No chci s tim fotit v afokální kofiguraci-na to, pokud dobře vim, je reduktor T-2, na kterej se dá takový kolečko, na který už se šroubuje tělo foťáku. Do toho T-2 se dá dát okulár, kterej promítá na čip, ne? Opravte, mě prosím:). Pravděpodobně ho koupim ve Fotoškoda:
http://online.fotoskoda.cz/cgi-bin/wbcg ... dkud_det=M
za necelejch 50000 tisíc. (Cena je 53500 - 5% - kdo to koupí má střibrou zákaznickou kartu a ta dává slevu 5% = 50825 Kč, já mám ale zlatou s 8% slevou=49220 s DPH). V ceně je
AUTOSTAR
OKULÁR 26mm
HLEDÁČEK 8x50mm
NAVÁDĚCÍ SYSTÉM S DATABÁZÍ 30.223 objektů
LPI KAMERA
POLÁRNÍ HLEDÁČEK
REDUKCE 1,25"/2"
STATIV A TUBUS.
Na okulár se jich ještě zeptám.
Jestli chcete hnout žlučí tak se mrkněte na:
http://www.telescopes.com/products/Mead ... 28013.html
Jeto tak, amíci to maj za polovic:). Ale můžete si aspoň prohlídnout parametry...
Nicméně to budu kupovat asi až v dubnu, takže na zkušenosti si počkáte >:(.

Ta LPI kamera by mohla bejt taky zajímavá- zapojim ji do notebuku z netebuku natáhnu kabel zpátky do dalekohledu a můžu zůstat někde zalezlej. Teda doufám, že to půjde...
Vla: Vinětace je co

? Neni to, že světelnej kužel z primáru je v místě dopadu na sekundár větší? Nebo se opět pletu? Vysvětlíš mi to pls :'(? Ach, ty začátečníci... Ale s tim ohniskem ti rozumim: délka tubusu je 738mm + 101(r) - (vzdálenost sekundáru od konce tubusu, kterou neznám. ale bude to tak 100 mm) mi vychází asi 7 centimetrů kolmo od tubusu, což myslim je delší než ostřící válec + vercajk. Ale těch 100 mm sem odhadl z fotky, radši bych to měl změřit.
Mp: jo chtěl bych to udělat tou projekcí okuláru na čip, třeba až budu fotit planety nebo Měsíc. Na dlouhý expozice jen v primárnim. A myslíš, že by šlo jak okulár, tak objektiv? Na nějaký detaily na Měsíci by to možná nebylo špatný, ale nevim jestli je to technicky možný...Udržet to v ruce a zaostřit???...
autopointer je fajn, o něm už sem načetl dost:)
S tim pointováním potřebuju dost poradit, nikdy sem nepointoval, tak ani nevim moc o co jde. Vim že pořebuju mimoosý hledáček, nebo pointační dalekohled, ale nevim k čemu:). Tak díky za pomoc