Geminidy2009
Geminidy2009
Ja se pridam vcera presne 01:30hodin se u mne vyjasnilo obloha bez mracku a jasne nebe tak sem vylezl ven a koukam prvni viditelnej meteor ve 02:15 sel se souvezdi oriona smerem k bykovi a druhy ve 02:45 sel pres souhvezdi medvedice tak nevim zda to nebyl orinoid a ursuid a nebo ze by geminidy jinak to byly pekny koule mag bych tipoval tak -2 
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
- Honza Ebr (honza42)
Geminidy2009
No taky jsme mívali experty, co hlásili meteor jako Perseidu, když letěl v Perseu - a pak se divili, že jsme posílali jejich pozorování do... (IMO to nebylo ).
Meteorický roj Geminid má v Blížencích radiant, to znamená, že všechny meteory z tohoto roje, pokud si je pomyslěn prodloužíte zpět, tak projdou malou oblastí v Blížencích, konkrétně je to torchu na sever od Kastora. Ale klidně můžou být na úplně opačné straně oblohy. Naopak, když je meteor v Blížencích a letí třeba do radiantu, nebo kolmo na směr k němu, tak to Geminida není - takže informace o tom, kterym letěl souhvězdím je sama o sobě bezcenná.
Pokud letěl meteor z Oriona do Medvědice, tak to určitě nebyla Ursida, protože ta by musela letět z Medvědice (malé!) - ale znova pozor, nevykládejte si to jako, že tam ten meteor začíná, mezi začátkem meteoru a radiantem musí být mezera aspoň tak dlouhá jako meteor sám (kromě bolidů a případů, kdy je radiant na obzoru). A Orionida to taky nebyla, protože přestaly lítat před měsícem.
Jaké větší roje jsou zrovna aktivní, lze zjistit na http://www.imo.net/calendar/2009#table5, Geminidy už jsou "oficiálně povoleny"
Meteorický roj Geminid má v Blížencích radiant, to znamená, že všechny meteory z tohoto roje, pokud si je pomyslěn prodloužíte zpět, tak projdou malou oblastí v Blížencích, konkrétně je to torchu na sever od Kastora. Ale klidně můžou být na úplně opačné straně oblohy. Naopak, když je meteor v Blížencích a letí třeba do radiantu, nebo kolmo na směr k němu, tak to Geminida není - takže informace o tom, kterym letěl souhvězdím je sama o sobě bezcenná.
Pokud letěl meteor z Oriona do Medvědice, tak to určitě nebyla Ursida, protože ta by musela letět z Medvědice (malé!) - ale znova pozor, nevykládejte si to jako, že tam ten meteor začíná, mezi začátkem meteoru a radiantem musí být mezera aspoň tak dlouhá jako meteor sám (kromě bolidů a případů, kdy je radiant na obzoru). A Orionida to taky nebyla, protože přestaly lítat před měsícem.
Jaké větší roje jsou zrovna aktivní, lze zjistit na http://www.imo.net/calendar/2009#table5, Geminidy už jsou "oficiálně povoleny"
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Geminidy2009
Aj predpoved pocasia na veekend vyzera celkom fajn...est ekeby som nemal zapal mocovych ciest by to bolo najviac fajn ;D
Geminidy2009
SMRST vidi nieco podozrive.
Bol vsak cca 27 h vypadok PC (nabehlo to vcera dopoludnia), tak netusim, ci toto je skutocne odraz meteorov. Dnes vecer budem mudrejsi....
Ale vyzera to, ze to nie je sum, ale skutocne metory
Pre vizualistov je vsak predpoved dost rozporuplna. Nad Britskymi ostrovmi je a bude tlakova vys. V moskovskej oblasti zapasili s privalmi snehu
A prudenie je prave smerom od severovychodu.. No uvidime
Bol vsak cca 27 h vypadok PC (nabehlo to vcera dopoludnia), tak netusim, ci toto je skutocne odraz meteorov. Dnes vecer budem mudrejsi....
Ale vyzera to, ze to nie je sum, ale skutocne metory
Pre vizualistov je vsak predpoved dost rozporuplna. Nad Britskymi ostrovmi je a bude tlakova vys. V moskovskej oblasti zapasili s privalmi snehu
A prudenie je prave smerom od severovychodu.. No uvidime
Geminidy2009
K predoslemu postu len tolko. Na SMRSTi mame Geminidy... A su vyrazne Laci, tak vydaj SMRST-i prikaz, nech odfukne oblacnost... 
Archivuju sa Ti niekde tie prehladove denne stlpcove grafy s hodinovymi frekvenciami? Ak to nie je problem, mozes to hodit obcas na forum? Moc dik.
Archivuju sa Ti niekde tie prehladove denne stlpcove grafy s hodinovymi frekvenciami? Ak to nie je problem, mozes to hodit obcas na forum? Moc dik.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Tak se nám tu na jihu Jablonce přes den několikrát vyjasnilo a zase zatahlo. To se stalo i teď večer, kdy hlavně mezi 21 a 22h bylo kolem zenitu jasno.
Nemůžu kvůli nemoci vůbec ven, tak jsem namířil na oblohu aspoň foťák. Nakonec jsem neodolal a na chvíli si šel oblohu prohlédnout. Ale zatímco jsem si sedal do křesílka a zahlédl při tom první kousek, tak v následujících asi 15-20 minutách jsem neviděl už vůbec nic.
Nakonec, při druhé prohlídce fotografií jsem objevil jednu slabší geminidu. Na to počasí, oblačno s mraky místy až do zenitu, a na to zorné pole 50mm objektivu (asi 25x18st) dobrá trefa
Geminida 12.12.2009 ve 21:21 SEČ, ořez
expozice 20 sekund na stativu, Canon 30Da, Super-Takumar 3,3/50mm, ISO1600
Nemůžu kvůli nemoci vůbec ven, tak jsem namířil na oblohu aspoň foťák. Nakonec jsem neodolal a na chvíli si šel oblohu prohlédnout. Ale zatímco jsem si sedal do křesílka a zahlédl při tom první kousek, tak v následujících asi 15-20 minutách jsem neviděl už vůbec nic.
Nakonec, při druhé prohlídce fotografií jsem objevil jednu slabší geminidu. Na to počasí, oblačno s mraky místy až do zenitu, a na to zorné pole 50mm objektivu (asi 25x18st) dobrá trefa
Geminida 12.12.2009 ve 21:21 SEČ, ořez
expozice 20 sekund na stativu, Canon 30Da, Super-Takumar 3,3/50mm, ISO1600
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 49
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Dnes u nás v noci bylo počasí naprosto beznadějné, stejně jako nad zbytkem Evropy, nejbližší alespoň pěkné počasí bylo cca. 100 km za hranicema v Německu a to by už mohlo... ;D
Uvidíme dneska...
Uvidíme dneska...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Geminidy2009
U mne teze este sem koukal ve 3 rano jestli se nevyjasni a nic 
Triedr 40x70,Newton 130/650 EQ2
Geminidy2009
mam taku otazku...len sa nikto neurazte ked vas nazvem starsimi rocnikmi...
vy ako starsie rocniky...alebo aspon co sa tyka poctu rokov ako dlho sa venujete astronomii...teda bola situacia ohladom pocasia vzdy tak zalostna pocas zimných mesiacov? alebo je to len vec poslednych rokov?? snazim sa us dva roky chytit ci uz leonidy geminidy orionidy , proste hockotry zimny roj.,...a furt deka...uz ma to s*** :-X
vy ako starsie rocniky...alebo aspon co sa tyka poctu rokov ako dlho sa venujete astronomii...teda bola situacia ohladom pocasia vzdy tak zalostna pocas zimných mesiacov? alebo je to len vec poslednych rokov?? snazim sa us dva roky chytit ci uz leonidy geminidy orionidy , proste hockotry zimny roj.,...a furt deka...uz ma to s*** :-X
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 49
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Dával sem tady kdysi seznam pozorování a počasí během činnosti hlavních rojů...když sem začínal (začátek 90. let) byly Leonidy a Geminidy prakticky vždycky se špatným počasím, Leonidy sem měl pěkné od roku 1998 prakticky každý rok, totéž Geminidy...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Geminidy2009
Já měl kdysi statistiku, že na Perseidy a Leonidy je vždy zataženo, ta se u Perseid porušila až někdy po roce 2005 a u Leonid prakticky neporušila. Na Geminidy vychází tak 1 ze 3 až 4 maxim jasno, nebo aspoň jasno po nebo před maximem, takže žádnou tragédii v tom nehledej, je to prostě smůla. U nás je zataženo příliš často 
Martin Gembec, Astronomické události
Geminidy2009
Tady v Irsku bylo velmi pekne. V sobotu v noci jsem ridil asi 200km a tri Geminidy jsem videl jen tak z auta. Tuhle noc vyrazim na dele.