Rada - teleskop jako dárek

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Breber

Příspěvek od Breber »

deneb
moc moc děkuji! :)
Breber

Příspěvek od Breber »

deneb
to já vím, už jsem koukala, jaké jsou ceny těch vymakanějších... jestli nás to třeba nezruinuje když ho to chytne:)
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Breber : klamání spotřebitele je celosvětovým sportem, tak je třeba k nákupu čehokoliv přistupovat. Rada těch, kteří ví o čem píší a nejsou nijak na obchodě zainteresování je v takových případech k nezaplacení...
Ještě k Vaším přměrům - to není rozdíl mezi dvěma auty ( jedním horším a jedním lepším ) ale mezi koloběžkou a autem jako takovým. I ta koloběžka sice jede, ale....
vla

Příspěvek od vla »

Přesně tak, volbou prvního dalekohledu lze zájem podpořit, ale taky pohřbít :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Já bych šel tady do bazaru, ale pokud se fakt nechce, tak i já bych byl pro achromát 80/900. Největší slabina bude ta montáž. Holt za málo peněz ...
Co se týče průměru optiky, tak ani to není žádná sláva. Jestli bude o pozorování zájem, tak i tímto dalekohledem jde něco odpozorovat. Měsíc bude jistě vděčný objekt. Jeho krátery a pohoří se budou líbit. Saturn bude mít už dobře vidět prstenec a na Jupiteru budou vidět hlavní oblačné pásy. DSO ty jasnější, ale aspoň něco.
Když to člověka chytne, tak může pomalu šetřit na 200-250mm dobson. To jsou už slušně velký a levný dalekohledy.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Breber

Příspěvek od Breber »

ještě jsem našla tento, je trošku dražší, ale snad by to šlo...teda kdyby měl být lepší...:http://www.binox.cz/teleskopy-reflektor ... kp1309eq2/ ...hm? :)
deneb

Příspěvek od deneb »

ANO tak to je za tu ceny vyborny. uz uvidi dost. sice ti tu vsichni budeme tvrdit ze se to bude trepat. ta montaz je slaba. ale neco musi vydrzet. ja ho tam nevidel. pokud ho prvni pohled chytne. tak prikoupi okular 5 nebo 6 mm za cca 1000kc. a uvidi na jupiteru a mesici hodne. postupne jakbude objevovat dalsi M42 M31 atd takdost uvidi. pokud je to max limit penez potom ANO
Breber

Příspěvek od Breber »

deneb
děkuji za odpověď. No limit je to už maximální....:)...ale třeba za čas tady bude manžel řešit jaký další si koupit:)...Moc moc děkuji za rady, mám radost, jdu objednávat...:)
vla

Příspěvek od vla »

Jsem přesně ten co píše kolega, skoro metr dlouhý, relativně těžký dalekohled na této naprosto k němu nevhodné montáži bude naprosté zoufalství a kupovat to je nesmysl a radit dokoupení okulárů pro velké zvětšení je další nesmysl. Pokud nemůžete dát více peněz za nový dejte si do zdejšího bazaru inzerát na koupi použitého, třeba se vám někdo ozve s dobsonem 150/1200, s kterým už lze bez problémů pozorovat. :)
Breber

Příspěvek od Breber »

vla
Jak jsem psala několikrát, nechci použitý, je to dárek, není to pro mne...a navíc, už ho mám objednaný:)
deneb

Příspěvek od deneb »

Bazar byl opakovaně zamítnut, montáže jsou těchto všechny hrozné, byl tu návrh 80/400 na planety. Jediné na čem se můžeme shodnout je vybrat ten nejméně špatný za 3500Kč. 150/1200 mám, pevný, jenom dře, ale to se doladí. Taky bych ho doporučil, ale bazar nebrat.
Breber

Příspěvek od Breber »

deneb
hm nakonec za necelé 4tis.:)
vla

Příspěvek od vla »

Prostě na to mám jiný názor a to dost odlišný. Doporučuji je-li to možné navštívit prodejnu, dát do výtahu okulár 5 mm a i ve dne s tím zkusit třeba jen pořádně zaostřit. Jsem si jistý, že to moc nepůjde. Takže řešení je nový šmejd, nebo bazarový kvalitní dalekohled. To si každý musí přebrat sám.
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

Nejen, že se to bude klepat, ale za pár měsíců se to skoro rozsype... mám něco podobného (dle vzhledu o něco bytelnějšího) a po pár měsících to skoro nešlo, ani jemné pohyby nejely, kolečko se začalo protáčet, musel jsem vše dotahovat.

Jestli je váš manžel zručný konstruktér, může situaci zachránit stavbou dobsonovy montáže a problém s nestabilitou bude vyřešen. Bohužel s tím, že jste většinu peněz utratili za chabou EQ montáž, která je vždy nejdražší částí sestavy (podívejte se na ceny newtonů na EQ montáži a těch samých newtonů na dobsonově). O pár kaček dražší, leč nestabilitu řešící je tento http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3660.html

Ale pokud už máte objednáno, je pozdě...
Praxe s tím dalekohledem bude asi taková:
trochu se pozastaví nad smyslem pohybu podél RA a DE osy a chvíli zabere než si zvykne (dobson je v tomto o moc jednodušší-intuitivnější). Když na něco zamíří dalekohled a dá tam velké zvětšení, bude dýl zaostřovat, jelikož se mu to bude třepat a neuvidí, jak dobře je to zaostřené. Až to vyjede ven ze zorného pole tak i jemným pootočením dalekohledem se to zase rozechvějě. No a pokud se při pozorování dotkne okem okuláru, může znovu pootočit dalekohledem, protože než se to uklidní, bude mít ten objekt tak akorát "vjetý" v zorném poli. A bude to vyžadovat, aby věděl, kde je Polárka a montáž nahrubo ustavil - drbat se při kompenzaci rotace Země mimo RA osy ještě i s DE osou, tak toho moc neuvidí, jelikož se to bude klepat furt.
Odpovědět