Co je to síla?
Co je to síla?
Následující diskuzi jsem přesunul z tématu o rozpínání vesmíru, protože se odchýlila od tématu a dvě paralelní diskuze nebyly přehledné. Honza
porblem je v tom ze nevieme co je gravitacia a nevieme co je sila,Nevím, co je na tom k nepochopení. Což pak ste nikdy ze země nezvadaly nějaký předmět? Tak poznáte co je síla. Ta kterou musíte vynaložit, abyste překonaly tu gravitační.
Nevím, proč stoho děláte takouvou záhadu.
Vysvětlení tohoto poujmu i s matematickými aplikacemi najdete třeba na Wikipedii.
Otázkou spíš je, co způsobuje tuto gravitační sílu hmotných těles, to proč je hmota hmotná. :o
porblem je v tom ze nevieme co je gravitacia a nevieme co je sila,Nevím, co je na tom k nepochopení. Což pak ste nikdy ze země nezvadaly nějaký předmět? Tak poznáte co je síla. Ta kterou musíte vynaložit, abyste překonaly tu gravitační.
Nevím, proč stoho děláte takouvou záhadu.
Vysvětlení tohoto poujmu i s matematickými aplikacemi najdete třeba na Wikipedii.
Otázkou spíš je, co způsobuje tuto gravitační sílu hmotných těles, to proč je hmota hmotná. :o
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Co je to síla?
Nevím, co je na tom k nepochopení.Dekuji, takovou odpoved jsem cekal. Jak uz naznacil Petan123, sila je nedefinovany a nedefinovatelny pojem a chtel jsem tim jen poukazat na to, ze nekteri jedinci, opirajice se o tato "fakta", dost trivializuji cele tema. I kdyz bohuzel ve skutecnosti az tak jednoduche neni...
Co je to síla?
Dekuji, takovou odpoved jsem cekal. Jak uz naznacil Petan123, sila je nedefinovany a nedefinovatelny pojem a chtel jsem tim jen poukazat na to, ze nekteri jedinci, opirajice se o tato "fakta", dost trivializuji cele tema. I kdyz bohuzel ve skutecnosti az tak jednoduche neni...
Jak si přišel na to, že pojem "síla" ve fyzice, je nedefinovaný a nedefinovatelný pojem ?
Síla působí na tělesa buď přímo při styku dvou těles, nebo prostřednictvím silového pole - elektrického, magnetického nebo např. zemské přitažlivosti. Uvádí těleso do pohybu, zvětšuje nebo zmenšuje rychlost pohybu a může také deformovat těleso.
Síla "F" je úměrná hmotnosti tělesa "m" a zrychlení "a", které mu uděluje:
F=m.a
Jednotkou síly je 1 N (newton). Je to síla, která uděluje tělesu s hmotností 1 kg zrychlení 1 m/s2.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
- jozopovazan
Co je to síla?
keby si si precital co si napisal tak by si sam zistil ze si nenapisal co sila je.
vieme ze sila posobi, aka je velka, co robi ale co to je, tam nieje.
10" dobson, 10x50, bresser R90
Co je to síla?
Nechci se tady hadat, ale definuj mi tedy (matematicky) pismenko F ... tedy silu 

Co je to síla?
keby si si precital co si napisal tak by si sam zistil ze si nenapisal co sila je.
Síla je míra působení hmotného tělesa na jiné těleso. Můžeme to dále rozpitvávat od tohoto Newtonovského pohledu přes sílu tak, jak ji chápe kvantovka (operátor síly) nebo OTR (rozložení energie a hybnosti) nebo nějak jinak. Ale rozhodně není nedefinovaná a nedefinovatelná.
Síla je míra působení hmotného tělesa na jiné těleso. Můžeme to dále rozpitvávat od tohoto Newtonovského pohledu přes sílu tak, jak ji chápe kvantovka (operátor síly) nebo OTR (rozložení energie a hybnosti) nebo nějak jinak. Ale rozhodně není nedefinovaná a nedefinovatelná.
Co je to síla?
Nechci se tady hadat, ale definuj mi tedy (matematicky) pismenko F ... tedy silu :)Odpovědi se Ti už přeci dostalo - viz Newtonův zákon:
F = a * m
jakou jinou matematikou to chceš ?
Pak můžeš klidně definovat přítažlivou sílu...,ale vš vychází z Newtonova zákona síly.
F = a * m
jakou jinou matematikou to chceš ?
Pak můžeš klidně definovat přítažlivou sílu...,ale vš vychází z Newtonova zákona síly.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Co je to síla?
Nechci se tady hadat, ale definuj mi tedy (matematicky) pismenko F ... tedy silu 
V inerciální soustavě: F=m.a

V inerciální soustavě: F=m.a
- Honza Ebr (honza42)
Co je to síla?
Jen tak pro zajímavost, ono to s tou silou vůbec není tak jednoduché. Mě osobně to v životě nijak nepřekáží, ale hardcore teoretici si z tohohle pojmu dost rvou vlasy. Problém je v tom, že když vydáte intuitivní definici pojmu "síla", tak se vždy nakonec, alespoň implicitně odvolává na to, že už víme, co to síla je.
Pokud totiž chcete sílu definovat, tak nemůžete použít pojem "inerciální vztažná soustava". To je totiž taková soustava, ve které nepůsobí na objekty žádná síla (Tuhle logickou zvrhlost jsem si samozřejmě nevymyslel já - a popravdě nevím kdo, ale slyšel jsem ji na nějaké filzoficky orientované fyzikální přednášce.)
Pokud totiž chcete sílu definovat, tak nemůžete použít pojem "inerciální vztažná soustava". To je totiž taková soustava, ve které nepůsobí na objekty žádná síla (Tuhle logickou zvrhlost jsem si samozřejmě nevymyslel já - a popravdě nevím kdo, ale slyšel jsem ji na nějaké filzoficky orientované fyzikální přednášce.)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Co je to síla?
Jen tak pro zajímavost, ono to s tou silou vůbec není tak jednoduché. Mě osobně to v životě nijak nepřekáží, ale hardcore teoretici si z tohohle pojmu dost rvou vlasy. Problém je v tom, že když vydáte intuitivní definici pojmu "síla", tak se vždy nakonec, alespoň implicitně odvolává na to, že už víme, co to síla je.
No, já to chápu tak, že pro pozorování resp. zkoumání fyzikálních jevů jsou si inerciální i neinerciální vztažné soustavy rovnocenné a věřím, že to není špatně.
No, já to chápu tak, že pro pozorování resp. zkoumání fyzikálních jevů jsou si inerciální i neinerciální vztažné soustavy rovnocenné a věřím, že to není špatně.
Co je to síla?
Tak já se tak trochu přidám k zef-ovi a uvedu taky citaci od pana Kulhánka: "Sílu je velmi těžké definovat. Zpravidla ji chápeme jako součin hmotnosti a zrychlení. K definici pojmu zrychlení musíme umět měřit délky a čas v inerciálním souřadnicovém systému. Inerciální systém je takový systém, ve kterém se volná hmotná tělesa pohybují rovnoměrně přímočaře a volná tělesa jsou taková tělesa, na která nepůsobí síly. Celý pokus o definici síly se tak vždy uzavírá kruhem, který není možné rozumně přerušit."
Jde to vyrešit pomoci relativity a zakriveným casoprostorem, ale pak se nepočítá se sílou, a nebo kvantovkou, ale ta si neporadí s gravitací :D
Tak a teď babo raď.
Jde to vyrešit pomoci relativity a zakriveným casoprostorem, ale pak se nepočítá se sílou, a nebo kvantovkou, ale ta si neporadí s gravitací :D
Tak a teď babo raď.
Canon 50D HEQ-5 SS + N-150/750 + 9x50 hled., C6 + hyperstar, ASI533MCPro
Co je to síla?
Honza Ebr a Petan123, uz rekli vse podstatne Mozna se vsechno kolem te sily tvari jako hnidopisske slovickareni, ale osobne si myslim, ze neuspesne pokusy vedcu o definovani sily uz od dob Newtona sameho, byly velkou motivaci ke vzniku obecne teorie relativity i kvantove mechaniky.
Co je to síla?
Honza Ebr a Petan123, uz rekli vse podstatne Mozna se vsechno kolem te sily tvari jako hnidopisske slovickareni, ale osobne si myslim, ze neuspesne pokusy vedcu o definovani sily uz od dob Newtona sameho, byly velkou motivaci ke vzniku obecne teorie relativity i kvantove mechaniky.
Co budeš chápat lépe, když nechceš chápat: hmotnost x zrychlení ?
Co budeš chápat lépe, když nechceš chápat: hmotnost x zrychlení ?
Co je to síla?
To, co říká pan Kulhánek je otázka formální. Jinak je síla fyzikální veličina a nechápu tu démonizaci problému formalismu.