Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
deneb

Příspěvek od deneb »

:o barlow k ohnisku 1500 mm? jaké máš okuláry (ohniska)? celkové zvětšení obrazu je 180x až 240 za výborných podmínek, někdy i 160x je moc, velmi vzácně 250x až 300x. než barlow raději kvalitní okulár.
Napiš ohniska okuláru.
Nahoře v okénku "Vyhledávat" zadej mak 127/1500 a okuláry, prostuduj zkušenosti vlastníků.
simisek

Příspěvek od simisek »

to deneb: Okuláry mám 25,12,9,4....ale raději bych volil větší zorné pole s barlow tzn 25+barl.Pokud to tak lze.Já nečekám zázraky od toho modelu 127.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ten dalekohled je velmi slušný. F25 + Barlow 2x bude zhruba totéž co F12 bez Barlowa . To jak ve zvětšení, tak ve velikosti zorného pole.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vykuk

Příspěvek od Vykuk »

Nezůstává náhodou zdánlivé zorné pole okuláru při použití Barlowova členu zachováno ? Není ta 25ka širokoúhlejší než ona 12ka ? Neměl by Barlow přínosný vliv na vzdálenost výstupní pupily ?
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
deneb

Příspěvek od deneb »

Dostáváme se trochu do nekonečné smyčky. Teď se zeptáme jaké kvality a značky jsou okuláry a jaký by měl být barlow atd.
Doporučuji koupi odložit a sledovat tím co máš. Po získání zkušeností se rozhodnout:
1) líbí se mi astronomie a chci u ní zůstat
2) nelíbí, prodávám to.
 Pokud u toho zůstaněš tak se musíš rozhodnou:
1) chci zůstat u tohoto průměru - na planety fajn, DSO trochu málo.
2) chci větší průměr.
Až toto rozhodneš, pak dokupuj okuláry/barlow, definitivní teleskop může mí jiné parametry a ty okuláry nemusí sedět.
simisek

Příspěvek od simisek »

Jak říkám jsem začátečník....Od roku 2006 co jsem pořídil Meade 70,se rád dívám na měsíc,ale je to tak 7h času týdně hlavně víkend.Nějaké foto a video,jen tak pro potěšení.Teď jsem pořídil větší tel., toho Celestrona tak jsem natěšený,ale vzhledem k času zůstane opět jen na víkendy.....okuláry mám značka MEADE a Celestron.Kupuji jen průběžně co se mi hodí,žádné větší investice neplánuji,jsem skromný.
Bill

Příspěvek od Bill »

Ono s okuláry se těžko radí - je to hodně individuální záležitost. Každopádně kvalitní širokoúhlé okuláry jsou dost nákladná záležitost, takže pokud nechceš příliš investovat, bude to muset být určitě nějaký kompromis - ale bez vyzkoušení bych nic nekupoval. Asi bych nekupoval ani barlow - zvlášť k dalekohledu s tak dlouhou ohniskovou vzdáleností. Nejlépe když zkusíš nějaký sraz nebo někoho v okolí.

Bill
M:736 750 113
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Nezůstává náhodou zdánlivé zorné pole okuláru při použití Barlowova členu zachováno ? Není ta 25ka širokoúhlejší než ona 12ka ? Neměl by Barlow přínosný vliv na vzdálenost výstupní pupily ?To je otázka nebo odpověď ?

1/ Zdánlivé zorné pole u okuláru zůstává stejné - je to čistá geometrie,Ale při pozorování skutečným dalekohledem nás zajímá skutečné pole , které vidíme na obloze. Potom při i stejném zdánlivém poli okuláru F 25 a F 12 ( např. 50°) a při použití Barlow + F 25 bude výsledné skutečné pole na obloze, které uvidíme, přibližně stejné jako s okulárem F 12 mm bez Barlowa
2/ Jestli je 25-ka širokoúhlejší než 12ka, to může vědět jedině autor otázky. Obecně to přeci nejde vědět, a obecně nic takového neplatí. Předpokládal jsem stejný typ okuláru, jako je např. při setových okulárech.
3/ někdy to je možné, ale není to nic daného a obecného. Záleží na konstrukci okulárů, a ne vždy to je i žádoucí.
Pokud je dalekohled z dostatečným ohniskem, není důvod používat Barlow ( opět obecně !),jednodušší a opticky čistší je použít okulár a kratší ohniskovou dálkou. Jsou ale typy okulárů. kde to není vhodné (malá vzdálenost výstupní pupily, která znesnadňuje pohodlné pozorování) a tam je na místě rozhodnout, jestli jít do jiného typu okuláru pro kratší ohnisko, nebo použít okulár s delším ohniskem ( a větší vzdáleností výstupní pupily) + Barlow. Je to i otázka potřebné velikosti skutečného pole dalekohledu - tím i volba velikosti zdánlivého pole okuláru - a cenové relace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vykuk

Příspěvek od Vykuk »

To za 1. byl dotaz pro mě (nebyl jsem si zcela jist svým předpokladem). Ten druhý dotaz byl směrován na tazatele jaké jiné vlastnosti kromě ohniska ty okuláry vůbec mají - to že by prodejce prodával s dalekohledem zároveň okuláry o f a f/2 se mi nezdálo, čili jsem předpokládal jinou konstrukci a tedy jiné zzp okulárů.
A z druhého dotazu a zároveň předpokladu proč by tazatel raději chtěl okulár 25 + Barlow než rovnou 12ku za třetí dedukuji, že mu buď jde o již jednou zmíněné výsledné zorné pole, nebo o vzdálenost výstupní pupily (sám vím jak málo často používám setový 10 mm a proč).

Těmito dotazy jsem chtěl sám sebe ujistit, a tazatele taktně upozornit, že by bylo dobré kdyby toho o okulárech napsal víc...
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2920/26#26][splithere][/link][splithere_end]
Kelyor

Příspěvek od Kelyor »

Zdravím, dnes mi zmokl Skywatcher 6'' Dobsonian. Všechno bylo uzavřeno (okulár, hlavní zrcadlo, hledáček). Co myslíte, je to problém?
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Zmokl, tak zase uschne . . neni to problem.
Bill

Příspěvek od Bill »

Zdravím, dnes mi zmokl Skywatcher 6'' Dobsonian.
Je vidět, že jsi ještě moc nepozoroval - mě z povrchu tubusu teče voda dost často, stačí, když je větší vlhkost a ochladí se. Určitě to ničemu nevadí. Jedině když by se ti zarosil sekundár, tak nech dalekohled vyschnout naležato, ať ti nenakape voda na primární zrcadlo - pár zaschlých kapek se ztratí i tady, ale je to zbytečné.
M:736 750 113
jana8504

Příspěvek od jana8504 »

Dobrý den, prosím Vás všechny znalé :), nevěděl by jste někdo, jak sestavit Teleskop Opticon? Dostali jsme ho k Vánocům, bohužel s polským návodem, :-[ který jsme teda přeložili, ale nikde se tam nepíše, jak správně seštelovat zrcadla, je to pro nás španělská vesnice. Teď se nám válí doma v krabici zabelenej a úplně na dvě věci. :-[ Aby jste rozuměli, teleskop jsme sestavili podle obrázku, jenže jak se do něj podíváme, nevidíme vůbec nic ;D, jsou tam k tomu nějaký čočky, který vůbec nevím, kam přijdou a zrcadla, který se taky mají nějak štelovat a to fakt netušíme jak. Chtěli jsme ho vrátit, ale prodejce z Polska nekomunikuje, takže máme peška. Dárek je to pěkný, ale nechápu, proč se objednával v Polsku od neověřeného dodavatele, bez návodu, bez ničeho prostě. ::) Prosím poradíte? Byla bych vděčna za jakoukoli radu a klidně i za to, kdyby si ho někdo chtěl koupit.
Díky Janča :-*
deneb

Příspěvek od deneb »

jana8504
dobrý den, nebylo by na škodu ofotit/naskenovat návod a zde ukázat. dále místo bydliště, možná se najde někdo z AF poblíž. předpokládám že to je Newton na EQ montáží krátké tělo a označené např.152/1400 - potom ty čočky se vkládají pravděpodobně do okulárového výtahu (pokud to nejsou okuláry) pro korekci obrazu, pokud tam nejsou, tak nic neuvidíte.
ale nechápu, proč se objednával v Polskuvelmi výstižné, kvalitní obchod a značka výrobku je základ.
Odpovědět