V BA sa vcera (po mojich pesimistickych slovach) predsa len vyjasnilo a ostalo tak nastastie takmer do konca zatmenia. Pozorovali sme na Sanbergu - pieskovcovy kopec s vyhladom na rieku Moravu a Vieden. Ta bola nastastie v takom hustom sajrajte, ze nebolo vidno ani len jediny naznak svetla. Mozno im vypli prud. ;D Ked Pavuk posle slubene fotky, budu este dnes na webe.
Tak tady nedaleko Ústí nad Labem to nestálo za nic. Zataženo, navíc mlha a slabé mrholení. Ještě v osm večer jsem byl v Brně a vypadalo to tam dost beznadějně, ale nakonec se jim vyjasnilo. Má to ale někdo štěstí...aspoň mají na IANu pěkný fotky. Tak zas někdy příště.
Hlásím poměrně úspěšné pozorování zatmění Měsíce. :)Občas se tady docela zatáhlo,ale ke konci už té oblačnosti bylo pomálu.Spíš bych řekl opar.
K půl 7 ráno mi došel film a baterky v digitálu a tak jsem skončil. :-/
I přes tu oblačnost to,ale stálo za to. :hi:
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Tak já také poreferuji o svém pozorování:
Chtěl jsem pozorovat z Brna, jenže když v 8 večer byla furt hustá mlha, tak jsem sbalil newton do ruksaku, sedl na vlak a jel nočím spojem do Horní Lideče. Tam to bylo supr(i kyž cestou ještě ve ValMezu to vypadalo bledě ???) . Kousek za vesnicí na poli jsem to rozbalil a koukal a fotil až do rána, až bude vyvolaný film tak snad něco zveřejním. Jinak mě to zatmění připadalo hodně podobné tomu jarnímu, co se temnosti týče(možná o něco málo ještě tmavší).
Teď koukám, že to bylo trochu zbytečné, když se v Brně nakonec vyjasnilo..., ale výlet to byl pěkný
Gratuluji vsem, kteri byli uspesni. Ja jsem bohuzel takove stesti nemel... :'(. U me v Celakovicich (20 km vychodne od Prahy) bylo zatazeno >:(. Alespon jsem se tedy podival na online prenos. Snad priste.
Pardubice na tom byly docela dobře. O půlnoci zataženo, dal jsem dvacet do 3:00, Měsíc svítil skrz mlhu, naštěstí nepříliš zeslaben. Zapřáhl jsem teleobjektiv Nikkor G 70-300mm, na kterém jsem střídal webkameru a Nikon D70. Stále jsem bojoval s rosou na optice. Maximální fáze byla dost tmavá, ale řekl bych že se na tom stále podílela ta slabá mlha. Poslední solidní záznam mám z 6:18, pak se podmínky značně zhoršily, přišly mraky a Měsíc byl vidět jen občas a značně zeslaben. Navíc se zhoršil seeing. Z webky jsou výsledky velmi dobré, bohužel nemá dlouhé časy a paralaktika taky nebyla, takže maximální fázi mám jen na D70. Z ní ale lezly slušně ostré fotky jen na začátku úkazu, maximální fáze a další už za moc nestojí :-/.
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
Já měl bohužel smůlu - mlha, zataženo .... Čekal jsem do 01:00 a kontroloval oblohu, pak si na chvíli lehl. Kolem 03:00 pak žádná změna :-/
Ale jako zákon schválnosti, den po zatmění bylo vše v pořádku. Měsíc byl tady včera parádně vidět a navíc ukázal pěkné halo. Mírná oblačnost, skrz kterou ale Měsíc svítil, celý zážitek umocnila. Možná si to jen namlouvám, ale v určitých chvílích mi pohled připomínal nějakou planetární mlhovinu Mrkněte se sami (omlouvám se, že to dávám zrovna sem. Pokud bude potřeba, příspěvek smažu ).
Mě to taky napadlo už tu noc na 28., že Měsíc byl v nocech předešlých podezřele dobře vidět. Tak trochu jsem se obával, jak bude vidět 29. a nemýlil jsem se - krom noci zatmění bylo u nás vždy dost jasno na to, aby byl nádherně vidět. Někdy se to fakt sejde.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Nechtel jsem verit, ze bych se nad ty nizke mraky nedostal a tak jsem mezi 0:30 a 3:30 objel pul Cech. Marne. Dostal jsem se akorat do tech mraku ( ve Stredohori, asi 750m.n.m. ), videt nebylo vubec nic ( ani silnice prede mnou ). Takze smula ...