nejmenší možné zvětšení - Maksutov
Ahoj. Chtěl bych se zeptat, jestli je nějak dané i minimální použitelné zvětšení dalekohledu ? U maximálního zvětšení je to násobek průměru, ale o minimálním jsem skoro nic neslyšel... Konkrétně se mi jedná o maksutov 70/520. A okulár například 25 mm (cca 20x) Mino oblohy bych to chtěl použít i na občasné pozemní pozorovaní. Díky za odpověď.
Minimální bývá omezeno průměrem výstupní pupily, u mladých jedinců je to cca 7 mm a jak se stárne klesá průměr cca k 5 mm. Pokud bude výstupní pupila za okulárem větší přijdeš o část světla, protože se nedostane na sítnici. Přesto se někdy větší pupila toleruje, v případě potřeby velkého zorného pole a nadostatku jiné výbavy.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pri tejto téme na napadlo, či pri konštrukcii mak, nieje prítomné nejaké fyz. obmedzenie, ako napr. pri newtone sa pri denných pozorovaniach pri malom zväčšeni zobrazuje obraz sekundárneho zrkadla.
SW ED100 + AZ-4; ES UL 305/1524;
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
ES 68' 24mm; Nagler 11mm, 9mm, 7mm, 5mm; barlow ULTIMA 2x; Lumicon UHC;
Panoptic 19mm, Pentax XF 8.5mm do bina MaxBright;
Cel 15x70; TS20x80
U zdrcadlového dalekohledu, tkonkrétně u maksutova, jsou další dvě omezení minimálního zvětšení:
1. průměr okulárového výtahu (a s ním související průměr orvoru v primárním zdrcadle) omezuje zorné pole, při nízkém zvětšení je pak nepříjemně malé (koukání trubičkou). Ohnisková rovina navíc bývá mírně sklenutá (tedy ne rovina, spíš nějaká asi kulová plocha), takže může být v okrajích pole obraz neostrý - resp nedá se současně zaostřit na střed i okraj.
2. vadí obraz sekundárního zrcátka. To se promítá trochu za rovinu výstupní pupily a když je zvětšení malé, je tento obraz nepříjemně veliký. Vypadá to, jako by před okem poletovala moucha. Takže kdybyste měl výstupní pupilu třeba 8mm (větší nemá cenu), mohl by tento obraz mít průměr 2mm. Za deního pozorování má oční pupila také 2mm, takže by to obraz zcela zatemnilo, pozorovat by se muselo při jiné poloze oka a vše by bylo nepříjemné.
Tedy maksutov se na malá zvětšení nehodí, myslím, že to dvacetinásobné je tak akorád rozumně použitelné.
Zdraví PZ
1. průměr okulárového výtahu (a s ním související průměr orvoru v primárním zdrcadle) omezuje zorné pole, při nízkém zvětšení je pak nepříjemně malé (koukání trubičkou). Ohnisková rovina navíc bývá mírně sklenutá (tedy ne rovina, spíš nějaká asi kulová plocha), takže může být v okrajích pole obraz neostrý - resp nedá se současně zaostřit na střed i okraj.
2. vadí obraz sekundárního zrcátka. To se promítá trochu za rovinu výstupní pupily a když je zvětšení malé, je tento obraz nepříjemně veliký. Vypadá to, jako by před okem poletovala moucha. Takže kdybyste měl výstupní pupilu třeba 8mm (větší nemá cenu), mohl by tento obraz mít průměr 2mm. Za deního pozorování má oční pupila také 2mm, takže by to obraz zcela zatemnilo, pozorovat by se muselo při jiné poloze oka a vše by bylo nepříjemné.
Tedy maksutov se na malá zvětšení nehodí, myslím, že to dvacetinásobné je tak akorád rozumně použitelné.
Zdraví PZ
Mak 70/520..
Hmm...
P.S. Další potencionální kupce této hračky bych umravnil a nabídl lepší varianty..
Teda bez urážky...
Ale jako sběratelský kousek a pro účely výuky proč ne, že...
:-[
Hmm...
P.S. Další potencionální kupce této hračky bych umravnil a nabídl lepší varianty..
Teda bez urážky...
Ale jako sběratelský kousek a pro účely výuky proč ne, že...
:-[

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jen pro upřesnění. Určitě nejsem naivka, který si myslí, že sedmdesátkou uvidí kde co... Až budu pořizovat dalekohled na "opravdové" pozorování, určitě nebudu koukat po Maku 70 mm... Naskytla se příležitost a tahle "hračka" se mi dostala do rukou zadarmo. Takže proč na začátek shánět něco jiného ? Třeba po půl roce zjistím, že jsem se pod noční oblohu dostal jen párkrát... Když mě pozorování chytne, jako že to zatím vypadá že jo, určitě koupím něco většího...
Někde jsem se právě dočetl, že konstrukce Maksutov není úplně vhodná pro menší zvětšení, ale nic konkrétního. Děkuji za názory a vysvětlení. Zkusím tedy sehnat nějaký " delší " okulár a pak podělím o zkušenost, jak to dohromady fungovalo.
Někde jsem se právě dočetl, že konstrukce Maksutov není úplně vhodná pro menší zvětšení, ale nic konkrétního. Děkuji za názory a vysvětlení. Zkusím tedy sehnat nějaký " delší " okulár a pak podělím o zkušenost, jak to dohromady fungovalo.
Zkus okulár, která dá zvětšení kolem 25x
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Přesně o něčem takovém uvažuji. Naskytla se mi možnost koupit okulár 25 mm, s čímž mi vychází zvětšení cca 21 x. To by asi taky mohlo jít, ne ?