Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jenom doplním, že je pro ustavení některých GoTo potřeba vědět, kde je sever, nejlépe Polárka.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Měli bychom si ujasnit , o kterém GOTO systému píšeme.
Moje zkušenost vychází z plnohodnotných GoTo, fungujících jak v azimutálním, tak i paralaktickém módu -např. výrobky firmy JMI (NGC Max), Argo Navis, nebo o systémech, použitých na montážích EQ6. Tam je to naprosto bezproblémové, k iniciaci není potřeba nic, než najet ( nechat najet) na 2-3 jasné, známé hvězdy.Pokud vím, podobně bezproblémově se chová systém LX200 od MEADE.,
Nemám vlastní zkušenost s Nexstar systémem , ale tady jsou mi známé i dost rozporuplné názory na fungování GoTo .Pokud se u něčeho objeví lákavě nízká cena vůči fungujícícm systémům, jsem ale vždycky trochu skeptický.....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

Tak třeba Meade Autostar s LXD 75 při první kalibraci vyžaduje Polar alignment a dokonce natočí dalekohled z výchozí polohy na hodinový úhel Polárky a chce abyste ustavil...

Abych trochu přiblížil, co jsem vlastně napsal a s čím MilANe nesouhlasíte:
Já netvrdím, že to nebude fungovat pokud to uděláte tak jak píšete, nezkoušel jsem to, třeba to ty objekty najde ikdyby ste postavil paralaktiku k jihu...
Ale, zkuste se vcítit do laika, který vůbec netuší (netýká se to nikoho ze zde diskutujících ani mne jde jen o "demonstraci"):
Já jako naprostý laik jsem si pořídil svůj GOTO dalekohled na paralaktické montáži, natěšený ho vynesu ven, udělám to tak jak píšete Vy. Čili na celé obloze znám pouze 10 hvězd a nic jiného absolutně netuším (o tom, kdy kterou uvidím a můžu je použít budu vědět díky tomu, že vím, že se mění obloha v průběhu roku i noci - třeba mi zavazá dům). Mám nejlepší výhled k jihozápadu a jelikož je jedno jak to postavím tak to namířím směrem, kterým mám nejlepší výhled - polární osa míří někde k JZ. Na obrázcích jsem viděl, že je to trošku skloněné, tak to tak přiměřeně udělám - polární osa svírá libovolný úhel s vodorovnou rovinou. Návod číst nebudu, je anglicky a já neumím, nebo je v češtině a já těm pojmům tam nerozumím. Zapnu, něco tam pomačkám, no Praha je na 50°s.š. a republikou prochází 15° v.d., tak to tam dám - no a čas odhadnu, nemám hodinky ni mobil. Poznám támtu hvězdu a tak ji vyberu ke kalibraci (v podstatě nechápu, co to po mě chce ale tak nějak tuším, že se tomu musí říct, kde nějaká hvězda je aby se "našel"). Potvrdím.. Ale co to! vždyť ono to najelo uplně jinam!!!! Proč?? Ono to asi nefunguje... (nebo ji ručně (ovladačem, nebo natvrdo odaretováním) přetočím do správného směru, potvrdím a u druhé hvězdy se to namíří do země, nebo narazí do stativu...) Jako laik vůbec netuším, proč se toto děje, ono to asi nefunguje... Takže s tím praštím, nebo najdu toto fórum, kde mi každý napíše, že tady tyto věci to udělalo proto, že jsem celý postup udělal špatně.

Já neříkám, že čas musí být s přesností na minuty, či dokonce vteřiny, ani že poloha musí být na minutu přesně (ba ani na desítky minut), ani že musí ustavovat paralaktickou montáž "driftovou" metodou, já říkám ustavit (nikoliv jak přesně) - za ustavení považuji i zvednutí sklonu polární osy na cca 50° a natočit to k severu aspoň podle kompasu, když nevím kde je (a proč 50° - protože znám vztah mezi deklinací a elevací na meridiánu). A když vím, co je RA, DE, ALT, AZ, vím jak mám s hlavou montáže pohybovat a vím jak to funguje - podle rovníkových souřadnic.

Vy i já pokud bychom tento postup udělali, věděli bychom, proč montáž najíždí někde do háje a hlavu bychom si z toho nedělali - možná, že by to goto jakž takž fungovalo, když pominu to, že kompenzace rotace by fungovala přesně naopak...

Tímto "příběhem" nechci nikoho ze zde přítomný poučovat o tom jak se co má dělat a co je to ustavení atd. vzhledem k Vašim zkušenostem bych si to nikdy ani nedovolil. Jen chci poukázat na to, že myšlenky laika by mohly plynout podobně, jako jsem napsal. Vám i mě jsou věci kolem celého ustavení dobře známé - přijde nám naprosto přirozené jak se co děje, protože Víme proč se tak děje a chápeme smysl toho, co při kalibraci děláme. Pokud něco dělám, měl bych vědět, proč to dělám a když se něco nepovede, budu umět najít chybu... A nebudu muset postavit dalekohled do kouta s tím, že to vůbec nefunguje.
dablik
Věk: 46

Příspěvek od dablik »

Zdar vsetkym :)
svoj prvy prispevok zakladam s prosbou o pomoc. Pred 20 rokmi som si dal postavit newtona 120/700 (uz si to presne nepamatam), ktory mi verne sluzil, ale poslednych 10 rokov stal v kute. Dovody radsej nebudem uvadzat Po case som ho previezol do noveho domu a rad by som ho pouzil pri pozorovani pre svoje potesenie, decka a pripadne susedov. Moja prosba ale znie: rad by som vymenil primitivnu azimutalnu montaz za paralakticku a nasiel som toto http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4417.html
Chcel by som este obstarat hladacik, alebo iny mensi refraktor. Prosim, poradite mi, ci vyber montaze je ok a pripadne doporucite inu? Aky typ hladacika alebo druheho mensieho dalekohladu by bol fajn? Zaroven by som chcel poziadat o pomoc so servisom, kedze si netrufam skontrolovat optiku a nastavenie zrkadiel.
Dakujem za vsetky rady a zelam pohodovy den :)

p.s. dalekohlad som schopny priviezt do Prahy alebo okolia, kedze tu pracujem. Za pripadnu pomoc s montazou montaze a dalsim upgradom ponukam dobre pezinske vinko :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
dablik

Příspěvek od dablik »

este doplnim rozpocet: na montaz cca 5000 CZK (bude nutne aj nbejake uchytenie na tubus) + dalsi dalekohlad typu hladacik cca 3000 CZK ;)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
deneb

Příspěvek od deneb »

Vítej na AF, 120/700 ve své době to bylo jistě zajímavé a svědčí o tvé šikovnosti. Ale dnes je to již překonané. Neznámá kvalita, neřekl jsi jaké máš okuláry a tím i zvětšení. EQ2 nosnos 5kg se vším. Málo. Dáš do toho 5000kč a výsledek? Nula.Neh si 120/700 jako krásnou nostalgicko vzpomínku a zauvažuj o něčem novém. Proti EQ se zdá Dobson jako primitivní, ale v tom je jeho genialita! Při své šikovnosti by jsi ho zvládl taky. Je pevný, nic se nechvěje. Uděláš pro 10kg, 50kg bez problémů a za pár korun. EQ náročná strojní výroba s malou únosností. Kvalitní EQ stojí jako 300mm Dobson! Projdo si diskuzi a určitě něco šikovné najdeš.
dablik

Příspěvek od dablik »

Dik :)
nostalgia je to spravne slovo. Presne kvoli tomu to robim. Mas pravdu, ze v tej dobe to bolo super.
Je pravda, ze som uvazoval aj nad niecim novym a kompletnym s goto. Moj vkus nie je vyhraneny na reflektory a ani na refraktory. Dolezita je skladnost a manipulacia Tu by sa budget samozrejme pohyboval do 25 tis CZK. (ze by maksutov alebo cassegrain?)
Forum som precital krizom krazom a mam z toho poriadny hokej Asi si napokon budem musiet hodit korunu :D
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Také doporučuji zakoupit něco nového...
Pokud budeš pouze vizuálně pozorovat, tak je Dobson nejlepší volba.
Případné dotazy na výběr dalekohledu řeš v odpovídajícím existujícím vlákně. :D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dablik

Příspěvek od dablik »

Dakujem za presun do spravneho vlakna uz som skutocne zacal zvazovat novy nakup a tipujem, ze do 2 mesiacov sa tak stane. Dakujem za zhovivavost s mojimi dotazmi ;)
kesi
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi »

Zdravím ve spolek, využiji třeba tohohle vlákna k dotazu.

Uvažuji o dárku na vánoce, pro sebe samozřejmě!  ;)
Kdysi jsem měl velmi velmi rád malou knížečku z Edice Oko Naše souhvězdí

a zvažuji si ji znovu objednat z antikvariátu, v e-shopech jsem ji nenašel ani v nijakém novějším vydání (tedy našel, ale byla rozebrána).
Jako školák základní školy jsem měl k dispozici pouze knihovnu a článečky z ABC, takže je to taková nostalgie.
Přemýšlím ovšem i nad něčím o chlup praktičtějším do terénu, mám pouze Hvězdnou oblohu 2000

A teď k dotazu, existuje podobně kvalitní kniha jako ta z Edice Oko či moje Hvězdná obloha 2000, která se dá koupit na nějakém e-shopu?

Doporučte prosím, děkuji.

Zeiss Victory SF 10x42
Aletel
Věk: 64

Příspěvek od Aletel »

Ta první kniha je od roku 2008 v novém vydání a stále dostupná:
http://knihy.heureka.cz/nase-souhvezdi-josip-kleczek/
Druha pouze přes inzeráty, nebo antikvariát - např.
http://www.tarzan.cz/antikvariat/48750_ ... ha-2000.0/
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
kesi
Věk: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kesi »

Trochu jsme se nepochopily, ale děkuji za reakci.  ;) Hledám když tak lepčí knížku jak Hvězdná obloha 2000 (kterou mám) a druhak ten první odkaz je na CD-ROM. Také mě to zmátlo.  ;)

Edit: notebook sebou netahám. :)
Zeiss Victory SF 10x42
mikajenko

Příspěvek od mikajenko »

Chcem sa spýtať čo ovoríte na tento teleskop http://www.tranzistor.sk/internetovy-ob ... 50-az-goto
alebo na tento http://www.tranzistor.sk/internetovy-ob ... -m4-kamera
Neviem pre ktorý sa rozhodnúť či nejaký z toho alebo žiadny dik
elon254

Příspěvek od elon254 »

Oba dva vypadají na fotkách perfektně! Co s nimi zamýšlíš mikajenko? 8-)
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Osobně bych nedoporučil ani jeden. Už ten popis je v obou případech dost podivný :D
Doporučuju důkladně přečíst
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549
a pak se zkusit zeptat znova, uvést minimálně finanční limit a pozorovací možnosti.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Odpovědět