Již včera jsem sledoval snímky z družice, široko, daleko vymetený, jen malá místa nízké oblačnosti, ale poblíž mého pozorovacího stanoviště.
V 4:00 SEČ lezu z postele, obloha jasná, vše jsem měl nachystané i vytemperováno.
4:15, věřím seeingu a hned dávám zv. 200x, čučím jako blázen, bouře viditelná na první pohled a seeing mě dovolil zv. 275x kdy byl obraz stále nádherný. Zv. 395x bylo už moc. Při zv. 150x bouře stále dobře viditelná, podobně dokonce i při 100x. Tohle byla doba kdy byla viditelná užší a méně jasná část bouře, ale i tak jsem si užíval nádherného pohledu.
4:40, seeing se zhoršil, aby byl stále kvalitní obraz použil jsem zv. 200x a čekal jsem až se konec bouře přiblíží ke středu kotoučku, podle fotografií tato část totiž byla nejvíce kontrastní.
5:00-5:15 SEČ kreslím Saturn s bouří, konec bouře je opravdu více kontrastní i vizuálně, za bouří je tmavší výběžek z hlavního rovníkového pásu. Ke konci kresby se seeing tak zlepšil, že jsem mohl dát zv. 390x, bouře tak byla lépe viditelná s jejím tvarem.
5:30 končím a v rychlosti se ještě dívám na Venuši v hluboké turbulenci zemské atmosféry.
Podle posledních dvou pozorování je potřeba na jednoduché spatření bouře čistá obloha kterou jsem minule neměl a skvělí seeing, ani ne tak zvětšení. S hodnocením seeingu jsem opatrný ikdyž byl obraz ostrý bez jakéhokoli pohybu, možná že se dá na Saturnu s 250-kou a zv. 390x vidět i něco víc. Při pozorování bouře jsem si vzpoměl na bílou polární čepičku na Marsu, stejně tak zářila nejvýchodnější šást bouře, jen takový ždibec.
Tentokrát se mě prstence z ruky nepodařilo dobře nakreslit, udělal jsem je více rozevřené.
Jsem rád, že vám moje časy dobře posloužily a snad i v budoucnu

.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP