Canon EOS emulátor aneb extérní ovládání objektivu

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
hub66

Příspěvek od hub66 »

Zdravím,
na základě debaty o Canon komunikačních protokolech (o kterých něco málo vím)
a podnětem od jednoho člena fora jsem se tedy pustil do vývoje zařízení ,
které by umožnovalo využít el.ostření objektivu a dovolilo uživateli pohybovat ostřením podle potřeby.
Nastavení clony je jen perlička na dortu.

mám tady pro Vás něco na zlepšení nálady v těchto deštivých dnech.

http://www.youtube.com/watch?v=1NCRZHLUJUs

Dá se říci, že asi vše co by jsme pro tento učel potřebovali bych měl zhruba hotové.
Zatím tedy jen na stole.
Ostřením a clonou mohu hýbat jak potřebuji.
Například objektiv na kterém to vše zkouším má cca 2230 kroků mezi min a max.
USM objektivy budou mít zřejmně daleko víc.
Mám zatím odskoušený pouze tento objektiv.Musím udělat nějaký rozumný přechod a vyzkoušet
i jiné.V podstatě by to mnělo být u všech podobné.
Dokáži vyčíst a ovládat asi 20 příkazů a to by mohlo stačit.
Pro naše učely jich není potřeba mnoho.Asi tak deset.
Ted to ještě uvést do nějaké rozumné podoby.

Má být zařízení zcela autonomní nebo ovládané přes PC ?
Jaké se používá nejčastější napojení kamerky a objektivu ?
Asi nějaký T/T2 ?
Jak daleko by měl být čip kamerky od hrany EF bajonetu? Od filmu je asi 45 mm.
Jde o to kolik bude místa pro elektroniku atd.
Dávám to na astro-forum at se vyjádří větší skupina lidí a podle toho by se ubíral další vývoj.
Napište co si o to myslíte a nejlépe nějaké návrhy,podněty.
Bude o to nakonec vůbec zájem ?

Zatím zdravím .
PACi

Příspěvek od PACi »

Dobry den.

dalo by se nejak nasmerovat na popis protokolu, pripadne nejake zapojeni? O podobnem prijstroji jsem jiz pred nedavnou dobou take uvazoval.

Vim, ze protokol je SPI, nejake kuse informace se daji najit zde. http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=649529

Mate nejaky souhrn informaci, ktere byste byl ochoten zverejnit?

Dekuji

Jan Pacak
Dobson 405/1800 GOTO
Mak 127/1500
Ha Lunt 35/400
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

s panem Hubkou jsem ve spojení, byl tak laskav a kontaktoval mne, narazil na můj dotaz v minulosti zde na AF a myšlenku realizoval,,,,

Hezký večer přeji,
perfektní, přesně tak by to mělo pracovat.
K Vašim dotazům:
zařízení v první fázi stačí manuálně/autonomní-tedy na ovládacím hand ovladači dva páry tlačítek, jeden pár pro clonu nahoru a dolu a druhý pár pro ostření-rychlost ostření by bylo vhodné dynamicky měnit, stačil by DIP přepínač pro změnu kroku, zároveň si představuji v ovladači integrovené napájení, neznám proudovou spotřebu objektivu a příslušné elektroniky, ale předpokládám, že nebude nikterak vysoká,,,,
k ovládání skrze PC, prozatím je k dispozici ASCOM SW rozhraní http://ascom-standards.org/ kde jsou i SW moduly zajišťující ostření přes PC ( i zcela autonomní), musím ale prostudovat komunikační protokol, někde by měl být popis, bylo by vhodné na ovladači vyvést komunikační linku (serial, nebo USB)
vzdálenost konce objektivu (back focus) od CCD čipu se různí-nejčastěji je to 12.5 mm, např kamery Atik http://www.atik-cameras.com/html/cameras.html, nebo 15 mm u QHY http://www.qhyccd.com/index.html, tyto vzálenosti se různí, každý výrobce ovšem používá pro připojení kamery závit T2, výsledný modul mezi objektivem a kamerou by tedy neměl být vyšší, než 30 mm (pro zachování 45mm), ideální by bylo tak 25mm (musí se počítat také s tím, že objektiv nekončí rovnou bajonetem, ale trčí z něj ven kontaktní pole), občas se také používá filtrové kolo, to nejtenčí 5 ti poziční má 12mm-tam je rezerva při použití kamery Atik 20.5 mm, proto si myslím, že ideální by bylo vměstnat elektroniku do tohoto prostoru

jsem přesvědčen, že se jedná o perfekní myšlenku a dobrý výrobní artikl
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Nevím, jestli se to na AF neprobíralo, ale není to řešené třeba tady: http://www.dslrfocus.com/ ? Nebo http://www.breezesys.com/DSLRRemotePro/index.htm ?
-karneades-

Karle, tady nejde o komunikaci těla DSLR a nějákého sofistikovaného ostřícího softu, tady jde o emulaci těla DSLR, to proto, protože pak by šly perfektně elektronicky ostřit objektivy připojené k chlazeným CCD kamerám-a nejenom to, šlo by autonomně během expozic doostřovat na minimální FWHM-např. pomocí Ascom rozhraní

a na AF se toto téma neprobíralo, je to má myšlenka stará asi rok, nikdo tekovouto mašinku nevyrábí, respektive jeden výrobce je, ale cena je astronomická a pro naše účely je to stejně nepoužitelné
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Dík za nakopnutí...nesmažu se, ať si případný podobný nedouk opětovně nenabije. :-)
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Stran mechanicke konstrukce adapteru se "vstupem" EOS bajonet a vystupem na T2 (pro CCD kameru) jsem ochoten poradit.

Nedavno jsem si dle vlastniho navrhu neco podobneho nechal udelat, moje reseni ma navic vyfrezovany otvor pro "TS" suplicek na 2"/1.25" filtry, stativovou "nohu"  a je kolimovatelne na 3/6 sroubech...
Opticka tloustka je v mem pripade okolo 27-28mm coz je presne pro QHY-9 kameru (bez sroubovaneho tubusku s IR filtrem).

V prvni nejjednodusi verzi se to predstavuji autonomni s vlastni bateriii (2-3x AA tuzkove a nekolika mikrospinaci - otreni + nastaveni clony), i kdyz pri snimani kamerou bude prakticky vzdy PC pobliz neustaly boj s ruznymi ovladaci a nedostatkem portu mi nestoji za lepsi automatizaci. Pres USB port resene napajeni a "Autofocus na hvezdu", by ale take nebyly k zahozeni, zvlaste pokud se vyresi drivery...

Za kompletni vyrobek ve slusnem mechanickem provedeni a shodnym designem (tj. optickou tloustkou 27 mm, kolimaci a suplickem na 2" filtry), elektronickym ovladanim EOS objektivu (ostreni + clona) jsem ochoten dat 8-10 tisic Kc. Navic jsem ochoten poskytnout nekolik slusnejsich EOS objektivu na testovani (100-400L IS, 200/2.8L, 300/4L, 100/2, 50/1.8, ci nejakou Sigmu i Tamron...)
Pavel Vabrousek
-karneades-

Pavle, ta myšlenka s napájením po USB portu je zajímavá a dobrá  ;) (možná by šlo i po USB dobíjet interní akku v ovladači), já ještě doplním, že již v předešlém mailu nabízím "vůbec nejlepším řešením by byla osobní návštěva u mne ve Slaném, mám potřebné kamery, redukce, filtrová kola a větší počet AF objektivů Canon k dispozici a k "osahání", co Vy na to ?

děkuji za informace a těším se na další spolupráci-Petr Novák "

joo, na šuplíček jsem opětovně zapoměl, je to důležitá věc, v každém případě to chce vizuální kontakt s daným železem, těžko to budeme popisovat, jedno podívání se je nad tisíc slov

Zájemci za Tebou nabízenou cenu jsou již tři a tak natěšení, že je pan Hubka nesmí zklamat  :)
hub66

Příspěvek od hub66 »

Určitě Vás ve Slaném navštívím.
Nejdříve ale nejaký ten funkční prototyp.
Jinak to napajení po USB .....
Doporučená "tvrdost" zdroje pro EF objektivy je cca 6V/1A !
Taková 400/5.6 nebo nedej bože světelnější ......
Jako dobíjení možná .
Postavíme se ale nohama na zem a začneme nějak polehoučku.
Můj největší problém je zatím kontaktní pole pro objektiv.
Mám v úmyslu koupit makrokroužky (které stejně chci) s přenosem clony a jeden obětovat na výzkumy.

Jinak co se týče dotazu na uveřejnění popisu protokolů , zatím je uveřejnit nehodlám.Snad mi pochopíte.
Ten kdo má určité znalosti v tomto oboru by neměl mít problém se s tímto
úkolem vypořádat.Nakonec když jsem to dokázal já.
Jak říkáte , je potřeba vidět vaše železo a pak si mohu udělat představu.
Tak zatím.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Petre,

dej mi vedet az budete mit domluvene rande ve Slanem. Pokud to alespon trochu pujde tak bych se take dostavil se svym udelatkem...

Pavel
Pavel Vabrousek
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Celkom dobrý nápad. Podobný mali už dávno v Softharde (Ivanmsk). Tiež začali takýmto bastlom s medzikrúžkom. V súčasnosti už je ovládanie objektívu (kompletné, t.j. AF, clona, stabilizátor...) súčasťou kamery.
http://softhard.com/en/products/smart-c ... currera-xl
Verím, že v prípade záujmu na trhu by chlapíci vedeli ponúknuť niečo ako medzikrúžok s konektorom. Podľa toho čo som videl sú tuná udávané minimálne rozmery (vzhľadom na použitie filtrového kolesa a pod.) vysoko prevyšujúce skutočný rozmer prototypu. Viac by sa mohol vyjadriť Ivan.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Vabra

Příspěvek od Vabra »

ta Currera XL vypada zajimave, ale prece jen se jedna o "trochu" vyspelejsi a pravdepodobne nasobne drazsi zarizeni.

Pokud by ovsem ve stejne "profi" kvalite umeli udelat:
- aktivni EOS bajonet
- s ovladaci krabickou na kabliku (ostreni, clona) na mikrospinace
- napajenim na 12-14V, ktere clovek stejne ma kvuli kamere ci montazi (idealne napajeci krabicka muze zaroven slouzit jako 4x12V 6A rozbocovac pro bajonet, kameru, montaz a pripadne vyhrivani)
- o opticke tlousce 27mm (v pripade, ze se 2" filry v nejake objimce, nejlepe TS supliku budou vkladat dovnitr)
- pripadne o opticke tlousce 12mm (v tomto pripade se TS fitrovy suplik pripoji az za tuto redukci, ma 15mm tloustku).
- vystuppem na T2

Moje nabidka 8-10 tisic za kus plati a dovedu si predstavit ze je zde vice vlastniku QHY kamer, pro ktere by to byla atraktivni nabidka...
Pavel Vabrousek
-karneades-

Pavle, o termínu případné schůzky Tě budu informovat,,,

chlapi, taková G2-G3 s integrovanou řídící elektronikou pro EF objektivy, to by byla lahůdka, ale zpět na zem,
mezikroužky s přenosem mám k dispozici tyto -- 13mm a 21mm, jsou umělohmotné a rád je obětuji výzkumu, tak zatím nic nekupujte pane Hubko, nechal bych k nim vytočit zadní přírubu s T2 závitem, pokud by se podařilo umístit elektroniku do toho 13mm, tak by vznikl univerzální systém pro většinu CCD kamer
KDan

Příspěvek od KDan »

Jinak co se týče dotazu na uveřejnění popisu protokolů , zatím je uveřejnit nehodlám.Snad mi pochopíte.
Ten kdo má určité znalosti v tomto oboru by neměl mít problém se s tímto
úkolem vypořádat.Nakonec když jsem to dokázal já.
Jak říkáte , je potřeba vidět vaše železo a pak si mohu udělat představu.
Tak zatím.
Ten protokol je podle mě prajednoduchý, snad ho ani protokolem jako takovým nazvat nelze. Spíš je to jen povelový systém. Žádné složité zabezpečení, nic takového. Stačí přístup na kontaktní pole EF objektivu, alespoň čtyřkanálový digitální osciloskop (hodinový signál, data do objektivu, data z objektivu, napájení) a asi půhodinové hraní si s ostřením a nastavováním clony. Opakující se bitové sekvence budou povely, ty neopakující se jsou pak parametry. Žádný kód Navajo to určitě není.

Koupil jsem si jedno staré EOS tělo, chtěl bych takto "manuálně" doostřovat i se zrcadlovkou, jen jaksi není čas.

Možná si ale moc fandím a možná tam pan Canon přidal něco pro obveselení tohoto jinak standardního procesu zpětného inženýrství, ale nic složitého to nebude.

Horší je dotáhnout to do finálního stavu mechanicky a z hlediska robustního začlenění do systému...

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Vabra: tú kameru som uviedol ako príklad existujúceho nasadenia tejto technológie, nie ako doporučený model kamery...
Komerčný vývoj takýchto zariadení je drahý špás. Tu sa predpokladá zahrnutie nákladov na vývoj do ceny kamier. Otázkou teda je aká by musela byť cena toho zariadenia pri predpokladanej sérii a pri známych nákladoch na výrobu. Netrápil by som sa tým, či by vedeli vyrobiť kvalitné a dostatočne malé prevedenie redukcie.
Viď napríklad kvalitu prevedenie mikrokamery http://softhard.com/en/products/cameras ... 0-mu9pc-mh alebo tejto s integrovaným PC http://softhard.com/en/products/smart-c ... l-r-series
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět