Venuše 2012
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2012
Podobné věci jsem viděl ve čtyřicítce se slušným zvětšením i bez filtru. Jsem přesvědčen, že nejde o reálné útvary v atmosféře, nýbrž o klam při pohledu na jasný objekt. S filtrem jsem nikdy Venuši nezkoušel, tak zatím nevím, co více tam mohu vidět, když nemám UV oči. Podle mně tam detaily jako na fotkách vidět nějsou.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Venuše 2012
Dávam za pravdu MaG-ovi.Neverím,že je oko schopné vidieť detaili vo Venušinej atmosfére,všetky zmeny jasu má na svedomí seeing čo som si práve teraz overil.Seeing 9/10,prechádzajúca vysoká oblačnosť,ktorá tlmila jas a zv 520x ale oblačnosť nikde 

Dobson SW 254/1200,Lidlskop 70/700,Scopium hold,TV8mm,UHC
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2012
Tak jednoduché to zase nebude. Kombinace seeingu, očního klamu - ano tady si myslím, že vzniká většina útvarů co se kreslí. Ti lidi totiž nelžou, kreslí co vidí. Na druhé straně s nějakými filtry, dokud nevyzkouším na velkém dalekohledu velkým zvětšením, tak to zcela neodsuzuju.
Venuše 2012
Souhlasím s tím, že se pravděpodobně jedná o oční klam. Kreslím to, co doopravdy vidím - nebo, co se mi zdá, že vidím. Pozorování a kreslení Venuše je taky o subjektivním pocitu (občas bohužel zafunguje lidská fantazie, takže je to zkreslené).
Avšak ... při jedné kresbě (http://astrofotky.cz/gallery.php?show=T ... 845150.jpg) se mi částečně povedlo vystihout to, co se pak objevilo i na fotkách (http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120127z.htm). Určitě je v tom nutná dávka štěstí, ale taky bych řekl, že jsem tam musel něco vidět, jinak bych to asi takto nenakreslil ...
EDIT: těším se na srovnávací fotky, pokud budou ... včera to bylo docela špatné, tak mě zajímá, jestli jsem to aspoň trochu trefil - mám takový blbý pocit, že asi moc ne ...
Avšak ... při jedné kresbě (http://astrofotky.cz/gallery.php?show=T ... 845150.jpg) se mi částečně povedlo vystihout to, co se pak objevilo i na fotkách (http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120127z.htm). Určitě je v tom nutná dávka štěstí, ale taky bych řekl, že jsem tam musel něco vidět, jinak bych to asi takto nenakreslil ...
EDIT: těším se na srovnávací fotky, pokud budou ... včera to bylo docela špatné, tak mě zajímá, jestli jsem to aspoň trochu trefil - mám takový blbý pocit, že asi moc ne ...
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Venuše 2012
Zatím jedinou fotku Venuše, kterou jsem našel je od hokleho (http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 0833/53#53) ... krásná kompozice !!!
ale nebyl tam ten kontrast jako posledně - všechno jakoby splývalo.Potom je jasné, že ty útvary, které jsem zakreslil jsou jen klamy. To mimo jiné dokazuje i fotka ... Takže tentokrát to nějak nevyšlo, tímto se tedy omlouvám za mystifikaci a slibuju, že to příště bude lepší.
Jinak teďka jsem zpětně koukal a porovnával kresby a zjistil jsem, že to, co na nich mám zhruba odpovídá fotkám.
ale nebyl tam ten kontrast jako posledně - všechno jakoby splývalo.Potom je jasné, že ty útvary, které jsem zakreslil jsou jen klamy. To mimo jiné dokazuje i fotka ... Takže tentokrát to nějak nevyšlo, tímto se tedy omlouvám za mystifikaci a slibuju, že to příště bude lepší.
Jinak teďka jsem zpětně koukal a porovnával kresby a zjistil jsem, že to, co na nich mám zhruba odpovídá fotkám.
Venuše 2012
Neverím,že je oko schopné vidieť detaili vo Venušinej atmosféreNetvrdím, že oko vidí UV. Ale myslím si, že za výjimečných podmínek, jako je seeing, vhodná oblačnost na Venuši a ještě pozorování během dne, je možno něco spatřit. Popisují to některé tady již uvedené návody na webu na pozorování Venuše. Nemyslím, že by to byly nějaké bludy. A také to trochu potvrzuje jeden můj snímek přes modrý filtr. Struktury mírně kopírují UV oblačnost. A to nebyl seeing nějak excelentní.
TomTom: Bohužel včerejší atmosféra byla velice slabá i na UV šmouhy. Rozhodně se nenech odradit od pozorování. Právě to dodatečné porovnávání s fotkou má to kouzlo Ještě jsem nezkoušel vizuálně modrý filtr, tak to napravím příště a dám vědět. Honza
TomTom: Bohužel včerejší atmosféra byla velice slabá i na UV šmouhy. Rozhodně se nenech odradit od pozorování. Právě to dodatečné porovnávání s fotkou má to kouzlo Ještě jsem nezkoušel vizuálně modrý filtr, tak to napravím příště a dám vědět. Honza
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
Venuše 2012
Na fotkách doopravdy není vidět nějaká jasnější šmouha, která by mohla být viditelná. Jak teď zpětně vzpomínám, tak jsem ze začátku doopravdy neviděl ani jednu šmouhu. To pak spíše časem jsem "vypozoroval" nějaké útvary - tyto útvary pak mohly být pouhým klamem, popř. pak známá věc - přání otcem myšlenky (před pozorováním jsem se nedíval na fotky z minulých dnů a myslel jsem si, že opět neco uvidím. Když jsem pak ze začátku nic neviděl, ale nenapadlo mne, že nemusí být nic vidět a chtěl jsem mermomoci něco vypozorovat a takto to dopadlo).
Příště se možná raději podívám na fotky z dnů minulých (ikdyž jimi budu poněkud ovlivněn) a dám si doopravdy pozor na to, co vidím a na to, co chci vidět a budu se snažit tyto dvě části oddělit, abych na papír dal už jen to, co tam má být.
Moje kresby docela sedí s fotkami přes různé UV filtry, takže se přikláním k tomu, že útvary, které jsem vysledoval byly jen pouhým klamem ...
Příště se možná raději podívám na fotky z dnů minulých (ikdyž jimi budu poněkud ovlivněn) a dám si doopravdy pozor na to, co vidím a na to, co chci vidět a budu se snažit tyto dvě části oddělit, abych na papír dal už jen to, co tam má být.
Moje kresby docela sedí s fotkami přes různé UV filtry, takže se přikláním k tomu, že útvary, které jsem vysledoval byly jen pouhým klamem ...
Venuše 2012
Zkuste Venuši ve dne... Teď je parádní! Cca půl hodiny ručního šmejdění po obloze v předpokládaném místě a teď ji mám v Megrezu. 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Venuše 2012
Ano potvrzuji,ve dne je zřetelnější bez barevních vad,mě se ji podařilo najít napoprvé na azimutální montáži malokukem a samozřejmě i s aplikací SkEye v androidu,kde je momentálně vidět azimut i výška,nejdříve jsem najel na Slunce,seřídil na stupnicích hodnoty a potom odečtem na Venuši.
Newton 150/750 OMNI XLT,Lídlskop,Bresser10*50,Meopta AD800,ST 20*80,refraktorSW 80/400 achromát,Cel 7*35
Venuše 2012
Taky můžu potvrdit že se mi na Venuši lépe kouká ve dne než po setmění. A co se těch detailů týče tak tam taky něco vidím. Není to nic výrazného ale jednobarevné to není něco tam je 

SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2012
O půl šesté jsem zahájil třičtvrtěhodinové pozorování přes ED80/600 s různými filtry. Nejčastěji jsem používal zvětšení 120×, nakonec i 240×. Z filtrů to byly #80A, všemi proklínaný zelený měsíční filtr a OIII od Lumiconu. Zpočátku jsem měl pocit, že by v její atmosféře skutečně mohlo něco být. #80A obraz nijak nevylepšil, měsíční filtr pouze utlumil barevnou vadu. Zato OIII barevnou vadu zcela zlikvidoval a obraz šlo perfektně zaostřit. Tím ale zmizely veškerá tmavá místa, a planeta měla jednolitou barvu. Možná to chce větší průměr, ovšem teď už newtona ven netahám.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Venuše 2012
Vyhledal jsem dnes během Euroregion Tour v Jablonci i Venuši. Před pátou byla výborně viditelná ve výšce asi 55°. Obraz byl velice klidný, nakonec jsme končili na 200x a přesto byl obraz dá se říct dokonalý. pěkný "půlměsíc" a žádné detaily v atmosféře. Pozorováno přes refraktor 120/1000 na EQ-6.
- masterpiece
Venuše 2012
Ja by som sa chcel spýtať....že...6.6.2012 nastáva prechod venuše popred slnečný disk...to znamená, že je v dolnej konjkucii...a moja otázka je..
vždy keď je v Dol. konj. tak je prechod? (vzhladom na jej malu excentricity by to tak malo byt...)
.....
a dalsie vec..na wikiepdii som čítal, že najvacsiu jasnosť má 37 dní pred/po dolnej konjukcii...to znamená, že jej jasnosť bude
30.04.2012 najvacsia a že vacsia uz dalsich tých cca. 100 rokov nebude?:D
dik za odpoved...
vždy keď je v Dol. konj. tak je prechod? (vzhladom na jej malu excentricity by to tak malo byt...)
.....
a dalsie vec..na wikiepdii som čítal, že najvacsiu jasnosť má 37 dní pred/po dolnej konjukcii...to znamená, že jej jasnosť bude
30.04.2012 najvacsia a že vacsia uz dalsich tých cca. 100 rokov nebude?:D
dik za odpoved...
Venuše 2012
Ahoj,
stejně, jako v případě zatmění Slunce nebo Měsíce, hraje zásadní roli sklon oběžné dráhy k ekliptice. U Venuše je to cca 3,4° a to způsobí, že dolní konjunkce je většinou mimo sluneční disk (při pohledu z roviny ekliptiky. K přechodu dojde, když, stejně jako u zatmění Měsíc (ono to vlastně takové zatmění je - Země vstoupí do polostínu Venuše), je i Venuše poblíž uzlu své dráhy.
Dolní konjunkce je aspekt, kdy se vnitřní planeta dostává mezi Zemi a Slunce, nastává jednou za synodickou periodu dané planety, u Venuše to je cca 584 dní.
stejně, jako v případě zatmění Slunce nebo Měsíce, hraje zásadní roli sklon oběžné dráhy k ekliptice. U Venuše je to cca 3,4° a to způsobí, že dolní konjunkce je většinou mimo sluneční disk (při pohledu z roviny ekliptiky. K přechodu dojde, když, stejně jako u zatmění Měsíc (ono to vlastně takové zatmění je - Země vstoupí do polostínu Venuše), je i Venuše poblíž uzlu své dráhy.
Dolní konjunkce je aspekt, kdy se vnitřní planeta dostává mezi Zemi a Slunce, nastává jednou za synodickou periodu dané planety, u Venuše to je cca 584 dní.

- masterpiece
Venuše 2012
Ahoj,
Dolní konjunkce je aspekt, kdy se vnitřní planeta dostává mezi Zemi a Slunce, nastává jednou za synodickou periodu dané planety, u Venuše to je cca 584 dní. Ahá..ja som si zase pomýlil sklon k ekliptike s excentricitou...
...takže...toho 30.04.2012 bude vlastne najjasnesjšia za tých cca 584 dní, že?:D (aj podla stellarium-u má mať jasnost až -4,41) 
Inak dik za odpoved:)
Dolní konjunkce je aspekt, kdy se vnitřní planeta dostává mezi Zemi a Slunce, nastává jednou za synodickou periodu dané planety, u Venuše to je cca 584 dní. Ahá..ja som si zase pomýlil sklon k ekliptike s excentricitou...

Inak dik za odpoved:)