Ale i tak, za poslední 4 dny nejhorší obloha :-/. Teď jsem dorazil, aspoň se můžu vyspat
Tu keby bola len taka oblacnost skacem od radosit 3 metre vysoko. Na vychode Slovenska bola totalna deka, len nad ranom sa objavil Mesiac v diere medzi mrakmi.
Takže perseidy už pomalu ale jistě vzdávám. To je vždycky tak. Když se člověk na něco těší, tak to jen málokdy vyjde. No a letošní léto... škoda mluvit.
Telesto napsal: Takže perseidy už pomalu ale jistě vzdávám. To je vždycky tak. Když se člověk na něco těší, tak to jen málokdy vyjde. No a letošní léto... škoda mluvit.
No když vidim to WindGURU a porovnám 20hodin dnes a zítra, tak to je hrůůůůůůza :-/ Těch 8% oblačnosti co má být teď, tak to odpovídá. A zítra najednou 90%
Sečteno a podtrženo - dnes vyrážim a uvidim co z toho bude. Zítra mě to může jedině překvapit.
Viděli jste také ten krásný meteor - bolid, který těsně před půl jednou proletěl nad Velkým vozem?? Jeho jas úplně rozzářil oblohu a bylo vidět jak ke konci jeho dráhy náhle zvýšil svou jasnost. Po jeho průletu zbyla na obloze kouřová stopa viditelná ještě dvě minuty. Snad se mi ho podařilo zachytit na film. Měl jsem 21mm namířeno na Polárku. Bohužel jsem si nevšiml, že mám kapánek rozostřeno :banghead: takže HQ to zase nebude..
Prave som sa zobudil
Noc bola nakoniec skvela. Prvu cast noci sice kazili oblaky, ale ked vysiel Mesiac, na oblohe ostal len jediny oblacik, ktory zakryval Mesiac.
12 ludi videlo 262 Perzeid, 24 juznych delta Akvarid a 76 sporadickych meteorov.
Boli aj nejake bolidy (o jasnosti -3 magnitudy). Mne cez zorne pole fotoaparatu preleteli 4 meteory o jasnosti 0 magnitudy. Dufam ze sa stihli exponovat...
Tak jsem dodeď dělal v Praze. V noci sem musel spát, protože vstávat v půl šestý a končit v sedm je dost náročný.
V noci jsem se vzbudil vedrem někdy kolem jedný. Nevím kolik bylo. Otevřel sem okno a civěl na oblast od Cas k Peg jestli nebudu mít kliku na jasnější meteor. Neměl jsem. Cca po deseti min sem to zabalil, civět z okna není pohodlné.
Doufám, že i přes mizerii s počasím uspořádáme s Milanem perseidový happening...
Mějte se zatím. Martin
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
peta napsal:
ted balime a jedem na vysocinu, snad se to pocasi umoudri... zdar vsem!
Taky jsem na vysocine, ale pohled na oblacnost nad CR neni zrovna nejlepsi. Jsem si jisty, ze se rozpadne, ale do 23h to asi nebude.... No ale stale doufam......
Zatim všechno monitoruju z okna, pokud (doufám) se to zlepší vyrážim.
Snad alespoň někde bude něco vidět. Já byl docela zvědavej na ten proud meteoroidů před jedenáctou, takhle budu rád jestli uvidim něco z roje jako z celku :-/