Okulár na Digiastrofoto

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Čaute,
Chystám se koupit dalekohled Shmidt-Newton Meade SN-8 (d 203, f 812), k dispozici budu mít Canon EOS 20D. Jaký okulár byste mi doporučili pro focení přes okulár? Jakou výbavu budu k focení potřebovat? Dalekohled nepotřebuje komakorektor. Má cenu kupovat hned na začátek filtry, nebo se bez nich obejdu? Je vhodnější 1,25" nebo 2" okulár? Byl bych rád i za konkrétní návrhy nebo značku a typ. Určitě budu pozorovat i bez foťáku, takže by měl být použitelnej i na normální pozorování. Existuje i okulár Meade, který má proměnlivou ohniskovou vzdálenost, má cenu nad tím uvažovat? Rozhodně bych za výbavu k focení nedal jednorázově víc než 10000. Díky za rady ;D

P.S. Doufám, že tohle téma tu není duplicitně, snad mi to odpustíte :).
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

Jo a ještě bych byl vděčnej za nějakej link na techniky a NÁVODY, jak to celý zapointovat, nemám s tim žádnou zkušenost, takže bych potřeboval návod srozumitelnej... Fotit chci i v primárním ohnisku.
Hadra

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od Hadra »

No, ja Ti moc neporadim, ale zajima me Tvoje vize. Kdybys treba potom popsal zkusenosti, ev. nake fota na web a tak. Mam dojem, ze tento typ dalekohledu zatim neni moc rozsiren(mozna se pletu) K okularum - nevim co bude v setu, ale asi nic moc. Koupil bych jeden 2" tak mozna 25mm a jiste jeden 1,25" na planety a mesic - a to celestron X-cell treba 5mm , ted jsou za 2390 myslim a ten 5mm vysel v testu, ktery jsem videl jako velice dobry. Celkove tak 5000 a jeste mas pulku rezervy.
Ahoj......a dej vedet, jak si spokojen s dalekohledem. :hi:
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
vla

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od vla »

Hlavně by si se měl zajímat o velikost sekundáru, kvůli vinětaci při focení, někteří výrobci je dělají hodně malé, takže pak je to pouze na vizuál. Potom jestli lze zaostřit na čip foťáku, pokud nedoostříš máš velký problém,( lépe řečeno dostatečná vzdálenost ohniska od konce okulár výtahu při jeho zasunutí, počítej s nějakou redukcí na uchycení foťáku), nepočítej s redukcí typu barlow na focení, dost výrobců to uvádí, protože to prodlouží polohu ohniska za okulár. výtah, podstatně si snížíš světelnost systému a tím to bude na focení nanic. . Okuláry jsou celkem jedno, pokud budeš dokupovat snad aby měli dostatečnou vzdálenost výstupní pupily, pro pozorování aspoň 10 mm, pro focení raději 20 a více. Já osobně mám pocit, že 2" okuláry jsou trochu zbytečné, pokud máš jednopalcový se stejným zorným polem asi rozdíl nepoznáš, naopak později(zatím nejsou nutné) při nákupu filtrů dost ušetříš, ale rozhodni se sám , někdo preferuje 2" a já zdrovna ne. Jinak bych očekával, že to bude velmi kvalitní dalekohled za rozumnou cenu, kdybych chtěl tento rozměr kupovat byl by to favorit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vla

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od vla »

kulhous napsal: Jo a ještě bych byl vděčnej za nějakej link na techniky a NÁVODY, jak to celý zapointovat, nemám s tim žádnou zkušenost, takže bych potřeboval návod srozumitelnej... Fotit chci i v primárním ohnisku. To si hlavně dobře dohodni s dodavatelem, ohledně periodické chyby, vůle v deklinaci, možnosti autopointéru, možnosti připojení ovládání s korekcí per. chyby atd. A zase jsme u dostatečné vzdálenosti ohniska za okulár. výtahem , buď budeš potřebovat mimoosý hledáček, ten potřebuje trochu místa, nebo uvažuj o pointačním dalekohledu.
MP

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MP »

Fotit s 20D pres okular, to si nejak neumim predstavit. S objektivem ( s jakym ? ), nebo s projekci okularem primo na senzor ?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
vla

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od vla »

MP napsal: Fotit s 20D pres okular, to si nejak neumim predstavit. S objektivem ( s jakym ? ), nebo s projekci okularem primo na senzor ?
Já jsem předpokládal, že to bylo v takovéto konfiguraci myšleno na planety?
kulhous

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od kulhous »

No chci s tim fotit v afokální kofiguraci-na to, pokud dobře vim, je reduktor T-2, na kterej se dá takový kolečko, na který už se šroubuje tělo foťáku. Do toho T-2 se dá dát okulár, kterej promítá na čip, ne? Opravte, mě prosím:). Pravděpodobně ho koupim ve Fotoškoda:

http://online.fotoskoda.cz/cgi-bin/wbcg ... dkud_det=M

za necelejch 50000 tisíc. (Cena je 53500 - 5% - kdo to koupí má střibrou zákaznickou kartu a ta dává slevu 5% = 50825 Kč, já mám ale zlatou s 8% slevou=49220 s DPH). V ceně je
AUTOSTAR
OKULÁR 26mm
HLEDÁČEK 8x50mm
NAVÁDĚCÍ SYSTÉM S DATABÁZÍ 30.223 objektů
LPI KAMERA
POLÁRNÍ HLEDÁČEK
REDUKCE 1,25"/2"
STATIV A TUBUS.
Na okulár se jich ještě zeptám.
Jestli chcete hnout žlučí tak se mrkněte na:
http://www.telescopes.com/products/Mead ... 28013.html
Jeto tak, amíci to maj za polovic:). Ale můžete si aspoň prohlídnout parametry...

Nicméně to budu kupovat asi až v dubnu, takže na zkušenosti si počkáte >:(. :)
Ta LPI kamera by mohla bejt taky zajímavá- zapojim ji do notebuku z netebuku natáhnu kabel zpátky do dalekohledu a můžu zůstat někde zalezlej. Teda doufám, že to půjde...

Vla: Vinětace je co :)? Neni to, že světelnej kužel z primáru je v místě dopadu na sekundár větší? Nebo se opět pletu? Vysvětlíš mi to pls :'(? Ach, ty začátečníci... Ale s tim ohniskem ti rozumim: délka tubusu je 738mm + 101(r) - (vzdálenost sekundáru od konce tubusu, kterou neznám. ale bude to tak 100 mm) mi vychází asi 7 centimetrů kolmo od tubusu, což myslim je delší než ostřící válec + vercajk. Ale těch 100 mm sem odhadl z fotky, radši bych to měl změřit.

Mp: jo chtěl bych to udělat tou projekcí okuláru na čip, třeba až budu fotit planety nebo Měsíc. Na dlouhý expozice jen v primárnim. A myslíš, že by šlo jak okulár, tak objektiv? Na nějaký detaily na Měsíci by to možná nebylo špatný, ale nevim jestli je to technicky možný...Udržet to v ruce a zaostřit???...

autopointer je fajn, o něm už sem načetl dost:)

S tim pointováním potřebuju dost poradit, nikdy sem nepointoval, tak ani nevim moc o co jde. Vim že pořebuju mimoosý hledáček, nebo pointační dalekohled, ale nevim k čemu:). Tak díky za pomoc
Clear_Sky

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od Clear_Sky »

Pokud jsi od Jindřichova Hradce (jak je uvedené místo v popisu), pak koukni na stránky www.moty.cz, kde je odkaz na hvězdářské dalekohledy - třeba nejsme daleko a můžem prodiskutovat problematiku různých metod focení i LXD-75 přímo.

Pěkný den.
MP

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MP »

kulhous napsal:
Mp: jo chtěl bych to udělat tou projekcí okuláru na čip, třeba až budu fotit planety nebo Měsíc. Na dlouhý expozice jen v primárnim. A myslíš, že by šlo jak okulár, tak objektiv? Na nějaký detaily na Měsíci by to možná nebylo špatný, ale nevim jestli je to technicky možný...Udržet to v ruce a zaostřit???...
Ty fotoadaptery jsou prave delane na foceni pres okular a objektiv - je to hlavne pro kompakty, kde je objektiv rozmerove maly a nejde odmontovat ( proto mne to udivilo u 20D ). Promitat okularem primo na chip jde take, ale myslim, ze to bude konstrukcne narocnejsi - fotak musi byt dal za okularem, abys dostal vetsi zvetseni ( na planety ), chip 20D je pritom relativne velky ( tohle se pouziva hlavne s webkamerami ). Spis bych pouzil jen Barlow misto okularu, tim se to cele dost zkrati ( mam odzkousene s kompaktem bez objektivu ).

Vinetace je zastineni okrajovych paprsku kvuli malemu prumeru optiky nebo konstrukce ( fotoadapteru ) - okraje pole jsou pak tmavsi, nez stred. To by asi s tim okularem na tak velkem chipu hrozilo, ale na planety to nemusi vadit ( stejne zaberou jen stred pole, na cely chip je tak snadno nezvetsis ).
MilAN
Věk: 76

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MilAN »

Ten dalekohled je navržen pro fotografování, takže s vinětací si nedělej problémy. Sekundár u průměru cca 76mm  musí vyjít při jakékoliv konfiguraci  při foto na APS formát. Pro focení planet a Měsíce  je určitě výhodnější varianta projekce okulárem (není potřeba žádný širokohúhlý, postačuje standardně Plössl ).  Varianta  s objektivem na foťáku  (jde sice fotit z ruky), ale jinak je to naprosto nouzové řešení  a využívané u kompaktů, kde to ani jinak nejde.
S dalším si zatím nelam hlavu, to ukáže praxe. S tímhle přístrojem ani montáží nikdo asi moc zkušeností nemá, Schmidt/Newton  i LXD 75 od Meade jsou poměrně čerstvé novinky..
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vla

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od vla »

Vinětace ti vznikne, když máš příliš malé sekundár. zrcátko, takže film, nebo čip nebude v rozích stejnoměrně osvětlen, za naprosté minimum bych viděl tak 50 mm, lépe by bylo 60mm malá poloosa, rovněž pokud by byla výstupní trubice okulár výtahu např 1.25" je vinětace jistá, hezky to má tuším vysvětleno na svých stránkách MMys. Pokud je délka tubusu 738 sekundár -100 tak ještě musíš odečíst vzdálenost odraz. plochy primáru od konce tubusuodhad tak 50 mm, tím ti ohnisko vyjde dále. Ohnisko bys měl dostat za konec výtahu odhadem tak 6 až 7 cm, tj upínací kroužek na foťák plus hloubka čipu v těle foťáku, pokud bys používal mimoosý hledáček bude to ještě o několik cm více. Před nákupem doporučuji v dané konfiguraci vyzkoušet!!! Zkus prosím přečíst stránky MMys, funkce je tam hezky popsána. Montáže v rozumné cenové hranici, spíše žádné montáže nejsou schopné navádět focený objekt dostatečně přesně, takže musíš při focení chod montáže nějak upravovat, buď ručně přes poinační okulár, tam udržuješ hvězdu v blízkosti foceného objektu ručně na záměrném kříži, nebo ti totéž udělá autoguider. Takže pointační dalekohled je vybavený okulárem se záměrným křížem a pomocí hvězdy držené na tomto kříži vyrovnáváš nepravidelnosti v chodu montáže. point. dal musí bát pevně spojen s fotodalekohledem, pak se oba dalekohledy pohybují stejně a hvězdy snímku budou bodové. Pokud nemáš point. dal. můžeš použít mimoosý hledáček, který ti odvede z okraje zorného pole fotodalekohledu obraz vybrané pointační hvězdy zase do point. okuláru.
MP

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MP »

V souvislosti s vinetaci pisete jen o sekundarnim zrcatku ( to bude stacit ), ale co ten okular ? 20D ma, napr. proti webkamere, dost velky senzor. A hlavne mam obavu, ze ten fotak bude muset byt dost daleko za okularem. Ale nevim, praxi v tom nemam - ja na planety davam pred chip Barlow 3x.

MilAN
Věk: 76

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MilAN »

Okulár F20 má clonu o průměru cca 20 mm, při zvětšení již 2x vykreslí tedy  v rovině čipu pole 40 mm a to při formátu APS ( úhlopříčka   formátu je pod 30 mm) je již bohatě přes tvoji potřebu.  Délka za okulárem  je zhruba rovna  (z+1)*Fokuláru  , takže tak 60 mm, z toho je již 45 mm uvnitř foťáku. A protože je 2" výtah a 76 mm průměr sekundáru, nečekal bych při  normálním např, Plösslu žádný problém s vinětací.

všechny potřebné údaje jsou zde :
http://www.meade.com/catalog/lxd75/index.html
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP

Okulár na Digiastrofoto

Příspěvek od MP »

MilAN napsal: Okulár F20 má clonu o průměru cca 20 mm, při zvětšení již 2x vykreslí tedy v rovině čipu pole 40 mm a to při formátu APS ( úhlopříčka formátu je pod 30 mm) je již bohatě přes tvoji potřebu. Délka za okulárem je zhruba rovna (z+1)*Fokuláru , takže tak 60 mm, z toho je již 45 mm uvnitř foťáku.
Diky, uz se mi to zacina rysovat ( byl jsem liny si to namalovat ). Vinetace tedy nehrozi. Ale stejne by se mi nelibila ta celkova konstrukcni delka ( okular+fotak+neco, kde to neco pochopitelne roste se zvetsenim ). Neni ten Barlow jednodussi ? Na rozdil od okularu je pred ohniskem zrcadla a dal k fotaku je to stejne.
Odpovědět