Pomoc začátečníkovi
Pomoc začátečníkovi
Ano, rozumím, za KVALITNÍ montáž bych musel dát sto, možná dvěstě tisíc. Nebo musím být zručný a zkušený kutil a vše si doma „doubastlit“. Mnohem víc tak rozumím tomu, proč se tu začátečníkům tolik doporučuje Dobson… Možná by jim to bylo vhodné říct víc natvrdo: jste-li netechničtí, máte-li obě ruce levé, v žádném případě nečekejte, že s montáží v hodnotě 15 000 Kč budete spokojeni!
Pomoc začátečníkovi
Ale tak to vůbec není. Většina zde publikovaných astronomických snímků je dělána těmito montážemi, montáže nevyžadují žádné speciální ani podobné úpravy a ve velké většině neutrpí ani tím dlouhým cestováním. Je samozřejmé, že je potřeba občas něco dotáhnout a seřídit k obrazu svému - ale hlavně je potřeba pochopit, jak to funguje a jak funguje ta obloha nad námi. Ale určitě není potřeba nic dobastlovat. Pokud se to někde dočteš, je to hlavně proto, že dotyčný chce od dané montáže dosáhnout i něco víc, než vyplývá z původní specifikace výrobku a montáž použije jako laciný základ pro svoje snažení.
Návody - a je jedno jestli originály nebo překlady - jsou příšerné. ale podle mého mínění to je tak snad se všemi návody na jakékoliv zboží - když nevíte, jak funguje, návod k tomu moc nepomůže.
Návody - a je jedno jestli originály nebo překlady - jsou příšerné. ale podle mého mínění to je tak snad se všemi návody na jakékoliv zboží - když nevíte, jak funguje, návod k tomu moc nepomůže.

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pomoc začátečníkovi
no ja mam cg5 advanced, dokonce z druhe ruky a nemam si za ty penize na co stezovat. jestli nebude spis problem nekde mezi rukama a montazi ::)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Pomoc začátečníkovi
OK, už mě, prosím, nekamenujte (ale vždyť jsem psal, že jsem netechnický typ), je tu někdo z nedalekého okolí, ke komu bych mohl přijet pro rady s touto špičkovou montáží? Štědře (slivovicí) se odměním. 
jen pro zajímavost i přesně tento problém jsme také řešili: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1268665317

jen pro zajímavost i přesně tento problém jsme také řešili: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1268665317
Pomoc začátečníkovi
, je tu někdo z nedalekého okolí, ke komu bych mohl přijet pro rady s touto špičkovou montáží? ;)Nikdo tu nepsal, že je to špičková montáž., ale jen to, že to není pouze hračka pro děti. Špičková vypadá jinak,( ale i cenově) , ale tahle je funční a deklarované funkce plní. Pokud tedy od ní nechceme něco , na co není určena.
Pomoc začátečníkovi
To I:
Ahoj, rozhodně se neboj tu kohokoliv požádat o pomoc! Jsme tu banda stejně postižených lidí ;D
Pro tebe by bylo vhodné i nějaké astro setkání, kde je dost času a lidí, kteří ti mohou vše ukázat a poradit. Bohužel to nejbližší (MHV jaro 2010 http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1267815515) už je plné, takže jedině zkusit náhradníka.
Bez angličtiny se v dnešním technickém světě moc neobejdeš. A to nejen kvůli leckdy špatným překladům, na internetu lze totiž nalézt spoustu dalších užitečných informací. Pro výrobky Celestronu např. http://www.nexstarsite.com
Co se týče kvality provedení, tak je poplatná i tomu, aby to byl výrobce schopen prodávat nejen několika movitějším jednotlivcům. Ale jak píše MilAN, tak důležitá je celková funkčnost, která je dostatečná, pokud se s tím naučíš dobře zacházet...
Ahoj, rozhodně se neboj tu kohokoliv požádat o pomoc! Jsme tu banda stejně postižených lidí ;D
Pro tebe by bylo vhodné i nějaké astro setkání, kde je dost času a lidí, kteří ti mohou vše ukázat a poradit. Bohužel to nejbližší (MHV jaro 2010 http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1267815515) už je plné, takže jedině zkusit náhradníka.
Bez angličtiny se v dnešním technickém světě moc neobejdeš. A to nejen kvůli leckdy špatným překladům, na internetu lze totiž nalézt spoustu dalších užitečných informací. Pro výrobky Celestronu např. http://www.nexstarsite.com
Co se týče kvality provedení, tak je poplatná i tomu, aby to byl výrobce schopen prodávat nejen několika movitějším jednotlivcům. Ale jak píše MilAN, tak důležitá je celková funkčnost, která je dostatečná, pokud se s tím naučíš dobře zacházet...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Pomoc začátečníkovi
Ale jasně, chlapi, omlouvám se za svůj noční psychotický alkoholový výlev (taky jste mi to nemuseli dát tak sežrat), návod v angličtině samozřejmě louskám (nejsem zas až tak neschopný, jak vypadám), o MHV samozřejmě vím, přemýšlel jsem o něm, je ale pro mě v dost nevhodném termínu, navíc jsem těžký introvert, bojím se, že bych byl z toho davu lidí, kteří by byli všichni o deset astronomických levelů výkonostně výš, než jsem zatím já, značně nervózní. (Jsem kantor, to je diagnóza: dělá mi strašně psychicky zle ocitnout se na druhé straně barikády - dostat se do role učedníka
). Mám už příslib od lidí ze Vsetínské hvězdárny, zatím jsem se tam jednoduše nedostal. Ke všemu mě trápí nedostatek času. Prostě, kdyby se tu našel někdo z okruhu 100 km, ke komu bych mohl přijet na rady, byl bych mu strašně vděčný. Už jsem vám tu všem na astro-fóru mnohokrát děkoval. Mockrát mi tu lidi dobře poradili. Bez astro-fóra by byl náš projekt úplně ztracený.

Pomoc začátečníkovi
Berte to, moc prosím!!!, fšeci s velkou rezervou a s humorem: tak, zjebat mňa, udělat ze mňa trotla, to fšeci umíte!!!
, kdo ale z vás, nebohému (vysmívanému) kantorovi nabídne pomoc? ::)

Pomoc začátečníkovi
To bys o něco ale měl požádat. Zatím jsi nenapsal, co Ti nejde nebo s čím máš problém ( kromě toho kantora)
Pomoc začátečníkovi
Už jsem to psal v tomto vláknu:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 995097/5#5
"K tomuto dotazu bych se rád přidal: už to zkoušíme pár měsíců a stále se nám nedaří. Jak přesně vám GOTO najíždí na objekty? Nám většinou tak, že ani při nejmenším zvětšení nemáme hledaný objekt v zorném poli...."
Je ale fakt, že pak jsme po jednom z pozorování, kdy se montáž zadrhávala a začala vydávat nehezké kovové zvuky, sundali plastový kryt a školník (velice šikovný, zručný chlap) tam objevil tu vyletěnou hřídelku. Zpátky ji tam namontoval, přitáhl a od té doby jsme ji ještě nezkusili - zima byla opravdu dost drsná, nechtěl jsem děcka v té zimě trápit dlouhým (a následně pak neúspěšným) ustaničováním. Proto jsme přes zimu hodně pozorovali Sluníčko, nebo tahali jen azimutální montáž či Dobsona. Nevím, jestli jsme tou opravou problém vyřešili, ale i kdyby ano, moc rád bych zajel k někomu zkušenému a udělal s ním společné pozorování, nebo aspoň od něj vydoloval pár cenných zkušeností.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 995097/5#5
"K tomuto dotazu bych se rád přidal: už to zkoušíme pár měsíců a stále se nám nedaří. Jak přesně vám GOTO najíždí na objekty? Nám většinou tak, že ani při nejmenším zvětšení nemáme hledaný objekt v zorném poli...."
Je ale fakt, že pak jsme po jednom z pozorování, kdy se montáž zadrhávala a začala vydávat nehezké kovové zvuky, sundali plastový kryt a školník (velice šikovný, zručný chlap) tam objevil tu vyletěnou hřídelku. Zpátky ji tam namontoval, přitáhl a od té doby jsme ji ještě nezkusili - zima byla opravdu dost drsná, nechtěl jsem děcka v té zimě trápit dlouhým (a následně pak neúspěšným) ustaničováním. Proto jsme přes zimu hodně pozorovali Sluníčko, nebo tahali jen azimutální montáž či Dobsona. Nevím, jestli jsme tou opravou problém vyřešili, ale i kdyby ano, moc rád bych zajel k někomu zkušenému a udělal s ním společné pozorování, nebo aspoň od něj vydoloval pár cenných zkušeností.
Pomoc začátečníkovi
Hurá!!! Tak jsme včera konečně slavili! Po více než dvou hodinách usilovného boje, jsme snad konečně přišli na to, kde je zakopán pes. Určitě se dopouštíme spousty začátečnických chyb (budu vás tu určitě nadále prosit o rady), hlavní chyba byla ale v nedostatečném vyvážení montáže. Vyvažovali jsme dalekohled podle návodu: vždy jsme odjistili jednu páčku aretace, vyvážili, pak odjistili druhou páčku aretace, vyvážili a pak pokračovali v ustaničovací proceduře. Už jsem podléhal malomyslnosti, že je opět uvnitř nějaký problém, montáž se v chodu zadrhávala, občas se odmítala natáčet, až pak, kdy už jsem rezignoval a téměř s bečem obcházel kolem dalekohledu (a přestal do toho děckám konečně kecat), dvojice studentů udeřila hřebíček na hlavičku. První z nich měl neskutečnou vytrvalost, neztrácel dobrou náladu, kterou přeléval na ostatní a už po x-té zaměřoval v hledáčku a následně v okuláru hvězdy dle metody Two Star Align, druhý z nich si pak uvědomil, že montáž prostě neutáhne nevyváženou páku, vykašlal se tedy na návod, odjistil obě páčky aretace, s citem balancoval v rukách dalekohledem a nabádal ostatní, aby nejdříve protizávaží na tyči posunuli o centimetr tam či zpátky, pak zase lištu s tubusem dalekohledu připevnili o kousíček tam či zase zpátky. Pak jsme opět použili metodu Two Star Align. Zadali jsme na klávesnici Měsíc a dalekohled skutečně najel na Měsíc, zadali jsme Saturn a opravdu uprostřed zorného pole zářil v okuláru Saturn, zadali jsme Mars a opět uprostřed zorného pole byl Mars… Děkuju Ondrovi (ogami), který nás v SZ svými radami nasměřoval na podstatné věci ustaničovací procedury a naopak prozradil, co můžeme v začátcích (kdy nám nejde o velkou přesnost) zanedbat.
- Alien_MasterMynd
Pomoc začátečníkovi
Jen technicka poznamka: nejedna se o "ustaniceni" montaze, ale o ustaveni 

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Pomoc začátečníkovi
mám dalekohled SW newton 130/900 mm a jestli má cenu si k nemu dokoupit barevné filtry. nemohu najít ani jednu mlhovinu jen s okulárama 25.10.4.20 mm jestli se snim dá něco takového vidět a jestli je sním něco vidět hodně
Pomoc začátečníkovi
Ahoj. Dovolim si položit troufalý dotaz. Lze použít montáž ze Skyluxu 70/700 alias Lidlskop i pro jiný výkonější dalekohled nebo je to výstřel vedle? Jsem dlouhodobější začátečník a o používané technice toho příliš nevím. Díky za trpělivost
Skylux 7O/700 - Lidlskop
Pomoc začátečníkovi
Obecne vzato odpoved zni NE.
Uz Skylux 70/700 ma na ni co delat.
Cca 3 roky zpet se prodaval s celkem pouzitelnou EQ montazi ASTRO-3. Myslim, ze pro vizualni pozorvani by unesla i malinko vice nez 70/700, ale osobne bych to toho nesel.
Ty novejsi AZ montaze jsou jeste slabsi...
Uz Skylux 70/700 ma na ni co delat.
Cca 3 roky zpet se prodaval s celkem pouzitelnou EQ montazi ASTRO-3. Myslim, ze pro vizualni pozorvani by unesla i malinko vice nez 70/700, ale osobne bych to toho nesel.
Ty novejsi AZ montaze jsou jeste slabsi...
Pavel Vabrousek