Teslíny

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

Zdravím všechny. Včera jsem se byl podívat do Brd a napadlo mě jedno použitelné místo. Je to usedlost Teslíny (pozor název ani není na mapy.cz, na googlu earth ale ano) tato usedlost se nachází zde: http://www.mapy.cz/?query=#mm=ZP@x=1315 ... 09280@z=15
a naštěstí se dá jít asi (i jet) 200 m do pole, kde již tak neruší provoz. Včera (v neděli asi v 21hod) tam ale projely asi jen 3 auta za 30 min.
Výhody: dostupnost autem z Prahy, Plzně, Příbrami. Nadmořská výška 720 m. Na jih jsou první vesnice až 8km vdušnou čarou daleko, na sever je Vojenský újezd Brdy (takže také žádné dohledné světlo.) Na západ je asi 3 km daleko vesnička Míšov (116 obyvatel) ale když jsem se tam byl podívat, viděl jsem odhadem asi jen 7-8-9 lapm, velmi nádoně rozmístěných.
Nevýhody: Na východ je 8km vzdušnou čarou Rožmitál pod Třemšínem (cca 4000 obyvatel), ale není to zase tak zlé, na tu dálku. V samotných Teslínech jsou ale 2 lampy na hlavní silnici. Teď v zimě na sněhu docela svítí, ale jsou na úrovni stromů, které až obrostou listím, je celkem dost zacloní.
Zkusmo jsem změřil oblohu a SQM mi ukázalo až 21.67, ale tento údaj není asi moc směrodatný, jelikož byla inverze a hvězdy nebyly snad ani vidět, ale zato bylo v inverzi znát na východním horizontu lehký svit Rožmitálu pod Přemšínem. Myslím, že toto místo má potenciál hlavně pro fotografy. Výhled je všemi směry stejný, ale kvůli lesmům není až na horizont. Přidávám foto, které jsem pořídil někdy na podzim z Teslín (výhled je na louku) ale za svitu měsíce (skoro úplněk) Směr fotky: jiho-východ.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 1306565003
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Teslíny

Příspěvek od Konihlav »

podobnou lokalitu zde na foru jiz zminil vla a to nasledujici: http://www.mapy.cz/?query=#mm=TP@x=1315 ... 14080@z=13
takze vcera byla alespon nejaka hvezda na miste videt? kdyz je to jen 700 neco? ja sleduji pocasi kazdy den a vcera jsem nikam nevyjel. Dnes zkusim Sumavu, snad tech 1000 bude stacit a snad to alespon na chvilku vyjde, kdyz uz dlouho nic...
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

Situace byla trochu proměnlivá. V Praze byly vidět hvězdy, ale byla dost inverze, po cestě když jsem jel se zatáhlo (nebo tam už zataženo bylo) a na místě taktéž, ale jak jsem projížděl tu lokalitu sem a tam, jednu chvíli to vypadalo, že by se i mohlo vyjasnit a byl vidět orion trochu, pak se to ale zase zhoršilo, montáž jsem vůbec nevytáh z auta.  Celkem příjemně mě překvapilo, že i na sněhu a za inverze nebylo při pohledu na oblohu znát typický naoranžovělý nádech, který je za inverze znát i na jinak velmi dobrých místech. To místo na které odkazuješ, je ale přeci jen jinde a jelikož tamtudy jezdím do Nepomuku (město) vím, že lokalita kolem Roželova a Starého Smolivce je o dost jiná, než Teslíny. Zvláště na jih (který je pro mě osobně dost důležitý) je již trochu světlo. výška je tam asi 600m, což není špatné.
Oko1

Teslíny

Příspěvek od Oko1 »

To vypadá pěkně, jak dlouho jsi tam jel (z Prahy?). Z Prahy bych odhadoval cca hodinku.

Jinak v Praze z okna jsem v neděli viděl Orion, vytáhl jsem dalekohled SW 100/500 a na něj nový okulár Scopos 35, a hle - M42 jako vyšitá!:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

Z Prahy jsem jel asi 1h a 20 min, ale jen proto, že jsem se dost loudal. Na dálnici jsem jel asi 90km/h a pak i stavěl a měřil všelijak oblohu kolem cesty (s hodnotami ale dost bídnými - kolem 18,55 až 20.) Jinak se to dá zvládnout z Prahy až na místo i za 50 min., když není moc provoz. ještě bych dodal, že to pole je teď v zimě pod sněhem a je tudíž skoro nepřístupné. Auto se zaparkuje bez problémů, ale pak je tam asi 70cm sněhu :-)
Oko1

Teslíny

Příspěvek od Oko1 »

Až tam budeš mít někdy cestu, tak se rád připojím. Sice vzhledem k bydlišti hledám spíš něco jižně od Jílového, ale zatím celkem neúspěšně:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

V samotných Teslínech jsou ale 2 lampy na hlavní silnici.Jen mě teď napadlo, jestli někdo nemá "přijatelný" způsob jak ty 2 lampy po dobu pozorování odstavit? Protože pak by to znamenalo, že ta lokalita bude skoro úplně tmavá... Co se týče místních obyvatel, za 30 min jsem tam nikoho neviděl, asi by si toho ani nevšimli. Teslíny jsou asi jen 5 baráků všeho všudy.

Oko1: SZ
michal.b

Teslíny

Příspěvek od michal.b »

Nejlepsi je samozrejme domluvit se na nejakem prijatelnem reseni s mistnimi (na obecnim urade, Tesliny patri pod obec Vesin). Ale pokud ty lampy nejsou nejake uplne hruzy, tak bych si asi nasel nejake mistecko kam primo nesviti a neresil bych je, vliv na oblohu bude mizivy.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Teslíny

Příspěvek od Konihlav »

nam foticum navic staci, aby nam lampy nesvitily do tubusu, stejne jako napr. i projizdejici auta. Co se tyka momentalni situace predpokladam, ze to pole bude pokryte hodne silnou vrtsvou snehu, jako ostatne ted vsude. Ja uz s sebou po zkusenostech vozim nejen snehove retezy, ale i malou lopatku a dokonce i hrablo ;-)
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

tak tím zakrytím těch lamp jsem to nemyslel nějak extra vážně, jelikož taky hlavně fotím, je jasné že 2 lampy sotva svítící na silnici budou na třeba 200m daleko mít naprosto zanetbatelný vliv na oblohu, navíc, když jsou kolem nich na stejné úrovni stromy. Ano, místo je zcela pod sněhem a prokopávat se tím lopatkou se mi nějak nechce Ještě jsem si vzpoměl na takovou informaci - kolem silnice jsou keříky a stromy, takže prosvit světel od aut není ani znát. (zvláště budou li obrostlé listím)
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

mám tu další věc, díky které by Teslíny mohly být o něco lákavější. V sousední vesnici Míšov (3km od teslín) je "rekreační zařízení" http://www.misov.eu/index.php?option=co ... e&Itemid=1
a vypadá, že ceny jsou velmi "lidové" Moc jsem to nestudoval, ale ve smluvních podmínkách jsem viděl, že mimo sezónu stojí pronájem celého objektu (pro 8 lidí) a na týden 12000 Kč, v sezoně 14000. Takže to znamená, že mimo sezonu je to asi 200kč na noc a na osobu popis ubytování: 110 m[ch178],pro 8 osob,ALARM, 2 ložnice,obývací pokoj se zavěšenou postelí,SAT-TV, radio,DVD,video,WIFI, kuchyně s kombinovaným sporákem, el.topení, kávovarem,mikrovlnou troubou, krb, lednice s mrazákem,myčka nádobí, zast.terasa, toustovač, jídelní kout, koupelna, WC, balkon,gril, zahradní nábytek,bazén 3.5m. Takže ať jako kolektiv, nebo jednotlivě, můžete "vegetovat" kolem Brd za velmi přijatelný penízek, přes den si užívat přirodu a v noci tmu :-)
Slávek

Teslíny

Příspěvek od Slávek »

A opět se hlásím s aktuální zprávou z této oblasti Včera jsem zase projížděl touto lokalitou a ve veničce Míšov (zmiňovaná výše) včera nesvítilo pouliční osvětlení... tma jak v pytli. bohužel když jsem tam přijel, zatáhlo se trochu vysokou oblačností, byla lehká inverze a zrovna zapadal měsíc.. po asi 30 min, kdy už nebyl skoro vidět, ale gradient oblohy na západě stále byl dost znatelný jsem naměřil pomocí SQM 21.01, což není nic moc, ale vzhledem k situaci to šlo. přikládám foto z Míšova. Foceno to bylo ale stále za svitu měsíce, který byl už na horizontu. na fotce je jasně vidět jas oblohy (od měsíce) ale povšimněte si, že ani na horizontu moc není znát typický naoranžovělý zákal od pouličních lamp (který je v zimě na sněhu zpravidla patný skoro všude). směr fotky je severozápad.
http://www.facebook.com/photo.php?pid=3 ... 1306565003
Odpovědět