Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
323K13L

Příspěvek od 323K13L »

Ja sveho newtona 150/750 musim kolimovat pokazde, kdyz s nim nekam prijedu. I kdyz to udelam predem doma (prevazim ho v polstrovany brasne), jizda autem mi to stejne vzdycky trochu rozhodi.

U vetsich prumeru se to bude, predpokladam, chovat podobne.
SW newton 150/750 || SW 70/500 || EQ-5m || CanonEOS1000Dm || Canon70-200mm f/4 L || Canon50mm f/1,8 || QHY5

"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." [Buddha]
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Osobně si myslím, že je potřeba se pořádně seznámit s kolimací, s funkcí jednotlivých  šroubů a zvážit, jak s nimi manipulovat, eventuelně doplnit kontramatičkami na zajištění proti samovolnému otáčení.  Není nejmenší důvod pro nějak častou kolimaci. Zvláště u plnotubusu nebo systému FLEX tube.  Pokud  je častá potřeba, je někde chyba. Ale nehledejte ji  příliš u výrobce.
Mám Dobsona, kde zrcadlo váží  těsně pod 20 kg, cestuje autem,  a vzhledem k cekové hmotnosti tubusu dostává při každé manipulaci dost ran. Přesto ho kolimuji tak 1x / rok i déle. Absolvoval minimálně 6.000 km  cestování v autě, desítky naložení, přenášení,ukládání , montáží... bez nutnosti kolimace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
chaser

Příspěvek od chaser »

jj uvidime co bude rikat ten muj na cestovani autem ,pac v nem stravi asi hodne casu ..ale jak rika milan ,tak by to melo byt v poho ..jen se jeste zeptam ,ty aretacni srouby co se povoluji pred a dotahuji po kolimaci se maji utaohvat hodne na fest ,nebo tak akorat ??
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Utahovat jen tak akorat

Mám Dobsona, kde zrcadlo váží  těsně pod 20 kg, cestuje autem,  a vzhledem k cekové hmotnosti tubusu dostává při každé manipulaci dost ran. Přesto ho kolimuji tak 1x / rok i déle. Absolvoval minimálně 6.000 km  cestování v autě, desítky naložení, přenášení,ukládání , montáží... bez nutnosti kolimace.Jenže to je nějaká domácí výroba ne? Nemůže být situace u SW, které tu má asi většina, jiná (horší)?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

V podstatě nemůže. Zrcadlo, resp. jeho podložka, je držena 3 páry šroubů. Jinak to nejde a není důvod to dělat jinak. Jaký je důvod k rozkolimování dalekohledu ? Jedině ten, že pohnu zrcadlem, to znamená, že musím jeden z opěrných šroubů povolit. Aby se tomu zamezilo, zajistí se šroub kontramatkou. A je jedno, jestli to je  domácí výroba, nebo  výroba z Asie.  Jen bych každému, kdo to chce udělat, doporučoval podívat se na svůj dalekohled . Když si tu čtu ty dotazy, je jasně vidět, že autoři se ještě nepodívali ani na to, co který šroub dělá  a odpovědi k tomu jsou obdobné. Jak může být jeden šroub dotažen s citem, a ten druhý, který je k němu kontra, na krev ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
chaser

Příspěvek od chaser »

ahojte ..mel bych takovy dotaz ...co je venku porad zatazeno ,tak jsem tak letmo zkoumal dalekohled a vsimnul jsem si ,ze kdyz zatahnu uplne okularovy vytah ostricim koleckem na doraz tj.co nejblize k tubusu ,tak se mi zda ,jako kdyby ten tubusek bo jak se tomu odborne rika (proste to co vyjizdi z vytahu)bylo vuci te konstrukci mirne vychyleno ...ze na spodni strane je to uplne zaroven a nahore tak pul az jeden milimetr ven ...mozna je to blbost ,nebo to nema zadny vliv ...ale za dobu co jsem se zacal zajimat o astronomii tady na foru ,vim ze presnost je na prvnim miste :-))....
jezevec

Příspěvek od jezevec »

A su protuberancie v dosahu viditelnosti aj beznych dalekohladov ?
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Jsou v dosahu beznych chromosferickych dalekohledu (Coronado, Lunt...)
jezevec

Příspěvek od jezevec »

Chcel jsem se zeptat ,jestli nekdo zna rozdil medzi pohonem Simple Type EQ1 a EQ2. Pouzil jsem ten EQ1 na montaz CG3
http://astronyx.sk/components/com_virtu ... c0e35e.gif

a
http://astronyx.sk/components/com_virtu ... acb5f2.gif

Nevim jestli to muze byt tim ze baterka byla zmrzla (ale funglovka), nebo CG-3 ma jemnejsi tudis pomalejsi ozubeni nez EQ1 nebo je to prilis tuhe otaceni ale na montazi CG-3 nestacilo i pri plnem vykonu - vytoceni potenciometru na max, kompenzovat a obraz odjizdel. Dalekohled byl protizavazim vyvazen.
MartinP
Věk: 40

Příspěvek od MartinP »

Dobrý den,
asi vznesu hloupý dotaz. Mám samotný objektiv (tmelený dublet), který při pohledu z boku vypadá takto
http://www.ulozto.cz/7620008/objektiv-jpg

Která strana míří k okuláru a která ven z dalekohledu? Obrázky a schémata objektivů, které se mi podařilo najít, zobrazují objetiv vždy jen řezu, tak jsem teď docela znejistěl před jeho uložením.

díky, Martin
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325
zamarovs

Příspěvek od zamarovs »

Ven míří vypuklejší strana, tj. strana B. Naopak objektiv fungule, ale má mnohem horší sférickou vadu. P.
MartinP
Věk: 40

Příspěvek od MartinP »

to zamarovs:

díky za informaci, myslel jsem si to, jen jsem si nebyl vůbec jistý..M.
SWnewton 200/1000, Scopos 80/560 triplet APO, HEQ-5 syntrek, refr. 70/325
Sten

Příspěvek od Sten »

Dobrý den,
prosím poraďte mi. Rád bych si pořídil telescop v ceně cca 25.000 Kč. Líbí se mi Messier N203. [smiley=grin.gif]. Máte s ním někdo nějakou zkušenost? Případně bych uvítal názor i na jiný typ.
Děkuji.
Jan Vratny

Příspěvek od Jan Vratny »

..a je to porad dokola. Prosim podivej se nejdriv trochu podrobneji na sekci pro zacatecniky, aby sis ujasnil co vlastne potrebujes. Pak sem napis, co s tim dalekohledem chces delat, jakou mas oblohu atd, a pak se da poradit. Dokonce bych si vsadil, ze az budes schopen odpovedet na ty vstupni otazky, budes i vedet, co si vybrat za dalekohled.. ;)

SkyWatcher dobson 1200/200, FristScope, bastlo-brejlak, triedr cccp 12x40, rozdelany newtonek a mini anastigmat.
chaser

Příspěvek od chaser »

Zdravim .Chtel bych si zhotovit rosnici na 254mm newtona..prochazel jsem si forum ,ale nikde jsem nenasel to co hledam..a to jak by rosnice mela byt dlouha ??a take jestli ji delat zaroven s tubusem ,nebo mirne vyhnutou ven .?..konickou ci kuzeloviteho tvaru..pokud jsem to na foru prehledl ,tak se omlouvam ..diky
Odpovědět