Výběr stativu/montáže

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
apollo1

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od apollo1 »

Zdravím,
měl bych dotaz. Nedávno jsem si koupil dalekohled vixen vmc 110l a rád bych si k němu koupil stativ, jde mi o to zda se dá s tím to dalekohledem pozorovat na stativu..tedy nějak kvalitně aby se to neklepalo. (konkrétně mám vyhlédnutý tento:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ativy.html
je to ten Bdp..nebo tak něco), nebo je lepší spíše ještě chvíli šetřit na nějakou montáž?

...+ menší dotaz:v popisu toho stativu se píše že má aretaci v obou osách..mohl by mi někdo vysvětlit prosím co to je?
vixen VMC 110L; triedr 15x70
vla

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od vla »

BDP za 2990 by šel použít, ale jestli potřebuješ stativ, nebo montáž to musíš vědět ty. Stativ zpravidla na vizuální pozorování, nelze přidat pohony pro sledování nalezených objektů. Levný, skladný dobře přenosný. Montáž umožní po přidání motorů sledování nalezených objektů, případně umožní fotografování, ale to spíše dražší modely. Pro tvůj dalekohled minimálně EQ3/2, CG4 atd. Dražší, větší rozměrově, těžší než uvedený stativ a ještě nosíš závaží. To jen tak na úvod. Aretace= zajištění polohy, aby ti dalekohled samovolně neměnil pozici. Stativ zaaretuješ a nehne se, montáž typu EQ zaaretuješ a lze jemnými, třeba i ručními pohyby sledovat objekt.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Habl

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Habl »

Ahoj,
pokud by jsi chtěl pouze azimutální montáž pro dalekohled potom by byla dobrá montáž od Celestronu, která by unesla tvůj dalekohled. Je stabilní a má aretaci s ručními pohony v obou osách. Pro montáž bude potřebné ještě upnout dalekohled do rybiny, což BDP nemá. (viz nový odkaz).
aretace slouží zajištění dalekohledu v nastavené poloze a to v danném případě v obou osách.

http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... l?znacka=1

Nejlepší je, ale originální řešení od dodavatele Vixen Europe polovidlicová montáž "Porta". Bez problému poslouží i pro astronomická pozorování na celé obloze.

http://www.vixen-Europe.com/htm/telesco ... _porta.htm
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
vitek.kl

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od vitek.kl »

No, az3 je dobrá, ale výhoda fotostativu je v tom, že můžež sledovat i ve stoje, takže nepotřebuješ žádnou sesli, a navíc tím teleskopickým sloupkem si můžeš pohodlně přizpůsobit výšku. Nevýhodou je, že ty levnější stativy se neprodávají s hlavami, které by měly jemné pohyby a bez toho to fakt není ono. Klasická fotohlava má tendenci se po pohybu trochu vracet, takže budeš potřebovat zvlášť i hlavu, která není laciná. Navíc o tom stativu, o kterém uvažuješ, jsem uvažoval také, ale není tak stabilní, jak se zdá. Možná bych ale pro Tebe řešení měl. Mám tady poměrně stabilní, a přitom ještě lehký, starší dřevěný fotostativ a k tomu hlavu s jemnými pohyby od Baaderu http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... dzb=874494 . Dalekohled kolem dvou kil jsem na tom provozoval a je to celkem bez problémů, když tak pošlu foto. Dal bych to za dobrou cenu

Vabra

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Vabra »

IMHO, problem u fotostativu vs.dalekohled neni ani tak v absenci jemnych pohybu, jako ve vyvazeni cele sestavy. Pokud je teziste dalekohledu vyse nez je osa otaceni, hure se s nim manipuluje.

Proto bych doporucil na slusny fotograficky stativ (treba v supre prodavany Triton jsem mel nedavno v ruce s 5" catadioptrem a dost se mi libil) a azimuntalni hlavu typu Giro2 mini, nebo reseni ktere pouzivaji sportovni ci wildlife fotografove - Gimbal hlavu, bohuzel je oboji dost draha legrace...

Pripadne zvazit kombinaci slusne polovidlice se stativem typu AZ-4... Do reseni ktere ma "kloub" pod tezistem (jako zminovany Baader, vetsina beznych fotografickych hlav ci AZ3,...) bych nesel...
Pavel Vabrousek
PetrV

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od PetrV »

(treba v supre prodavany Triton jsem mel nedavno v ruce s 5" catadioptrem a dost se mi libil)
Jen pro upřesnění - Vabra má na mysli tento TRITON FGX 1 http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=874935,

ne ten, který je vidět také v úvodním odkazu od apollo1.

Výhodou toho FGX 1 je, že se dá hodně vysunout, aniž by to bylo na úkor stability. Mám na něm hlavu EZ Touch (Giro mini by ale šla taky) a SCT 5 a je to dobrá kombinace. V pohodě se dá pozorovat ve stoje, není nutné se u toho hrbit.

O Gimbal hlavě jsem teď slyšel prvně - zajímavá věc. Není ale v principu stejná jako AZ 4 nebo jiné polovidlice bez jemných pohybů?

http://www.oehling.cz/inshop/scripts/price_list.asp
Vabra

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Vabra »

O Gimbal hlavě jsem teď slyšel prvně - zajímavá věc. Není ale v principu stejná jako AZ 4 nebo jiné polovidlice bez jemných pohybů?Ano je.
Zminil jsem to jenom proto ze jsou zde mezi nami fotografove, kteri uz podobne zarizeni mohou mit.
EZ-touch, Giro mini, a podobne jsou pro dalekohled lepsi a vetsinou levnejsi volbou.
Pavel Vabrousek
radekw

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od radekw »

Mám velmi špatnou zkušenost s obyčejným stativem. Zkoušel jsem MAC90 (osazený cca 2kg) na videostativu s nosností cca 5kg - problém nní ve stativu, ale v hlavě. Dalekohled nelze vyvážit a mimo vodorovnou rovinu je problém jej zaretovat - během aretace nešlo udržet zaměření, každé odaretování zase znamenalo objekt znovu hledat. Myslím že použitelná kvalitní hlava s jemnými pohyby se stativem bude stát stejně jako montáž,která poskytne nesrovnatelně větší komfort.
Triedr 12x60, MAK90 na EQ2
Tulen
Věk: 53

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Tulen »

To apollo1: gratuluji k zakoupení skvělého dalekohledu, sám ho mám už dva roky.
Mám ho na azimutální montáži od Celestronu http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... talni.html pátá shora, je to varianta na AZ-3. Fotka dalekohledu je v topicu  Dalekohledy › Fotky našich miláčků...:-)) na straně 34
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Vabra

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Vabra »

Zkoušel jsem MAC90 (osazený cca 2kg) na videostativu  s nosností cca 5kg - problém nní ve stativu, ale v hlavě. Dalekohled nelze vyvážit a mimo vodorovnou rovinu je problém jej zaretovat - během aretace nešlo udržet zaměření, každé odaretování zase znamenalo objekt znovu hledat.To je presne to co jsem mel na mysli. Pokud je osa otaceni v elevaci pod tezistem dalekohledu je to v zasade spatne. I kdyz samozrejme lepsi stativ a lepsi hlava vzdy pomuze...
Pavel Vabrousek
Passer

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Passer »

Hoj...nemá prosím někdo zkušenosti se stativem k triedru BPC 10x50 (CCCP)? Žádné případné místo k připojení úchytu jsem na něm nenašel...po dvou hodinách s ním si připadám jak v posilovně...
Dobson SW 200/1200, setové 25 mm a 10 mm, 7 mm SW Planetary, Triedr 10x50, refraktor 50/540 Zeiss
apollo1

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od apollo1 »

Díky všem za odpověď...vzhledem ke zmiňované problematice s těžištěm si hold asi chvíli počkám a koupím montáž (i když mi přijde docela divný že jsou pomalu dražší než samotný dalekohled) ...mam na mysli tu to: http://www.supra-dalekohledy.cz/phpscri ... dzb=874937
tam by už snad žádný problém být neměl..(?)
vixen VMC 110L; triedr 15x70
Vabra

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Vabra »

AZ-4 poslouzi stejne a jeste trochu usetris. Ale jinak budes i s touto urcite mnohem spokojenejsi nez s puvodne zamyslenym fotostativem...
Pavel Vabrousek
PetrV

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od PetrV »

Jen pro upřesnění - Vabra má na mysli tento TRITON FGX 1 http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=874935,

ne ten, který je vidět také v úvodním odkazu od apollo1.

Výhodou toho FGX 1 je, že se dá hodně vysunout, aniž by to bylo na úkor stability. Mám na něm hlavu EZ Touch (Giro mini by ale šla taky) a SCT 5 a je to dobrá kombinace.
Tak bohužel musím přidat špatnou zkušenost s tritonem. Nejdřív se při převozu vysypala klička od středového sloupu ( to jsem zkousnul) a o pár dní později při pozorování se vejpůl roztrhnul kovový kroužek, který váže spojnice od nohou ke sloupku. Asi jsem to moc utáhnul, ale bez utažení to nemělo stabilitu. Vidím to na reklamaci.
Frantasvancara

Výběr stativu/montáže

Příspěvek od Frantasvancara »

Ahoj včera jsem koupil ten objektiv od samyangu 650-1300 i s konvertorem 2x. :D
Samozřejmě se to nedá udržet v ruce,takže potřebuji stativ momentálně by mi stačil nějaký s tím jemným pohybem abych mohl fotit měsíc nebo ve dne,ale časem budu chtít určitě i nějakou tu montáž s motorem a navigací jde to dokupovat postupně? Například stativ který se dá vylepšovat ? Nebo ještě lépe-čím mám vlastně začít?

EOS 450 D , EF 75-300mm,samyang 650-1300,Newton 200/1000,HEQ 5 SYNSCAN
Nagler 13mm,Powermate 2,5xTV Plössl 40,20mm
Nagler Zoom 2-4mm
Odpovědět