/
EDIT : Semínko, dúfam že bude v najbližšiom čase aj nejaká kresba

Jupiter 2012/2013
Ako vidím, tak jediný (okrem semínka) si zatiaľ ráno privstávam na Jupiter 
No čo už
Dnes som sa znovu pozrel na túto planétu. Seeing bol lepší, ale dlho som si pozorovanie neužil. Ako tak pozorujem, usúdil som, že asi viac už neuvidím a tak som začal kresliť. Nakresli som si SEB, NEB a potom som si už išiel iba podľa ďalekohľadu zakreslovať presné pozície detailov. Ako sa tak pozerám , všade tma. Pozrem na oblohu, čo iné ako mraky :'(
Tak som išiel podľa pamäti, takže to nie je boh vie čo.
PS : Ani mi dneska kreslenie nešlo. Neviem čím to je, ale ta kresba sa mi vôbec nepáči... :-/

No čo už

Dnes som sa znovu pozrel na túto planétu. Seeing bol lepší, ale dlho som si pozorovanie neužil. Ako tak pozorujem, usúdil som, že asi viac už neuvidím a tak som začal kresliť. Nakresli som si SEB, NEB a potom som si už išiel iba podľa ďalekohľadu zakreslovať presné pozície detailov. Ako sa tak pozerám , všade tma. Pozrem na oblohu, čo iné ako mraky :'(
Tak som išiel podľa pamäti, takže to nie je boh vie čo.
PS : Ani mi dneska kreslenie nešlo. Neviem čím to je, ale ta kresba sa mi vôbec nepáči... :-/
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2012/2013
Dnešní noci jsem po dlouhé době viděl Jupiter a musím říct, že NEB jsem neviděl jako jeden široký pás, ale byla tam tenounká světlá mezera! Jednoduše řečeno jako dva pásy těsně vedle sebe. Uvidíme, co vyleze ze zpracovaných snímků, neboť jsem tu mezírku viděl i při natáčení.[hr]Dodělal jsem animaci a potvrdila se světlá mezera - jsou to dva pásy!
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Jupiter 2012/2013
No já nevím, pozoroval jsem Jupitera v So ráno a byl excelentí seeing - ani mi nepřišla nějaká malá mezera. Byly to samostatné ostře ohraničené pásy.
Bill
Bill
M:736 750 113
Jupiter 2012/2013
To Tomáš : Neviem prečo, ale tvoje fotky mi nechce zobrazovať. :-/
To Bill : Tá medzera na Jupiteri naozaj bola. Pozeral som calsky.com a tom je to tiež.
To Bill : Tá medzera na Jupiteri naozaj bola. Pozeral som calsky.com a tom je to tiež.
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Jupiter 2012/2013
Dnešní noci jsem po dlouhé době viděl Jupiter a musím říct, že NEB jsem neviděl jako jeden široký pás, ale byla tam tenounká světlá mezera! Jednoduše řečeno jako dva pásy těsně vedle sebe. Uvidíme, co vyleze ze zpracovaných snímků, neboť jsem tu mezírku viděl i při natáčení.[hr]Dodělal jsem animaci a potvrdila se světlá mezera - jsou to dva pásy!
Pekná animácia. Je dobré, že si aktívny - vždy si rád pozriem "čo nového na jupiteri"
. Tie "dva pásy" tam naozaj sú. Píšem to v úvodzovkách, pretože to skôr vypadá na vrstvu (vyššej) oblačnosti, ktorá sa dostala do oblasti NEB/NTB. Niečo podobné, čo bolo príčinou aj posledného "zmiznutia" jupíkovno pásu (na "vytvorenie" nového pásu by museli zmeny v prúdení aj v nižších poschodiach jupiterovej atmosféry).
Pekná animácia. Je dobré, že si aktívny - vždy si rád pozriem "čo nového na jupiteri"

Jupiter 2012/2013
Tak dnes ráno som nevydržal a pozrel som sa na Jupiter.
Seeing bol parádny a tie detaily.... čumil som na to viac ako 2 hodiny
Neviem čo som do teraz pozoroval, ale toto nebol Jupiter 8-). Dnes som ho videl úplne inak a ako píše Tomáš, v NEB je medzera.
Prikladám kresbu :
EDIT: Zabudol som poznamenať, že pri zazretí Jupitera v ďalekohľade mi ležala sánka pri nohách ;D
Seeing bol parádny a tie detaily.... čumil som na to viac ako 2 hodiny

Neviem čo som do teraz pozoroval, ale toto nebol Jupiter 8-). Dnes som ho videl úplne inak a ako píše Tomáš, v NEB je medzera.
Prikladám kresbu :
EDIT: Zabudol som poznamenať, že pri zazretí Jupitera v ďalekohľade mi ležala sánka pri nohách ;D
Jupiter 2012/2013
Je to pekne detailni, krasa. Uz se tesim, az bude Jupiter viditelny z vecera. Nejsem moc ranni tvor...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Jupiter 2012/2013
Ďakujem sasa
.
Odporúčam sa ráno pozrieť na Jupiter. Ja si privstávam skoro každý deň
Jupiter sa teraz ukazuje v plnej kráse. Mám len obavy o SEB. Nejako nám tmavne a zmenšuje sa. Žeby znovu išiel zmiznúť ?

Odporúčam sa ráno pozrieť na Jupiter. Ja si privstávam skoro každý deň
Jupiter sa teraz ukazuje v plnej kráse. Mám len obavy o SEB. Nejako nám tmavne a zmenšuje sa. Žeby znovu išiel zmiznúť ?
Jupiter 2012/2013
freex: Taky přidám větu, páč snad i já brzo začnu pozorovat a kreslit krále planet. Pomalu, ale jistě začínaš slušně pozorovat a Tvůj útok na Jupiter je pěkný Nemohu přesně posoudit detaily, které jsi zaznamenal. ( To příde a těš se
) V každém případě to není špatný a na Tvoje kresby se dá už koukat. Tak zatím alespoň tak. Slušně detalní kresba. Jen tak dál!

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Jupiter 2012/2013
Ďakujem Artaban Akurát som si všimol, že som tu hodil zlú vezriu kresby.
Pred GRS to mám akési zahnuté. No čo už.
Veľmi sa tiež teším na kresby ostatných. Vy proste tými rukami fotíte
Já sa držím ešte v pozadí, ale určite sa budem snažiť vypozorovať toho ešte viac a budem sa snažiť to ešte lepšie zakresliť.
To zatiaľ všetko
Pred GRS to mám akési zahnuté. No čo už.
Veľmi sa tiež teším na kresby ostatných. Vy proste tými rukami fotíte

Já sa držím ešte v pozadí, ale určite sa budem snažiť vypozorovať toho ešte viac a budem sa snažiť to ešte lepšie zakresliť.
To zatiaľ všetko

Jupiter 2012/2013
Chlapi zavidim Vam. Uz sa pokusam snad treti tyzden nacapat jasnu oblohu nadranom, kazdy tyzden pozeram predpovede na kazde rano ako na tom bude oblacnost v mojej lokalite...a. sama oblacnost
, dazd..toto snad neni leto. Cez vikendy, kedy by som pri oblohe poobkukoval a pockal kludne az do svitania to bolo bez sance../jediny den minuly vikend z piatka na sobotu bolo OK.. aj to som bol akurat s manzelkou mimo domova a bez teleskopu/. Cca pred dvomi tyzdnami som sa nahneval, dal si budik na 04:00 a rozospaty pozeram, ze ved vonku je uz totalne svetlo a neuvidim nic, tak som zalahol a prepasol idealu oblohu
. Vtedy mi absolutne netrklo, ze Jupiter predsa musi byt vidiet aj tak /este som nemal tu cest ho co i len zazriet teleskopom/. Po precitani Vasich prispevkov a kresieb, nastavujem znovu budika a zajtra rano sa tesim na nezabudnutelny zazitok. Oblacnost forecast 5-10% na TT a okolie.. okolo 04:00 drzim si palce a dam vediet. ahojte