I když takovéhle zrcadlo jsem ještě neviděl. Ale je to jediné vysvětlení, co mě napadá. Neříkej mi, že ta tečka zmizí úplně. Nějaké procento se musí odrazit, i kdyby tam bylo jen nepokovené sklo.
Zbytek, OK, budiž. Jen mi přišlo hloupé to rozhasit dřív, než se tím koukneš.asi to špatně popisuji:
v jednu chvíli tečka zřetelně svítí na kruhu (předpokládám, že je to buď lak, barva nebo absence pokovení zrcadla, ale to je jedno), je-li vně kruhu, je samozřejmě vidět na zrcadle...nicméně ve chvíli, kdy by se měla objevit uvnitř kruhu stane se něco jiného - začne svítit místo středu kruhu - kruh jakoby celý...jen nevidím v jeho středu tečku a kolem černý kruh...proto mě to tak zaráží...
vnitřní prostor kruhu je pokovený, protože v něm je vidět odraz (kraj sekundáru i upínací pavouk)...proto se na to ptám - mohu poslat i fotky...
šlo mi jen o to, že pro pozorování bude třeba mít kolimaci vyzkoušenou, protože až budu dalekohled převážet, může se "rozhasit", ale chápu tvou připomínku...navíc na pozorování není třeba mít kolimaci perfektní - ale chci i fotit, takže stejně mi nezbude, než kolimovat "na hvězdu"...takže tak...
ještě jednou díky za pomoc