Čím lepit astrofólii Baader?

Otázky, rady, tipy, návody...
demonek

Příspěvek od demonek »

Minulý týden jsem pronikl do několika obchodů s rosnicí z ED 120.Zkoušel jsem různé zátky,špunty,koncovky až jsem skončil v jednom obchodě vodo-topo a tam jsem objevil zadrátovaný kryt na digestoř.Ten padl přesně.Skoro. Pak už jen zbývalo odstranit pletivo,umělohmotné žebrování,vystřihnout dvě kartonová kolečka a vše to pěkně nalepit na zakoupený kryt.Ještě jsem to vylepil samolepící bužírkou a bylo hotovo.Náklady cca 70 Kč.Jediná vada je,že objímka s filtrem není dostatečně dlouhá a mám obavy,aby při silnějším poryvu větru filtr nesfoukla.Tento problémek ale úspěšně vyřešila královna Izolepa I ;)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

A není jednodušší si ho rovnou koupit u Supry za 780,- Kč?

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Myslím, že cena je pre používateľa rozhodujúca. Ak má fóliu a držiak na filter si zbastlí za 70Kč, tak tomu nemôže filter v objímke za 780Kč vôbec konkurovať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
alda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alda »

Ano cena je až na prvním místě, ale pro mne je ještě důležitý ten faktor, že si to můžu ubastlit sám. Když je venku hnusně a nejde pozorovat nebo fotit, tak je to pro mne dobrý způsob jak se věnovat koníčku - vymýšlet různé kravinky a ty pak zkoušet realizovat. Mám z toho pak větší radost :-)
Někdo tuní auta, někdo zase dalekohledy :-)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

FunThomas: Ak má fóliu pak áno....
Fieldy-cz

Příspěvek od Fieldy-cz »

vymýšlet různé kravinky a ty pak zkoušet realizovat. Mám z toho pak větší radost
S tímhle naprosto souhlasím. Sluneční filtr jsem si " vykutil " taky sám. Sehnal jsem odstřižek fólie za pár Kaček zde na fóru a pak už to chtělo jen chvíli času a vrátit do dob vystřihovánek z Abíčka Nákup je vždy určitě jednodušší, ale jsou prostě lidi, co rádi zlepšujou a občas se i zadaří... ;)
demonek

Příspěvek od demonek »

A není jednodušší si ho rovnou koupit u Supry za 780,- Kč?
Když jsem folii v Supře objednával,tak jsem dostal informaci,že rozměrově na ED 120 hotovku nemají. Teď jsem ale rád,že jsem si filtr vyrobil sám,protože k němu mám teď daleko hlubší citový vztah. :D
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Taky si filtry vyrábím sám z krabice od čehokoliv. Sice se řada lidí diví, jak si můžu na např. TEC 140 dát nevzhlednou papírovou hrůzu, ale krásný design mi obraz nevylepší :)
demonek

Příspěvek od demonek »

Filtr na ED 80 jsem vyrobil z krabice od lampičky. Ten druhý tak jak jsem popsal výše.Nejlepší ale bude názorná ukázka.
KhanN7

Příspěvek od KhanN7 »

Výrobce uvádí že i mírné napnutí fólie znatelně zhoršuje obraz, takže navolno. Navíc jsem zjistil že ta fólie pracuje, asi podle vlhkosti vzduchu. v zimě jsem ji nalepil navolno a v létě se napnula jak buben a pak zas sama povolila. Jinak já udělal držák na folii ze sololitu a dýhy navinuté na potřebný průměr kolem vhodného hrnce. Do dýhové roury jsem potom vyfrézkoval vrtačkou cestičky na hlavy šroubů co trčí z tubusu dobsona, takže teď nasunu zacvaknu pootočením a drží tak, že za filtr můžu zvednout celý tubus do vzduchu.
triedr 10x50, SW 200/1200 DOBSON, Celestron 102/500 Wide View; okuláry setové 25 a 10;  TV Nagler 12 a Panoptic 19; Pentax XF 8,5; WO SPL 6; barlow BDP Triplet 2x; Astronomik CLS
asadin
Věk: 69

Příspěvek od asadin »

Další varianta pro ED80:
Cake box na 10 CD. Kruhový otvor do dna jsem vyřízl odlamovacím nožem zapíchnutým do cédéčka a neustálým otáčením cd nasazeným na středový trn. Fólie přilepena oboustrannou lepenkou. Protože box má větší průměr než rosnice, vlepeny proužky těsnění. Filtr se vejde do kufru k dalekohledu.
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Zdravím všechny.
Asi se budete smát, ale když jsem vyráběl solární filtr na Dobsona, lepil jsem to přímo na dalekohledu. No a podařilo se mi vrchní díl s fólií nalepit na rukáv na dalekohledu mimo střed asi o dva centimetry. Štve mě to. Ono když se lepí chemoprénem, tak se to po přiložení dá už těžko spravit. Mám obavy, že by to mohlo mít vliv na ostrost zobrazení, ale nevím do jaké míry. Rád bych se vás tedy zeptal, jestli to mám předělat, nebo se na to můžu vykašlat. Děkuji.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

shepherd : Moc tomu nerozumím- jako že mezikruží nejsou přesně na sobě? Tedy část jednoho leze do cesty paprskům světla? To by snad fatálně vadit nemuselo, zkus to a uvidíš. Každopádně lepší by byl kruh symetrický. Takže já bych to asi zaclonil dalším menším mezikružím, tak abych zakryl ten defekt. Ovšem nevím co máš za dalekohled, u malého průměru by to byl problém- zůstalo by málo apertury...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
shepherd

Příspěvek od shepherd »

Dík za reakci. Ne, mezikruží sedí přesně, ale celý ten filtr není v ose dalekohledu, ale je vystředěn o zhruba dva centimetry. Prostě ta díra s filtrem, co má průměr 18cm je mimo osu. Mám 10" Dobsona.
Mates
Věk: 63

Příspěvek od Mates »

Myslím, že to bude úplně jedno. Na vlastním dobsonu (také 10") používám filtr z menšího dalekohledu hodně mimo osu a nezdá se mi že by to nějak vadilo.
Odpovědět