Obraz v dalekohledu - je správný

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Pepek

Příspěvek od Pepek »

Přibližně takhle vypadal Saturn, když jsem jej pozoroval a bylo rozostřeno. Nějak se mi tam nelíbí stín sekundárního zrcátka. Je to normální nebo se jedná o nekvalitní zrcadlo?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Můžeš být naprosto klidný. Takhle vypadá obraz rozostřeného objektu ve všech zrcadlových dalekohledech co mají částečně cloněné zrcadlo sekundárním zrcátkem a jeho držákem.

Počet paprsků odpovídá počtu ramen držáku sekundáru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pepek

Příspěvek od Pepek »

MMys napsal: Můžeš být naprosto klidný. Takhle vypadá obraz rozostřeného objektu ve všech zrcadlových dalekohledech co mají částečně cloněné zrcadlo sekundárním zrcátkem a jeho držákem.

Počet paprsků odpovídá počtu ramen držáku sekundáru.
Díky. To jste mě uklidnil. Jinak jsem totiž velmi spokojen - i při zvětšení 230x (s Barlowem) byl obraz krásně ostrý. A ani to třepání montáže nebylo nijak výrazné a myslím, že 230x už je celkem velké zvětšení. Jediným problémem bylo pozorovací místo - bylo velmi silně osvětleno, takže jsem viděl jen 2 měsíce - Titan a Rheu. Myslím, že v dosahu tohoto dalekohledu by jich mělo být více. Příště půjdu pod temnější oblohu.
VK

Příspěvek od VK »

To Pepek:

Já jsem ze středu města (a většinou ani z oblastí mimo město) taky neviděl Newtonem 158/750 víc Saturnových měsíců, než Rheu a Titan. Saturn je poměrně jasný (+0,5 mag) a v jeho blízkém okolí je dosah ve hvězdné velikosti menší. Je to něco podobného jako měsíce Jupitera: Io, Europa, Ganymedes a Callisto by měly být viditelné pouhým okem. Byly však objeveny teprve dalekohledem.

Teprve 30-cm dalekohledem jsou dobře vidět 4 měsíce. 42-cm dalekohledem, který dnes patří ASHK a který tehdy (1993) patřil panu Antošovi, jsem viděl 7 Saturnových měsíců, některé ovšem jen velmi špatně.

K identifikaci Satunových měsíců vřele doporučuji nějaký program, který umí vykreslit jejich aktuální polohu na obloze vzhledem k Saturnu. Na mé stránce http://sweb.cz/vladimir.kocour je odkaz na "Dan Bruton Homepage" - myslím, že právě on má na své stránce šikovný program, který se k tomu hodí.

Bez toho se slabší a vzdálenější měsíce obtížně hledají.

V. K.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Refraktorem 140/1200 vidam celkem pravidelne 4 mesicky, celkem bez potizi a autosugesce.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
poul

Příspěvek od poul »

refraktor 90/900 v pohodě vidim 4 měsíce.(zkus co nejmenší zvětšení ať se ti dobre ostří a jsou jasnější)
SKLP

Příspěvek od SKLP »

refraktor 60/700 Titan a při perfektních podmínkách i Rhea (v elongacích).
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Maros

Příspěvek od Maros »

Ja tiez refraktorom 127/1200 vidim bez problemov styri mesiace a aj z mesta.
Odpovědět