Sašovy kresby se mi dost líbí a pokládám je za velmi realistické.. Seeing je teď opravdu hodně dobrý, díky tomu vidím detaily v MAKu 180 obdobně, či v podstatě stejně.. Tuhle bylo Cassiniho dělení i v ED100ce vidět v dlouhých intervalech trvale, akorát si nemůžu vzpomenout, při jakém zvětšení - určitě míň než 200x, ale víc než 100x. Na takto relativně malý dalekohled to byl krásný obrázek. I při zvětšení 250x pořád pěkně ostrý ( Powermate 2,5x + Genuine ortho 9mm ). Ale při tomto nadprůměrném seeingu teď vítězí větší průměr, takže Maksutov má jednoznačně navrch - víc světla navíc skýtá lepší pokoukání binohlavou, i při zvětšení 300x je pořád dost světla.
Už se mi temperují dalekohledy, seeing se zdá být okem úplně fantastický, tak jsem zvědavý.. Akorát, že musím čekat až skoro do půl druhé, než mi vykoukne na balkon.. :-/
P.S: Zaujala mne nedávná poznámka Saši o seeingu v tubusu jeho Dobsona při použití větráčku.. Protože teď kolem tohoto bádám a mám zajímavé poznatky, založím o tom vlákno..
Tak já už to pro dnešek musel zabalit.Sledoval jsem ho od cca 23 do 01hod.a nebýt mírného větříku byla to paráda. ::)Seeing dnes dobrý a prakticky po celou dobu viditelné dělení a stíny.Byla vidět i bouře,ale mám pocit že bledne a její ohraničení už není tak výrazné stejně jako NEB,který mi dnes přišel méně kontrastní než jindy.
Zato stín od prstence byl krásný,černější takřka jako Cassini.Z měsíců Rhea,Tethys,Dione a Titan.
Kouknul jsem teď doma kde má být ten Mimas a v době kdy jsem pozoroval byl velmi blízko Saturnu a postupně se měl sunout před planetou společně s Enceladem.Avšak neviděl ani jeden.Zkusím se příště na ty měsíce více soustředit.
Bylo docela zajmavé sledovat jak se Saturn od těch 23hod postupně zjasňoval a v 01hod už zářil tak že bylo těžké určit nějaké tmavší či světlejší místa v atmosféře.Už se těším na tlustší sklo.Těch 190x (což je můj strop) přestává v takových hezkých podmínkách stačit. ;D
PS : dnes jsem nekreslil.Měl jsem vytažený stativ a foťák,tak snad vyjde a podaří se nějaké video slušně zpracovat.
Saturn bol rozhodne najkrajsim objektom vcerajsej noci. Podmienky slusne - seeing 7/10, cistu oblohu kazila len vyssia vlhkost a prebiehajuci futbalovy zapas s Danskom, ktory sme este aj trapne prehrali. ;D
Ako uz bolo povedane, Sasove kresby su naozaj velmi realisticke. Ja som pozoroval pri 188x zvacseni s SCT 6".
Tak když se vám tak líbí, tak tady je ještě jedna ze včerejška: link. Jelikož jsem musel dneska fungovat, tak jsem to zabalil o půlnoci, kdy je Saturn ještě relativně nízko.
Pohled na Saturn je opravdu pěkný, ale už je to celkem "nuda" - až na drobný detail v pásu mezi NEB a polární oblastí (tentokrát jsem tam vykoukal na meridiánu světlejší protáhlejší skvrnku) je to pořád to samé. To je vlastně ten důvod, proč na Saturn tahám teďkom častěji 250tku Newtona než 100ED. To abych vůbec vykoukal nějaké změny. Jupiter byl z toho hlediska mnohem zajímavější, protože ty změny byly mnohem bouřlivější a častější a byly vidět i v tom malém refráčku.
P.S: Zaujala mne nedávná poznámka Saši o seeingu v tubusu jeho Dobsona při použití větráčku.. Protože teď kolem tohoto bádám a mám zajímavé poznatky, založím o tom vlákno.. ;)
Určitě sem svoje poznatky dej. Včera jsem opět cvičně vypnul při pozorování Saturna větrání a obraz se viditelně zhoršil. A to se dalekohled přes hodinu temperoval při pozorování galaxií. Zatím je na mém dalekohledu zapnutý větráček při pozorování planet jednoznačným plus. Už jsem si vyrobil i jednoduchý držák na 9V akumulátorovou baterku, kterou větráček napájím. To proto abych se nemusel tahat s elektřinou a aby z dobsona nevedly na zem dráty, o které by se dalo zakopnout, případně je natrhnout.
Nemůžu to zaboha najít, ale nedávno jsem narazil na web, kde někdo celkem zevrubně popisuje vliv větrání na seeing a tvrdí, že za většiny podmínek v Evropě prostě větrání celou noc má pozitivní efekt, protože teplota se i po "vytemperování" mění tak rychle, že to zrcadlo obvykle nestíhá. Kromě toho pak ještě umísťuje druhý větráček NAD zrcadlo, který fouká tak, aby proudění šlo přímo před optickou plochou, z důvodu narušení tzv. "boundary layer", kde dochází k nějakým nevhodným teplotním poměrům na povrchu zrcadla.
Jakožto především DSO pozorovatel jsem se nikdy nedostal k tomu, abych do dalekohledu dal byť i jen jeden větráček, takže osobní zkušenost nemám, ale přišlo mi to zajímavý.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
O tom foukání z boku kdysi vyšel čkánek v S&T (leden 2002). PDFko je někde ke stažení na netu. Kdyby to někoho zajímalo a nemohl to najít, tak ho můžu poslat.
Ještě k tomu měsíci Mimas, tak v květnovém S&T 2010 ten dotyčný sloupkař psal, že ho v neviděl v 12.5in dalekohledu, ale že zná někoho, kdo ho v tomhle průměru viděl. Jinak prý jde vidět v 16 placovém dalekohledu.
Mohl by moderátor zajímavý příspěvek Honzy Ebra a následný Sašův přesunout do mnou nově založeného vlákna o seeingu v tubusu ?
Děkuji
Tak včera, resp.dnes ráno v půl druhé, jsem vyčkal na Saturn - bylo to jentaktak, protože cca ještě 15min. byl chvílema, vždy na někol.sekund, desítkový seeing, zkrátka fotka, a já udělal chybu, že jsem začal chystat focení a porovnával ještě nějaké okuláry..V domnění, že to vydrží, ale ono, bohužel ne, seeing se pak zhoršil na cca "7", takže jsem se připravil o vzácné chvilky na vykoukání detailů..Ale i pak to samozřejmě bylo nadprůměrné, 300x šlo v pohodě.. na rozdíl od vstávání ráno do práce
O tom foukání z boku kdysi vyšel čkánek v S&T (leden 2002). PDFko je někde ke stažení na netu. Kdyby to někoho zajímalo a nemohl to najít, tak ho můžu poslat.
Překvapivě to neni ani tak těžký vygooglit: http://www.pha.jhu.edu/~atolea/WAS/ther ... onians.pdf
(asi je to autorův redakční preprint, podle stavu toho souboru ) Vypadá to velmi podrobně.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Včera jsem na Saturna štěstí neměl, byl celkem rozmazaný i při zv. 150x, cassinyho jsem viděl pouze velice krátké okamžiky a to špatně. Při zv. 200x jsem ovšem velice nevýrazně viděl bouři, kdybych o ní nevěděl, tak ji nevidím. Viděl jsem i ty výčnělky z NEB co viděl Saša, viděl jsem je i jindy, ale na fotkách jsem je nenašel.
23:30 SELČ jsem končil, nekreslil jsem, špatný seeing nebo temperace, ráno práce a spoustu dalšího...
Kdybych měl druhý tubus na 250-ku tak bych tam ty díry udělal a prubnul to, ale bojím se zničit tubus .
Nechcete to prubnout někdo ? Jestli to fakt funguje.
Právě včera nebyla temperace moc dobrá, ani po 3h temperace to nebylo dokonalé, bylo to pěkně vidět na rozostřeném Saturnu, jak vytéká teplý vzduch z tubusu.
Ta bouře byla opravdu docela nevýrazná, teda pokud je to ten světlejší flíček pod NEB poblíž meridiánu. Při pozorování jsem nevěděl, že tam je (stejně jako při pozorování Jupitera jsem se schválně nekoukal, kde je Rudá skvrna, abych tím nebyl nějak ovlivněný) a nakreslil jsem ji až těsně před koncem pozorování (chtěl jsem si ten světlý flek potvrdit a trvalo to dlouho, než se tam znovu objevil).
Tentokrát jsem žádné výběžky z NEB neviděl. Spíš mi to přišlo jako dvě mírná ztmavení: jedno nad bouří a druhé u západní hrany. Při pozorování mám pocit, že ten pás není jednolitý a že tam prostě ještě něco je. Jenže všechno je to takové hodně neurčité...
Při pozorování mám pocit, že ten pás není jednolitý a že tam prostě ještě něco je. Jenže všechno je to takové hodně neurčité... Přesně tak a nejde to nakreslit.
Jsem rád že jste také viděli bouři a potvrdili,že je docela nevýrazná. ;)Ono ani po zpracování mých videjí jsem si nemoh být jistý jak vlastně vypadala. ;D
Jak psal Honza Ebr o teplotě a rychlosti přizpůsobení zrcadla - mohu jen souhlasit,včera u mě ve 23hod 8°C a za dvě hoďky 0°C což je docela sešup.
Větráček mi doporučil i p.Raichmann při prodeji mého dalekohledu a do budoucna ho určitě dám.Taky věřím,že to bude přínos.
Teď temperuju a dnes se tedy chystám více sledovat ty měsíce a hlavně by mě zajmal ten "krepák".Chlopi jestli vy ho vidíte,tak suše konstatuji,že zrak už není můj nejlepší orgán. ;DDokud neuvidím,neuvěřím.