Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
mich1

Prosím poraďte

Příspěvek od mich1 »

No kdyby ti to neslo zaostrit tak pamatuj ze ta predni cocka se sroubovanim posouva dopredu nebo dozadu, nejspis budes muset jet dozadu a paklize by ti to nestacilo pak je potreba sundat ten dorazeci krouzek a zbrousit ho na pozadovanou tloustku.
newton 30 cm, eq6
mischu

Prosím poraďte

Příspěvek od mischu »

ahojte,

neviete mi poradit aky adapter potrebujem kupit abz som mohol pripojit moju QHY5 k hladaciku 9x50?

dakujem!
Ahoj, řeším už dlouhou dobu podobný problém - jen ne s QHY5 ale s kamerou od LVI Smart Guideru II (která je ovšem velmi podobná QHY5). Celý problém je v tom že je potřeba redukce mezi závitem na hledáčku 9x50 a T-2 závitem na kameře. Já osobně jsem jí kupoval na http://www.teleskop-express.de/.

Pomocí této redukce lze sice kameru fyzicky na hledáček připojit (způsobem jaký je na obrázcích u výše uvedených odkazů), ale problém to zdaleka neřeší. Jak jsem totiž zjistil, tak v případě kamery z LVI (a předpokládám že u QHY5 to bude stejné) nejde hledáček zaostřit tak, aby do kamery šel ostrý obraz (a guider tak byl schopen nalézt pointační hvězdu) - proto je zřejmě potřeba ještě sehnat nějaký vhodný prodlužovací tubusek díky kterému se čip kamery dostane do vzdálenosti potřebné k zaostření - bohužel takový se mi zatím sehnat nepodařilo...
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
MilAN
Věk: 76

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

Nestačí ti  délka ostření u hledáčku ? A na kterou stranu ?

Nebo - co se zeptat  zde na AF, jak to mají ti, co ho používají nebo SZ mitovkovi, jak funguje  jeho prodávaná redukce - než tady spekulovat, jak by to mohl dotyčný udělat.
.............
Pokud tedy je jedna rada  posunout dozadu objektiv a druhá naopak vložit prodlužovací kus, tak  to jsou rady k nezaplacení  :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mischu

Prosím poraďte

Příspěvek od mischu »

Nestačí ti  délka ostření u hledáčku ? A na kterou stranu ?
To kdybych věděl - on celý problém je v tom, že v případě toho LVI Guideru ven z kamery nejde žádný obraz - tj. nejde nějakým exaktním způsobem zjistit, kdy je ten hledáček pro namontovanou kameru zaotřený. Ke guideru je sice dodáván parfokální okulár, ale ten samozřejmě není možné při použití redukce tohoto typu (http://www.supra-dalekohledy.cz/redukce ... 17778.html) použít protože vnitřní průměr otvoru v redukci je menší jen je průměr okuláru (1.25") a tedy okulár skrz redukci nejde k dalekohledu připojit. Takže celé zaostřování je možné dělat jen metodou pokus-omyl tak že při připojené kameře otáčím zaostřovacím prstýnkem hledáčku a pro různé polohy zaostření dávám na guideru vyhledat pointační hvězdu. Takto jsem to zkoušel 4 noci po sobě s tím, že jsem rozsah ostření projel celý, ale guider mi nikdy pointační hvězdu nenašel (ač v zorném poli byly VELMI jasné hvězdy). Pokud tedy pominu možnost, že je něco v nepořádku s vlastním guiderem, pak se domnívám, že je to způsobeno neschopností celý systém, zaostřit. Pokud tedy někdo ví o nějakém "zaručeném" způsobu jak to takto "naslepo" udělat, sem s ním :-)
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
mischu

Prosím poraďte

Příspěvek od mischu »

Nebo - co se zeptat  zde na AF, jak to mají ti, co ho používají nebo SZ mitovkovi, jak funguje  jeho prodávaná redukce - než tady spekulovat, jak by to mohl dotyčný udělat.
Nic ve zlém, ale přesně toto jsem už udělal dvakrát a těch pár odpovědí co se mi sešlo stejně k ničemu nebylo...
MilAN
Věk: 76

Prosím poraďte

Příspěvek od MilAN »

Já vím, že to řešíš už 2 1/2 roku. Tak zkus někoho, kdo to používá, oslovit přímo přes SZ.
Já si tedy myslím, že žádný prodlužovací tubusek ( který píšeš, že sháníš, ale nevíš při tom, jak by měl vypadat) - nebudeš potřebovat. Stačí změřit u hledáčku, jak je utopen kříž v okuláru hledáčku a jak je utopen čip v kameře, a dá ti to dost dobře orientační údaj, co s tím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Prosím poraďte

Příspěvek od Bill »

ale ten samozřejmě není možné při použití redukce tohoto typu  
Já mám redukci "tohoto typu" a okulár tam strčím - pokud se do tvé nevleze, tak nech na soustruhu zvětšit díru - materiálu je tam určitě dost.

Pokud se ti nechce upravovat redukce, tak si udělaj matnici z pauzáku, dej ji tak daleko, jak je utopený čip v kameře a zaostři na Měsíc.
M:736 750 113
mitovka

Prosím poraďte

Příspěvek od mitovka »

Ako naznačoval Milan, celé je to o pravítku.

Riešení je mnoho:

- použiť vhodný barlow
- upraviť štandardný hľadáčik (dostať ohnisko viac von)
- vymeniť štandardný hľadáčik za lomený (jeho telo je o niekoľko cm kratšie a do ohniska sa dá dostať hocičo)

Sám používam ASI120 ktorá má čip utopený hrubým odhadom podobne ako QHY5, alebo kamera od LVI. "Problém" so zaostrením som riešil cca 30 minút. (ale predpokladal som ho a kúpil som si lomený hľadáčik).
mitovka
P_E_T_O

Prosím poraďte

Příspěvek od P_E_T_O »

dakujem chalani kupim a dam vediet ako to funguje s QHY5..
SkyWatcher 150/750 mm
SkyWatcher HEQ-5
Hladacik 9x50 + QHY5
Nikon D3100 + 18-55mm + 55-200mm
Bill

Prosím poraďte

Příspěvek od Bill »

kupim a dam vediet ako to funguje s QHY5..  Jenom pozor na to stoupání závitu a optickou délku.
M:736 750 113
mischu

Prosím poraďte

Příspěvek od mischu »

fajn...tak jsem to proměřil, a zjistil jsem následující:

kříž v hledáčku je "utopen" 9.3 mm, čip v kameře pak 11.5 mm - čip je tedy o cca 2.2 mm dál než kříž hledáčku....a teď teda co s tím?
mitovka

Prosím poraďte

Příspěvek od mitovka »

Najprv by som skúsil len vynechať ten krúžok, ktorým zaisťuješ objektívovú objímku v zaostrenej polohe. Objektív tým pádom budeš vedieť zatočiť až cca o 6mm "hlbšie" a o takúto hodnotu vieš dostať ohnisko smerom von. Závit samotný je dosť dlhý "vyklanie" objektívu by snáď nerobilo problémy. Aspoň pre pokusné prvé zaostrenie by to fungovať malo.

Ďalšie riešenie vidím také, že povolíš zaisťovací krúžok, ktorý drží v objímke objektív, vyskrutkuješ ho, vyberieš objektív, podložíš podložkou cca 5mm vysokou (v najväčšej núdzi poslúži aj odrezok novodurovej rúrky napríklad), položíš nazad objektív a zaistíš znova zaisťovacím krúžkom.

Tretie riešenie, ktoré by snaď mohlo u teba fungovať, ak Ti treba len 2.2mm, odskrutkovať objektívovú objímku, odskrutkovať ten protikrúžok čo zaisťuje objímku v zaostrenej polohe a nechať si z neho zbrúsiť 2,5 mm. Ostane tam cca polovica čo by mohlo stačiť.

mitovka
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Prosím poraďte

Příspěvek od Jasnovidec »

Zdravím, jak poskládat snímky, vytáhnout z nich maximum a přitom nepřepálit jasné hvězdy, aby nebyly přes půl snímku? Můj postup zpracování je DSS pro složení LF+DF, uložení do TIFF a pak šoupání s kontrastem, levelem, nic víc, ale vždycky mám u jasných hvězd přepálené kolo.

Třeba jako tady:
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
PetrV

Prosím poraďte

Příspěvek od PetrV »

Ahoj, z dotazu mi není úplně jasné, jestli máš přepaly už ze stackingu nebo vznikají až při post-processingu.

Pokud je to ten druhý případ, což předpokládám, doporučuji tato videa http://www.youtube.com/watch?v=bPdkvpc4Xt4
a
http://www.youtube.com/watch?v=VKn2L1AYsos

Jde o ukázku základní práce ve Photoshopu, ale něco podobného samozřejmě jde provádět i třeba v Zoneru, s nímž pracuju já. Především jde v křívkách o specifický průběh křivky popsaný ve druhém videu.

P.
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Prosím poraďte

Příspěvek od Jasnovidec »

tak jsem hledal v PS elements 12 a nenašel... jsem lama... :(
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Odpovědět