Neislo mi o nejake slabsie verzie filtrov kvoli peniazom,len som sa bal co utiahne ten moj 5" zazrak americkej techniky

Momentalne mi islo hlavne o svetelne znecistenie priamo v meste a aj tie hmloviny,ale to uz hlavne mimo mesto.I ked aj tu vidim napr.M42 aspon ciastocne,aj ked je tu vela vedlajsieho svetla.
A aj o Mesiac.Ten je sice " na dostrel",ale nedavno ako prvy filter som kupil mesacny,taky lacnejsi na rychlo a s tym sa nedalo pozerat.Uplne stmavil mesiac,ale detaily nikde.
Takze minuly tyzden mi prisli dva filtre od Baaderu.
Prvy bol Baader Neodymium,Moon a Skyglow - IR Cut .
Ten je skvely.Mesiac stmavy len jemne,ale necha ho krasny,cisty a kontrastny bez nejakej falosnej farby.
Jupiter je tiez farebnejsi a kontrastnejsie pasy.Len skoda ze je zla viditelnost.
Po tejto skusenosti som si objednal Baader Neutral Density s faktorom 8 pre pripad ze by Mesiac viac ziaril.Aj ked uz Mesiac slabne a uz nepotrebujem momentalne filter,skusil som aj ten.Utlmi ho uz samozrejme viac,ale cistota bez far.skreslenia a kontrast tam ostava.Ved nakoniec Baader ND ma na svojich strankach aj Astro Physics v odporucanom prislusenstve pre svoje APOrefraky.
Kvoli vianociam a vacsim vydavkom,som nechcel moc prehanat tento mesiac.Aj tak som uz kupil tie dva filtre a 15mm Meade okular.
Ako dalsi chcem ten Astronomik UHC.A velmi mi hlavou vrta aj nejaka odlahcena verzia.Rad skusam a experimentujem.
Ako sa poznam,rozhodne mi len tie dva Baadery a Astronomik UHC do buducna stacit nebudu.
Zelam vsetkym prijemne prezitie zvysku vianocnych sviatkov