Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Roman (Rick) »

Pri danom rozlíšení a snímaní, aj keď len cez dva filtre by som pol hodinovú, či hodinovú animačku videl na týždňovú robotu, čo sa týka spracovania :D. A to nehovorím o extra rýchlej výmene filtrov počas celého snímania ... Pred pár nocami som skúšal skúsiť si to a musím povedať, že tadialto cesta nevedie ... Minimálne to chce znížiť ohnisko, aby sa takýmto systémom dali produkovať pozerateľné animačky.

Tu je podľa mňa ideálna farebná kamerka + nejaký kvalitný 3x barlow, resp. 2,5x/4x powermate, aby sa tam pomestili ako mesiačiky, tak aby sa zachovalo aj nejaké to rozlíšenie. Myslím, že takéto skrátenie ohniskovej vzdialenosti by mohlo vyprodukovať ešte lepšie snímky, aj kvôli tomu, že seeing nie vždy dovolí plne využiť 4 a viac metrové ohnisko ... A potom, ešte vždy tu máme zázračnú fnc "Resample" :).
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

Já naposled zkoušel právě to delší ohnisko a zápasím jak s tím jak "stejně" doostřit pro každý frame, tak pro úrovně jas apod. Ono totiž není jednoduché se poprat s podmínkami a taky s tím, že v tu dobu ještě svítalo...

Tak jen surový prototyp 45 minutového pohybu po 10 minutách...

Lectorem iustus...
caribic10

Jupiter 2010

Příspěvek od caribic10 »

Takovou práci si nechat na období, až lidi budou nakupovat nový dalekohledy, tzn., někdy kolem Vánoc. Vždycky je hnusně a není do čeho píchnout. Alespoň by jsi se zabavil  ;D
...je mi to jasný, že když se musí měnit filtry je to prakticky nemožný. Tak jedině nějakou barevnou kameru a powermate  :)

Ctzwerec: taky dělat animačku na svítající obloze není úplně ideální situace. Podle mě při animaci bude asi nejlepší vybrat si jeden z nejlepších snímků (jako vzor) a poznamenat si všechna nastavení (jas,  kontrast, gammu atd.) a podle tohoto vzoru nastavovat hodnoty u dalších snímků. Doostřování je samozřejmě individuální podle aktuálního seeingu. Nic víc bych v tom nehledal, a musí ti vypadnout "čupr" animace, ne?
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od KpS »

Jak píše Goryachko, WinJupos je software zatím nedoceněný. Používal jsem jej dosud jen pro efemeridu a úkazy měsíců. Ukáže i jejich tvář - možnost kontroly pokusů o fotografické zachycení. Díky mitovkovi za upozornění na to, co vše ještě program umí.

Souhlasím s Rickem, že animacím vytvořených z map chybí život. Jednou jsem to zkusil v Iris (avi). Bylo to velmi pracné a to byla kamerka barevná. Zdá se, že kompenzovat rotaci ve WinJupos je praktičtější. Určitě to zkusím, s fps jsem na štíru.
Karel
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

Právě, ideální situace to nebyla s tím svítáním. Podobný postup dělám, ale to doostřování je opravdu alchymie na delší dobu...
Lectorem iustus...
caribic10

Jupiter 2010

Příspěvek od caribic10 »

Právě, ideální situace to nebyla s tím svítáním. Podobný postup dělám, ale to doostřování je opravdu alchymie na delší dobu...  Na animace se kluci vrháte určitě moc brzy. Chce to ještě čas a snímat jen na tmavém nebi. Ideál bude od 22:30 do 3:00hod.,  ;D  :o  dat z toho vznikne na celou zimu, ale ten výsledek... to bude bomba!

Nechápu proč máš problém s doostřováním? Přeci když nasnímáš nějaký časový interval, třeba jednu hodinu, tak se seeing průběžně mění. S tím nic neuděláš a každý snímek musíš tak i tak doostřit jak to nejlíp půjde. Čím víc budeš mít snímků, tím líp se ti nedokonalosti v délce animaci ztratí, ne?
Když budeš mít animaci napříkald jen z deseti snímků, z toho jich bude 5 na draka, je jasný že s tím nic neuděláš.

Chce to mít co nejvíc dat hned za sebou a dát si práci s výběrem těch nejlepších. Ty pak zpracovat (doostřit) jak to nejlíp zvládneš.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

Ano i tento postup jsem zkusil, pak jde ale i o plynulost animace samotné. Rozdílové časy (časování) mezi jednotlivými framy pak nezachrání samotný vzhled Jupitera či polohu měsíčků. Hlavní co se mi na animacích líbí je to, že schová jednu nedokonalost téměř dokonale - šum po doostřování...
Lectorem iustus...
caribic10

Jupiter 2010

Příspěvek od caribic10 »

S tím časováním máš pravdu.
Animaci jsem zkoušel dělat jen jednou (loni na horách), dlouhou asi hodinu. Snímal jsem nepřetržitě po 1 minutě tuším necelou hodinu. Nadělal jsem cca 50-60 sekvencí ze kterých jsem potom vybíral. Posun planety je jasně zřetelný někdy kolem druhé minuty, možná až třetí.Takže kdyby jsi to sekal barevnou kamerou po minutě, máš tři sekvence na výběr než bude jasná změna na planetě. V týhle době se seeingem třeba trefíš do lepšího výsledku.
Doufám že si rozumíme, mělo by to tak fungovat.

Klidím se do postýlkového království. Pohádku si dopovíme zítra děti.
Dobrou noc . ;D
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

Doufám že si rozumíme, mělo by to tak fungovat.Kubo rozumíme ;D Já jen vycházím z toho že mám mono kamerku a kdybych chtěl fotit barevně dopad bych asi špatně. Co se týče podmínek, já ti nevim, chvilku je máš dobrý pak půl hodiny nahouby. Ledaže by byl velmi proměnlivý seeing, tak jo i to se stává... Jdu to taky zalomit :D
Lectorem iustus...
milan1960

Jupiter 2010

Příspěvek od milan1960 »

Jupiter z 10.8.10 v 1.48 hod.Obvyklá sestava.

Milan :)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Cztwerec: Aaa, nebodaj first light s C11? To pri tej animačke s Io ti svitalo? Veď to ešte musela byť tma. A prečo zaostruješ každý frame, keď nemeníš filter? Veď seeing ti nemení bod zaostrenia. Keď je seeing horší, tak proste budeš mať obraz rozmazaný, ten už lepšie nezaostríš.

caribic: no ono i minútový odstup už niečo robí, viď moju poslednú animačku. Závisí pri akom ohnisku/rozlíšení budeš snímať ...

KpS: Winjupos je fakt zaujímavý nástroj. Nejaký čas som sa s ním hral a je tam všeličo možné porobiť. Aj to RGB s dlhším časovým odstupom. Ale i tak sa ten čas snímania pre jeden filter nesmie preháňať, aby sa vplyvom rotácie nerozmazali detaily, takže o moc dlhšie časy si i tak nemôžem dovoliť (pri 6m ohnisku).

Dnes som mal dosť premenlivý seeing, ale s pribúdajúcim časom sa dobré podmienky objavovali čoraz menej. Podarilo sa mi ale zachytiť jeden snímok, pri výbornom seeingu (asi tak 9/10). Žiaľ, asi z toho bude len zelený kanál. Zhruba uprostred disku je Io. Všimnite si "konjukciu" GRS a BA. Na klik astrofotky:

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

Aaa, nebodaj first light s C11Stará data bohužel :-/ Až bude FL tak to náležitě oslavím...

Podle toho tvého Jupíku, hlavně podle "nekometárního" ;D vzhledu stínu typuji že to musel být opravdu zážitek... 8-)
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Aha. Bol som v pomykove, keďže to takto na jupíku vypadalo i včera :). Nasekal som i nejakú animačku, ale uvidím, či to bude vôbec stáť za spracovanie.

PS: kometárny vzhľad tieňa? Ten sa mi zdá, že som nemával ani pri horšom seeingu. Či?
caribic10

Jupiter 2010

Příspěvek od caribic10 »

to Roman: Koukal jsem na astrofotky.cz , nemáš u toho posledního snímku uvedený blbě dalekohled?

to Ctzwerec, Roman: Já jsem taky myslel že Ctzwerec dalekohled nepřeostřuje když snímá animaci. Měl jsem na mysli ostření při zpracování. Hodnoty jasu apod., nastavovat u každého snímku stejně. Než začneš snímat na animaci, zkus na to chvilku koukat a při "lepším" seeingu doostřit. Potom pokud se radikálně seeing nezlepší, nepřeostřuj... ztrácíš tím čas.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Jupiter 2010

Příspěvek od Cztwerec »

nemáš u toho posledního snímku uvedený blbě dalekohledMyslim, že ne :D

Konečnému zaostření, rozuměj v terénu, nebo na dalekohledu věnuji asi nejvíce času, hned po ustavení samotných hodnot na kamerce...

Ale jak řekl Roman, záleží na ohnisku - u mě to bylo skoro 6 m a tak by tam každý pohyb byl znát. Co se týče hodnot ve zpracování, co se týče jasu, kontrastu apod. s tím nic neudělám, dokud se nám Jupík neposune do "středu" noci. Zaostřit to jde zkrátka těžko, když nemáš výsledné tiffy přiměřeně stejné co se týče podmínek. Vybereš si referenční nejlepší z sekvence nasekaných snímků a to doostření u nejhoršího nedoženeš. Ona je tak pravda mezi tím vším... :)
Lectorem iustus...
Odpovědět