Prosím o radu...................
JJ, vzpoměl jsem si na něj, když jsem psal příspěvek =) Tak uvidíme, zda-li se podělí o svá moudra =)
momentálně jen malokuk.
Ke dvoustovce dobsnu mi to přijde jeho přidělání za účelem jakéhosi maxihledáčku celkem k ničemu. Udělat si z dobsna montáž pro Malokuka-to by asi fungovalo, ale opět mi uniká smysl. Ať se podíváš na cokoliv (snad s výjimkou Plejád a podobných velkých otevřených hvězdokup, které se nevlezou do zorného pole dobsnu), tak obraz bude vždy lepší v dobsnu. Přiděláním na dobsna se také ztratí největší výhoda Malokuka - mobilita a skladnost. Každopádně je nutné počítat se závažím na spodní konec tubusu newtona.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Zvýšit váhu tubusu Dobsona na dvojnásobek kvůli hledáčku, v kterém toho není o moc víc vidět než v hledáčku 9 x 50 a to za cenu značných komplikací mi nepřijde jako moc smysluplné.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já bych se do toho taky nepouštěl. Měl jsem jako hledáček u 300ovky R 70/500, ale sundal jsem ho po prvním pozorování, protože DSO v něm stejně dost dobře nenajdu a nejvíc se mi osvědčil obyčejný red-dot, kterým namířím do přibližné polohy objektu a delším okulárem dohledám přes Newtona a pak si dám okulár, který potřebuju.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Mě to tak vyhovuje..Navíc je to lehce přehoditelné na původní montáž se stativem. Povolím dva šroubky, vytáhnu z rybiny na Dobsonovi odmontuju Witty - 2 šroubky a namontuju na paralaktiku. Celá operace zabere 5 minut.
Pod kvalitní oblohou jsou už jasnější DSO vidět i v malokuku, takže to vyhledávání hodně zrychlí.
Toť vše..Holt každému vyhovuje něco jiného.
Už to praktikuji 5 let a neměnil bych..

Pod kvalitní oblohou jsou už jasnější DSO vidět i v malokuku, takže to vyhledávání hodně zrychlí.
Toť vše..Holt každému vyhovuje něco jiného.
Už to praktikuji 5 let a neměnil bych..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zvýšit váhu tubusu Dobsona na dvojnásobek kvůli hledáčku, v kterém toho není o moc víc vidět než v hledáčku 9 x 50 a to za cenu značných komplikací mi nepřijde jako moc smysluplné.
Zvýšit váhu tubusu Dobsona na dvojnásobek kvůli hledáčku
No ale na tom byls kde?
Můj tubus váží 15 kilo a malokuk tak 3-kila +- autobus..
Pche...
Ten olůvkový pás nenosím s tubusem, ale oddělám ho suchým zipem...

A mimochodem, ten přímohledný hledáček, kde nešlo ani měnit okuláry a stál za ho...píp, tak nevím o čom tu točíte....
>:(
Dobson je fajn montáž, ale nad hlavou něco hledat s přímohledným sráčem, tak skončím s límcem kolem krku a na kapačkách...
Zvýšit váhu tubusu Dobsona na dvojnásobek kvůli hledáčku
No ale na tom byls kde?
Můj tubus váží 15 kilo a malokuk tak 3-kila +- autobus..
Pche...

Ten olůvkový pás nenosím s tubusem, ale oddělám ho suchým zipem...

A mimochodem, ten přímohledný hledáček, kde nešlo ani měnit okuláry a stál za ho...píp, tak nevím o čom tu točíte....
>:(
Dobson je fajn montáž, ale nad hlavou něco hledat s přímohledným sráčem, tak skončím s límcem kolem krku a na kapačkách...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Stano, řeč je o 200 mm Dobsonu- tam jsou váhové poměry trochu jiné
lepší rada žádná než špatná
Včera večer sem ven vytahnul ven svoje divadelní kukátko (60/900 refraktor), a pozoroval sem co se dalo, po delším zkoumání sem si všiml, že je vidět i Uran s magnitudou okolo 6, což odpovídá magnitudě hlavních měsíců Jupitera. Tak sem si řekl, že ho zkusim najít, použil sem "SkEye" zkalibroval na měsíc, a zaměřil na Uran (mam držak na mobil), určitě to nebylo přesné, ale když sem v okolí pátral, nalezl sem útvar "hvězd" který by tomu mohl odpovídat dle stelaria, tak sem si přiblížil, "teoretický" Uran, a zkoumal co uvidím. Viděl sem lehce namodralou tečku, která při větším snažení představovala kotouč. Zvětšení jsem použil cca 120x.
A tedka se chci zeptat. Opravdu sem pozoroval Uran ?
60/900 Refraktor
Hobby: Programování, Progaming, Astronomie
Tož asi ano, v kolik hodin jsi pozoroval ? Uran byl včera rozhodně poblíž Měsíce a souhv. Ryby, v tom místě asi nic jiného podobného není (poblíž jsem našel jen IC 1613 a ta vypadá samozřejmě docela jinak)
Uran má MV kolem5,7 velikost 6,5"x4,4" dá se najít i triedrem
(Mobile Observatory tvrdí že pod hodně tmavou oblohou i pouhým okem ;)
Tož asi ano, v kolik hodin jsi pozoroval ? Uran byl včera rozhodně poblíž Měsíce a souhv. Ryby, v tom místě asi nic jiného podobného není (poblíž jsem našel jen IC 1613 a ta vypadá samozřejmě docela jinak)
Uran má MV kolem5,7 velikost 6,5"x4,4" dá se najít i triedrem
(Mobile Observatory tvrdí že pod hodně tmavou oblohou i pouhým okem ;)
Bylo kolem jedenácté, nejdřív sem pozoroval měsíc, pak sem chvilku pozoroval oblohu očima, a pak sem ve stelariu našel uran, tak sem chvilku hledal a asi našel. V levo dole pod "Uranem" byla nějaká hvězda asi stejně jasná.
Pouhym okem No v té záři měsíce nejspíš ne, byl opravdu hodně blízko.
Ještě mám dotaz, ale spíš mi to je jasné a chci si to jenom ověřit.
Když mám ten svuj 60mm dalekohled, a budu mít poté 200mm dobson, a zopakuju pozorování, bude Uran, se stejnym zvětšením mnohonásobně světlejší, je to tak ?
Tím pádem uvidím kolem Uranu další malé body, které sem v malém refraktoru neviděl ?
Chci si to ověřit, protože je lepší to mít potvrzené, než mít špatné informace.
Pouhym okem No v té záři měsíce nejspíš ne, byl opravdu hodně blízko.
Ještě mám dotaz, ale spíš mi to je jasné a chci si to jenom ověřit.
Když mám ten svuj 60mm dalekohled, a budu mít poté 200mm dobson, a zopakuju pozorování, bude Uran, se stejnym zvětšením mnohonásobně světlejší, je to tak ?
Tím pádem uvidím kolem Uranu další malé body, které sem v malém refraktoru neviděl ?
Chci si to ověřit, protože je lepší to mít potvrzené, než mít špatné informace.
60/900 Refraktor
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování Uranu pouhým okem vyžaduje tmavé nebe a samozřejmě zcela vyloučeno je to v přítomnosti tak jasného Měsíce. Okem jsem ho viděl v noci na 12. srpna jako slabou hvězdičku, pokud jsem si ji dohledal podle hvězd v Rybách. Výhodou bylo, že okolo Uranu jiná podobně jasná hvězda není.
Pokud jde o tvoje pozorování, měl jsi "skákat" od hvězdy k hvězdě a tím si ověřit, jakou hvězdu považuješ za Uran. Větší zvětšení samozřejmě může pomoci odhalit, zda jde o Uran.
Pro zajímavost tady je fotomapa, podle kterých hvězd jsi mohl doskákat. Foto je z 12.8. takže pozice Uranu se liší, ale jen nepatrně.
Pokud jde o tvoje pozorování, měl jsi "skákat" od hvězdy k hvězdě a tím si ověřit, jakou hvězdu považuješ za Uran. Větší zvětšení samozřejmě může pomoci odhalit, zda jde o Uran.
Pro zajímavost tady je fotomapa, podle kterých hvězd jsi mohl doskákat. Foto je z 12.8. takže pozice Uranu se liší, ale jen nepatrně.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Dalekohled o průměru 200mm shromáždí o 140% více světla než 130mm a o 80% více než 150mm dalekohled ... atd ..
Ale jestli je ta formulace že Uran bude mnohonásobně světlejší správná, tak bych to neformuloval.
Dosah viditelných a detekovatelných objektů se díky nárůstu průměru zrcadla jistě zvýší.
Ale nečekej že u Uranu to bude nějak děsivě výrazný rozdíl v pozorování detailů ..
Dalekohled o průměru 200mm shromáždí o 140% více světla než 130mm a o 80% více než 150mm dalekohled ... atd ..
Ale jestli je ta formulace že Uran bude mnohonásobně světlejší správná, tak bych to neformuloval.
Dosah viditelných a detekovatelných objektů se díky nárůstu průměru zrcadla jistě zvýší.
Ale nečekej že u Uranu to bude nějak děsivě výrazný rozdíl v pozorování detailů ..
Pro zajímavost tady je fotomapa, podle kterých hvězd jsi mohl doskákat
Na tom prvním obrázku je vlevo dole takové okrskové ztmavení - jedná se o nějaký objekt ? nemohl jsem nic podobného v této oblasti najít ..
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ale kdepak, smítko na filtru před senzorem 

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG: Podle mapky, kterou si předložil sem si téměř jist, že to byl Uran Díky za informace, bohužel opakovat včerejší pozorování asi dneska nepůjde. Je komplet zataženo.
Rekmarik: Nepočítám s tím, že na tak vzdálené planetě uvidím jakékoliv detaily, ale tak nějáká ta barva a větší disk určitě potěší. Větší detaily očekávám u Jupiteru a spol.
Rekmarik: Nepočítám s tím, že na tak vzdálené planetě uvidím jakékoliv detaily, ale tak nějáká ta barva a větší disk určitě potěší. Větší detaily očekávám u Jupiteru a spol.
60/900 Refraktor