Volba malého refráčku

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
stana

Volba malého refráčku

Příspěvek od stana »

Dle mého je malokuk/achro 80-400/ lepččí!
Ono tento jsem měl, co je výše vyfocen, na chvilku k dispozici a jsem s ním jaksi bojoval.. ::)
Montáž nemontáž a šíleně malé zorné pole/pohled to trubičky/...Teda možná to nebyl přesně tento kukr, ale byl Celestron a nejspíš kukr na terče na střelnice...Měl teda otáčecí okulár s proměným zoomem...No, dle mého dost slabota.. 8-)
P.S Jen mě napadá, že objektiv třeba je fajn, ale ten setový okulár tomu dává naprd..el... :-[
P.S.2. Skoro bych řekl, že koupit slušný malý refra je docela těžký a až nadlidský úkol...Teda hlavně v případě, že chceme za málo peněz hodně muziky..
P.S.3. S malokukem jsem i po třech letech spokojen.. :-*
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
JoKr
Věk: 65

Volba malého refráčku

Příspěvek od JoKr »

Príklad som uviedol, pretože záujemcu z príspevku 27 výmena okulárov, prípadne pohyblivý okulárový výťah neoslovili a astronómia asi nie je u neho na prvom mieste.

Ako stana spomenul - zorné pole tohoto ďalekohľadu nie je nič "svetoborného" - zoomovací okulár (a možno aj vnútorný hranolový systém) urobí žiaľ asi svoje. Predpokladám ale, že je to u tejto kategórie tzv. pozorovacích ďalekohľadov rovnaké.
Ja som si ho brával na dovolenku do hôr na pozorovanie prírody a Mesiaca.
V každom prípade to chce pevný statív/montáž, aby nervy zbytočne nepracovali :).
Vláďa

Volba malého refráčku

Příspěvek od Vláďa »

Dovolil bych si malou trochu do mlýna.Tedy spíš než otázku: A znáte někdo tenhle ?
 http://astrocomes.wz.cz/ts_dalekohledy.php (druhý shora, ED 80 /600, Orion,  zjevně OTA - první pohled je zavádějící)
tady:
http://www.astroshop.eu/orion-apochroma ... r_1_select za něj chtějí citelně víc což by tak i s montáží mohlo být.
Myslím, že tenhle je hodně podobný:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... D_apo.html (TSC/CEL #21021 C-80EDRR OTA tubus vč.přísl. (APO)) vyfocený s motáží, ale v popisu OTA, což zjevně je.
Uznávám, že od malokuka je to cenově daleko, jen mě zajímá Váš názor.
Vláďa

Volba malého refráčku

Příspěvek od Vláďa »

Ještě bych připomenul, že jste tu nepřetřásly malé maky, probírané sice jinde a nejsou to refráčky,  ale na střelnici a do batohu by v úvahu mohly přicházet.Teda mám konkretně na mysli 102 / 1300 OTA od SW (3970 + montáž).
Dalo by se dát dohromady s zoom 7- 21 ( 62 - 186 x za 5120), nebo lépe 8 - 24 od Celestronu ( 54 - 162x za 6120) mínus setové okuláry. Asi mi to zkritizujete, ale do batohu by to mohlo být celkem použitelné.
A pak bych se ještě kouknul na TSC/VIXEN 2605 VMC 110L OTA  (110 x 1035 mm) který je zajímavý tím, že má překlopné zrcátko.To by mohlo vyhovovat předpokládanému využití, navíc má kratší ohnisko, takže vychází 43 - 129 x s tím zoom celestronem.
Habl

Volba malého refráčku

Příspěvek od Habl »

na střelnici a do batohu by v úvahu mohly přicházet.
A nevadilo by ti, že citované dalekohledy mají různě orientovaný obraz pro danné účely... pro terestrická pozorování jsme navyklí na vzpřímený obraz.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vláďa

Volba malého refráčku

Příspěvek od Vláďa »

Pravda , vadilo. ::)
Mají přehozenou levou - pravou.
MilAN
Věk: 76

Volba malého refráčku

Příspěvek od MilAN »

Jde jen o to , jaký hranol nebo zrcátko tam dáš. Když použiješ Amici hranol, je vše OK
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mitovka

Volba malého refráčku

Příspěvek od mitovka »

Ďakujem páni za rady. Vyzerá to tak že kolega nakoniec kúpi malokuka (SW 80/400).
mitovka
Odpovědět