prvni dalekohled

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
caribic10

prvni dalekohled

Příspěvek od caribic10 »

Možná že jsem nejspíš vyjímka, ale předloni když jsem si dalekohled pořídil a brouzdal jsem po obloze a povedlo si mi poprvé spatřit galaxii (M81, M82) byl jsem z toho unešený... To že to byly fleky na obloze mi bylo úplně jedno. Postupně jsem zjistil jak tyto objekty vůbec vypadají a už mi nedělalo problém je na obloze vyhledat, Předtím jsem si je neuměl představit protože jsem se dalekohledem nikdy nedíval a tak mi trvalo několik pozorování než jsem je spatřil...
Když jsem se ovšem podíval 40cm dobsonem tak mě pohled přes něj posadil na zadek! Ať to byla M82 nebo řasovky, ten rozdíl je markantní a ani jeden objekt mě snad nezklamal že by to byl jen flek.
Rozpoznal jsem nespočetně daleko více detailů, nebyly to už jsem flíčky, ale ramena v M51, řasovky jaké jsem si nedovedl představit, detaily v M82, prstýnek v Lyře vypadal jako na nějakém snímku, byl to prostě hezky rozpoznatelný kroužek a ne jen rozmáznutá hvězd s tmavým středem.
Zkrátka se to tak říct nedá....
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Yuri

prvni dalekohled

Příspěvek od Yuri »

Pánové, tohle je mi teda debata, chudák tazatel, co ten si z toho odnese.

Homer: To je jako mluvit do dubu (když už jsme u té lesnické tematiky). Když naštípu jednu fůru levnou sekerou a druhou fiskarskou, tak začnu tvrdit, že 250 je pro někoho, kdo se chce "zatím rozkoukat" něčím malým a skladným to pravé? Ad aproximace, likvidity a saturace - wtf, navíc žádný tlak na ceny u dalekohledů kvůli recesi (která bude i za několik let dopředu?) není, prostě prázdná klišé. Vysvětlení, že 250 bude x-krát méně skladná, i kdyby byla zadarmo, taky neprošlo. No nic, nechme toho.

Honza Ebr: s tím vůbec nesouhlasím. V podstatě tvrdíš, že aby daná činnost někoho zaujala, musí začínat rovnou s vyšší střední třídou vybavení. Tak to přeci nefunguje. Pozorování neznalí lidé budou mít v hlavách představy á la obrázky z Hubbla, takže to 250+ stejně nezachrání. Taktéž ovládání 250+ chce už nějaké předchozí znalosti/zaujetí, vědět, co kde hledat, na co se koukat, co čekat apod., jinak její potenciál stejně zůstane nevyužit. Skok z ničeho na 130 je pořád dostatečný k tomu, aby člověk zjistil, jestli mu to něco říká, nebo ne. Pokud to někde v něm je, už jen pohled skrze malý binokulár na ty Jupiterovy měsíce či M31 by s ním měl zahýbat dostatečně. Nebo tady snad všichni začínali na 250+?

Abych mluvil aspoň trochu k věci (OP):

- 150 vs 130 - ber 130, menší, levnější, skladnější, rozdíl v tom, co uvidíš, moc velký nebude a pokud tě to chytne, stejně budeš chtít jít výš (250+); 150 by pak byla víceméně zbytečná, 130 si necháš jako stolní dalekohled a využiješ i tak

- http://www.youtube.com/watch?v=x39rE6V4 ... re=related - tady se můžeš kouknout, jak vypadá pohled skrze 200 mm zrcadlo. Vyděl to faktorem 2+ a máš cca představu, co uvidíš ve 130ce, případně na co se těšit při upgradu výše.

Edit: v průběhu toho, co jsem to psal, přibyly 4 příspěvky, takže v něčem akorát opakuji (nevinně) své předřečníky.
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od MMys »

No, chudák tazatel si z toho naštěstí odnese poznatky o tom, jak to v reálu skutečně je, a že každému stačí ke štěstí něco jiného. Někomu stačí 100mm refraktor, pro někoho je i 400mm dobson málo.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Yuri

prvni dalekohled

Příspěvek od Yuri »

No, chudák tazatel si z toho naštěstí odnese poznatky o tom, jak to v reálu skutečně je, a že každému stačí ke štěstí něco jiného. Někomu stačí 100mm refraktor, pro někoho je i 400mm dobson málo.
Jo, akorát nevím, k čemu mu takový poznatek při rozhodování o koupi bude.
Bresser 10x25, Nikon Action VII 8x40, TS 15x70, Canon EOS 500D + 18-55 IS/Tamron 70-300, paralaktický stolek ve výstavbě
MilAN
Věk: 77

prvni dalekohled

Příspěvek od MilAN »

K čemu mu bude ?
No především pochopí,- když si pročte tak během +/-
1 měsíce celou sekci pro  začátečníky-, že nelze položit veřejně otázku : co si mám koupit. Protože žádný z  dalekohledů, který si v astro obchodech lze koupit, nepatří mezi ty , které by si neměl  koupit. Začít lze jak na malém, tak i velkem přístroji.
Ale pokud o astronomii nevím nic, nikdy jsem se pořádně dalekohledem nedíval, nevím, jestli mě to bude bavit, nevím co bych chtěl ...... Ale chci :poraďte...
V tomhle případě  je potřeba si pořídit nějaký "testovací dalekohled" - a je jedno, jestli má průměr 60 , 8O nebo 130 mm. V každém případě ukáže mnohonásobně více, než neozbrojené oko. A pokud mě  nijak nenadchlo dívání se na oblohu  jen svým vlastním okem, nenadchla mě astronomie jako taková, tak pro mě rozdíl mezi 130 nebo 150 mm  průměru naprosto nic neznamená. A má -li mne to dívání chytit, je to opět jedno, jaký to byl průměr A potom už se nebudu ptát, vím co očekávám a co chci.
...................
400 mm dalekohled ukáže samozřejmě úžasné věci. Ale pokud se jím podívá nevycvičený astronom, jsou to všechno jen takové mrňavé fleky - tím víc ho  pouze zajímá, co to jsem za blázna a kolik že jsem do toho nesmyslu vložil peněz :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 71

prvni dalekohled

Příspěvek od Homer »

Yuri : Souhlasím - ta debata je jako mluvit do dubu ( nebo do zdi ). Tazatel bydlí u pole dál za malým městem, o potřebě převážení nepadlo ani slovo...Ale budiž. Beru svůj názor zpět, pojmy, které nazýváte klišé už s dovolením pro celkovou vyčerpanost vysvětlovat nebudu a tazateli přeji dobrý výběr :-).

stana

prvni dalekohled

Příspěvek od stana »

Tak nějak...
/Ideální je první dalekohled takový, který bude následně druhým nebo naopak/
Jsem to vyřešil osobně ke své spokojenosti nákupem 2 dalekohledů a používám oba, přičemž ten menší jednak samostatně/i na pozemní okukování/, jednak jako hledáček k tomu většímu..
Navíc mě potěšilo 1-2 místo v okulárových testech Ethosů které vycházejí v některých parametrech líp jak Pentaxy a přinejmenším jsou jeho velkými konkurenty.
Skoro bych řekl, že se oplatilo to, že nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Lukemon
Věk: 45

prvni dalekohled

Příspěvek od Lukemon »

Pokud pozorovací astronomii milujete srdcem i duší-stačí vám triedr.

Vzpomente si všichni na svoje začátky,i přes mlhavé fleky jste postupovali dále,jen proto že vás to bavilo,každý začátečník si tím asi musí projít sám a každý koho to chytne od triedru je navždy ztracen zvětšováním pruměru.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

prvni dalekohled

Příspěvek od MMys »

400 mm dalekohled ukáže samozřejmě úžasné věci. Ale pokud se jím podívá nevycvičený astronom, jsou to všechno jen takové mrňavé fleky - tím víc ho pouze zajímá, co to jsme za blázna a kolik že jsem do toho nesmyslu vložil peněz Smiley
Ano, toto jsem si potvrdil, když jsem v létě vzal svoji 400-ku na firemní sraz, kde se tím dívali moji spolupracovníci. Obloha sice nebyla nic moc, bylo kolem letního slunovratu. Ale největší vypalovačky, hlavně kulové hvězdokupy a pak mlhoviny s filtrem, vypadaly nádherně. Nicméně většina lidí byla zklamána. Asi očekávali něco jako fotky z Hubbla.

Prostě je potřeba si ten vývoj asi projít od začátku, ale nebránil bych se zase tak tvrdě, začít po triedru klidně něčím ve velikosti 200-250mm.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Ja povazuji toto vlakno za ukoncene, nektere rady mi dali opravdu hodne a budu se podle nich pri "rozhodovani" ridit, nektere uz mene...Vim ze se takove dotazy na AF objevuji asi casto, ze jednoznacna odpoved na to jaky 1.dalekohled asi neni, ale ja nikoho nenutil aby mi musel mermomoci odpovedet a dat mi najevo ze muj dotaz je v podstate blbost...(tak mi prominte ze jsem vam vzal Vas drahocenny cas:))
Ja jsem astronomii nadseny, ale proste nejde jednoznacne rict, zda se ji budu venovat 2* do mesice, nebo proste kazdy vhodny den. Ale to nebyl duvod proc jsem tohle vlakno zalozil, ja se ptal rozdily mezi dal.v techto relacich, popripade jestli s nema ma nekdo zkusenost etc.
A techto informaci tak v max.30% odpovedi (tem lidem dekuji:)
Z nekterych informaci mam jen gulas v hlave, ja zadnym zkratkam a pod. (zatim)nerozumim :D

to Milan: vetsina prispevku v sekci pro zacatecniky je podobna jako nektere prispevky v tomhle vlakne - a to je chrleni informaci na laika, ktery si z toho v podstate nic neodnese... Proste jsem chtel jednoduchou odpoved, radu, ktere se mi uz v podstate dostalo...

Takze diky Vsem, snad se rozhodnu dobre a muj 1.dalekohled mi prinese spoustu hezkych chvil Co bude dal, to se uvidi!

MilAN
Věk: 77

prvni dalekohled

Příspěvek od MilAN »

. Proste jsem chtel jednoduchou odpoved, radu, ktere se mi uz v podstate dostalo...
Zaznělo tu dost jednoduchých odpovědí. Bohužel ale, protichůdných. Osobně by mě zajímalo, která z nich pro Tebe je ta pravá ....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Radim_OV

prvni dalekohled

Příspěvek od Radim_OV »

Novacci to nemaji tady na foru zrovna lehke. Takovych zvlastnich odpovedi se jentak nesejde , jako v tomhle vlakne.

Novacek se dozvi , ze pokud nenakoupi rovnou 300, tak jakykoli mensi dalekohled si muze dat rovnou do p.... Pokud si nekoupi Ethosy, tak cokoli jinyho je uplne na h.... a taky pozor, aby koupeny dalekohled neztracel na hodnote atd..

Hmm , panove, pokud byste vyjeli na nejaky sraz za morem, tak by vam v pohode mohli rict - s temi ubohymi 250 skywatchers jdete do p... pokud to neni premium mirror jako Zambutto 20palec, tak se s tim ani nedivejte na oblohu - a presto toto od nich neuslysite - proc asi?

R.
OMC300, SCT8
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Nejspis dam na ty, kteri rikaji, ze pri prvnim dalekohledu neni velikost nejzasadnejsi vec.. "Osaham" si neco mensiho (130-150), kdyz mi to nebude vyhovovat, myslim si, ze nebude veliky problem dalekohled prodat, zacatecniku je spousta..(samozrejme pocitam s urcitou fin.ztratou pri prodeji,ale lepsi to, nez nevyuzity dalekohled X ktar drazsi:))

(jeste mi ale porad vrta hlavou ten Refr.102/500 na AZ-3...
Ale do dalsiho rozebirani se radeji uz poustet nebudu. Zkusim si najit informace i na zahranicnich serverech a pod.)
Yuri

prvni dalekohled

Příspěvek od Yuri »

Osobně by mě zajímalo, která z nich pro Tebe je ta pravá ....
Myslím, že udělal aproximativní projekci likvidity s přihlédnutím k hospodářskému cyklu a jde do skládací čtyřstovky ;)
adam..

prvni dalekohled

Příspěvek od adam.. »

Radim: souhlasim (i kdyz se v tom zase tak nevyznam...)

Jinak pro zastance dobsonu 200-300+ pro zacatecniky mam dotaz:
Pro koho se tedy tyto male dalekohledy, ktere jsem zminil vyse, delaji? To jsou to opravdu jen hracky pro deti max. na Mesic nebo proste dekorace? Jinak opravdu nechapu jejich vyznam, kdyz jak rikate, s nema vidim velky kulovy... fakt nevim...
Odpovědět