Vhodne pozorovacie stanovisko
No tak som bol minuly pondelok zase na Babe. Hned po vystupe z auta - bez akehokolvek prisposobovania oka na tmu - som pozeral mhv, a povedal by som, ze to bolo okolo 5. Mal som so sebou vacsi Newton 137mm, no a bolo na co pozerat. M27 (zdalo sa mi, ze je modra - je mozne, aby som videl farbu?
), M57 (tusenie bocnych lalokov), M31 (+m32, m110), M 33, hviezdokopy v perzeovi, plejady, prvykrat v zivote som si pozrel aj riasy a po troche usilia som z presvetlenej oblohy nizko nad obzorom vylovil aj M1. Inak zopar postrehov - bol som na tom betonovom parkovisku, a treba asi najst nejaku luku, lebo ten beton v noci dost sala teplo, okrem toho su okolo chatky, v ktorych sa kuri ... A ked o 02.00 robite ramus, ked skladate nadobicko, pride si vas obzriet vystraseny chatkar s baterkou v ruke :bandana:

- maros_rusnak
igi napsal: No tak som bol minuly pondelok zase na Babe...
Ked pojdes na buduce daj vediet, mozno sa pridam.
maros_rusnak napsal:
AJ ja sa pridam :hi:
AJ ja sa pridam :hi:
Plati 8) Inak chystam sa hned, ako prestane strasit mesiac.
ja byvam v dedine na južnom slovensku a na kopci za rodinnym domom dokončujem pozorovateľnu.podmienky su perfektne a o pol dvanastej u nas vypinaju poulične osvetlenie.
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
Btw nemate niekto nejaky solidny dalekohlad (tak 200mm a viac) ? Ten moj vyzera ako zo smetiska, tak by som sa asi zanho hanbil :-[
igi napsal: Plati 8) Inak chystam sa hned, ako prestane strasit mesiac.
preco ? minule som sa vytesoval pohladom na mesiac niekolko hodin. pravda - nemusel som pri tom stat ale som pohodlne sedel
preco ? minule som sa vytesoval pohladom na mesiac niekolko hodin. pravda - nemusel som pri tom stat ale som pohodlne sedel

To poznam - sedim si v presklenej zimnej zahrade, predo mnou dalekohlad Pluto S, okular presne vo vyske oka a v nom mesacny terminator. To je tzv. pohodove pozorovanie. 8)
- Jan_Babovec
Nejsem slovák,ale jezdím pozorovat na Slovensko a testuji a porovnávám.Celkem nečekaně jsem měl v Liptovském Mikuláši MHV 6.1mag. Nejlepší podmínky jsem zažil v obci Štos nedaleko městečka Medzev(je zde i soukromá hvězdárna).CCa.70km od Spišskej novej vsi a 50km od Košic.Ve vesnici je jen asi 10lamp a ty ve 23hod vypínaj.MHV mezi 6.4 a 6.5 hovoří za své.(mám oční vadu a nepoužívám na pozorování Antropin na rozdíl od jiných borců) :devil:
Astronomií se zabývám 7let,rád pozoruji a poslouchám hudbu(hlavně metal)
Takze na tu Babu idem asi koncom tyzdna, alebo cez vikend (podla pocasia). Kto chce ist, ozvite sa, kedy vam to vyhovuje a aku vyzbroj a vystroj berete (kvoli autu). :hi:
A kedy koncom tyzdna? Zo stvrtka na piatok by som o tom mohol uvazovat. Cez vikend urcite nestiham. :-/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Dohodni sa s ostatnymi zaujemcami, ja mozem kedykolvek.(Teda v piatok mam zapis, ale ked mozem nespat pred skuskou, mozem aj pred zapisom ;D)
igi napsal: Dohodni sa s ostatnymi zaujemcami, ja mozem kedykolvek.(Teda v piatok mam zapis, ale ked mozem nespat pred skuskou, mozem aj pred zapisom ;D)
A na aku skolu? Nie sme nahodou spoluziaci?
A na aku skolu? Nie sme nahodou spoluziaci?

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
PF UK (pravnicka flakarina ;D)