Levnější nebo dražší triedr?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nazdar!
Zajímalo by mě, co říkají místní znalci na tento dalekohled: http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... -5723.html
Díval se s ním někdo? Nějaké praktické poznatky? Má cenu kupovat roof binokulár do 5000,-?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
yamaha
Věk: 68

Příspěvek od yamaha »

Neodolal jsem dobrému nákupu , sice použitého ale ve stavu nového , stabilizovaného Canonu 10x42 L IS . První dojmy jsou : hvězdy ostré v podstatě do kraje zorného pole , špičkový kontrast a hlavně skvělá stabilizace . Dostal mě pohled na Jupiter . Mezi světly veřejného osvětlení , nízko nad obzorem , a Jupiterovy měsíčky byly krásně vidět .
Mám ho teprve druhý den a první koukání na nic moc obloze , takže se těším na další zkoušení a pozorování . Ale už teď můžu říct že to je naprosto úžasný stroj .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
superobo

Příspěvek od superobo »

Zdravim,
potreboval by som radu od vas skusenych. Ide o to, ze chcem ocovi k narodeninam kupit dalekohlad do prirody a na tury. Aj preto hladam nieco lahsie, aby to pri noseni neprekazalo. Precital som info tu na fore a na zaklade toho som vybral dvoch adeptov a to:

Barr & Stroud Series 4 8x42
Nikon 8x42 Prostaff 7

Cena je pri obidvoch takmer rovnaka, ale skutocne neviem, ktory z tych dvoch vybrat. Ktory je vlastne kvalitnejsi a celkovo lepsi.
Vedel by mi niekto poradit, ktory z tych dvoch je lepsi? Samozrejme by som sa nebranil ani inemu dalekohladu, ak by bol v danej cenovej kategorii lepsi (do 150 eur).
Vopred dakujem :)
superobo

Příspěvek od superobo »

dakujem za reakciu,

vyzera to tak, ze pojdem do toho Barr & Stroud Series 4 8x42. nasiel som ho za velmi dobru cenu a podla udajov ma lepsie zorne pole ako nikon, je mierne mensi a lahsi, a vzdialenost na oci ma taktiez vacsiu.
kvalita obrazu by mala byt v oboch pripadoch dostacujuca.
dakujem vam za informacie :)
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Máte někdo zkušenosti s Pentaxy PCF WPII nebo Nikony řady Action EX?

A přesvědčí mne někdo, proč raději koupit ("módní") H binokulár se střechovými hranoly (Roof) než klasický s porro hranoly? Velkou výhodou "H binokulárů" je jistě hmotnost a z toho odvozené další výhodné vlastnosti, ale mimo toho...?

Jak říkal jeden odborník, k dosažení kvality obrazu kasických triedrů potřebujete u H triedrů koupit ty nejkvalitnější za mnohem vyšší cenu. Jednou jsem měl možnost tyto triedry porovnat a zatím mu musím dát za pravdu.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ano, je to tak.. Pokud je omezený rozpočet, tedy chceme co nejlepší poměr cena/výkon, a nevadí nám větší rozměry klasické porro konstrukce, pak je velmi dobrou volbou takovýto triedr za pár tisíc..
Velmi dobře ukazují i ty velmi levné Olympusy DPS-1, či Nikony Aculon ( nástupce Action ) . O něco lepší pak je řada Olympusů EXPS-1, Nikony Action EX a uváděné Pentaxy WP II. Nevýhodou Pentaxů je menší pole.

V době nedávné byly nejlepšími triedry v této cenové kategorii dalekohledy Konica - Minolta, řada Activa...Pokud by byl k mání v bazaru.. ;)
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Panove, musim se pochlubit, i kdyz to neni triedr. Modifikoval jsem jednu ze svojich dvou 102/500 - zkraceni tubusu o 4.5cm a vytahu o 2cm az k hrebenu, odstranil prebytecne clony, osadil T2 Baader hranolem a nasadil binohlavu. Jde ted zaostrit i bez barlow a navic moznost nizkeho zvetseni a 2st. sirokeho zorneho pole. Jako bonus 90st zalomeni a moznost na T2-2" redukci nasroubovat 2" UHC, coz jsem uz zkousel. Pohled obouma ocima pres stovku je UZASNEJ, v kombinaci s UHC na M42 mi padala brada  8-) Tohle mi nenabidne ani dobson 12". Jsem nyni naprosto nadrzenej na letni mlhoviny ve Strelci  ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
pazuzu24

Příspěvek od pazuzu24 »

Pokud snekdo shání levnejší triedr tak bych za sebe doporuřil tenhle. http://dalekohledy.heureka.cz/praktica- ... wgodI5wATg
Je to velmi levny český výrobek ale velice mě prekvapil hezký obraz který produkuje. Stryc je myslivec a mel sem možnost koukat hodne triedrama a dražšíma(nad 4 tis.) a asi to bude znít divně,tenhle bino je o dost lepší. Čili nejspíš to bude jen o platbě za značku.
V ostření je sice menší vůle ale moc to nevadí,nekdy človek ani nemusí přeostřovat.
celestron ultima 80
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Je to velmi levny český výrobek .O tom jsi přesvědčen nebo to někde píší ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pazuzu24

Příspěvek od pazuzu24 »

http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=18&t=3326 tak třeba tady,poslední příspěvek... ;)
celestron ultima 80
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Není tam nic o tom, že to je český výrobek. Jinak značka Praktica byla původně z NDR, dnes patří někam do Asie.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pazuzu24

Příspěvek od pazuzu24 »

Nekde sem četl že je to český výrobek.Rozhodne to není žádná asie i když sem si to původně taky myslel. Neboj žadná "sakura" to není:)
celestron ultima 80
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

http://zbrane.subrt.cz/optika/dalekohledy/praktica/
Bude to asi německý, ale asi taky vyrobený v Číně.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

Modifikoval jsem jednu ze svojich dvou 102/500 - zkraceni tubusu o 4.5cm a vytahu o 2cm az k hrebenu, odstranil prebytecne clony, osadil T2 Baader hranolem a nasadil binohlavu. Jde ted zaostrit i bez barlow a navic moznost nizkeho zvetseni a 2st. sirokeho zorneho pole.

Ahoj, to zní moc zajímavě, gratuluju !
Jaké nejmenší a největší zvětšení to snese ? a na jaké montáži to provozuješ ? Se mi ulevilo, žes nenapsal v předposlední větě ...dobson 16" :P
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Ahoj Marku, děkuju Ti.

Jelikož se jedná o mikroskopovou Zeiss hlavu a okuláry do ní jsou 0,965", zatím jsem měl možnost vyzkoušet jen pár okulárů, co jsem měl i s mikroskopem, tj. 12,5x. Pokud to přepočtu na ohnisko, pak je to 250:12.5=20mm. Samotná binohlava bez barlow má sama o sobě zvětšovací faktor 1.2x, takže výsledné ohnisko okulárů je 20:1,2 = cca 16,7mm. U 102/500 to pak dělá zvětšení 500/16,7=30x.

Z ebay jsem objednal a obdržel dnes též 2 okuláry Huygens 8x, tj. cca 31mm. Bohužel zdánlivé zorné pole je u tohoto okuláru kvůli malému barelu jen cca 40-45 st. Výše zmíněný pár o ohn. vzd. 20mm má stejné pole jako plossl, tj. cca 52st.

Provozuju to na EQ-5 a EQ-3, kteroužto jsem přenastavil do azimutální polohy. Je to neohrabané, ale dá se to.

Mě na tom fascinuje možnost nasadit 2"UHC a díky originálním Zeiss okulárům i špičkové detaily v obraze. Bohužel je ve dne v krajích pole viditelná silná chromatická aberace, v noci na DSO však není vidět a nevadí. Kontrast je vynikající. Mnohem, mnohem lepší, než levné triedry Celestron typu 20x80, 15x70 apod. Ve dne však kvůli zmíněné aberaci nelze toto tvrdit, bavím se o pozorování v noci. Díky možnosti nasadit vlastní kvalitní UHC Astronomik 2" je efekt UHC mnohem silnější, než v komerčních triedrech s implementovanými UHC (koukal jsem a mohu tak porovnat).

Ano, je pěkné, když namířím svůj 12" Lighbridge se zvětšením 300x na malé planetární mlhoviny či galaxie, ale zmíněný refraktor mi nabídne úžasný pohled oběma očima s velkým zorným polem a zvětšením (30x), které již není tak malé, na DSO je leccos vidět.

Pokud bych to porovnal s triedrem, je zisk kvůli rozdělení světla na polovinu u binohlavy ekvivalentní cca 80mm triedru:

sqrt(((100 ^ 2) / 2) * 1,4) = cca 83mm průměr triedru

Výstupní pupila při zvětšení 30x cca 3,4mm, což je na zdejší podmínky ideální.

Jsem spokojen - za málo peněz hodně muziky. Jen už ale pokukuji po binohlavici Maxbright kvůli 1,25" okulárům  ::)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Odpovědět