Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Každý dalekohled se tak trochu hodí na jiné pozorování. Bylo by tedy dobré upřesnit požadavek. Chybu neuděláš s Newtonem.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Vím. Světelný newton mi bude dobrý na focení širokých polí a prodloužit ohnisko barlowem na planety jde vždy. Cassegrain nikdy nebude tak světelný, ale zase o dost mechanicky kratší a dnes většinou v kombinaci s meniskem a tak pokovení zrcadla vydrží déle čisté a i díky nižšímu rosení déle vydrží neoxidovat. Světelný refraktor zas bude mít širší a rovnější zorné pole jak parabola světelného Newtona bez komakorektoru a rovnače pole. Takže obojí má něco a neumím se rozhodnout. A i při koupi v obchodě budu váhat. Pokud se někdo ozve dřív tady tak asi prostě dám na osud a vezmu to co dřív příjde.

PS: Pro nákup v obchodě váhám mezi těmito dvěma
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... -dual.html
http://www.atc-astro.eu/eshop/sky-watch ... 0-ota.html

Refaktor asi ne, ale kdyby byla tady zajímavá nabídka, tak se taky nechám ukecat.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

S tím Newtonem na montáži, kterou jsi koupil,to bude věčný boj a většinou nad tebou vyhraje ta montáž. A bez komakorektoru při světelnosti 1:4 - to je dost bída.
A na koukání na planety je lepší, než oba zmiňované ,potom Newton 200/1200
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Na zimu kupovat dalekohled, to je jako na jaře sáňky :)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Dyť v zimě je obloha nejbohatší - já jako modelář i lítal celou zimu téměř denně :)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Psion: Proč? :)
Lectorem iustus...
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

S tím Newtonem na montáži, kterou jsi koupil,to bude věčný boj a většinou nad tebou vyhraje ta montáž. - no já právě počítal, že krátké ohnisko mi pomůže proti nepřesnosti montáže a stejně hodlám pointovat. Nutnost komakorektoru chápu. A jak doufám dobrý barlow a mám ohnisko trojnásobné, když budu potřebovat.
(A časem stejně hodlám udělat tubus uhlíkový, nebo alespoň skleněný, takže váha by taky neměla být nijak velká)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Dyť v zimě je obloha nejbohatší - já jako modelář i lítal celou zimu téměř denně :)
Když se zima vyvede (nehledě na teplotu), tak je tak 10 jasných bezměsíčních nocí.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

- no já právě počítal, že krátké ohnisko mi pomůže proti nepřesnosti montáže a stejně hodlám pointovat.No, tak pointovat budeš muset i s 5x kratším ohniskem.
Ale pointace nazachrání vlastnosti montáže EQ5 a její motory s převody. Na Newtona s 800 mm ohniskem bych určitě s touhle montáží neuvažoval
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
haplo602

Příspěvek od haplo602 »

Zdravim,
nedavno jsem se rozhodl si svuj prvni 114/1000 newton vylepit cernou tapetou, protoze ta "cerna" co byla puvodne uvnitr byla spise seda. Dalekohled jsem opatrne rozebral, nalepil folli, opatrne zase slozil, ale pri prvim pozorovani jsem zjistil, ze obraz je jen smouha.
Trklo me, ze se mi asi rozkolimoval, tudiz jsem podle spoustu ruznych navodu zkusil dalekohled "od oka" zkolimovat(nemel jsem laser.kom) a i kdyz myslim, ze jsem postupoval spravne a vizualne proti stene mi vsechno sedi, kdyz se podivam na hvezdu(nebo cokoliv mensiho nez mesic) je obraz na jednu stranu rozmazany(jako kdyby jste foukli do hromadky pisku). Zkousel sem ho asi 20x znova kolimovat, zkousel sem i na hvezde ale porad je obraz ustreleny.
Koupil jsem si tedy laser.kolimator, abych to vyresil, ale po zasunuti do vytahu a zapnuti me cekal tenhle obrazek http://www.imgup.cz/image/m4C coz si myslim, ze je spatne, protoze bych cekal jen tecku a ne smouhu.
Opet jsem zkousel ruzne polohy sekundaru a primaru + vytah, ale paprsek se nezaostri. Jenom kdyz jsem vylozene zatlacil na kolimator ve vytahu, tak jsem mi objevila tecka, ale posun byl obrovsky.
Mate nejakou radu, co by to mohlo byt a co jsem udelal spatne? Prvni rozebrani a slozeni jsem s primarem vubec nehybal a sekundar sel take na stejnou pozici.
Zde jeste obrazek do vytahu, ze od oka to zhruba sedi http://www.imgup.cz/image/m4I

Diky
hmm Astromaster 114 ? https://www.youtube.com/watch?v=MwMUgBG5qkg
Celestron 15x70 Skymaster, Bresser AR 102S/600, TS Individual 152/990
Celestron X-cel LX 25,18,7,5
vla

Příspěvek od vla »

Okulárový výtah je nakřivo, je to vidět i na tom obrázku.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Artaban

Příspěvek od Artaban »

A i při koupi v obchodě budu váhat. Pokud se někdo ozve dřív tady tak asi prostě dám na osud a vezmu to co dřív příjde.
Proč dnes, kdy koupíš, seženeš nebo si necháš udělat dalekohled jaký chceš děláš tak velký kompromis. Budou to jen vyhozené peníze. Moje rada je, že tady řekni co bys rád s dalekohledem dělal a kolik můžeš investovat. Věř, že dostaneš radu k nezaplacení. Ušetříš dost peněz a nervů.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Moje rada je, že tady řekni co bys rád s dalekohledem dělal a kolik můžeš investovat. - heh - jako jste zde zkušení astronomové, tak já patřím k těm zkušeným rc helinářům a přesně budu znát váš pocit koresponující s mým, když po mě chce začátečník radu a chce helinu "NA VŠECHNO", jak na 3D, tak na F3C(přesná polohovka), tak na speed. Samozřejmě taková neexistuje. Ale je pár helin co se blíží. A umí dobře všechny tři a jednu nejlépe. No tak já chci přesně to samý "DALEKOHLED NA VŠECHNO" Chci zorné pole do kterého by se snad vešla i M31 a chci vidět detaily v rudé skvrně Jupitera a chci co nejslabší hvězdy na ty nejtěžší proměnky. A mám na to 10, maximálně 20 litrů. A vlastním EQ5 s motory v obou osách Tak a teď se předveďte. (V helinách bych poradil TDR - speed helina co umí 3D a F3C, nebo Goblin 3D helina co umí speed a nejhůř F3C)
Artaban

Příspěvek od Artaban »

Kolega Howking, nebo spíš Marfuša :), by potřeboval přeložit do příslušného vlákna.
Detaily v GRS (konkrétně světlý flek uprostřed GRS) občas vidím v R172mm. Bude tedy vidět i v Newtonu 200/1200. M31 se do zorného pole vejde. To nasvědčuje jen tomu, co už víš a to, že máš slabou montáž :)
Howking
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Newtonu 200/1200. M31 se do zorného pole vejde - vždyť se mi v Lídlskopu s ohniskem 900 a 1,25" vejde sotva půlka, jak se může vejít celá v 1200 na palcový čip? (proto jsem uvažoval o co nejkratším ohnisku)

PS: A přiznám se - jde mi o krátké ohnisklo i kvůli rozměrům pro převoz (proto třeba i ten meniscass) - EQ5 složená mi vejde akorát tak přes zadní sedadla a bojler by měl vejít nastojato na sedadlo spolujezdce, abych ho mohl připoutat (to s ohniskem 1200 do Bory nenarvu :-D) Jsem z přesvětlené  (a zasmogované) Ostravy a tak pozorování bez odjezdu mimo město není příliš reálné.
Odpovědět