Skratenie tubusu SW 80/600 ED PRO

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
votrelec

Příspěvek od votrelec »

Poprosim Vas Pani kolegovia o pomoc. Chcem skratit tento tubus pre bino pozorovanie a nie som ziadny matematicky typ. Ide mi čisto o vyzual a nemam ani potuchy o kolko cm ho mam reznut. Chcem ho osadit prevracacim 2" hranolom Wiliam optic a bino nastavcom Baader Max Bright. Dik za informacie.
Willi
Věk: 50

Příspěvek od Willi »

Ahoj neporadím Ti koľko cm máš dať dole, určite sa to dá na základe komponentov spočítať ale poviem Ti ako som robil, skracoval a predlžoval tubusy ja. Z tvrdého papiera som urobil tubus, upevnil páskou objektív (v objímke samozrejme), poskladal zadnú časť tak ako bude používaná a skúšal som. Dovtedy som skracoval až kým to nevychádzalo na zaostrenie pre všetky okuláre čo som mal s drobnou rezervou pre najvzdialenejšie objekty a napríklad pozemské objekty okolo pár desiatok metrov (treba vyladiť s možnosťami výťahu, primárne som to robil pre vzdialený vesmír, pre pozemské ako vyšlo tak bolo). Je to síce pracná a amatérska metóda, je ale úplne blbuvzdorná. Hlavne treba rátať so všetkými kombináciami možných členov v sústave, brať do úvahy poruchy zraku (s okuliarmi, bez atď) ;D
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
votrelec

Příspěvek od votrelec »

Važeni Priatelia.
Tak som sa predsa len rozhodol ze ten tubus skratim postupnym rezanim. Recept berem od Williho no mam na Vas prozbicku. "Pracovny tubus" bude z tvrdeho papiera. Potrebujem poradit ci do tohto(papieroveho) tubusu mam vyrobit aj clony. A dalsi problemik s ktorim zapasim je ten kompenzator (Baader 1,25x ci 1,7x alebo 2,6x). Absolutne neviem ktory z "nich je vhodny na refraktory. Uvazoval som nad 1,7x no......
A este prozbicka. Je nutne tento kompenzator pouzit uz pri skracovani tubus (papieroveho) ,alebo mozem skracovat bez neho a potom ho pouzit? Priznam sa ze ho nemam a Vasa rada mi len pomoze.
Dakujem za pomoc a Vase vyjadrenie.
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

Připadá mi zbytečné "ničit" ED80 na bino pozorování (zvlášť pokud bude použit levný bino-nástavec) a ničit tak dosah přístroje, který sotva dosáhne mag. pro jedno oko. Není lepší koupit např. vixen 20x80 nebo TS triplet 20x80 (nebo lepší přístroje)?
Měl jsem nedávno možnost podívat se přes bino na 300/1700. První pohled je moc pěkný, ale pak lze vidět, že ostrost ve středu je nižší než pozorování jedním okem, jsou tam určité odlesky a snížení kontrastu. Od asi poloviny pole dochází k podstatnějšímu úbytku ostrosti a kontrastu. Podle mne to rozhodně není na pozorování jemných detailů na planetách ve srovnání s obrazem bez bina (možná tak bino Zeiss nebo Tele-Vue???)
Ten první pohled, než jsem začal hledat mouchy byl pěkný..

SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To "g" :

S takovýmito úsudky nemohu souhlasit a to zásadním způsobem, především proto, že tady zkušenost z jednoho vašeho pozorování zobecňujete na velmi pochybný závěr,že binohlava není vhodná pro pozorování jemných detailů na planetách, protože..atd.
    Chtěl bych vidět, jak jste při tom porovnávání řešil změnu jasu při pozorování bez a s binonástavcem ( protože ta je na pozorování detailů na planetách dost zásadní ), dosažení stejného zvětšení, pokud jste tam měl prodlužovač ( případně jeho vliv na kvalitu ), změnu seeingu v čase, atd. Ještě jsem neviděl tak nekvalitní binohlavu, aby její hranoly degradovaly ostrost ve středu pole ( vyjma toho, když je špatně zkolimovaná ), i když to samozřejmě možné je..
    Porovnávám-li dlouhodobě levnou binohlavu Maxbright s drahou TeleVue, pak TV Binovue je samozřejmě lepší, ale nikoli v ostrosti ( ta je v obou případech bez degradace ) - lepší je kontrast, menší průchozí ztráty, menší pravděpodobnost odlesků a hlavně menší vinětace, pokud se použijí slabší okuláry se vstupní pupilou blížící se výstup. pupile binohlavy. Právě vinětace je u "malých" hlav asi největším omezením, daným menší velikostí hranolů. Zkonstruovat binonástavec bez vinětace a úplně bez možných reflexů v některých mezních situacích ani nejde, protože hranoly by musely být podstatně větší než vstupní pupila okuláru, aby při pohledu do binohlavy ( bez okulárů ) z obou stran, nebyly nikde vidět boky hranolů.. Tomuto snad vyhoví pouze velikánská binohlava DENKMEIER ve 2" provedení, budeme-li používat jen 1 1/4" okuláry..

Spousty astroamatérů používají binohlavu na planety právě proto, že jejich přínos je ve většině případů velmi snadno pozorovatelný, především díky snadnějšímu vyhodnocování informací mozkem.

Nabízet tady někomu triedr vesměs s mizerným rozlišením a spoustou vad ( především v porovnání s kvalitou , byť levné binohlavy na ED80 ), navíc v nijak širokém poli, s nemožností výměny okulárů a s podstatně horším komfortem pozorování, mi připadá dost nelogické..Jsem z mé vlastní praxe přesvědčen, že pokud zájemce v tomto případě použije Maxbright nástavec s např. okuláry TV Panoptik 19mm, bude mít širokoúhlý velmi kvalitní obraz s ostrými hvězdami až do krajů, a malé přítomné vinětaci na kraji si ani nevšimne..Zvětšení cca 30x bude přijatelné, při použití kvalitnějších Plösslů 25mm, např. TV nebo TAL, bude dosaž. zvětšení 24x už velmi podobné triedrům 20 x 80, sice při menším poli 50°( ale to nemají větší ani triedry této kategorie), navíc stále při nesrovnatelné kvalitě s triedrem..Samozřejmě jas obrazu přes binonástavec bude menší a dosažená limit. magnituda bude odpovídat objektivu s aperturou cca kapku menší 60mm ( běžný triedr má taktéž reálné průchozí ztráty..). Výhodnější by bylo použít jako výchozí refraktor s parametry 100 / 600 až 700mm nebo za cca stejné peníze rovnou SW ED 120 / 900.
votrelec

Příspěvek od votrelec »

To G.
Dik za info. Co sa tyka binarov tak tie sa mi "valaju" doma. Sky Master 25x100,15x70.TS 25x100,Bresser 12-36x70,Nikon Action EX 10x50 a daky Tactical 7x50. Ale predsa len chcem pouzit ED 80 na bino pozorovanie a tak ho skratim. Myslim ze binonastavec Max Bright je na slusnej urovni a ze ho vyuzijem.Chcem ho pouzit na "Balkonove" pozorovanie bez toho aby som vytahoval CPC 800-vku. Predsa len mam nad sebou "vdacnych" susedou >:(. Len stale hladam ten kompenzator (predlzovac) ktory musim objednat k skracovaniu ED-cka.
SIRIUS_758

To "votrelec" :

Tady je se zkracováním těžké poradit, protože je problém odhadnout, jak velký kužel světla ukrojí ten 2" převracecí hranol. U mé SW ED 100/900 jde Maxbright zaostřit i bez zkrácení tubusu v případě použití prodlužovače 2,6x a malého obyč.hranolu 1 1/4". Pokud bych zkracoval tubus, tak hlavně proto, abych mohl zaostřit s binohlavou bez prodlužovače, protože problém je dosáhnout malá zvětšení, pro jasný obraz a přehledná pozorování ( včetně terestrického ), nikoli velká.. Ta pak dosáhnu snadno silnými okuláry, či aplikací prodlužovače - kvalita těchto, tedy 1,25 až 2,6x od Baadera je bezproblémová, bez ohledu na typ dalekohledu ( nemám ověřeno u světelných Dobsonů 1:4 ).
SIRIUS_758

..ještě dodatek :

Binonástavce většinou "spotřebují" 100 až 120mm kuželu od ohniska, tedy o toto by se musel tubus zkrátit. Někteří výrobci tuto hodnotu i uvádějí..Ale zde je potřeba zjistit, jaký vliv tam má ten WO 2" převracecí hranol. Z mechanického pohledu je samozřejmě daleko lepší, je-li binohlava ukotvena v 2" hranolu, neboli v malém hranolu je to značně nespolehlivé - nestabilní.
vitek.kl

Příspěvek od vitek.kl »

Taky jsem několikrát zkracoval. Stačí vědět optickou délku bina (u Maxbrighta je 110mm) a buď to zkrátit o tolik, nebo, pokud je tam při pozorováni s jedním okulárem rezerva, i o míň.
votrelec

Příspěvek od votrelec »

Chlapci zlati.
Dakujem Vam vsetkym za cenne informacie ktore ste mi poskytli a som Vam povdacny. Jedina vec co ma brzdi su BH zoom 8-24mm Mark III ktore som si objednal v T.Service 18.septembra a zatial......nic!!!
Sranda bola ked som bol zobrat binonastavec Max Bright v Tromfe (B.Bystrica) pred troma tyzdnami a tam ich maju s prepacenim "na sracky". Keby som to vedel tak ich okamzite kupujem a nemusim vyckavat ako blbec! Este raz Vam dakujem za ochotu.
Damillo

Příspěvek od Damillo »

Chlapci zlati.
Jedina vec co ma brzdi su BH zoom 8-24mm Mark III ktore som si objednal v T.Service 18.septembra a zatial......nic!!!

Tak to už je dost dlouho. Zkusil jsi to urgovat? Mě od nich přišlo zboží za 14 dní
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
votrelec

Příspěvek od votrelec »

To Damillo.
Dnes sa bude na to pracovat. Som zvedavy ako dopadnem(e)!
Odpovědět