Návod k pozorování planet
Naskenoval jsem brožurku z roku 1966(!) "Návod k pozorování planet" od Ing. P. Příhody, Josefa Sadila a Ing. J. Pavlouska, kdyby se někomu hodila . . .
Tady je http://www.uloz.to/7330068/pozorovani-planet-pdf.
Tady je http://www.uloz.to/7330068/pozorovani-planet-pdf.
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Velmi hodnotné, tuto brožurku jsem nikde nesehnal. Pan Josef Sadil a jeho další počiny v této oblasti jsou pro planetární pozorovatele vždy velmi zajímavým čtením. Kdyby někdo měl na prodej i Měsíc od tohoto autora, beru všemi deseti. Krásné na těch knihách je, že byli psány v době kdy u planet nebyla ani jedna sonda. Takže odkaz na pozorvání muselo být pro čtenáře velké sci - fi. Krása. 
Lectorem iustus...
"Cíl Měsíc", Orbis 1960?. No, na prodej zrovna ne, ale snad bych to mohl protáhnout skenerem . . . kdyby to muselo být . . . ovšem 300 stránek, chvíli by to trvalo. Nebo by se to dalo půjčit. Je to ale vzácný tisk, kdysi jsem za to v antikvariátu dal celých 6,- Kčs !!! Ale jako odměnu za zájem o staré knihy bych to na nějaký čas klidně postrádal. 
Tak co radši? Sken a nebo půjčit?
Tak co radši? Sken a nebo půjčit?
Když bude sken tak uděláš dobrej skutek . Tyhle knížky se moc sehnat nedají .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Tož tedy dobrá - jdu do toho. Nakonec, dneska je to mnohem snazší, než kdysi. A budu mít okénko do "modrého života" (ví dneska někdo, co to je? )
Myslím, že R.Š. 
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Zajímavé počtení i když s některými výroky nesouhlasím (prošel jsem jen úvodní stránky). Např. doporučené zvětšení pro planety - 1 až 2D, no tak to není nic pro dobsonisty ;D, a v binokulárním nádstavci jsou prý planety světlejší a jde použít až dvojnásobné zvětšení oproti monu, no ono je to spíš přesně naopak :P . Jinak ale super knížečka (obdivuju už to že to musel psát na stroji) a super počin ji oskenovat :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Myslím, že R.Š. ja ja, uznávám správnou odpověď Foglar to je. Nejsem si jistý, jestli RŠ nebo Kronika ztracené stopy (už zapomínám . . . ).
Jinak ale super knížečka (obdivuju už to že to musel psát na stroji) a super počin ji oskenovatDík za chválu, člověka potěší, když nedělá věci zbytečně. Dneska je to pohoda - ty technologie . . . Když jsem ofocoval Doznání od A. Londona a pak to zvětšoval na fotopapír "Dokument", to byla jiná rasovina. A kdyby šlo tehdá jen o autorský zákon . . .
Jinak ale super knížečka (obdivuju už to že to musel psát na stroji) a super počin ji oskenovatDík za chválu, člověka potěší, když nedělá věci zbytečně. Dneska je to pohoda - ty technologie . . . Když jsem ofocoval Doznání od A. Londona a pak to zvětšoval na fotopapír "Dokument", to byla jiná rasovina. A kdyby šlo tehdá jen o autorský zákon . . .
Tady je Měsíc z 1953. Mám tuto knihu někde na chalupě. Pokud by byl zájem, mohu ji naskenovat, ale na chalupu se hned tak nechystám, tak by to chvíli trvalo.
http://knihynainternetu.cz/antikvariat/ ... Mesic.html
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Klidně naskenuj, předešlý titul mi teď leží doma, koupil jsem ho v antikvariátu. 
Lectorem iustus...
Přátelé, dochází k následujícím změnám:
Odkaz v prvním příspěvku již není platný - soubor jsem smazal.
Místo něj platí odkaz . Tento soubor kolega dvader zoptimalizoval a rozpoznal písmo pomocí OCR - takže v něm (v souboru) lze teď i vyhledávat. Vřelý dík.
Odkaz smazán
A máme tu další brožurku o pozorování planet: Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka Brno, Zdeněk Pokorný a Pavel Příhoda - POZORUJEME PLANETY, Brno 1986, 20 stran, řádková sazba - písmo Public 8 b. Protože jsem učenlivý :) , i tento soubor je zoptimalizovaný a umožňuje textové vyhledávání.
Odkaz smazán
Dotazoval jsem se mailem, zda mohu brožurku dát k dispozici. Zatím žádná odpověď, beru tedy mlčení jako souhlas . . . :)
Cíl Měsíc od J. Sadila je na cestě . . .
Smazal jsem odkazy na dané knihy, protože to je v rozporu s autorskými právy a to bychom si na webu patřícímu ČAS neměli dovolovat. Věřím však, že pokud si zájemce o knihu napíše autorovi příspěvku o odkaz, určitě ho dostane.
Moderátor
Odkaz v prvním příspěvku již není platný - soubor jsem smazal.
Místo něj platí odkaz . Tento soubor kolega dvader zoptimalizoval a rozpoznal písmo pomocí OCR - takže v něm (v souboru) lze teď i vyhledávat. Vřelý dík.
Odkaz smazán
A máme tu další brožurku o pozorování planet: Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka Brno, Zdeněk Pokorný a Pavel Příhoda - POZORUJEME PLANETY, Brno 1986, 20 stran, řádková sazba - písmo Public 8 b. Protože jsem učenlivý :) , i tento soubor je zoptimalizovaný a umožňuje textové vyhledávání.
Odkaz smazán
Dotazoval jsem se mailem, zda mohu brožurku dát k dispozici. Zatím žádná odpověď, beru tedy mlčení jako souhlas . . . :)
Cíl Měsíc od J. Sadila je na cestě . . .
Smazal jsem odkazy na dané knihy, protože to je v rozporu s autorskými právy a to bychom si na webu patřícímu ČAS neměli dovolovat. Věřím však, že pokud si zájemce o knihu napíše autorovi příspěvku o odkaz, určitě ho dostane.
Moderátor
"Cíl Měsíc" názvu vlákna moc neodpovídá, ale kniha je ke stažení zde
Odkaz smazán
Soubor má 334 stran :D, cca 60 MB, obsahuje mapku Měsíce. Rovněž umožňuje textové vyhledávání (dvadere, ještě jednou díky).
Odkaz smazán
Soubor má 334 stran :D, cca 60 MB, obsahuje mapku Měsíce. Rovněž umožňuje textové vyhledávání (dvadere, ještě jednou díky).
Nevím, jak jste na tom opravdu s autorským právem. Tohle je publikace vydávaná oficiálním nakladatelstvím, ne jako příručka či návod z hvězdárny.
Vyřešeno. Moderátor
Vyřešeno. Moderátor
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz