Vánoční astrodárky
Vánoční astrodárky
Taky si naděluju průběžně, ale k ježíšku jsem dostal hliníkové trubičky a "L"ka, nějaké šroubky a matičky, 3vrtáky do kovu, 2 nové listy do pilky na železo a o svátcích, kdy je volno si budu hrát, hádejte s čím
?

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Vánoční astrodárky
Navigoval jsem Ježíška do knihkupectví pro "Vzdálené světy I a II" a kouzlo se podařilo. Je to zajímavé čtení a doporučuji všem, kteří se občas courají po planetách sluneční soustavy. Zdraví Tent
Vánoční astrodárky
Tak jsem čekal,že mi Ježíšek přinese dalekohled 127/1200,ale má to asi daleko. :'( Německý Ježíšek čeká až mu to pošle kanadský Ježíšek a já čekám až mi to přepošle p. Reichmann od toho německého.A to jsem si myslel,že dva měsíce je dostatečný předstih a ono pořád nic.
Vánoční astrodárky
Demonek,
bylo mi právě divné, že si se neozýval ohledně toho R, takže vidím, že je pořád na cestě :-[.
bylo mi právě divné, že si se neozýval ohledně toho R, takže vidím, že je pořád na cestě :-[.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Vánoční astrodárky
to demonek: nic si z toho nedělej, u mě se Ježíšek taky zasekl. Pro změnu mojí Velkou encyklopedii vesmíru (Kleczek) taky někde zapoměl v Betlémě.
No asi toho má hodně, tak mu to pro jednou prominu
No asi toho má hodně, tak mu to pro jednou prominu

http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Vánoční astrodárky
Tento rok bol Ježiško naozaj štedrý, astro-darčekov som dostal neúrekom
-káblová samospúšť na Olympus RM-UC1 na fotenie v režime BULB
-kniha Velká encyklopedie vesmíru (to caribic10: žeby mi Ježiško doniesol omylom tú tvoju? :) )
-kniha Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom
-3D pravítko a záložka do knihy so slnečnou sústavou
-zápisník na pozorovania
-teplé ponožky na zimné pozorovania
Už len aby sa vyčasilo aby som ich mohol odskúšať :D
-káblová samospúšť na Olympus RM-UC1 na fotenie v režime BULB
-kniha Velká encyklopedie vesmíru (to caribic10: žeby mi Ježiško doniesol omylom tú tvoju? :) )
-kniha Hviezdny atlas k malým ďalekohľadom
-3D pravítko a záložka do knihy so slnečnou sústavou
-zápisník na pozorovania
-teplé ponožky na zimné pozorovania
Už len aby sa vyčasilo aby som ich mohol odskúšať :D
Celestron Firstscope 76/300
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30
Vánoční astrodárky
Meade Light Bridge 10" - Dobson 254/1270, Meopta AD800 . Okuláry: Meade UWA 4,7mm + 6,7mm , SWA 28mm + 16mm, Plossl 9mm
Vánoční astrodárky
to JurajM: vtipálku ;D tak ať dobře slouží. Možná se jí dočkám k narozeninám 

http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Jan Vratny
Vánoční astrodárky
Komplexně se jim to dublovalo, tristní komunikace! ;D Aneb sesla se mi dvakrat tataz kniha, zato docela sikovna, a bude se mi hodit, zacatecnikum jako jsem ja muzu doporucit, jsou tam sikovne mapy mesice, i souhvezdi, a (na me teda prilis) polopaticky uvod do okolniho vesmiru.
Potom okular na vylepseni parametru firstscopu (omlouvam se vsem pritomnym za nasledujici tydny zamracene oblohy), a nejaky ty eura, nebot rodinni prislusnici seznali, ze v oboru tapou, a sami by asi nevybrali idealne.
Potom okular na vylepseni parametru firstscopu (omlouvam se vsem pritomnym za nasledujici tydny zamracene oblohy), a nejaky ty eura, nebot rodinni prislusnici seznali, ze v oboru tapou, a sami by asi nevybrali idealne.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Vánoční astrodárky
Zapomel jsem na darek od moji slecny, lozni povleceni s astromotivem :
http://www.matejovsky-povleceni.cz/universum.html pekny
http://www.matejovsky-povleceni.cz/universum.html pekny

Vánoční astrodárky
Potom okular na vylepseni parametru firstscopuAký je to okulár, ak sa smiem spýtať. Tiež mám firstscope a zaujímalo by ma aký je oproti setovým okulárom. Minulé Vianoce som dostal celestron omni 4mm plössl, ktorý používam na jupiter a jeho mesiace.Oproti setovému SR4mm je oveľa lepší, obraz je pekný a oproti SR4mm aj na okraji ostrý.
Celestron Firstscope 76/300
- Jan Vratny
Vánoční astrodárky
Aký je to okulár, ak sa smiem spýtať. Tiež mám firstscope a zaujímalo by ma aký je oproti setovým okulárom. Minulé Vianoce som dostal celestron omni 4mm plössl, ktorý používam na jupiter a jeho mesiace.Oproti setovému SR4mm je oveľa lepší, obraz je pekný a oproti SR4mm aj na okraji ostrý.
ten 2.5mm co jsem se na nej ptal tady. Bohuzel zatim jsem se s nim podival leda na vzdalenou antenu (pocasi nestoji za nic), takze jaky je to rozdil jeste nevim.
ten 2.5mm co jsem se na nej ptal tady. Bohuzel zatim jsem se s nim podival leda na vzdalenou antenu (pocasi nestoji za nic), takze jaky je to rozdil jeste nevim.
SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
Vánoční astrodárky
Ještě jsem dostal jeden astrodárek (koupil jsem si ho sám, ale disciplinovaně jsem čekal, až mi ho předá brácha). Knihu "Astronomical Sketching, A Step-by-Step Introduction". Zatím jsem se narychlo začetl do kapitoly o Jupiteru. Kapitolu o kreslení planet připravil Sol Robbins, jehož kresby na internetu tiše obdivuji. Je tam ve 33 krocích (popis+fotografie) ukazano, jak na to. Má tam i pár typů, rozebírá např. proč jsou ty jeho kresby tak detailní. Píše, že je to hodně o učení se pozorovat a že v tom procesu učení hodně pomáhá kreslení. Časem prý člověk začně vidět detaily v detailech... No nevím, možná má i vyjměčný zrak, protože to, co tam má namalováno "obyčejným" 150mm achromátem od SkyWatcher (pravda s chromacorem), mimochodem při 280x, jsem nikdy ani vzdáleně v tom 250mm Newtonu nepozoroval.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Vánoční astrodárky
Tak se pochlubte, co jste astronomického obdrželi pod stromeček letos. 
Já si pod stromeček nadělil stativ BDP Astro and Nature a zenitové zrcátko Celestron.

Já si pod stromeček nadělil stativ BDP Astro and Nature a zenitové zrcátko Celestron.

Dob 10", malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Vánoční astrodárky
Permanentku do posilovny, abych uzvedl 80Kg dobsona... 

20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;