Kolimace newtonova dalekohledu
Proč pak zde píšou, že přístroj zkolimovali, když ani netuší jestli mají seřízený kolimátor, křivou dosedací plochu čehokoli cestou atd.
Protože dopátrat se ucelených, kompletních, srozumitelných, a pravdivých informací o kolimaci konkrétního přístroje je dost pracné. Já jsem takovým pátráním strávil asi tak tři dny života.
I tak mi dosud zůstává utajeno toto: Když u SW FlexTube seřídím sekundární zrcátko, aby laser mířil do středu primárního zrcadla, jak zařídit, abych laser do středu snadno nasměroval i po příštím vytažení dalekohledu a vložení kolimátoru (bez opětovné manipulace se sekundárním zrcátkem)?
SW 305/1500 Dobson FT
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No musíš mít před první kolimací ty trubky vytažené a zaaretované ta těch dorazech. Pak, když to vytáhneš znova na ty dorazy, musí být zkolimováno. Určitě alespoň tak přesně, aby to při vizuálním pozorování bylo OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
to:pdm Mám flex tube 254/1200 a kolimace mě drží i po následném vytažení konstrukce dalekohledu. Kolimuju jednou za čas a musím říct, že to žádná věda není. A sekundární zrcátko upravuju opravdu minimálně. Jestli jsem to dělal za tu dobu co mám dalekohled 4x? To drží naprosto pevně, to už musí dalekohled dostat při přepravě pořádnou šupu, aby se hnulo.
SW 254/1200 dobson, binokulár 20x80 UHC, okuláry: Nagler 7mm, Nagler 9mm, Nagler 13mm, Panoptic 24mm, Hyperion 5mm, Powermate 2,5x průměr 1,25“, SP 10, 25, měsíční filr, laserový kolimátor.
Po různých experimentech si myslím, že nemám problém s pavoukem, sekundárním zrcátkem, okulárovým výtahem ani nástavcem pro uchycení okuláru. Mám ale tyto dva problémy:
1. Když nainstaluji kolimátor a dalekohled následně odaretuji, zasunu, znovu vysunu, zaklapnu a zaaretuji, nemusí paprsek mířit do stejného místa jako původně, může být až o několik milimetrů jinde. Přitom nemám žádnou indícii, že by se během této akce mohlo pozorovatelně hnout něco jiného než ty trubky. Když po vytažení a zaklapnutí, ale ještě před aretací, chytím jednou rukou část tubusu se zrcadlem a druhou část tubusu se sekundárním zrcátkem a zahýbu s tím, tak je tam evidentní vůle (i když trubky jsou stále "zaklapnuté"). To podle mě vysvětluje možné uhnutí paprsku. Je to u FlexTube normální a dá se s tím něco dělat?
2. Naprosto se mi nedaří zopakovat polohu kolimátoru ve výtahu po jeho vytažení a novém vložení. Už jsem kvůli tomu pořídil i Hotech SCA, ale stále to není ono. Kolimátor vkládám otočený stále stejným směrem (aby byly vyloučeny problémy s jeho kolimací), aretační šroubky držáku okuláru jsou dostatečně vyšroubované, kolimátor při utahování jeho kroužkem přitlačuji k výtahu. Avšak aby tam kolimátor držel ne úplně volně, je potřeba ho dotáhnout dost velkou silou a i tak kolimátor není ve stabilní poloze. To je mi podezřelé a jako jediné věrohodné vysvětlení (kromě případné vady kolimátoru) mě napadá, že držák okuláru má o trochu větší vnitřní průměr, než by měl mít. Po dotažení lze s kolimátorem stále trochu hýbat a v nové poloze drží, takže ho nakonec nějak na kýžené místo zamířím (a obejdu tím i problém 1.). Ale přesto bych dal přednost civilizovanějšímu postupu. Nemáte nějakou radu?
1. Když nainstaluji kolimátor a dalekohled následně odaretuji, zasunu, znovu vysunu, zaklapnu a zaaretuji, nemusí paprsek mířit do stejného místa jako původně, může být až o několik milimetrů jinde. Přitom nemám žádnou indícii, že by se během této akce mohlo pozorovatelně hnout něco jiného než ty trubky. Když po vytažení a zaklapnutí, ale ještě před aretací, chytím jednou rukou část tubusu se zrcadlem a druhou část tubusu se sekundárním zrcátkem a zahýbu s tím, tak je tam evidentní vůle (i když trubky jsou stále "zaklapnuté"). To podle mě vysvětluje možné uhnutí paprsku. Je to u FlexTube normální a dá se s tím něco dělat?
2. Naprosto se mi nedaří zopakovat polohu kolimátoru ve výtahu po jeho vytažení a novém vložení. Už jsem kvůli tomu pořídil i Hotech SCA, ale stále to není ono. Kolimátor vkládám otočený stále stejným směrem (aby byly vyloučeny problémy s jeho kolimací), aretační šroubky držáku okuláru jsou dostatečně vyšroubované, kolimátor při utahování jeho kroužkem přitlačuji k výtahu. Avšak aby tam kolimátor držel ne úplně volně, je potřeba ho dotáhnout dost velkou silou a i tak kolimátor není ve stabilní poloze. To je mi podezřelé a jako jediné věrohodné vysvětlení (kromě případné vady kolimátoru) mě napadá, že držák okuláru má o trochu větší vnitřní průměr, než by měl mít. Po dotažení lze s kolimátorem stále trochu hýbat a v nové poloze drží, takže ho nakonec nějak na kýžené místo zamířím (a obejdu tím i problém 1.). Ale přesto bych dal přednost civilizovanějšímu postupu. Nemáte nějakou radu?
SW 305/1500 Dobson FT
Jaký chceš civilizovanější postup ? Dokud se ti to bude někde viklat, je kolimování jenom takové hraní. Takže se zaměř na to, odstranit ty vůle. Okulárový výtah má vždy o dost větší průměr - přesto se najde příslušenství, které tam nemusí "vlézt" Je potřeba zaručit, aby kolimátor seděl svým předním okrajem na okulárovém výtahu po celém obvodu a nehnout s tím při utahování. Někdy postačí vyndat bronzový kroužek a dotáhnout přímo šroubkem, někdy je lepší fixovat přední část kolimátoru v trubce OV vypodložením , některé kolimátory mají na sobě i vymezovací šroubky, aby byl kolimátor v trubce co nejvíce těsný.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ten Hotech má na sobě kroužky, které se při otáčení utahovacího kroužku na kolimátoru roztahují, čímž by se měl kolimátor údajně reprodukovatelně centrovat. Nicméně v první řadě potřebuji vyřešit výše uvedený problém č. 1 a vědět, co si mám myslet o nutnosti ten kolimátor utahovat takovou silou.
SW 305/1500 Dobson FT
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Nedělal bych z toho takovou tragédii. Jedná se o stroj na vizuální pozorování, o světelnosti f/5. Těch +/- pár mm odchylky podle mě nebude vidět.
Kdyby řešil nějaký světelný astrograf s korektorem, který je velmi citlivý na polohu, tak bys tohle řešit opravdu musel, ale tady bych to nehnal do extrému. Vytáhni prostě ty trubky nadoraz, strč tam kolimátor, seřiď ho tak, aby při otáčení tečka na primáru byla víceméně na místě, zjustuj sekundár, potom primár, a pozoruj.
Jednou za čas, hlavně pokud se ti nebude zdát obraz, to zkontroluj.
Kdyby řešil nějaký světelný astrograf s korektorem, který je velmi citlivý na polohu, tak bys tohle řešit opravdu musel, ale tady bych to nehnal do extrému. Vytáhni prostě ty trubky nadoraz, strč tam kolimátor, seřiď ho tak, aby při otáčení tečka na primáru byla víceméně na místě, zjustuj sekundár, potom primár, a pozoruj.
Jednou za čas, hlavně pokud se ti nebude zdát obraz, to zkontroluj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ja jen dodam k tomu Hotechu SCA, nejdriv si over ze to je vubec zkolimovany nez s tim zacnes neco delat. Vyrobce se sice chlubi jak to je super a ja nevim co, ale sou to jenom kecy ktery jsou hodne vzdaleny od reality. On uz tu nekdo psal ze ho mel a byl krivy a po odeslani zpet vyrobci aby mu to narovnal se to vratilo v uplne stejnem stavu s tim ze to je ve vyrobni toleranci. Ten system centrovani je sice super, ale je to celkem k nicemu kdyz je samotny laser ulozen v pouzdre nakrivo. Ja tomu naivne uveril a pak to dopadlo tak ze jsem si tim "narovnal" vytah a ve vysledku z toho byl skoro rok obrovskych problemu s kolimaci. Na mym byla chyba 4mm na vzdalenosti 70 cm! Oni sice vyhrozujou, ze kdyz do toho sahnes prijdes o zaruku, ale k cemu ti bude krivy kolimator.
newton 30 cm, eq6
mám dotaz, na který jsem buď přehlédl odpověď, nebo se na takovou věc ještě nikdo nezeptal - možná není nikdo takový začátečník...pokouším se o kolimaci a nejsem na primáru schopen dostat laserovou "tečku" přesně do středu vyznačeného černým kroužkem - vždycky se mi tečka perfektně ukazuje na černém kroužku, ale při sebemenším pohybu (justáži sekundáru) směrem do kruhu se tečka "rozjede" a jakoby zmizí...čím to je? děkuji za odpověď
p.s. protože jsem ještě neměl díky mizernému počasí možnost vytáhnout dalekohled ven - jsem zatím jen u kolimace doma v pokoji a spíš si s tím hraju... jinak je to f4 GSO 200/800 a L2 laserový kolimátor...
p.s. protože jsem ještě neměl díky mizernému počasí možnost vytáhnout dalekohled ven - jsem zatím jen u kolimace doma v pokoji a spíš si s tím hraju... jinak je to f4 GSO 200/800 a L2 laserový kolimátor...
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
A můžeš nám říct, proč se do toho vrtáš, když vůbec nevíš, jestli bylo potřeba kolimovat ? Pokud byla tečka na černém kroužku, tak to bylo skoro dobré. Jakmile se tečka dostane na pokovenou plochu, tak pochopitelně skoro zmizí, skoro všecko světlo se odrazí, hlavně pokud je zrcadlo nové, nezaprášené. Musíš to dělat v šeru, aby to bylo vůbec vidět.
můžu říct - přečetl jsem si návod na kolimaci a nejprve si pohrál s kolimátorem. pak jsem se prostě chtěl podívat, jestli je třeba kolimovat dalekohled a zjistil to co jsem popsal. pak jsem prostě chtěl vyzkoušet, jestli jde tečka dostat do středu kroužku. abych všechno nerozhodil úplně, zkusil jsem hýbat pouze sekundárním zrcadlem. tečku jsem po té "vrátil" na původní místo...no a tečka "skoro" nezmizí pokud se dostává vně kruhu (je vidět stále jako tečka) mizí jen ve chvíli, kdy jí posouvám směrem DO kruhu. A jinak proč se do toho vrtám? vzhledem k tomu, že se do toho tak jako tak budu muset vrtat, je podle mě lepší si vše osahat a vyzkoušet doma "v teple" než se s tím pak trápit venku (aspoň vědět jak se justážní šrouby chovají, jak jemně se s tím musí zacházet a co všechno včetně nástrojů mi pak venku může pomoci) - jsem toho názoru, že takováhle příprava není špatná před cestou ven (obzvlášť v zimě) - nebo se pletu? :-/
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Je ten střed zrcadla pokovený ? Neprochází světlo při posunutí do kroužku skrz ?
I když takovéhle zrcadlo jsem ještě neviděl. Ale je to jediné vysvětlení, co mě napadá. Neříkej mi, že ta tečka zmizí úplně. Nějaké procento se musí odrazit, i kdyby tam bylo jen nepokovené sklo.
Zbytek, OK, budiž. Jen mi přišlo hloupé to rozhasit dřív, než se tím koukneš.
I když takovéhle zrcadlo jsem ještě neviděl. Ale je to jediné vysvětlení, co mě napadá. Neříkej mi, že ta tečka zmizí úplně. Nějaké procento se musí odrazit, i kdyby tam bylo jen nepokovené sklo.
Zbytek, OK, budiž. Jen mi přišlo hloupé to rozhasit dřív, než se tím koukneš.
A jinak proč se do toho vrtám? vzhledem k tomu, že se do toho tak jako tak budu muset vrtat, je podle mě lepší si vše osahat a vyzkoušet doma "v teple" než se s tím pak trápit venku (aspoň vědět jak se justážní šrouby chovají, jak jemně se s tím musí zacházet a co všechno včetně nástrojů mi pak venku může pomoci) - jsem toho názoru, že takováhle příprava není špatná před cestou ven (obzvlášť v zimě) - nebo se pletu? :-/
Pleteš. Ale nedáš si říct jako ti ostatní, od kterýcgh to máš vyčtené.
Proč, sakra, trpíte utkvělou představou, že se Newton musí stále kolimovat, a ještě nejlépe při každém pozorování, a nejlépe potmě a za mrazu ? Jak to víte? A jak to poznáte ?
Pleteš. Ale nedáš si říct jako ti ostatní, od kterýcgh to máš vyčtené.
Proč, sakra, trpíte utkvělou představou, že se Newton musí stále kolimovat, a ještě nejlépe při každém pozorování, a nejlépe potmě a za mrazu ? Jak to víte? A jak to poznáte ?
lepší rada žádná než špatná
mizí jen ve chvíli, kdy jí posouvám směrem DO kruhuTen kroužek je buď namalovaný nějakou barvou, nebo nepokovený, takže jakmile jsi na té čáře obraz skoro mizí. A Milan má pravdu.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Jinak jenom pro získání názorů na potřebu časté kolimace - jeden místní člen má 10" Dobsona a protože už několik let ho nepotřeboval kolimovat, tak kolimátor loni prodal.
Takže když je hnusně, tak si čtěte, dívejte se na televizi a nekolimujte
Bill
Takže když je hnusně, tak si čtěte, dívejte se na televizi a nekolimujte

Bill
M:736 750 113