Presnost kolimacie a jej vplyv na vizual

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
assassinX

Příspěvek od assassinX »

Kedze dalekohlad dost casto prevazam po polnych cestach, zaobstaral som si laserovy kolimator http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... &vyska=352
Pri kontrolovani som zistil, ze svetelny luc dopada asi 5mm mimo stred vyobrazeny na primare. Chcel by som vediet, ci je to este v norme,resp. ci to ma nejaky zasadny vplyv pri pozorovani, alebo je lepsie to kolimovat. Niesom si vsak celkom isty, ci je samotny kolimator "zkolimovany", naviac to vyzera tak, ze tie rektifikacne skrutky budu pravdepodobne zaliate. Dalej je urcita vola aj vo vytahovej 1.25” redukcii, takze ked som skusal otocit kolimator o 360°., nebol priemet luca bodovy.
Mam sa v tom vobec kvoli tym 5mm rypat, alebo to mam radsej nechat tak ? Nechcem si to este viac rozhasit, s primarom som zatial vobec nehybal :D
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW Plössl 25mm,10mm---Vixen LVW 22mm---BDP HYPERION 13mm---SW Planetary 6mm
UHC Astronomik Profi 1.25” --- BDP neutral 1.25” ND=0.9 (T=12.5%)
skeve

Příspěvek od skeve »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1272367076. Zde je o kolimaci napsáno snad úplně všechno. Jestli je zkolimovaný laserový kolimátor zjistíš tak, že postupným otáčením kolimátoru na rovné ploše " třeba kuchyňský stůl" a sledováním jeho světelné stopy na protější zdi s dostatečné vzdálenosti zjistíš, jestli je kolimator zkolimovaný. Pomáhá hodně nalepit na tu zeď papír, na tu si narýsovat čáru a podle té čáry sledovat světelnou stopu.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm,  Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“,  SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Pokud kolimujes pouze s laserovym kolimatorem, tak by mel paprsek dopadat presne do stredu primaru. Pokud dopada 5mm vedle, mel bys dalekohled zkolimovat. Je to zalezitost na 2 minuty, tak proc to neudelat.
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Mam sa v tom vobec kvoli tym 5mm rypat, alebo to mam radsej nechat tak ? Nechcem si to este viac rozhasit, s primarom som zatial vobec nehybal
Stiahni si program Aberrator a tam si krásne nasimuluješ čo Ti tých 5mm s obrazom spraví. Ak Ti dopadá lúč 5mm od stredu primáru, potrebuješ podľa mňa najprv hýbať sekundárom.

mitovka
mitovka
assassinX

Příspěvek od assassinX »

Kolimatorom som otacal v okularovom vytahu, neviem ci to je dost presne, lebo je tam mala vola. Ten sekundar som samozrejme skusal, ale vzdy som sa pohyboval len v jednej rovine.Asi som sa malo snazil, zajtra to vyskusam znovu.
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
TomasSVK

Příspěvek od TomasSVK »

NO neda mi neporadit ti, lebo kolimacia bola vec ktorej som sa vyse roka bal az som si kupil kolimator. Presne taky isty ako mas ty som tu nedavno kupil od jedneho kolegu na inzerat. To co sa ti zda ako zaliate tak to je len silkon, kludne to vyskriab a pod nim najdes tri srouby na imbusovy kluc. Kolimaciu kolimatora odporucam spravit podla tohto navodu http://cloudynights.com/item.php?item_id=520

Je to uplne primitivny pristroj na skolimovanie kolimatora. Ak na vzdialenost cca. 5m bude kolimator robit kruh do 1 cm tak je v pohode skolimovany. Mozes to robit aj na 3m ale to potom uz by som odporucil len cca. 0.5cm kruh. Najlepsie je samozrejme ked to nebude robit ziadne kruh ale je s tym robota.

Teraz k samotnej kolimacii. Z original TS stranky som vycital, ze je najlepsie ked kolimujes ked je okularovy vytah v hornej polohe tj. poloz dalekohlad napr. na gauc a nech ti smeruje vytah smerom hore. Kolimator potom iba poloz a nedotahuj! On si pekne sadne na vyfrezovanu cast a bude kolmo na vytah. Otoc si tercik smerom k primaru a uz nehyb laserom. No a teraz klasika, dosteluj sekundar, potom primar a bum robota na 1-2 minuty a mas o 50% lepsi obraz a 5cm mimo tercika je dost. Ja som mal 2cm a ukazuje mi to lepsie.

Este rada "kutila" na tubus laseru si nalep nejaku tenku lepiacu pasku po celom obvode aby ti isiel tazsie zasunut proste aby tam nelietal. Musis trafit spravne hrubu pasku. Niektore su moc hrube.
SkyWatcher 254/1200
26mm setovy SkyWatcher 52°, 13mm Hyperion 68°, 6mm SkyWatcher Planetary WA 58°, Polarizacny filter, Farebne filtre #12,21, BAADER AstroSolar™ folia
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Na 5cm mimo tercika je dost. Ja som mal 2cm a ukazuje mi to lepsie.
.Pokud napíšeš místo cm> mm, bude to ještě O.K., jinak je to hrůza....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
assassinX

Příspěvek od assassinX »

Pokudnapíšeš místo cm>mm, bude to ještě O.K., jinak je to hrůza....
Odchylka je cca 5mm, slovom pat milimetrov od znacky. Neviem teraz, aky priemer ma ta kruhova znacka, ale myslim, ze viac ako 1cm od stredu zrkadla ten luc nedopada.
Este jedna otazka - primarne zrkadlo je dole uchytene krizovymi skrutkami a malymi imbusovymi. Aky je postup pri nastavovani primaru ? Najskor sa povolia tie krizove a zrkadlo sa nastavuje tymi imbusovymi?
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
wexelo

Příspěvek od wexelo »

Jo
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=12415

i APO se špatným sestavením má zlý obraz
Odpovědět