Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo
osim: Taky zajímavý, ikdyž neznámý kousek. Jestli AR vrstvy, nebo ne? Težko říct. Záleží, jak bude celkově ukazovat. Jestli to bude hlavní a využívany dalekohled, nebo jen na občasný pokoukání. Hlavně aby bylo dobré vyčernění tubusu, nějaké ty clony a aby to nedělalo odlesky. AR vr. bych nechal na konec po zkušenostech z pozorování. Ono taky kdo pořádný AR vr. udělá, aby se to vyplatilo.
I na DSO dokaže 150mm achro překvapit, ale DSO silák to holt není. S F11 a slušnějším třeba 30-35mm širokáčem to bude pěkný.
Spíš by mě zajímalo, jak to bude ukazovat planety při asi 200x až asi 270x. Jednou dej určitě vědět.
Montáž záleží na peněžence, ale taky lze provozovat na zbastlené, ale pevné AZ za pár stovek. Nebo udělat tubus třeba z hliníku a pak na vizuál v klidu na EQ6.
Jó a nevím, jestli tam máš zenit. zrcátko, nebo hranol. Jestli ano, tak snad trochu slušnější. Tady se moc nevyplatí šetřit.
I na DSO dokaže 150mm achro překvapit, ale DSO silák to holt není. S F11 a slušnějším třeba 30-35mm širokáčem to bude pěkný.
Spíš by mě zajímalo, jak to bude ukazovat planety při asi 200x až asi 270x. Jednou dej určitě vědět.
Montáž záleží na peněžence, ale taky lze provozovat na zbastlené, ale pevné AZ za pár stovek. Nebo udělat tubus třeba z hliníku a pak na vizuál v klidu na EQ6.
Jó a nevím, jestli tam máš zenit. zrcátko, nebo hranol. Jestli ano, tak snad trochu slušnější. Tady se moc nevyplatí šetřit.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušej nejdříve kvalitu objektivu, je to spíš typický planetární dalekohled, ta váha je docela vysoká, bude to chtít opravdu bytelnou montáž, protože torzní síly dlouhého dalekohledu budou mávat i s montáží, která unese 50kg. Na vrstvy bych se vykašlal, nějaké světlo by to přineslo, ale nic zásadního, asi jako rozdíl mezi 150mm a 158mm dalekohledem.
TH: To už bude slušný na planety a docela krátky na montáž. Jaká to bude?
Právě na planety a Měsíc ve spojení s binohlavou jsem moc zvědavý. S montáží ještě bude trochu oříšek. Tubus s výtahem váží cca 15 kg, objektiv bude mít asi 4kg a binohlavice se dvěma okuláry taky něco váží. A samozřejmě nějaký hledáček. No, vypadá to na stavbu vlastní montáže. Chtěl jsem sice koupit NEQ-6 GO-TO, ale ty hmotnosti (v součtu kolem 21 kg) jsou asi za hranicí její únosnosti. Istar dělá také nádherné lehké otevřené příhradové tubusy, ale to už by bylo nad mé finanční limity.
Právě na planety a Měsíc ve spojení s binohlavou jsem moc zvědavý. S montáží ještě bude trochu oříšek. Tubus s výtahem váží cca 15 kg, objektiv bude mít asi 4kg a binohlavice se dvěma okuláry taky něco váží. A samozřejmě nějaký hledáček. No, vypadá to na stavbu vlastní montáže. Chtěl jsem sice koupit NEQ-6 GO-TO, ale ty hmotnosti (v součtu kolem 21 kg) jsou asi za hranicí její únosnosti. Istar dělá také nádherné lehké otevřené příhradové tubusy, ale to už by bylo nad mé finanční limity.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Montáže NEQ6 nebo EQ6 AZ by určitě stačily na vizuální pozorování, samozřejmě je to na hranici, ale není to tak strašné.
Vyčernené to výzera dobre a v tubuse sú tri plechové clony. Hranol ani zrkadlo tam nie je, bude to nutné prerobiť lebo okulárový koniec nie je štandardný ( asi 3 mm viac ako 1,1/4 palca). Pri bežnej skúške som zistil že z 2 oj palcovým zrkadlom bude problém zaostriť a možno budem musieť skrátiť tubus.
osim : na jaké měření byl přístroj používán ? Byl vůbec používán pro zobrazení z nekonečna ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Napriek tomu že som v tomto metrologickom laboratóriu pracoval spôsob použitá mi nieje známy. Myslím však že vzhľadom na laboratórny charakter nebol primárne určený na zobrazovanie predmetov v nekonečne. Bol uložený v kolíske v horizontálnej polohe ktorá umožňovala jemnou zmenu v elevacii. Bola k tomu aj 150 mm planparalelna doska v objimke s podstavcom na zmenu polohy dosky. Predpokladám že zariadenie slúžilo alebo skôr malo slúžiť na kolimaciu resp. kalibraciu nivelalakov.Niekedy sa podobné sústavy používajú na zdanlive zobrazenie cieľa v nekonečne. Zatiaľ som nenašiel nič v dokumentácii ani literatúre katedry na presnejší popis. Ani starší pamätníci nič nevedia .Pri zbeznom terestrickom pozorovaní sa obraz javil dobre, farebná vada však bola jednoznačná v 9mm okulári a asi aj skôr.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tohle jsou pěkné kousky PENTAX
Srdce refraktoriána plesá zatímco jeho peněženka se zahrábává hluboko pod zem 
Pěkný a bytelný. K tomu snad není co víc říct.

Pěkný a bytelný. K tomu snad není co víc říct.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
no jo, ta pětadvacítka mě teda bere za srdce.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Jó, mě taky, ale i 150tka a dvoustovka při ohnisku F12 a hodně kvalitní optice, budou parádní planetární roury.
Neznám ceny, ale i ta 150tka bude sakra drahá. Přitom průměr to není velký. Ta dvoustovka bude ještě za větší ranec, ale zase na planetách to je už slušný průměr.
No a jak asi ukazuje planety ta 250tka si nedokážu ani představit. Já myslím, že Pentax už dalekohledy ani nevyrábí.
Neznám ceny, ale i ta 150tka bude sakra drahá. Přitom průměr to není velký. Ta dvoustovka bude ještě za větší ranec, ale zase na planetách to je už slušný průměr.
No a jak asi ukazuje planety ta 250tka si nedokážu ani představit. Já myslím, že Pentax už dalekohledy ani nevyrábí.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
TADY je lepší dokumentace k dalekohledům.
Jak jsem četl na internetu Pentax 250SD komplet se vším stál v roce 1995 1.2 mil. EUR, tedy dnes neprodejné. TEC 250 stojí 50 tis. USD a je na tom obrazově lépe.
Jak jsem četl na internetu Pentax 250SD komplet se vším stál v roce 1995 1.2 mil. EUR, tedy dnes neprodejné. TEC 250 stojí 50 tis. USD a je na tom obrazově lépe.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych chtěl upozornit na zajímavý optický systém, který je trochu podobný Zerochromatu, nazývají to někteří Hypochromat. Porovnání s klasickým achromátem nevychází špatně a v podstatě je to na stejné úrovni pokud uvážíme F9.7 oproti F11. Výhodou je větší singlet jako objektiv 200mm a korekční dublet s menším průměrem (160mm). Spíš to beru jako zajímavost, ale existují reálné výrobky.
V současné době v tomto průměru lze použít nový dalekohled iStar 200 F6, který byl na MHV a jako "hledač komet", ukazovalo to moc pěkně, vhodné max. zvětšení 0,25-0.5D.
V současné době v tomto průměru lze použít nový dalekohled iStar 200 F6, který byl na MHV a jako "hledač komet", ukazovalo to moc pěkně, vhodné max. zvětšení 0,25-0.5D.
Pentax ukončil výrobu astro-teleskopů někdy v roce 2008. Nicméně stále vyrábějí okuláry. Více zde:
http://www.us.ricoh-imaging.com/sport-optics/astronomy
http://www.us.ricoh-imaging.com/sport-optics/astronomy
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tohle je taky rarita, binokulár 2x200mm z achromatických čoček od známého výrobce D&G v USA, následně prodávají ještě 250mm a 300mm skládaný refraktor, rovněž optika od D&G a Edmund Scientific.