Výkresy pro astrotechniku

Otázky, rady, tipy, návody...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Myslím, že místo vymýšlení dávno vymyšleného by ses mohl přesunout do současnosti. Ty ještě ostříš podle kříže ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Juste

Příspěvek od Juste »

Po přečtení Vaši jedné věty mi bylo jasné (aniž bych se podíval na Váš symbol), odkud vítr vane. Vážně, jste jak - náctiletý.
Mohl jste klidně napsat : " Vy ještě fotíte? Prosím Vás, my už máme kamery"  -  vůbec by mě to nepřekvapilo.

K srdci jste si moje rady moc nevzal. Takže článek si přečtěte znovu a celý. Nebuďte hrrr..., aby to nedopadlo jako minule. Nápady ve skicách a výkresy uvedené v tématu Výkresy pro astrotechniku, pocházejí z let 2005-2006 -  či-li časů "dávno minulých". Podle stahování to nevypadá, že by o ně dnes nebyl zájem. Pokud narážíte na dnešní trend ostření Bahtinov, testoval jsem už začátkem roku 2009. Zda-li používat čtyři nebo šest paprsků je věc situace - jezdím rád ve Ferrari, ale jezdím rád i v Jaguáru. Obě možnosti mě totiž vyjdou rychlostně i kvalitou na stejno a nedá se říct, že bych jedno nebo druhé zatracoval...

Pane Milane, z ostření zas takovou vědu nedělám a věřte, že to opravdu bohatě stačí.  

Jednoduchý grif, co používám....... ale to už bych svůj připravený článek nemusel prezentovat a porušil bych zdejší pravidla, téma jsou výkresy. Články netřepu z rukávu a než ho zveřejním, potřebuji dopsat jiné. Myslím si však, že přímo Vás to zrovna asi bavit nebude...

Snad se mi podaří odkaz lépe, než minule.
www.astrofoton.cz/informace/rosnice-a-pomocny-kriz/
Kontroluji, povedlo.... Odkaz s přidanými obrázky, jen pro Vás...

Ještě Vám dám hádanku : na co se ještě dá použít "pomocný kříž"?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Děkuji, vím jak vypadá kříž z drátu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Já bych tu ještě doplnil jeden free SW Google SketchUp. Sice se v tom nedají dělat takové divy jako v profi programech, ale mě to bohatě dostačuje. Je to prográmek pro úplné začátečníky ve 3D modelování. 3D modely lze samozřejmě exportovat do 2D .dxf souborů.
Program je požíván spíše architekty, ale pro nějaké to naše malování plně dostačující.

Tady jsou odkazy:
stránky p. Ing. Mikače : http://www.mikac.cz/3D-free-cad-sketchup-frame.html
Na stránkách naleznete odkazy na stažení programu, plno pluginů, češtinu do programu a návodů pro architekty, konstruktéry a modeláře. Přes google lze pak k programu shlédnout X videotutoriálů.

Tady je moje malá ukázka Losmandy G-11 v 1:1

a detail:

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Juste

Příspěvek od Juste »

Se zpožděním, ale přeci... Související články k výkresu  Posuvná rosnice a pomocný kříž.

www.astrofoton.cz/informace/maska-bahtinov/
Neuvěřitelně lehce a úplně všechno...
www.astrofoton.cz/informace/slunecni-filtr/
Mezi milióny obyvatel...

Nepřízeň počasí stále trvá... Tip na dlouhou noc... Malá, ale opravdu malá, vychytávka pro pozorování.

www.astrofoton.cz/informace/upravy-redukci-pro-okulary/
Myšlenku pro tento článek...
Juste

Příspěvek od Juste »

Fotografický adaptér CANON s filtrem na T2 se zámkem.
Hledal jsem informace k článku...

www.astrofoton.cz/informace/fotografick ... rem-na-t2/
Juste

Příspěvek od Juste »

Zájem o fotografický adaptér na T2 mě překvapil. Těm, co fotoaparát přirostl k srdci a nechtějí se ho zbavit - přidám ještě nástavec na T2.

Nástavce na T2
Při koupi spotřebních výrobků narazíme...

www.astrofoton.cz/informace/nastavce-na-t2-2/#more-2619
Juste

Příspěvek od Juste »

Po shlédnutí horních příspěvků musím připomenout, že Výkresy pro astrotechniku nemusí být zpracované grafickým programem v PC, postačí čitelná skica či studie od ruky - jde přeci jen o podnět a inspiraci pro druhé. Pravda, doba je jiná, ale je taková, jakou si ji tady mezi sebou uděláte...

Nebudu dále zdržovat, můj další tip - první výkres z PC a druhý výkres nebo spíše studie od ruky. Máte-li čas, mrkněte se, třeba Vás inspiruji.

Rovníková montáž Sphinx SX a SXD - stojan
V listopadu roku 2003, při hledání...
http://www.astrofoton.cz/informace/rovn ... -sx-a-sxd/
pitíčko

Příspěvek od pitíčko »

lehké oživení tématu...

Potřebujete na večer EQ montáž? Skočte si do dílny a sešroubujte si jí! (berte to s nadhledem, spíše jako astrohumor)

Dobson 254/1200 | FirstScope 76/300 | Trieder MEOPTA 10x50
TeleVue Nagler 13mm, TS HR Planetary 6mm, MEADE Super Plossl 26mm MC
EQ 3-2 v rekonstrukci, Canon 30Dm, SONY NEX 5n + pár manuálních objektivů
Odpovědět