Zdravim, chcel by som sa spytat ako je to so skladnosotu Dobsona. Moze byt napriklad tubusom hore, myslim tym v vzpriamenej polohe, teda myslim v zostavenom stave, alebo ho treba vzdy demomtovat.
Este jedna otazka, moze byt v miestnosti vo vnutri, len tak , samozrejme s krytkami, alebo musi byt cely prikrity.
Viem mozno laicke, otazky, ale nerad by som nieco zanedbal.
Skladnost a udrzba Dobsonu
SW Dobson 254/1200
Ja ho zakrytkuju jeste venku pred ulozenim do auta, ulozim do originalni krabice a v horizontalni poloze dovezu domu, kde ho takto polozim na zem. Tj. zakrytovany, v origo krabici, horizontalne. Po par letech mam zrcadlo stale jak nove.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Pokial by som mal Dobson uskladneny v zmointovanom stave s tubusom hore, nestane sa tomu zrkadlu nic, alebo ho treba preto vzdy ten tubus zvlast ulozit inak?
SW Dobson 254/1200
Pokial by som mal Dobson uskladneny v zmointovanom stave s tubusom hore, nestane sa tomu zrkadlu nic, alebo ho treba preto vzdy ten tubus zvlast ulozit inak?
Ja ho takto skladujem rok a nebadat na nom nejake znamky opotrebenia, alebo rozkolimovania. Ostatne vsade v obchodoch, kde maju dobsony vystavene, tak maju tubus vertikalne.
Ja ho takto skladujem rok a nebadat na nom nejake znamky opotrebenia, alebo rozkolimovania. Ostatne vsade v obchodoch, kde maju dobsony vystavene, tak maju tubus vertikalne.
BKP 7x50 CCCP
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW Plössl 25mm,10mm---Vixen LVW 22mm---BDP HYPERION 13mm---SW Planetary 6mm
UHC Astronomik Profi 1.25” --- BDP neutral 1.25” ND=0.9 (T=12.5%)
SW 80/400 AZ3
SW Dobson 200/1200
SW Plössl 25mm,10mm---Vixen LVW 22mm---BDP HYPERION 13mm---SW Planetary 6mm
UHC Astronomik Profi 1.25” --- BDP neutral 1.25” ND=0.9 (T=12.5%)
Pokial by som mal Dobson uskladneny v zmointovanom stave s tubusom hore, nestane sa tomu zrkadlu nic, alebo ho treba preto vzdy ten tubus zvlast ulozit inak?Nopak, zrcadlo dole a tubus svisle je ideální poloha pro zrcadlo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz