Kolimace newtonova dalekohledu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Myslim, ze uz te necitlivosti na nakloneni vytahu rozumim. Je to jednoduche. Ta dira ve stinitku slouzi jako temer "bodovy" zdroj rozbihaveho svetla. A protoze je to zdroj bodovy, tak je jedno, jak je nakloneny vytah.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

No a jestli jsem spravne pochopil princip, tak pokud bude znacka stredu primaru vyznacena spatne, tak tam metoda s laserem+barlow povede ke stejne chybe jako klasicka metoda pomoci laseru. Cili to, co pise v tom clanku neni tak uplne pravda. Resp. ona je tam drobna nuance. Pise o tom, ze poznat, jestli sviti laser na stred nemusi byt trivialni pokud mluvime o presnosti kolem 2mm (napr. pokud ma clovek plnotubus). Poznat 2mm na stinitku je trivialni.

Prinos tehle metody bych tedy videl dvoji: pokud je stred primaru dobre vyznacen umoznuje presnejsi kolimaci difrakcne limitni oblasti na osu okularu a metoda je necitliva na ruzna vyklani ve vytahu a uchyceni laseru a jeho presne zesouoseni  (coz z vlastni zkusenosti muzu rict, ze neni trivialni). Hlavne ten druhy bod bych videl jako docela podstatny prinos.

Nevim, jestli to nejak pomuze s kolimaci toho svetelneho astrografu. Pokud se laser (a jeho odrazeny obrazec) ani nehne pri ruznych pootocenich ve vytahu, tak si myslim, ze je to skoro jedno.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Hm, taky jsem už dospěl k podobnýmu závěru. Prostě pokud je nakřivo ta značka, tak to neřeší žádná z těch metod. Ve finále stejně budu muset zjustovat výtah či kameru, aby byl senzor v rovině s fokální rovinou.

Ona není problém ta značka, tu si dělám sám, a dokážu ji na zrcadlo nalepit přesně na jeho geometrický střed. Ovšem nemám žádnou šanci zjistit, jestli je to zároveň i optický střed. Dokážu si představit případ, že je tam parabola zfigurovaná dobře, ale nakřivo vůči vlastnímu kotouči. Otázkou je, zda je to možné prakticky, o kolik, a jak častá je tato situace u zracdel.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vla

Příspěvek od vla »

Problém je v tom, že se optickou kvalitou středu zrcadla asi nikdo nezaobírá, protože je z hlediska vlastní funkce u newtona stejně zastíněná. Viděl už jsem pár zrcadel, která neměla střed právě košer, ale jelikož je střed stejně zastíněn tak to výrobce neřešil a i tak se k tomu stavělo kdysi u jednoho zrcadla VOD ( nebyl to jejich výrobek, jen dělali nové pokovení a při tom zkontrolovali plochu), dostal jsem hodnocení optická plocha je kvalitní, jen ve středu cca 5 cm průměru je "boule", ale ničemu nevadí, (jedná se o velmi volný překlad jejich vyádření). Může takováto nějaká deformace vadit při kolimaci?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

No to záleží na tom, jak velká boule to je. Pokud by byla tak velká, že se bude plocha uprostřed zrcadla výrazně odlišovat od roviny tečné k ideálnímu paraboloidu v tom místě, tak je to problém - to je snadné si představit, protože kolimace laserem funguje jenom v případě, že ho zrcadlo odráží správným směrem. Úhlová odchylka paprsku bude dvojnásobek úhlu mezi skutečnou plochou zrcadla o správnou rovinou.

Při metrovém ohnisku způsobí chybu polohy středu ohniskové roviny (místa s perfektním obrazem) 1 mm už chyba ve sklonu plochy zrcadla 1.7 obloukove minuty...
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jenže deformaci plochy o velikosti 1/2 lambda uvidí i laik jako bouli, ale to vůbez neznamená, že půjde paprsek jinam. To, co při zkoušce na obraze vidíme jako bouli , je ve skutečnosti jen napatrně odlišná parabola, jen s neparněn odlišným "radiusem"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No nejde mi ani tak o kvalitu plochy, ale to, jestli vrchol paraboly je opravdu ve středu kotouče. I když u světelnějšího zrcadla by už posun měl být trošičku vidět na nesymetrické fasetě. I když, pokud by byla parabola nejen posunutá, ale ještě i naklopená, tak s eto může zase vhodně vykompenzovat.

Doufám, že když dělá parabolu brousicí stroj, mělo by to ale snad být rotačně symetrické, za předpokladu, že je kotouč upnutý opravdu na střed podložky brousicího stroje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Ahoj, odšrouboval jsem u svého dobsona Sky Watcher 200/1200 zadní víko se zrcadlem, protože jsem ho potřeboval vyčistit. Od té doby mi přijde obraz rozostřený. Je možné že jsem to zavinil tímto krokem, (např. jsem ho tam vrátil jinak než má být, nebo je něco špatně někde jinde? ) Děkuji za odpověď. :)
mich1

Příspěvek od mich1 »

Jestli jsi vyndal zrcadlo tak je urcite potreba to znovu zkolimovat.
newton 30 cm, eq6
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ahoj, odšrouboval jsem u svého dobsona Sky Watcher 200/1200 zadní víko se zrcadlem, protože jsem ho potřeboval vyčistit. Od té doby mi přijde obraz rozostřený. Je možné že jsem to zavinil tímto krokem, (např. jsem ho tam vrátil jinak než má být, nebo je něco špatně někde jinde? ) Děkuji za odpověď.  :)
To je Newton, o kterém jsi psal, že s ním začínáš pozorovat 22.11.2012?
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Ano, to je on :)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

A co jsi vlastně čistil? Zrcadlo? Pokud ano, jak?
vla

Příspěvek od vla »

A proč si nabyl dojmu, že je třeba mýt primár? U nového dalekohledu je to bez nějaké nehody nesmysl. Přečetl jsem si všechny tvé příspěvky, je z nich jasné, že tomu vůbec nerozumíš. Takže pokud jsi nepoškodil, či nezapatlal primár při mycím pokusu. A pokud jsi to dobře smontoval musíš se teď naučit kolimaci. Je zde o ní celé téma. A pro příště, než se pustíš do nějaké šílenosti pročti forum, nebo se nejprve zeptej.:)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Nerozumim no, nemám čas to studovat, chci jen koukat na hvězdy .. takže jsem si teda "rozkolimoval" zrcadlo jo? :D
Calcio

Příspěvek od Calcio »

Čistil jsem zrcadlo, protože se mi tam ocitla kapka vody a stékala, a zůstala tam po ní čmouha, rozčilovalo mě to, čistil jsem to hadříkem na brýle .. novým
Odpovědět