Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Ja neviem, podla mna sa na Slnko v N200 cez Baader foliu uz da pozerat len obtiazne (vyskusane), ergo pri zvacseni 100x tam musi byt svetla tolko, ze ozaj nebude vidno detaily. ......

P.S.: Slnko som najlepsie videl okom v 1-cockovom Clarkovi na Ondrejove, potom v C14 s mimoosou clonou a napokon v mojom malickom Mak 90/1300. Take Coude, ktore je ludovych hvezdarnach, je oproti tomu slabota. A najlepsie fotky su rozhodne zo zrkadiel, vacsinou usporiadanych do systemu N ci Nasmyth ;)
No,měl jsem možnost koukat na Sluníčko 316 Newtonem

http://kamii.webgarden.cz/image/17892055

http://kamii.webgarden.cz/image/17892056

Docela mě mrazilo v zádech. Byl už cítit slabší zdroj tepla v místě okuláru. Majitel po sléze dokončil výstup i na Nasmyth. S jakým zlepšením,to už se mi nepodařilo zjistit.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pokud bude na MHV jasno, má každý možnost vyzkoušet pohled do TEC refraktoru a newtona a může posoudit sám, co se mu více líbí .....
ceres

Příspěvek od ceres »

Ale o to přece jde v testech. Pokud něco testuju, pak porovnávám přístroje tak jak jsou a tedy v běžné kvalitě s odpovídajícími parametry dle výrobce. Samozřejmě mohu porovnávat jeden přístroj s různými okuláry, clonami apod. a pokaždé dostanu jiný výsledek. Dokonce i u několika stejných přístrojů obdržím trochu jiný výsledek. To že někdo bude mít Newton s mimoosou clonou, k tomu speciální filtr a vybraný okulár, může dosáhnout naprosto jiných výsledků, to je pravda. Já přece netvrdím a tobě to říkám už po několikáté, že tohle není žádný odborný test ale pouhé porovnání přístrojů, které musíš prostě tak brát.
Jednoduše se mi snažíš říct, že vidím špatně a pořadí je jiné, ale to se prostě nedá nic dělat :)
Nerozumieme si... Ja nespochybnujem to, co vidis, ani kvalitu toho TEC. Snazim sa len upozornit na sugestivnost pri podavani takychto "testov" a na to, ze sa casto porovnavaju veci, ktore nemozno porovnavat bez toho, aby bolo zdoraznene, co (rozumej aky kvalitativny level) sa porovnava. Proste, kedze velmi vela ludi tu na AF casto berie vsetko, co sa tu napise, za pismo svate, treba upozornovat na to, ze to tak nemusi byt a ze hlavne pri takejto optike je kvalita zobrazenia "kusovou" zalezitostou a vizualne pozorovanie je subjektivnou zalezitostou. Inak povedame, badam tu tendencie zamienat osobne skusenosti za objektivne testy, co nie je dobra cesta.

Stale mam na pamati, ako sa tu pred takymi dvoma-troma rokmi vehementne zastaval nazor, ze fotit dlhymi ohniskami v nasich koncinach je blbost a cesta do pekiel. Dnes je situacia naprosto odlisna. Inak povedane, chyba tu na AF cosi ako kolektivne vedomie konzistentnych nazorov. Taketo pozicie by mali hajit prave ti skusenejsi s dlhou praxou a menej by sa tu malo vynasat definitivnych sudov ;)

Takze, osobne skusenosti a ich sprostredkovanie su fajn, ale nepovysoval by som to na uroven testov. Pod tym si uz predstavujem cosi ine, kvantifikovane a opakovatelne. Nejake principy predsa treba dodrziavat, navyse ak sme tu na fore, ktoreho predmetom je exaktne poznavanie.

Len tolko som chcel, nie je to nic osobne...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

OK beru to. Názor, že se nedá fotit dlouhými ohnisky jsem již vyvracel před mnoha lety, dnes již to je minulost.
Každé porovnání je svým způsobem jedinečné a záleží nejen na podmínkách atmosféry, stavu optiky, správné kolimace atd., ale záleží i na správném typu dalekohledu a výběru objektu (jak jsi psal). V mém porovnání jsem právě ukázal, že dalekohled se nemusí u každého objektu projevit jako nejlepší a že i achromatický refraktor dokáže ukázat pěkné podrobnosti i oproti ED sklům. Takové porovnání ale nelze dělat bez znalostí jak má vypadat špatný obraz a špičkový obraz a jak rozlišit špatný a dobrý dalekohled (jeho optické vady apod.).
Newton beru jako výborný dalekohled, který má naprosto bezkonkurenční poměr cena/výkon a jako planetární dalekohled nebo DSO dalekohled je výborný. Pokud ale má soutěžit při velkých zvětšeních na hvězdách s refraktorem (např. při pozorování dvojhvězd) pak prohrává v kvalitě zobrazení (tedy pokud vynecháme drahá speciální zrcadla).

Tak a jsme u toho, co říkáme pokaždé, není univerzální dalekohled, protože univerzálnost buď snižuje kvalitu, nebo stojí neuvěřitelné peníze.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

..je čas trochu oživit diskuzi v tomto vlákně.. ;)

Do rukou a na optickou lavici se p.Rohrovi dostal velmi slušný klasický Celestron C8 - Lambda/8, SR = 0,965. Druhá změřená hodnota mne zaujala a dále především nádherně podané spoty z umělé oblohy - posuďte sami :

http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=13201

Zaujalo mne to proto, že tento SC má centrální stínění přes 30%. Velmi nadprůměrně jsou spoty i barevně čisté - Rc-index 0,58 tomu odpovídá.
Naměřené hodnoty vs. nafocené rozostřené hvězdy vyvolaly zajímavou diskuzi, kterou si můžete přečíst v uvedeném odkazu.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Te diskusi nerozumim (nemecky neumim a anglickemu automatickemu prekladu taky neda rozumet), ale taky jsem si okamzite vsimnul divneho testu na hvezde. Rozostreny "infokal" obraz vypada tak jak ma, tj. vnejsi okraj je jasnejsi a zbyle vnitrni difrakcni kruhy jsou stejne jasne. "Outfocal" ma  vypadat identicky, jenze ma naopak nejjasnejsi ten vnitrni prstenec... Tomu taky nerozumim? Muzes sem ve zkratce napsat, na co prisli?
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Intrafocal a extrafocal u katadioptru stejný být nemusí (a většinou ani není).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pokud jsem viděl testy, podobné výsledky mělo více Celestronů, při porovnání s Meade měl Celestron hodně navrh. Pokud porovnám obraz v SCT a APO, není pochyb, že APO ukazuje hvězdy podstatně lépe.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Intrafocal a extrafocal u katadioptru stejný být nemusí (a většinou ani není).
Hmm, to jsem nevedel. Precetl jsem snad celeho Suitera ("Star Testing Astronomical Telescopes"), ale zadnou takovou poznamku si nevybavuji. Je mozne, ze jsem ji prehlidnul a nebo na ni zapomel (katadioptr jsem uz dlouho nemel v ruce).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Intrafocal a extrafocal u katadioptru stejný být nemusí
Tohe jsem taky nikde nečetl, on zpravodla stejný není, protože při lamda 1/6 je ten rozdíl velmi znatelný a je znát i při 1/8. To by musela být optika tak 1/20 a to neumí ani TEC.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já jsem to četl někde na webu Vixenu, kde byla popisovaná kolimace VC-200L na hvězdě, a bylo to tam vysloveně napsané, aby se člověk nelekal že intra a extrafokální rozostřený obraz hvězdy není stejný. A skutečně tomu tak je. Přitom dalekohled je vpořádku.

Fyzikální důvod netuším, třeba to osvětlí někdo ze zdejších v oboru více vzdělaných.

edit:
dokonce jsem teď našel i nějaké obrázky, někdo na to taky poukazoval:
http://www.astronomie.be/Tranquility.Ba ... 0lpage.htm
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Já si to pro sebe a naprosto laicky vysvětluji tak, že to , o čem je zde řeč, není kasický MAK ,zrovna jako běžně prodávané SCT nejsou také klasickou verzí. Jsou to zkrácené verze, kde je krátká stavba vyvážena horším spotem ( což je obecně známá pravda. ). Proto ani extra a intrafokální obrazy nebudou naprosto korektní a symetrické.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Je to dáno přesností vlnoplochy zrcadla a tedy obrazy hvězdy před a za fokusem nikdy nejsou stejné (pouze v ideálním případě) a stejně tak u refraktorů. Tímto se de facto dá přibližně určit kvalita vlnoplochy optických komponent. Tak nějak nechápu, proč se té rozdílnosti všichni diví....
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak nějak nechápu, proč se té rozdílnosti všichni diví....Protože to nejobyčejnější kulové zrcadlo, vyrobené s rozumnou přesností, tohle nevykazuje. Zrovna tak u sériově vyráběných parabol, které tu koupíš za pár tisíc, při obyčejném pohledu i při poměrně silném zvětšení , tohle nespatříš. Při takhle velkém rozostření by to muselo být dost špatné zrcadlo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zrcadlo i lambda 1/8 toto vykazuje a možná sis toho nevšiml Milane, vždyť tohle se používá desítky let pro přibližné stanovení přesnosti povrchu zrcadla. Tohle je základ optiky, který prostě tak je.
Odpovědět