Za ty dva roky, co jsme se o tom naposledy bavili jsem ziskal trochu zkusenosti a muzu potvrdit, co je v tomhle clanku psano:
http://www.twcac.org/onlinehorizon/eyepiecedarkly.htm
Aplikuji podobnou techniku jako O'Meara - je potreba danou oblast hodne dlouho studovat pri velkem zvetseni. Konzistente se tak dostavam s 100mm ED refraktorem na MHV pod 14 (vetsinou kdyz kreslim planetarky, tak si dam praci a prohledam jejich okoli, jestli tam nejsou nejake slabe hvezdy, zatim nejslabsi objekt, ktery jsem zakreslil byla hvezda visualni magnitudy 14.4).
Clovek to ale nemuze delat furt, zere to hodne casu a trpelivosti. Treba vykoukat vcera ty slabe hvezdy v okoli supernovy v M101 mi zabralo odhadem hodinu (byl jsem liny vytahnout paralaktiku, s ni by to slo mnohem lip a rychleji).
Je to presne jako v tom clanku. Tyhle slabe hvezdy nejsou po vetsinu doby vubec videt. Vlastne je to prakticky uplne to same jako pozorovani detailu na planetach. Vetsinou se jenom obcas mihnou a je potreba koukat se dlouhou dobu, aby se clovek utvrdil, ze tam opravdu je. Je taky dobre o tech hvezdach nevedet (schvalne jsem si nenakreslil vyhledavaci okoli supernovy, abych nebyl ovlivnen). Pri pozorovani si zakreslim kandidaty na hvezdy, no a az me to prestane bavit, tak se musim rozhodnout, ktere jeste povazuji za realne. Treba vcera se mi neco mihalo i smerem na jih od supernovy. Nebylo to ale dostatecne casto, abych si byl jisty, ze je to hvezda. Kdyz jsem se doma kouknul na thynkovu fotku, tak se mi tam pravdepodobne mihala NGC5455. Cele je to vlastne o trpelivosti a treninku. Je potreba naucit se odhadovat, co je jeste realne a co ne. Jak pisou v tom clanku, zkuseni pozorovatelum staci objekt videt po 5-10% doby.
Druha zajimava vec, kterou jsem tady uz nakousnul je, ze s 250mm Newtonem se takhle daleko nedostanu (limit napr. pri posledni kresbe M57 byl k magnitude 15.0). Moje teorie je, ze je to pravdepodobne dano komfortem, ten je pri tomto stylu pozorovani nutny (ostatne to pisou i v tom clanku). 100mm refrak na paralaktice je o necem uplne jinem nez postuchovat ve stoje pri 620x dobsona. Nemuzu si na dlouhe minuty clonit oci proti okolnim svetlum a tak se vlastne ani poradne neprizpusobi na tmu.