Uplny zacatecnik a par dotazu v bodech
do limitu 12 000 sa vojdeš s TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX)
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html (ten tretí od hora)
alebo tu 200/1200 a dokupiť filter a nejaký ten okulár...
najlepšie by bolo ísť sa pozrieť na nejaký zraz a tie ďalekohľady si ochytať
http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... ontaz.html (ten tretí od hora)
alebo tu 200/1200 a dokupiť filter a nejaký ten okulár...
najlepšie by bolo ísť sa pozrieť na nejaký zraz a tie ďalekohľady si ochytať
No, bráno zleva-zprava, tak na okuk oblohy asi nejlepším kompromisem mezi cenou, velikostí, transportovatelností a výkonem je Dobson 250/1200 mm. /Ten výše uvedený/. Jen co bych asi změnil v rámci domácího bastlení je to, že bych nahradil teflonové ložisko v azimutu/svislá osa/ nějakým "placatým" ložiskem jaké je už u třístovky.

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Možná by to tu mělo každý týden zaznít alespoň 2x.
Kupte si co největší dalekohled a nedejte na rady a alespoń rok s ním pozorujte a teprve potom začněte přemýšlet, jestli by bylo dobré zakoupit nějaký další okulár, filtr nebo udělat na dalekohledu nějaké úpravy. Určitě ani jedno není potřeba k tomu , abyste mohli pozorovat nebo abyste se stali astronomy !!!!!!!
Kupte si co největší dalekohled a nedejte na rady a alespoń rok s ním pozorujte a teprve potom začněte přemýšlet, jestli by bylo dobré zakoupit nějaký další okulár, filtr nebo udělat na dalekohledu nějaké úpravy. Určitě ani jedno není potřeba k tomu , abyste mohli pozorovat nebo abyste se stali astronomy !!!!!!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Milan mi hovoří z duše, jen jsem si to zatím nějak netroufl napsat! Každý začínající astronom se tu při koupi dalekohledu hned ptá na filtry a další okuláry a většinou hned i na focení. Já pozoruju a něco i fotím už skoro 5let a filtr zatím žádný nemám
. Okuláry to jo, ty jsem později dokupoval, ale těmi setovými se dá určitě bez problému začít. Musí to podle mě nějak přicházet samo, postupně, přirozeným vývojem praxe a znalostí. Howgh
.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Možná by to tu mělo každý týden zaznít alespoň 2x.
Milane, máš naprostou pravdu. Trochu jsem to s tím tlačením na UHC filtr přehnal, protože jsem zkušenostmi prostě trochu jinde, než úplný začátečník. Před 10-15 lety bych se upsal ďáblu, abych viděl to, co dnes vidím dvoustovkou i bez filtrů... Pro naprostého začátečníka je tedy z mého pohledu už i dvoustovka velmi, opravdu velmi dobrým základem...
Milane, máš naprostou pravdu. Trochu jsem to s tím tlačením na UHC filtr přehnal, protože jsem zkušenostmi prostě trochu jinde, než úplný začátečník. Před 10-15 lety bych se upsal ďáblu, abych viděl to, co dnes vidím dvoustovkou i bez filtrů... Pro naprostého začátečníka je tedy z mého pohledu už i dvoustovka velmi, opravdu velmi dobrým základem...
"Please do not stare into laser with remaining eye."
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
EQ-5 GoTo, SW N200/1000, UHC Astronomik Profi, Barlow 2x Ultima 1.25”, Vixen PL32mm, SP-25mm, SP-10mm, SW UWA 6mm
UHC filtr vidim jako dulezity i pro zacatecnika. Velmi rozsiri moznosti dalekohledu a dokaze cloveka vice vtahnout do pozorovani.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Už jsem to tu psal mockrát.Koupil jsem (2004) 130/900 se dvěma okuláry 10 a 25. Bez filtrů (žádnej nemám dodnes) a dalších investic jsem vydržel dodnes. Nedávno jsem koupil 5 a 7mm okuláry ortho na planety. I tak, ikdyž mám jen malý dalekohled, stále mám co pozorovat a odpozoroval jsem toho spoustu. Takže kašlete na filtry, jestli na ně nemáte. Kašlete na okuláry, jestli na ně nemáte. Pozorujte s co největším průměrem na který máte a setovými okuláry. Ony ty Ploslly na tom nejsou tak špatně. A pokud jde o univerzálnost, tak podle mě se k ní blíží sestava menšího refraktoru a velkého dobsona.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
UHC filtr vidim jako dulezity i pro zacatecnika. Velmi rozsiri moznosti dalekohledu a dokaze cloveka vice vtahnout do pozorovani.Jenže kromě cca 200 mlhovin , kde se UHC filtr uplatní - z toho zhruba na 100 mlhovin ne nejlépe, existuje další ticíce objektů, které jsou z hlediska pozorovatele oblohy zajímavé , a kde je UHC filtr nejen k ničemu, ale naopak škodí. Ne každý bude považovat oněch 100 mlhovin za onen vesmír, za objekt svého astronomického zájmu .
Ano, s Milanovým názorem nelze než souhlasit...Člověku, který se rozhodne pro turistiku také postačí kvalitní boty a větrovka, rozhodně nemusí po prvním výletě polemizovat o značce zcela nezbytné GPS nebo kvalitě té či oné čepele tábornického nože.
Jde tedy "jen" o to najít hranici toho nezbytného a základního a to koupit v maximální dostupné užitné hodnotě.
Jde tedy "jen" o to najít hranici toho nezbytného a základního a to koupit v maximální dostupné užitné hodnotě.
HOMER: jasne souhlasim, ale ani vlastne zatim nevim do ceho chci jit. Mam zatim vyhllidnuty Newton na Dobsnu 254/1200. V sade dodavane okulary jsou 25mm a 10mm. To znamena, pokud se nepletu, zvetseni 48x a 120x. A to mi nepripada na takove "delo" az tak. Mozna se pletu, ale neumim si to az tak predstavit. Chtelo by si to asi na vlastni kuzi vyzkouset. Zaroven i uvazuji jestli bych s tim nejvetsim zvetsenim priblizenim, tedy 120x, mel sanci videt i nejakou tu mlhovinu apod.
Zaroven i uvazuji jestli bych s tim nejvetsim zvetsenim priblizenim, tedy 120x, mel sanci videt i nejakou tu mlhovinu apod.Na mlhoviny je to s uvažovaným přístrojem skoro už moc.
- Honza Ebr (honza42)
nessi: nenech se zmást zvětšením. brzy zjistíš, že na pozorování mnoha mlhovin se naopak hodí to menší zvětšení - mlhoviny jsou často velké a málo kontrastní, vyplatí se je mít menší, aby toho člvoěk viděl víc najednou. to neznamená, že to větší zvětšení není dobré, ale zas na jiné objekty. Pokud ti zvětšení nebudou vyhovovat,není nic snazšího, než si později dokoupit jiné okuláry!
Každopádně i tady na fóru najdeš řadu různých názorů a brzy zjistíš, že neexistuje nějaká "absoltuní" pravda - dá se snadno sledovat, jak odpovědi na otázky, podobné té tvé, kterých tady máme několik do týdne, silně závisí na tom, kdo je zrovna u počítače.
Můj názor je, investovat peníze do co největšího dalekohledu (25 nebo 30 cm je realistické) a příslušenství dokupovat později. Je to mnohem jednodušší, protože takhle můžeš vylepšovat svůj zážitek do aleluja, ale průměr zrcadla zvětšíš jenom tím, že dalekohled prodáš a koupíš nový, což je obvykle ztrátové.
Každopádně i tady na fóru najdeš řadu různých názorů a brzy zjistíš, že neexistuje nějaká "absoltuní" pravda - dá se snadno sledovat, jak odpovědi na otázky, podobné té tvé, kterých tady máme několik do týdne, silně závisí na tom, kdo je zrovna u počítače.
Můj názor je, investovat peníze do co největšího dalekohledu (25 nebo 30 cm je realistické) a příslušenství dokupovat později. Je to mnohem jednodušší, protože takhle můžeš vylepšovat svůj zážitek do aleluja, ale průměr zrcadla zvětšíš jenom tím, že dalekohled prodáš a koupíš nový, což je obvykle ztrátové.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Honzo diky, urcite mas pravdu. Vse zjistim urco na vlastni oci samotnym pozorovanim. Dik.
K těm setovým doplníš nejspíš něco v rozmezí 13-15-17 mm. A pak nějaký kratší než těch 10 mm /asi 6-7 mm/.. 
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
HOMER: jasne souhlasim, ale ani vlastne zatim nevim do ceho chci jit. Mam zatim vyhllidnuty Newton na Dobsnu 254/1200. V sade dodavane okulary jsou 25mm a 10mm. To znamena, pokud se nepletu, zvetseni 48x a 120x. A to mi nepripada na takove "delo" az tak. Mozna se pletu, ale neumim si to az tak predstavit. Chtelo by si to asi na vlastni kuzi vyzkouset. Zaroven i uvazuji jestli bych s tim nejvetsim zvetsenim priblizenim, tedy 120x, mel sanci videt i nejakou tu mlhovinu apod.
pozri, ja mam rozklepane goto 114 SLT 114/1000 f9
okulare 25 a 9
keď som zameriaval goto hneď prvá "hviezda" bol saturn a v 25ke som na ňu čučal snaď hodinu ( a postupne som videl aj jeho mesiace )
100 percent 25ka
100 percent 9ka
obe foto ber z rezervou, nakoľko montáž aj z ďalekohľadom je maximálne nevhodná na fotografovanie, ale pre mňa to je informácia čo a približne ako som videl
Len chcem dodať že saturn bol OSTRÝ jak britva a krásne som si to užil.
ad dva, hneď vedľa mňa svieti pouličná lampa a tak adaptácia je trochu komplikovaná
ver že oni vedia prečo radia masívnu montáž ( ak chceš fotiť )
alebo dopsonovku ( ak chceš kukať )
a že netreba hneď riešiť okuláre ( časom zistíš ktorý potrebuješ )
a filtre ( až na ten proti znečisteniu v mojom prípade )
naozaj na to aby si vedel či ťa to chytí a čo od toho očakávaš, stačí základ dodaný ku ďalekohladu.
jedine čo si musíš ujasniť hneď je či chceš fotiť ( viac ako informatívne ) alebo pozorovať
pozri, ja mam rozklepane goto 114 SLT 114/1000 f9
okulare 25 a 9
keď som zameriaval goto hneď prvá "hviezda" bol saturn a v 25ke som na ňu čučal snaď hodinu ( a postupne som videl aj jeho mesiace )
100 percent 25ka
100 percent 9ka
obe foto ber z rezervou, nakoľko montáž aj z ďalekohľadom je maximálne nevhodná na fotografovanie, ale pre mňa to je informácia čo a približne ako som videl
Len chcem dodať že saturn bol OSTRÝ jak britva a krásne som si to užil.
ad dva, hneď vedľa mňa svieti pouličná lampa a tak adaptácia je trochu komplikovaná
ver že oni vedia prečo radia masívnu montáž ( ak chceš fotiť )
alebo dopsonovku ( ak chceš kukať )
a že netreba hneď riešiť okuláre ( časom zistíš ktorý potrebuješ )
a filtre ( až na ten proti znečisteniu v mojom prípade )
naozaj na to aby si vedel či ťa to chytí a čo od toho očakávaš, stačí základ dodaný ku ďalekohladu.
jedine čo si musíš ujasniť hneď je či chceš fotiť ( viac ako informatívne ) alebo pozorovať