Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
lukasM

Příspěvek od lukasM »

Je ten střed zrcadla pokovený ? Neprochází světlo při posunutí do kroužku skrz ?
I když takovéhle zrcadlo jsem ještě neviděl. Ale je to jediné vysvětlení, co mě napadá. Neříkej mi, že ta tečka zmizí úplně. Nějaké procento se musí odrazit, i kdyby tam bylo jen nepokovené sklo.

Zbytek, OK, budiž. Jen mi přišlo hloupé to rozhasit dřív, než se tím koukneš.asi to špatně popisuji:
v jednu chvíli tečka zřetelně svítí na kruhu (předpokládám, že je to buď lak, barva nebo absence pokovení zrcadla, ale to je jedno), je-li vně kruhu, je samozřejmě vidět na zrcadle...nicméně ve chvíli, kdy by se měla objevit uvnitř kruhu stane se něco jiného - začne svítit místo středu kruhu - kruh jakoby celý...jen nevidím v jeho středu tečku a kolem černý kruh...proto mě to tak zaráží...
vnitřní prostor kruhu je pokovený, protože v něm je vidět odraz (kraj sekundáru i upínací pavouk)...proto se na to ptám - mohu poslat i fotky...

šlo mi jen o to, že pro pozorování bude třeba mít kolimaci vyzkoušenou, protože až budu dalekohled převážet, může se "rozhasit", ale chápu tvou připomínku...navíc na pozorování není třeba mít kolimaci perfektní - ale chci i fotit, takže stejně mi nezbude, než kolimovat "na hvězdu"...takže tak...

ještě jednou díky za pomoc :)

lukasM

Příspěvek od lukasM »

Pleteš. Ale nedáš si říct jako ti ostatní, od kterýcgh to máš vyčtené.
Proč, sakra, trpíte utkvělou představou, že se Newton musí stále kolimovat, a ještě nejlépe při každém pozorování, a  nejlépe potmě a za mrazu ? Jak to víte? A jak to poznáte ?

mám to vyčtené od MMys(e) a pozná se to na fotkách, při pozorování jsou drobné odchylky zanedbatelné, jinak děkuji za cennou radu ;)
lukasM

Příspěvek od lukasM »

Ten kroužek je buď namalovaný nějakou barvou, nebo nepokovený, takže jakmile jsi na té čáře obraz skoro mizí. A Milan má pravdu.ne - je to přesně obráceně - tečka NA kroužku je perfektní, vně kroužku slabší, ale taky zřetelná - UVNITŘ jí ale nevidím...jakoby se rozzáří celý kroužek - tečka cestuje při jemném "ladění" přes střed, ale neobjeví se v něm jako tečka, ale rozsvítí se celý kroužek...proto se na to ptám...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, v tom případě mě napdá, že je střed zrcadla asi matný, vypískovaný, a rozzáří se rozptýleným světlem. V tom případě máš ale kolimátor nastavený na moc vysoký jas, stáhni ho na minimum, abys tečku viděl.

Ale to celé, co jsem napsal, stejně musí být kravina. Protože pokud by někdo vyrobil zrcadlo takhle, tak je nekolimovatelné laserem, protože od zmatnělé střední plochy se to neodrazí, a není jak kolimoavt primár.

Tady asi pomůže jen foto, video, nebo návštěva někoho znalého u dalekohledu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

můj bývalý (mimochodem dnes slaví tvůrce tohoto typu posmrtné narozeniny) GSO 300/1500 měl uprostřed ne černý prstenec ale průhlednou kruhovou fólii s černým prstencem... (zjištěno při čištění primáru). Kolimoval jsem cheshire přípravkem, ale laser by se na fólii takto chovat mohl..
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

lukasM: Mám GSO 150/750 a dělá mi to totéž. Ale pokud opravdu posuneš sekundární zrcátko tak aby laser svítil do středu tečka se objeví. Prostě trochu víc "jeď do středu". Přitom přechodu se opravdu na chvilku rozzáří celej kroužek.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
lukasM

Příspěvek od lukasM »

https://skydrive.live.com/redir?resid=E ... 3LCcbzT248
https://skydrive.live.com/redir?resid=E ... e2Patu7xR8

ještě pro jistotu vkládám odkazy na fotky...asi to bude tou fólií...před tím, než vytáhnu dalekohled na pozorování mi přijde hloupost to rozdělávat... kouknu a ještě zkusím kolimaci "na hvězdu"...
nicméně díky za rady, na pozorování to asi bude stačit, s fotkama uvidíme...
;)
pavelseb
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavelseb »

jak říkám to mně dělá taky, ale do středu ta tečka dostat jde ;)
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ten kolimátor svítí nějak divně. Co je ten rozplizlý obrazec okolo ? Nebo svítí moc a přes to přezáření okolo nevidíš obraz tečky ma lesklém zrcadle. Stáhni mu jas (pokud to jde). Tečka uprostřed prostě MUSÍ být vidět, nedokážu si představit nic, na čem by vidět nebyla (kromě případu, že je v zrcadle díra  ;)  )

A musíš to dělat trochu v šeru, na přímém světle do tubusu to s čistým zrcadlem vidět být moc dobře nemusí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

a..navíc na pozorování není třeba mít kolimaci perfektní - ale chci i fotit, takže stejně mi nezbude, než kolimovat "na hvězdu"...takže tak...
ještě jednou díky za pomoc :)
Máš to sice "vyčtené" od Martina., ale tvoje interpretace je naprosto špatná. Určitě není nikde psané, že vizuální pozorování stačí horší kolimace. Ono kolimací fotoNewtona se rozumí mít zjustované i to fotografické harampádí, sestávající z několika součástek. A tam nastává ten problém, kteří tu někteří řeší i několik měsíců ( proto si myslím, že tvůj tréning na to , jak to uděláš večer v zimě na louce tu nikdo radši nekomentuje). Pokud jde je o kolimaci vlastního Newtona, ( tj, okulárový výtah + sekundár + primár) , dovolím si tvrdit, že tady je přesnost toho, co vlastně teď potřebuješ udělat , spíš kritičtější pro to vizuální pozorování.

Čemu v tvém popisu moc nerozumím je to, jak píšeš, že ve středu toho kroužku vidíš dobře třeba okraj sekundáru nebo část pavouka. Jednak by to znamenalo, že tam není žádná fólie ( což bych předpokládal), ale neumím si dost dobře představit, jak tohle vidíš ze vzdálenosti cca 1 m uvnitř kroužku, jehož průměr je nějakých 5 mm. jak máš skutšně velký ten kroužek ? Nebo jinak, můžeš celý primár vyfotit ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
lukasM

Příspěvek od lukasM »

MilAN: vyfotím večer a pošlu. jinak paprsek se vrací z primáru v různé podobě....do doby než je rozzářený na kruhu se paprsek vrací jako tečka jinak je podivně protáhlý...pošlu lepší foto...jinak samozřejmě nečekám, že se naučím vše v pracovně doma, ale nechápu proč ti připadá vyzkoušení nového vybavení tak divné, nedovedu si představit nikoho, kdo nevybalí dalekohled se vším tím vybavením dřív než na louce u montáže...no asi je to věc zkušeností a těch máš jistě víc než já (to není ironie)...takže k testování/netestování doma: howgh... ještě to zkusím v šeru...a dám sem fotky, třeba mi poradíš co je špatně - díky
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

No, mě přijde divné (a v tom tu nejsi sám), že dříve, než se dalekohledem podívám, tak budu podle   někdy velmi podivných rad a názorů tady na AF, vylepšovat svoje vybavení ( aniž bych o tom moc věděl nebo to vůbec zkusil) a to nejen kolimaci, ale třeba i výměnu maziva v montáži, zakoupením určitě lepších okulárů.....  O tom se tady můžeš minimálně 1x za měsíc dočíst, často se zoufalými prosbami, co s tím.
Jak potom chceš poznat, že to co jsi udělal, je skutečně lepší než to bylo před tím , když jsi to nezkusil?
Opravdu by mě zajímala velikost té značky na primáru, že je ve středu v té "díře " vidět  kus pavouka nebo  sekundáru. Podle mě je to vyloučené .
A jak velký je průměr stopy kolimátoru ve vzdálenosti cca 1 m ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mitovka

Příspěvek od mitovka »

Tečka uprostřed prostě MUSÍ být vidět, nedokážu si představit nic, na čem by vidět nebyla (kromě případu, že je v zrcadle díraWink)

Využijem že sa teraz tomuto vláknu venujú také kapacity.

Už som sa raz pýtal, vtedy mi myslím nikto neporadil. Ako by som mal kolimovať newtona ak mám dieru v primáre?

Robím to zatiaľ tak, že mám laser v kolimátore mierne v šikmo, kolimátorom točím v OV (v skutočnosti točím 1.25 redukciou v 2 palcovej redukcii po dosadacej hrane) a stopa laseru opisuje na primáre peknú kružnicu. Sekundárom tú kružnicu nastavím tak, aby mala stred v strede diery primáru (stupa laseru behá tesne popri diere v primáre) a potom nastavím pohybom primárneho zrkalda kružnicu na tienitku kolimátora tak, aby mala stred totožný s laserovou diódou.

Myslíte že je to vhodný postup? Ja rozmýšľam, že takto so šikmým otáčajúcim sa laserom by sa snáď dali ľahšie eliminovať problémy s kolmosťou OV, jeho polohou, offsetom sekunáru a pod?

Inak v reále potrebujem kolimovať cca 2x do roka, vždy len sekundár (na primár som ešte ani raz nemusel šahať) a vždy to je posunuté do 2mm od ideálnej polohy. Newton ktorý som mal predtým a mal pavúka z jednéhu kusu hliníka som nemusel kolimovať nikdy (ale bol f6,5).
mitovka
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jinak paprsek se vrací z primáru v různé podobě....do doby než je rozzářený na kruhu se paprsek vrací jako tečka jinak je podivně protáhlý...pošlu lepší foto...
Můžeš ověřit, že to černé mezikruží je skutečně mezikruží, tedy že uprostřed je zase díra, skrz kterou prosvítá pokovená plocha zrcadla ?

Mě připadá, podle toho co tedy píšeš, že uprostřed je nějaká průhledná (nebo dokonce jen průsvitná ) fólie bídné optické kvality, která v tom případě rozptýlí svazek a vrátí ho deformovaný.

Takovéto zrcadlo pak ale nelze kolimoavt laserovým kolimátorem, nýbrž nějakým kolimátorem typu cheshire, či nějakou náhradou (krabička od filmu s dírkou ve dně a podobně).
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Mitovka:

No, nic jednoduššího asi nevymyslíš.
Odpovědět