Napajanie z autozapalovaca 12 V
Mam taky problem. Ak nemam na aute nastartovany motor, napajanie z autozapalovaca funguje len isty cas (aj ked je otoceny klucik). 10-15 min. Potom sa automaticky prerusi privod energie a obnovi sa az po opatovnom nastartovani motora. Po preruseni privodu energie prestane fungovat GOTO a treba vsetko znova nastavit ...Vie mi niekto poradit co s tym ?
Dobson SW GoTo 200/1200 (Plössl 25 a 10 mm, SkyWatcher SWA-58 7 mm a 5 mm), trieder 20 x 50
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Bohužel s tímhle přímo nic, novější auta prostě po určité době odpojují tyhle zásuvky. Jediné řešení je napíchnout se buď přímo na akumulátor, nebo si udělat ještě další zásuvku v autě, a nadrátovat si ji natvrdo, mimo vypínané rozvody.
Mezi námi, ta zásuvka na zapalovač je stejně bídná z hlediska kvality kontaktu. Nejlepší máš udělat si napájecí kabel k montáži s pořádnými svorkami na akumulátor.
Ale stejně se asi nevyhneš vlastnímu akumulátoru pro montáž. V okamžiku, kdy si budeš chtít v zimě nastartovat pro zahřátí, tak při startu se ti napětí propadne, a stejně ti to udělá reset a zase to budeš muset nastavovat.
Nejlepší je samostatný akumulátor pro montáž, a v případě nouze (vybití) dobíjený tím kabelem z nastartovaného auta.
Mezi námi, ta zásuvka na zapalovač je stejně bídná z hlediska kvality kontaktu. Nejlepší máš udělat si napájecí kabel k montáži s pořádnými svorkami na akumulátor.
Ale stejně se asi nevyhneš vlastnímu akumulátoru pro montáž. V okamžiku, kdy si budeš chtít v zimě nastartovat pro zahřátí, tak při startu se ti napětí propadne, a stejně ti to udělá reset a zase to budeš muset nastavovat.
Nejlepší je samostatný akumulátor pro montáž, a v případě nouze (vybití) dobíjený tím kabelem z nastartovaného auta.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Hm, vsetko to speje asi k tomu, ze budem musiet kupit nejaky original Celestron Powertank ... Pripadne nemate tip na nieco lacnejsie (ale original, aby som nemusel dorabat ziadne koncovky, kabliky, zhanat na to nabijacku ...).
Dobson SW GoTo 200/1200 (Plössl 25 a 10 mm, SkyWatcher SWA-58 7 mm a 5 mm), trieder 20 x 50
Levnejsi nez PowerTank bude nejaky pomocny startovaci zdroj (treba i s kompresorem) treba jako zde na starem letaku:
http://www.akcniceny.cz/detail/pomocny- ... im-276865/
Obvykla cena je mezi 1000-2000 Kc v Auto-moto pripadne v Bau-Bau shopech. v Akcich se da poridit i pod 1000 Kc (naposled jsem to videl v Penny v zime).
Jinak na zimu je lepsi reseni, ktere popisuje MMys. Na leto, pripadne na zimu s celonocne vrkajicim motorem, staci koupit dve svorky, kus dratu a autozasuvku a pichnout je primo na baterii auta (nejlepe dostatecne dimenzovany drat rovnou s autozosuvkovou koncovkou a ty svorky chytnout k nemu). V pajeni jsem lama, ale tohle uz jsme zvladnul a naposled uspesne pouzival i na cestach v Egypte.
http://www.akcniceny.cz/detail/pomocny- ... im-276865/
Obvykla cena je mezi 1000-2000 Kc v Auto-moto pripadne v Bau-Bau shopech. v Akcich se da poridit i pod 1000 Kc (naposled jsem to videl v Penny v zime).
Jinak na zimu je lepsi reseni, ktere popisuje MMys. Na leto, pripadne na zimu s celonocne vrkajicim motorem, staci koupit dve svorky, kus dratu a autozasuvku a pichnout je primo na baterii auta (nejlepe dostatecne dimenzovany drat rovnou s autozosuvkovou koncovkou a ty svorky chytnout k nemu). V pajeni jsem lama, ale tohle uz jsme zvladnul a naposled uspesne pouzival i na cestach v Egypte.
Pavel Vabrousek
- fistandantilus
nemusis kupovat pover tank staci zbehnut k elektrikarovy ktory ti ten auto zapalovac zapoji napriamo na baterku
ked mas niejakeho znameho automechanika je to praca na 30 minut a mas to spravene potom si teba uz len davat pozor aby si ju celu nevycucol
mal som rovnaky problem
ked mas niejakeho znameho automechanika je to praca na 30 minut a mas to spravene potom si teba uz len davat pozor aby si ju celu nevycucol
mal som rovnaky problem
EQ 3 Newton 150/1400 Canon 350D
NEQ 5 GO TO SKY WATCHER 254/1200 s mikrofokusom
- fistandantilus
Ma tak este napada ze kto sa vyzna trocha v elekrtike tak to nema problem spravit otvory si skrinku s poistkamy a kablovanim v aute a tam sa to prepoji ja to konkretne neviem ako ale tam treba kutrat a prepajat 
Hlavně je si třeba uvědomit, že napájení z autozásuvky znamená reálnou možnost jejího vybití a neodjetí. Dále montáže SW jsou náročné na napájecí napětí a autobaterie jim brzy přestane stačit. Lépe jsou na tom trakční baterie a zálohovací baterie, které mají o trochu větší napětí a déle ho při vybíjení drží. Startovací zdroj 17 Ah v Baumaxu se prodává za 1000 Kč a to je asi nejrozumější řešení pro menší odběry, pak jsou možné trakční akumulátory větších kapacit v cenách kolem 2000 kč. Znám kolegy, kteří používají autozásuvku, ale musí mít celonočně auto nastartované, montáž sice nějakou dobu funguje, ale při poklesu napětí začne protestovat a když chcete nastartovat aby se dobila baterka klesne napětí ještě více a elektronika montáže vypadne, stejné to je pokud ještě baterka stačí, ale oni chtějí nastartovat, aby se ohřáli. Takže obejít autozásuvku na palubní desce není právě ideální.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Dik za radu. Chcem sa spytat na ten startovaci zdroj. Ako sa dobija ? Je k tomu aj nejaka nabijacka, alebo ju treba dokupit ? 17 Ah bude urcite stacit. Pohon a GOTO zerie v mojom pripade max 10 W, takze je to aj na celu noc s rezervou. Urcite je to lacnejsie riesenie ako 17 Ah Power tank za 170 €. Ked pojdem okolo Baumaxu popozeram sa ci maju nieco take v ponuke.
- fistandantilus
mno ja si myslim ze by to nemalo vadit lebo co pises ty ked ma baterka 17Ah to nieje bohvie aka velika kapacita baterie a v aute mas bateku o kapacite okolo 44 az 72 Ah co e vyrazne viac a pokial mas napojenu iba montaz tak mozes fungovat tri dni a nastartujes aj auto ja s tym mam zatial dobre skusenosti a bez problemov
Kapacita autobaterie nie je problem. Problem je ten, ze ked nemas auto nastartovane, po istom case (cca 10 min) sa ti prerusi dodavka el. prudu a tym padom system GOTO musim opat nastavit, co je nemyslitelne robit kazdych 10 min. A mat nastartovane auto pocas celej doby pozorovania je tiez chujovina. 17 Ah kapacita v mojom pripade vydrzi napajat dalekohlad cca 17 hod, co je viac ako postacujuce.
- fistandantilus
ano ano ale to som ti vysvetloval hore staci prepojit zapalovac na priamo na bateriu robi sa to v poistnej skrinke staci to zobrat k elektrikarovy alebo automechanikovy a je to praca na 30 min a mas usetrenych 1000 az 2000 korun za tank park
No, kolega má svoji pravdu a já jinou, rozhodnutí je na tobě. 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- fistandantilus
ja sa nehadam nech si vybere je to na nom ja som toto riesil tak isto
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
mno ja si myslim ze by to nemalo vadit lebo co pises ty ked ma baterka 17Ah to nieje bohvie aka velika kapacita baterie a v aute mas bateku o kapacite okolo 44 az 72 Ah co e vyrazne viac a pokial mas napojenu iba montaz tak mozes fungovat tri dni a nastartujes aj auto ja s tym mam zatial dobre skusenosti a bez problemov
Myslím si, že toto můžeš napsat jen kvůli nedostatku vlastních zkušeností. EQ6 i HEQ5 nefungují při napětí baterie pod 11,5 V, moje EQ6 při větší zátěži na kříži i s podstatně vyšším napětím (12,5V !). Startér si při startování vezme tak velký proud, že k poklesu k těmto hranicím dojde při sebelepším stavu baterie. Mě osobně to donutilo propojit dvě baterie a v cestě použít tzv. Schottkyho diodu aby nedocházelo k poklesu napětí vlivem odebíraného proudu i na té druhé baterii. A to už nemluvím o drastickém poklesu kapacity baterie v zimním období.
Myslím si, že toto můžeš napsat jen kvůli nedostatku vlastních zkušeností. EQ6 i HEQ5 nefungují při napětí baterie pod 11,5 V, moje EQ6 při větší zátěži na kříži i s podstatně vyšším napětím (12,5V !). Startér si při startování vezme tak velký proud, že k poklesu k těmto hranicím dojde při sebelepším stavu baterie. Mě osobně to donutilo propojit dvě baterie a v cestě použít tzv. Schottkyho diodu aby nedocházelo k poklesu napětí vlivem odebíraného proudu i na té druhé baterii. A to už nemluvím o drastickém poklesu kapacity baterie v zimním období.
- fistandantilus
mam EQ 5 a mne to slo aj na malinkej baterke ktoru som stiahol na 9.5V a az potom som zacal mat problem ze vynechavala a to som mal na baterke ktora sa pouziva ako zlozni zdroj 12V 7.2Ah montaz fungovala niekolko hodin
a na velkej auto baterii cez zapalovac mi to ide uplne v pohode a mam na tom aj komp zapojeny cez konvertor 12 TO 230 V
neviem zatial nic zle sa mi s tym nestalo a o zime sa pret nebudem to nemam vyskusane ale urcite tam pokles je to je na kazdom bateriovom zdroji
a na velkej auto baterii cez zapalovac mi to ide uplne v pohode a mam na tom aj komp zapojeny cez konvertor 12 TO 230 V
neviem zatial nic zle sa mi s tym nestalo a o zime sa pret nebudem to nemam vyskusane ale urcite tam pokles je to je na kazdom bateriovom zdroji