Polarna ziara 21.1.; 20.30
Konferenciou SMPH prebehol nasledujuci mail:
====================
From: "Jan Hollan"
Date: Fri, 21 Jan 2005 20:04:32 +0100 (CET)
Subject: [SMPH] uz je aurora
cerveny flek nizko na severu, z Kravi hory v Brne. asi budou silne zare dal do noci.
jenik
====================
====================
From: "Jan Hollan"
Date: Fri, 21 Jan 2005 20:04:32 +0100 (CET)
Subject: [SMPH] uz je aurora
cerveny flek nizko na severu, z Kravi hory v Brne. asi budou silne zare dal do noci.
jenik
====================
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Potvrzeny pres Michala Svandu z Prahy i nekym od Mlade Boleslavi. Ten pry i fotil digitalne. Jablonec/Mala Skala/Roznov p. Radhostem zatazeno a nic.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ano ten z Mlade Boleslavi jsem ja,ale bohuzel vas zklamu s temi fotkami,bohuzel tady nebyly dobre podminky a ja jsem jeste k tomu fotak zacatecnik. ....taky mam potvrzeno ze byla zare videt tez v Sadske u Nymburka.
I think,therefore i am
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Muselo to byt chvilkové. I tak díky.
Nyní je totiž šance na polární záři malá, protože zemské pole se asi ruší s tím polem slunečního větru tak blbě, že z toho nic není. Tato situace už je beze změny poslední 2 hodiny a pokud se nezmění, tak asi záře už nebude.
Nemám křišťálovou kouli, ale u nás je bohužel navíc fakt hnusně.
Nyní je totiž šance na polární záři malá, protože zemské pole se asi ruší s tím polem slunečního větru tak blbě, že z toho nic není. Tato situace už je beze změny poslední 2 hodiny a pokud se nezmění, tak asi záře už nebude.
Nemám křišťálovou kouli, ale u nás je bohužel navíc fakt hnusně.
21:30-22:15 z Brna nic vidět nebylo, škoda.
Asi fakt jen chvilkové.
Asi fakt jen chvilkové.
Zprava ze Znojma, ve 22.30-45(odjezd domu) pozorovana cervena skvrna menici tvar i intenzitu o velikosti cca 10 st. primo na severnim obzoru.
Ahoj,
hlasim uspesne fotopozorovani. Posilam i dve aktualni ukazy:
http://www.ppphoto.net/auroras/i/polarn ... 005_01.jpg
a
http://www.ppphoto.net/auroras/i/polarn ... 005_02.jpg
Oboje focene Canonem EOS 20D, objektiv Canon EF 17-40/4L. Prvni snimek 23:13, 30s, cl. 4. ISO 400. Druhy snimek 23:16, 30s, cl. 4, ISO 400. Lokalita Praha 9, kousek od kbelskeho letiste.
hlasim uspesne fotopozorovani. Posilam i dve aktualni ukazy:
http://www.ppphoto.net/auroras/i/polarn ... 005_01.jpg
a
http://www.ppphoto.net/auroras/i/polarn ... 005_02.jpg
Oboje focene Canonem EOS 20D, objektiv Canon EF 17-40/4L. Prvni snimek 23:13, 30s, cl. 4. ISO 400. Druhy snimek 23:16, 30s, cl. 4, ISO 400. Lokalita Praha 9, kousek od kbelskeho letiste.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Vynikajici počasí, vynikající foťák, vynikající práce. Co dodat. Snad jen DÍKY MOC PETŘE!!
Já s Lukym to monitorujem, ale nic jsme neviděli. To je osud nás v horách.
Dobrou. :hi:
Já s Lukym to monitorujem, ale nic jsme neviděli. To je osud nás v horách.
Dobrou. :hi:
Sedim takhle u piva, kdyz v tom dorazi astro-kamos a hned na me spusti, ze si neni jisty, ale asi prave videl polarni zari (vinove rudy protahly oblak bez okraju nad severem u obzoru). No nic rikame si, za 10 minut mi ale prijde SMS alert ze je to videt i z Praglu a Brna, to uz bezime ven na ulici, popobihame dal do tmy a ... vidim ji. Sice nicmoc tma, ale nad severem svetla divna zaclona, menici tvar. Cas pozorovani 20:45
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Tady http://www.variousart.com/fotogalerie/t ... p?album=24 najdete několik mých fotografií polární záře z doby mezi 21.41 - 22.10 hod SEČ. Chvíli mi po IAN alertu (opět díky za něj!) trvalo než jsem vylezl ven a déle jsem tam se silným větrem a svojí chřipkou nevydžel (a taky mi klekla baterka ve foťáku) :-/. Každopádně oblohu silně přezařoval Měsíc a ze severu se valila částečná oblačnost.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Tak ten Rakovník se mi nezdá. Není to světlo města? Na potvrzení záře bych očekával tedy fotku, na níž ta zelená nebude. Navíc poslední záře byla evidentně červená, neb byla daleko. Tak co s tím?
Jediný průkazný foto má Petr ale to jeho je prostě dokonalý.
Jediný průkazný foto má Petr ale to jeho je prostě dokonalý.
Pozoroval jsem celý večer mezi mraky něco podobného co pozorovatel v Rakovníku. Dokonce se mi podařilo zachytit i náznak té červené záře co je na fotkách z Prahy 9. http://ok1com.goo.cz/img/AU-leden2005 lokalita Průhonice, hned za hranicemi Prahy u D1.
MaG napsal: Tak ten Rakovník se mi nezdá. Není to světlo města?
Nejdříve jsem byl také skeptik. O předpojatosti při pozorování vím své. Když jsem šel domů, tak jsem nebyl moc přesvědčen, že jsem viděl polarni zaři, neb dění při obzoru a na celé obloze bylo dost složité pro objektivní posouzení. Měsíc vysoko na obloze ve velké fázi a k tomu dva druhy oblačnosti.
Nejdříve jsem proto našel snímky ze zhruba stejného místa a pořízené stejným směrem při oblačnosti a bez oblačnosti. Takto zelená tam nebyla. Pak mne dopřesvědčilo, když jsem si promítnul cca 6 posledních snímků rychle za sebou a viděl jsem mezi mraky (tam kde nebyly) zelené světlo jak se vyvíjí. Je to více znát na snímcích v plné velikosti.
Navíc oním směrem výrazné zelené osvětlení není. To by muselo být nějaké vzdálenější osvětlení (15-30 km) a odrážet se NE na tom jednom typu oblačnosti, ale na tom druhém, řasovitém (pokud tam vůbec na tom místě v dírách byla - a to jsem ještě neviděl). Navíc buď by se muselo ono světlo měnit (zhasínat a rozsvěcet několik pouličních lamp - ne všecha - a to se u těch nových pouličních světel neděje. Takto se chovaly staré lampy). Za další: proč se na té řasovité oblačnosti (pokud tam byla) odráželo jen zelené světlo a ne oranžově červené? Navíc nikde jinde u obzoru jsem v dané chvíli nic podobného nepozoroval.
Za další mám zprávu od známé, z jiného místa před 22. hod, která také již pěknou řádku let pozoruje oblohu a v tom místě viděla zelený nádech.
Samozřejmě nejvíce rozhodne až se mi podaří ze stejného místa, stejným směrem a za co nejvíce stejných oblačně-světelných podmínek udělat další fotky. Každopádně, když jsem to probral ze všech stran, nabyl jsem přesvědčení, že na fotkách je polární záře a proto jsem snímky publikoval.
Nejdříve jsem byl také skeptik. O předpojatosti při pozorování vím své. Když jsem šel domů, tak jsem nebyl moc přesvědčen, že jsem viděl polarni zaři, neb dění při obzoru a na celé obloze bylo dost složité pro objektivní posouzení. Měsíc vysoko na obloze ve velké fázi a k tomu dva druhy oblačnosti.
Nejdříve jsem proto našel snímky ze zhruba stejného místa a pořízené stejným směrem při oblačnosti a bez oblačnosti. Takto zelená tam nebyla. Pak mne dopřesvědčilo, když jsem si promítnul cca 6 posledních snímků rychle za sebou a viděl jsem mezi mraky (tam kde nebyly) zelené světlo jak se vyvíjí. Je to více znát na snímcích v plné velikosti.
Navíc oním směrem výrazné zelené osvětlení není. To by muselo být nějaké vzdálenější osvětlení (15-30 km) a odrážet se NE na tom jednom typu oblačnosti, ale na tom druhém, řasovitém (pokud tam vůbec na tom místě v dírách byla - a to jsem ještě neviděl). Navíc buď by se muselo ono světlo měnit (zhasínat a rozsvěcet několik pouličních lamp - ne všecha - a to se u těch nových pouličních světel neděje. Takto se chovaly staré lampy). Za další: proč se na té řasovité oblačnosti (pokud tam byla) odráželo jen zelené světlo a ne oranžově červené? Navíc nikde jinde u obzoru jsem v dané chvíli nic podobného nepozoroval.
Za další mám zprávu od známé, z jiného místa před 22. hod, která také již pěknou řádku let pozoruje oblohu a v tom místě viděla zelený nádech.
Samozřejmě nejvíce rozhodne až se mi podaří ze stejného místa, stejným směrem a za co nejvíce stejných oblačně-světelných podmínek udělat další fotky. Každopádně, když jsem to probral ze všech stran, nabyl jsem přesvědčení, že na fotkách je polární záře a proto jsem snímky publikoval.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
OK pánové. Gratuluji k vaší polární záři. 
Netušil jsem, že i u nás šla vidět zelená jak bývá obvyklé v jejím spodku.
Máte ji tam a já se spletl.
Přeji podobné úlovky, já měl bohužel to klasické horské počasí. Smetla mně vánice. :hi:

Netušil jsem, že i u nás šla vidět zelená jak bývá obvyklé v jejím spodku.
Máte ji tam a já se spletl.
Přeji podobné úlovky, já měl bohužel to klasické horské počasí. Smetla mně vánice. :hi:
Ahoj ve spolek,
výběr fotek a malá animace polární záře z pátku je tady:
http://www.ppphoto.net/auroras/polarni- ... -01-21.php
Petr.
výběr fotek a malá animace polární záře z pátku je tady:
http://www.ppphoto.net/auroras/polarni- ... -01-21.php
Petr.