CG-5 a polární hledáček
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
CG-5 a polární hledáček
HURÁ, PROBLÉM JE VYŘEŠEN!
Viklání stupnice bylo způsobeno odlišným tvarem zakončení stupnice na vnitřní straně směrem do montáže (viz obrázek). Na fotce je původní stupnice (v barvě materiálu) a vedle stupnice Vixen (černý elox), která je již po úpravě (chybějící elox). Jak je na první pohled vidět, černé stupnici chybělo sražení (na původní stupnici označeno šipkou), které slouží k tomu, aby stupnice dosedla správně na klec valivého ložiska montáže, které má jakýsi kulový tvar (kdo má nějaké ideály o ložiskách montáže CG-5 a chce si je uchovat, tak ať tu montáž nerozebírá!). Teď stupnice sedí v montáži dobře a dokonce je soustředná aretační dírka s osou závitu aretačního šroubku, což samozřejmě není náhoda. Proto POZOR! Pokud to budete někdo takto upravovat, je potřeba si pohlídat rozměr sražení, aby to takhle pasovalo.
Jak je dále z fotky patrné, aretační dírky mají jiný průměr. Toto se dá vyřešit stočením konce aretačního šroubku na potřebný průměr nebo jako v mém případě-vyrobit nový aretační šroubek (Hlavně z toho důvodu, že kdybych to někdy prodával po částech, tak aby byla zaručena funkčnost původní stupnice).
Ač se to zdá neuvěřitelné, teď ta stupnice funguje jak zajištěná šroubkem (nepříčí se), tak i odaretovaná (plynule se otáčí). O stupnici polárního hledáčku nedrhne, tu mám podloženou dostatečným množstvím plastových podložek.
Perlička na závěr: Během řešení problému jsme náhodou měřili původní stupnici a zjistili jsme, že vnitřní průměr má takovou ovalitu, že nazývat tuto plochu válcem by mohl snad jen čínský bůh srandy.
Viklání stupnice bylo způsobeno odlišným tvarem zakončení stupnice na vnitřní straně směrem do montáže (viz obrázek). Na fotce je původní stupnice (v barvě materiálu) a vedle stupnice Vixen (černý elox), která je již po úpravě (chybějící elox). Jak je na první pohled vidět, černé stupnici chybělo sražení (na původní stupnici označeno šipkou), které slouží k tomu, aby stupnice dosedla správně na klec valivého ložiska montáže, které má jakýsi kulový tvar (kdo má nějaké ideály o ložiskách montáže CG-5 a chce si je uchovat, tak ať tu montáž nerozebírá!). Teď stupnice sedí v montáži dobře a dokonce je soustředná aretační dírka s osou závitu aretačního šroubku, což samozřejmě není náhoda. Proto POZOR! Pokud to budete někdo takto upravovat, je potřeba si pohlídat rozměr sražení, aby to takhle pasovalo.
Jak je dále z fotky patrné, aretační dírky mají jiný průměr. Toto se dá vyřešit stočením konce aretačního šroubku na potřebný průměr nebo jako v mém případě-vyrobit nový aretační šroubek (Hlavně z toho důvodu, že kdybych to někdy prodával po částech, tak aby byla zaručena funkčnost původní stupnice).
Ač se to zdá neuvěřitelné, teď ta stupnice funguje jak zajištěná šroubkem (nepříčí se), tak i odaretovaná (plynule se otáčí). O stupnici polárního hledáčku nedrhne, tu mám podloženou dostatečným množstvím plastových podložek.
Perlička na závěr: Během řešení problému jsme náhodou měřili původní stupnici a zjistili jsme, že vnitřní průměr má takovou ovalitu, že nazývat tuto plochu válcem by mohl snad jen čínský bůh srandy.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
CG-5 a polární hledáček
Zdravím, Vejr(e).
Jsem tu úplně nový. A mám úplně ten samý problém s polárním hledáčkem.
Jak to, prosím tě, nakonec dopadlo?
Podařilo se ti tu "trubičku" z montáže vyndat? Jak?
Je na to nějaký fígl ???
Jsem tu úplně nový. A mám úplně ten samý problém s polárním hledáčkem.
Jak to, prosím tě, nakonec dopadlo?
Podařilo se ti tu "trubičku" z montáže vyndat? Jak?
Je na to nějaký fígl ???
SW 150/750 na CG-4; okuláry 3,5; 5; 8; 13; 21; a 28 mm
- Martin Vyskočil
CG-5 a polární hledáček
Figl tkvi v tom, ze je potreba poradne zabrat.
(Prispevek #16 - Demonekk)
(Prispevek #16 - Demonekk)
CG-5 a polární hledáček
ZABRAT ??? Hlavu jsem upnul do svěráku, kolem té zpropadené "trubičky" omotal podle Vejrovy rady pásek gumy (tl. cca 3 mm), několikrát zkusil zabrat sikovkami, pak i hasákem. Chudák závit - přes použití gumy dostal na zadek, že už moc "závitovat" asi nebude. A nic! Ani se to nehnulo !!! :'(
Drží to tam na závitu a nebo je to "přilepený" vazelínou? A to hliníkové mezikruží jde ven také? Jo - pro jistotu - nemám CG-5 ale CG-4. Ale počítám, že to bude stejné.
Normálně jsem z toho totálně zmarněný nebo-li frustrovaný . . . :'(
Drží to tam na závitu a nebo je to "přilepený" vazelínou? A to hliníkové mezikruží jde ven také? Jo - pro jistotu - nemám CG-5 ale CG-4. Ale počítám, že to bude stejné.
Normálně jsem z toho totálně zmarněný nebo-li frustrovaný . . . :'(
- Martin Vyskočil
CG-5 a polární hledáček
Jo - pro jistotu - nemám CG-5 ale CG-4. Ale počítám, že to bude stejné.
To je ovsem dosti podstatna informace, zvlast, kdyz se tema tyka montaze CG-5. CG-4ku bohuzel neznam.
To je ovsem dosti podstatna informace, zvlast, kdyz se tema tyka montaze CG-5. CG-4ku bohuzel neznam.
CG-5 a polární hledáček
Podle obrázků, co sem vložil Vejr, mi to přišlo obdobné, stejně jako problém sám.
Až se trochu "zaučím" (jsem začínající začátečník
), zkusím sem dát foto, aby bylo jasné o co jde.
Jo, díky za reakci.
Až se trochu "zaučím" (jsem začínající začátečník
Jo, díky za reakci.
CG-5 a polární hledáček
Škoda že som toto vlákno nenašiel skôr. Tá hliníková stupnica ma tiež dosť dlho trápila a vôbec mi nešlo o polárny hľadáčik.
Proste pár týždňov mi nejak ťažko pracoval hodinový pohon v RA ose, motorček ako by nestíhal, potom dobiehal. Najprv to vyzeralo že mám slabú autobatériu - so silnejšou to šlo hladko. Potom som si myslel že je problém v čínskej vazelíne - predsa len bola zima - ale ani jej výmena na šnekoch veľmi nepomohla. Až potom som si uvedomil že aj odaretovaná RA osa sa mi otáča dosť ťažko a aj nevyvážený ďalekohľad sa okolo tejto osi samovoľne nepretočí. Tak som sa chcel dostať k ložisku a práve vtedy som zistil že stupnica sa mi tam nejak posunula, vzpriečila a niečo tam tým pádom "drhlo". Vybral som ju, nastavil do polohy nech červík vojde do diery a odvtedy nemám problém.
Je to možno OT ale možno sa niekto s podobným problémom stretne a polka tohto vlákna je aj tak o tej stupnici.
mitovka
Proste pár týždňov mi nejak ťažko pracoval hodinový pohon v RA ose, motorček ako by nestíhal, potom dobiehal. Najprv to vyzeralo že mám slabú autobatériu - so silnejšou to šlo hladko. Potom som si myslel že je problém v čínskej vazelíne - predsa len bola zima - ale ani jej výmena na šnekoch veľmi nepomohla. Až potom som si uvedomil že aj odaretovaná RA osa sa mi otáča dosť ťažko a aj nevyvážený ďalekohľad sa okolo tejto osi samovoľne nepretočí. Tak som sa chcel dostať k ložisku a práve vtedy som zistil že stupnica sa mi tam nejak posunula, vzpriečila a niečo tam tým pádom "drhlo". Vybral som ju, nastavil do polohy nech červík vojde do diery a odvtedy nemám problém.
Je to možno OT ale možno sa niekto s podobným problémom stretne a polka tohto vlákna je aj tak o tej stupnici.
mitovka
mitovka
CG-5 a polární hledáček
to Mitovka: Tak přesně to samé jsem řešil cca rok zpět. Furt jsem nemohl přijít na to čím to je, nakonec - a náhodou jsem to dal dohromady. Ale to už jsem byl vzteky bez sebe, že jsem domrvil montáž... 
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
-
David_Vodecky
- Kontaktovat uživatele:
CG-5 a polární hledáček
To Vejr: Právě tento týden jsem to řešil. Potřeboval jsem také polární hledáček a tisícovka se mi za něj nechtěla dávat! Tak jsem si ho vyrobil sám. Je to celkem jednoduché. Až na ten závit také nešel ven. Musí se na to hasákem, je tam trochu otřepený závit a proto to tak drží. Trvalo to asi 2 hodiny. Vyrobil jsem ho ze starší optiky z triedru, má asi 5x zvětšení a vlasový kříž. Chce to jen chuť a čas.
Dávám foto je to poslední fotka v albumu.
http://galerie.albumfotek.cz/29955/?p=2
Dávám foto je to poslední fotka v albumu.
http://galerie.albumfotek.cz/29955/?p=2
Newton-čočková fotokomora135/550mm.Mak.127/1500mm. HD Celestron 203/2000/1400mm
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
Newton 300/1200,, Ref.120/1800.Canon EOS 400D.Lunt Solar SystemsLS 60TH-alfa.Spektrograf domácí výroby 1400č/mm. Rozlíšení 0,5A.DVDmřížka. EQ6.
CG-5 a polární hledáček
Tak,tak. Když jsem úspěšně namontoval polární hledáček,tak jsem se asi 14 dní divil,proč to jde v jednom místě RA osy tak ztuha.Promazával jsem to,ale nic.Nakonec jsem zjistil,že abych neztratil šroubeček u stupnice,tak jsem ho moc utáhl a kvůli němu to tam drhlo.
CG-5 a polární hledáček
HURÁ, PROBLÉM JE VYŘEŠEN - tenhle titulek jsem v tomto vlákně Martinovi velmi záviděl. Teď už to můžu napsat také. V mém případě byl problém v tom, že k CG-čtyřce mi pan Zahajský dal polární hledáček k CG(EQ)-5, protože mu je (hledáčky) SkyWatcher dodal jako že jsou pro CG-4. Někdo to asi někde popletl. A kdyby byl býval p. Zahajský přečetl a prohlédl pozorně hned první můj zoufalý mail, nemusel jsem rozbrat montáž v polární ose . . . Teď už je (bohudíky) vše na svém místě - takže hurá, problém je vyřešen!
CG-5 a polární hledáček
Ahoj, může mi někdo prosím poradit jak mám do montáže CG-5 dát polární hledáček? Otvor, kde by se měl vsunout jsme našli, ale je tam už nějaké kolečko, které nám nejde odmontovat. Díky.
CG-5 a polární hledáček
Už jsme na to přišli, už není třeba. Papa
CG-5 a polární hledáček
nj Supra skoro nikdy neodpoveda na maily..
CG-5 a polární hledáček
Mám podobnou zkušenost - po dokoupení polárního hledáčku jsem zjistil, že v polární ose je jakási koncovka, která brání namontování hledáčku. Po ručním pokusu o vyjmutí jsem se už už začínal bát, že je to tam snad přilepené...až jsem se odhodlal vzít na pomoc "těžkou techniku" v podobě sikovek...a hrubá síla opět slavila triumf 
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da