Dobson prepravujem v kratkej fabii nasledovne: montaz do kufra, a tubus na zadne sedadla. Ak ide so mnou posadka, tubus im ide na kolena. Nikto sa este nestazoval

. Teleskop (montaz+tubus) viem vziat na 1x aj sam. Pohodlnejsie sa to prenasa vo dvojici pricom mi s tym pomaha aj moja manzelka (sama vazi nieco okolo 45 kg). Je to len vecou pohladu. Tak isto ako ty som uvazoval aj ja.. kukni si moje prve prispevky..

Vela stastia pri spravnom vybere kukadla... Ale budem ta ukecavat tak intenzine ako som dostaval ja... a oplatilo sa... napr. v inzercii je tu toto:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1314615023 mam to aj ja... a spokojnost na 110% ... vela stastia..

ahoj,
dik za prispevok. Uz som z toho vyberu teleskopu mierne zmagoreny.
Uz mam aj vytvorenu porovnavaciu tabulku, ale cim viac do toho sturam, tym je to komplikovanejsie.
Tie dobsony som zo zaciatku uplne odmietol, fakt to vypada prahystoricky a velke ako dinosaurus. Ale ked som sa zameral na parametre tak mi to vychadza najlepsie. Brutalne sa to vo mne bije.
Lebo je uplne ine zlozit trojnozku, dat do kufriku niaky napr MAK a hotovo. A je ine vlacit 15kg tunus dobsona a 15kg zakladnu a zaberie mi to cely kufor kombika (auto mam velke kia ceed combi).
Ale zas tie parametre na pozorovanie su super.