...pak už deklinace na dlouho bude klesat..No a co?
Za těch pár let zase pokročí amatérská "hardwarová" technika, vzniknou nové a lepší softwarové nástroje typu Registax a hlavně se zase najdou "nadlidé" typu mitovka, Rick, Ctverec a další (abych se někoho nedotkl), kterým bude nízká deklinace ukradená a budou stejně dělat lepší snímky než dnes, přestože tato je jedna z těch tzv. lepších opozic...
O tom, jak bude vidět Mars, vyšel článek Viditelnost Marsu v letošní opozici.
Ten článek je fakt dobrý. Odpovídá na všechny otázky, které by mě napadly jako hvězdáře amatéra holt to se pozná zkušený popularizátor s mnoha lety praxe na hvězdárně!
ja zase mel takove zkusenosti (mam za sebou 2 pozorovani takze tech zkusenosti moc neni ;D ) ze poprve jsem Mars videl uplne rozmazane (a to jsem se snazil vsemozne doostrit atd), nicmene podruhe (a rekl bych ze seeing nebyl o nic extra lepsi) jsem proste sedel a civel na neho tak dlouho az jsem ho zacal videt lepe (cepicku jsem nevidel ani zadne extra detaily, ale bylo to podstatne lepsi nez minule)...
ja zase mel takove zkusenosti (mam za sebou 2 pozorovani takze tech zkusenosti moc neni ;D ) ze poprve jsem Mars videl uplne rozmazane (a to jsem se snazil vsemozne doostrit atd), nicmene podruhe (a rekl bych ze seeing nebyl o nic extra lepsi) jsem proste sedel a civel na neho tak dlouho az jsem ho zacal videt lepe (cepicku jsem nevidel ani zadne extra detaily, ale bylo to podstatne lepsi nez minule)...
Mám podobné zkušenosti Někteří lidé, kteří mají asi větší trpělivost, větší zkušenosti nebo lepší oči, nevím, dokážou vidět na Marsu tmavé a světlé skvrny a pokud je nakreslí, dá se podle toho posoudit, jestli tam něco viděli nebo jestli se jim to jenom zdálo. Ale je u potřeba napsat k tomu, čím jsi to pozoroval, kdy (přesný čas), takhle ti k tomu nikdo nic moc říct nemůže.
Mám podobné zkušenostiWink Někteří lidé, kteří mají asi větší trpělivost, větší zkušenosti nebo lepší oči, nevím, dokážou vidět na Marsu tmavé a světlé skvrny a pokud je nakreslí, dá se podle toho posoudit, jestli tam něco viděli nebo jestli se jim to jenom zdálo. Ale je u potřeba napsat k tomu, čím jsi to pozoroval, kdy (přesný čas), takhle ti k tomu nikdo nic moc říct nemůže.
Lidlskop, cca 21:00, Cesky Tesin... ale presne datum uz ted nevim, bude to nekde v topicu prvni pozorovani
Tak to je skoro ten nejmenší dalekohled, kterým má smysl se pokoušet na Marsu něco uvidět. Navíc Mars má dost malý průměr, jen 13". Říká se, že pokud nemá aspoň 10", že ani nemá smysl se o něco pokoušet. Takže to, co jsi viděl, a když píšeš, že jsi začátečník, asi tak odpovídá. A polární čepička letos taky není tak výrazná.
Na zobrazení toho, jak Mars vypadá v reálném čase, je pěkný prográmek Mars Prewiever.
Někteří lidé, kteří mají asi větší trpělivost, větší zkušenosti nebo lepší oči, nevím, dokážou vidět na Marsu tmavé a světlé skvrny...Ono je taky možné, že pokud nejsou vidět žádné ty tmavé a světlé "skvrny", že žádné v tu dobu ani být vidět nemají- Mars je zrovna natočen tak, že ty výraznější albedové útvary jsou zrovna na odvrácené straně (ty méně výrazné se lehce přehlédnou).
Asi před hodinou se u nás na chvíli vyjasnilo (už je ale zase zataženo), tak jsem se konečně, letos poprvé (!), na Mars podíval. Po chvilce koukání jsem začal propadat depresím ;) , že nic nevidím. Po delší chvilce se ale začala "rýsovat" polární čepička, s přibývajícím časem čučení do okuláru byla stále výraznější. Kromě čepičky jsem ale nic jiného neviděl. Mars mi připadal příliš jasný (když zrovna vylezl zpoza mraků), tak jsem zkusil nasadit neutrální ("měsíční") filtr. Pak se mi začalo zdát, že kolem čepičky vidím tmavší ráfek, další tmavší pruh byl na druhé straně disku, než čepička (ale nic výrazného, spíš tušení, že tam "něco" je). Ať jsem se snažil sebevíc, nic jiného jsem už nevykoukal. No a pak se zatáhlo a já schoval nádobíčko. Doma jsem se pak podíval, co že jsem to měl vidět. Zjistil jsem, že toho k vidění moc být nemělo:
To Artaban:
To počasí mě už opravdu štve. Letos jsem ještě neměl jasnou noc! Ráno jsem vstal a s údivem jsem zjistil, že je obloha vymetená (a to jsem čekal do jedné hodiny...).
Tak jsem si řekl, že se alespoň podívám na Slunce. Jenže, Slunce vylézá zpoza sousedovic domu až kolem desáté hodiny, tak jsem si dal malou rozcvičku- odvážel jsem kubíky sněhu v kolečku z mé zahrady na přilehlou louku (už to dělám čtvrtý den). Kolem půl desátá, stále za zcela vymetené oblohy, jsem začal připravovat nádobíčko. Když se Slunce konečně ukázalo, tak už byla obloha z půle zakaboněná! Po pár minutách pozorování, kdy jsem se ještě nestačil ani rozkoukat, tak mraky zakryly i Slunce, a tak je to až doteť. I když, začíná se to lepšit. Jsem připraven...
Tak to je skoro ten nejmenší dalekohled, kterým má smysl se pokoušet na Marsu něco uvidět. Navíc Mars má dost malý průměr, jen 13". Říká se, že pokud nemá aspoň 10", že ani nemá smysl se o něco pokoušet. Takže to, co jsi viděl, a když píšeš, že jsi začátečník, asi tak odpovídá. A polární čepička letos taky není tak výrazná.
Jsme v sekci pro začátečníky, takže bych je hned neodrazoval, stejně většinou nemají po ruce nic jiného než lídlskopy a podobné menší mašinky. O lídlskopu 70/700 je všeobecně známo, že díky 1:10 je na planety a Měsíc velmi vhodný, byť má malý průměr. Problém není ve velikosti, jako spíš v okulárech a seeingu.
Lídlskop by teda bylo nejdřív vhodné doplnit o vhodný okulár a pak teprv soudit. Z praxe vím, že 4mm (ve skutečnosti 6mm) okulár k němu dodávaný je na planety nevhodný, dává příliš malý kontrast a obtížně se do něj kouká. Po výměně za jakýkoli jen trochu lepší už to začíná být velmi dobré nebo výborné s dražšími okuláry. Se slušným 6mm okulárem by mohl lídlskop podat podobný výkon jako např. ED80/600 s 5mm okulárem. A s takovými parametry již dosáhneme jak na polární čepičku tak na albedové útvary.
ALE - problém je vlastně v seeingu. Pokud bude výborný seeing, což není téměř nikdy, tak by mělo být něco vidět v 7 cm lídlskopu i na 10" Marsu, o to se klidně vsadím. Vždyť jsme viděli podrobnosti asi před měsícem a to jsme na 80/600 měli zvětšení menší než 100x. Mars měl necelých 15" a tak si dokážu představit, co bych viděl na o třetinu menším.
A už vůbec nesouhlasím s tím, že by letos nebyla čepička výrazná, podobně výraznou ji teda já dlouho nepamatuju.
Při vší úctě, byl bych opatrný stran názorů člověka, který pravděpodobně letos Mars pořádně neviděl, jinak si neumím vysvětlit, že tu napíše takové zjednodušené úsudky o tom, co je vidět na Marsu a čím má smysl na Mars jít. Problém je, že PP nám tu vkládá i vhodné a pro začátečníky dobré TEORETICKÉ tipy a tak vypadá jako seriózní člověk.
Byl bych opatrný ve vnímání těchto tipů a rad od člověka, který tu vlastně ani nevystupuje pod svou vlastní identitou (PP tu má minimálně dvě další přezdívky a jednu zrušenou, čímž porušuje i pravidla Astrofóra a je mu to tiše tolerováno, což by měl ale začátečník vědět, než si ty rady přečte..).
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Mag napsal: "Se slušným 6mm okulárem by mohl lídlskop podat podobný výkon jako např. ED80/600 s 5mm okulárem."
..jsem téměř smířen, že je dekorační lídlskop kupodivu doporučován začátečníkům...
Nadšení by však mělo mít své hranice. Právě na Marsu je nejvíce zřetelná barevná vada a mohu říct, že i dobrý TAL100R zde byl horší než ED80 a ukázal zde méně detailů..
Ono je těžké poradit začátečníkovi, co za dalekohled na planety, když Lídlskop i s montáží se dal koupit vždy kolem 2tis. Samozřejmě že velmi dobře pak vychází Newton 150/750 nebo dobson 150/1200 či 200/1200, ale ne každý za ně může dát ty peníze.
ED80/600 je skvělý přístroj, ale že by byl lídlskop oproti němu o tolik horší, to s levnými okuláry moc nepoznám. EDčko přes bazar může být nejvýhodnější koupě.
Lídlskop prostě s k němu dodanými okuláry nejde na velká zvětšení moc použít, i když na Saturnu jsem viděl i náznak Cassiniho dělení a tak by snad na Marsu ta čepička a nějaká Syrtis Major mohly jít vidět. Věřím, že s lepšími okuláry je to dobrý přístroj, ale jsou bohužel i lepší, o tom není sporu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Také se přikloním k názoru že s Lídlskopem musí jít sledovat albedové útvary na povrchu Marsu.
Problém bych hledal spíše v tom že kotouček Marsu je dost malý a detaily se díky seeingu opravdu lehce přehlédnou.
Je to podobné jako vykoukat drobné detaily v atmosféře Jupiteru. Všechno záleží na zkušenostech pozorovatele a také na jeho kvalitě zraku.
Osobně jsem na Marsu polární čepičku nevykoukal, žádný filtr jsem nepoužil, možná to bylo tím. Kotouček byl hodně světlý. Na nějaké albedové útvary jsem se musel trochu rozkoukat, ale vždy to byly alespoň pro mě nejasné tmavší oblasti, možná bych řekl tečky (body) na kotoučku. Nic víc nic míň. Pozoroval jsem vždy se zvětšením kolem 100x. Mars mě díky tomu moc nenadchnul. ;)